Τριακόσιοι πύργοι ύψους 24 μέτρων o καθένας κατασκευασμένοι από γραφίτη “υψηλών προδιαγραφών”, ηλιοστάτες, ηλιοθερμικά συστήματα, ατμογεννήτριες θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός καινοτόμου για τα δεδομένα της Μεσογείου ηλιοθερμικού πάρκου που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στην Κύπρο.
Πρόκειται για το έργο της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises από την Πάφο που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Άλασσας στην Λεμεσό και θα χρησιμοποιεί καινοτόμο τεχνολογία της αυστραλιανής εταιρείας Solastor. Το σύστημα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει πύργους συσσώρευσης και αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, ηλιοστάτες και ατμογεννήτριες.
Το έργο έχει εγκατεστημένη ισχύς 50 MW και η συνολική δαπάνη κατασκευής του υπολογίζεται στα 175 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χορηγεί το έργο το ποσό των 60,2 εκατ.
Η Solastor, τεχνολογικός συνεργάτης της Alfa Mediterranean, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πρόκειται για το πρώτο ηλιακό έργο στην περιοχή της Μεσογείου που θα λειτουργεί επί 24 ώρες. Η αποδοχή του έργου για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NER 300 για καινοτόμα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει, καταδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επισημαίνει ακόμη ότι παρότι τα συμβατικά συστήματα ΑΠΕ συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καύση ορυκτών καυσίμων, συνεπάγονται από την άλλη πλευρά σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και να αυξάνουν το κόστος για τη λειτουργία του δικτύου.
Μόνο το συγκεκριμένο σύστημα, σημειώνει η Solastor, με «ενσωματωμένη» δυνατότητα αποθήκευσης, λόγω της χρησιμοποίησης γραφίτη, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την παραγόμενη ενέργεια ακόμη και 24 ώρες μετά. Η εταιρεία σημειώνει ακόμη τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Κύπρος να καταστεί εξαγωγέας ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη με βάση αυτή τη μέθοδο.
Τέλος, τονίζεται η πολύ υψηλή αποδοτικότητα του συστήματος ανά μονάδα επιφάνειας, με παραγωγικότητα 2.000 MW ανά εκτάριο ετησίως, διπλάσια από αντίστοιχα συστήματα, χάρη στην αρθρωτή διάταξη του πύργου και των ηλιοστατικών πεδίων.
Ανάλογη μονάδα με αυτή που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο κατασκευάζεται σε επαρχία της Κίνας, ενώ υπογράφονται συμβόλαια στο Άμπου Ντάμπι για παρόμοια έργα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Πηγή: www.econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου