Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ!!!


program-save-energy-homes_smallΟριστική λύση στις ανάγκες της Κατερίνης για σχολική στέγη αναμένεται να δώσουν τα τρία νέα βιοκλιματικά – πράσινα σχολεία, η κατασκευή και παράδοση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προγραμματισμένων προθεσμιών και πιο συγκεκριμένα έως το τέλος Αυγούστου.
Στo δημοτικό σχολείο της περιοχής Εθνικού Σταδίου απομένει η τοποθέτηση του ελαστικού τάπητα στο γήπεδο του σχολείου και του φυτεμένου δώματος πάνω στην ταράτσα (ήδη έχουν μπει οι μεμβράνες). Παράλληλα, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει φύτευση δέντρων περιμετρικά του αύλειου χώρου και θα τοποθετηθούν τα κάγκελα στις εσωτερικές σκάλες. Για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της αυλής έγινε στη διάρκεια της εβδομάδας η κατεδάφιση αποθηκευτικού χώρου.
Αντίστοιχες εργασίες με έμφαση στην οριστική διαμόρφωση του αύλειου χώρου και στην τοποθέτηση κάγκελων στις εσωτερικές σκάλες απομένουν για την ολοκλήρωση των εργασιών στα υπό κατασκευή δημοτικά σχολεία των περιοχώνΒατάν-Μυλαυλάκου & Επέκτασης Ευαγγελικών – περιοχή της Αγίας Άννας.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εργασιών που οδεύουν στην τελική τους ευθεία ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημειώνει:«Έχουμε αποδείξει ότι η ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κατασκευή των πράσινων σχολείων που αναμφισβήτητα θα ανακουφίσει από χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετώπιζε η πόλη. Με τη λειτουργία των βιοκλιματικών αυτών σχολείων αξιοποιούνται οι ενεργειακοί πόροι και συντελείται μείωση του κόστους σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος».
Ο προϋπολογισμός κατασκευής κάθε σχολείου, ανέρχεται στο ποσό των€3.700.000, ενώ συνολικά, διαμορφώνεται σε 11 εκατ. ευρώ περίπου. Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% είναι από το ΕΣΠΑ.
Πηγή:localit.gr

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!!1


Ο Γιώργος Σακελλάρης διαπρέπει στον χώρο της πράσινης ενέργειας στην Αμερική. Ίδρυσε τέσσερις πρωτοποριακές εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών και κατάφερε να παραμένει στην αιχμή της επίλυσης των πιο δύσκολων θεμάτων της ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ameresco. 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ...

Ενεργειακή αναβάθμιση πέντε δημοτικών κτιρίων

www.larissanet.gr
Ενεργειακή αναβάθμιση πέντε δημοτικών κτιρίων
Συμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση πέντε δημοτικών κτηρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ», υπέγραψε σήμερα ο δημαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης.
Ειδικότερα, το έργο συνολικού προυπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις στα παρακάτω κτίρια.
Δημαρχείο
 Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην τοιχοποιία της Δ-ΝΔ πλευράς κτιρίου (ακάλυπτος χώρος).
 Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με τα μονά υαλοστάσια του Ισογείου, 1ου, 2ου και 3ου ορόφου, με νέα κουφώματα αλουμινίου, με θερμοδιακοπή, και με low-e υαλοπίνακες {6+16+6}.
 Εγκατάσταση φυτεμένου δώματος στο κτίριο για μείωση των φορτίων κλιματισμού σε τμήμα της οροφής του 3ου ορόφου.
 Εφαρμογή εξωτερικού σκιασμού της ΒΑ και Α πλευράς του κτιρίου
 Αλλαγή όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) παλαιάς τεχνολογίας του 4ου ορόφου με νέα κλιματιστικά με R410 A και inverters.
 Αλλαγή όλων των αναλογικών διατάξεων στα φωτιστικά σώματα που λειτουργούν στο κτίριο, με νέα ηλεκτρονικά ballasts, με στόχο την μείωση των φορτίων φωτισμού.
11ος Παιδικός Σταθμός Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης 5 cm στην εξωτερική τοιχοποιία του παιδικού σταθμού.
 Αντικατάσταση των παλιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες low-e.
 Εφαρμογή φυτεμένου δώματος χαμηλής βλάστησης στις επιφάνειες του δώματος που σήμερα είναι καλυμμένες με ψιλό χαλίκι.
 Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα οροφής με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts.
2ο & 28ο Δημοτικό Σχολείο Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε όλη την εξωτερική τοιχοποιία.
 Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα του κτιρίου.
 Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με τα μονά υαλοστάσια, με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και με low-e υαλοπίνακες.
 Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα οροφής για 2 ή 4 λαμπτήρες φθορισμού 14W, τύπου Τ5 με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts, με στόχο τη μείωση των φορτίων φωτισμού.
4ο Γυμνάσιο
 Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε όλη την εξωτερική τοιχοποιία.
 Εφαρμογή θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου.
 Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων της βόρειας όψης του κτιρίου με τα μονά υαλοστάσια, με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και με low-e υαλοπίνακες {εξ: 4/4+16+6 εσ} σε mm.
 Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα οροφής με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts.
Ωδείο
 Εγκατάσταση νέου αίθριου στην οροφή του κτιρίου, με υαλοπίνακες low-e υψηλής ανακλαστικότητας και σκιασμός του.
 Εγκατάσταση φυτεμένου δώματος στο κτίριο, για μείωση των φορτίων κλιματισμού στην οροφή του 2ου και μέρους του 1ου ορόφου.
 Αλλαγή των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) του 2ου ορόφου που λειτουργούν με R22, ψυκτικό ρευστό, με νέα κλιματιστικά με R410 A και inverters.
 Αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων, με νέα χαμηλής κατανάλωσης με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες, με ηλεκτρονικά ballasts.
Έχει ήδη δοθεί θετική αξιολόγηση και έχουν υποβληθεί τα τεύχη δημοπράτησης προς έγκριση

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ "ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΌΙΚΟΝ" - ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΑΣ!!!

εξοικονομησηΤουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή και στις αντικαταστάσεις κουφωμάτων το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών. Το νέο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα έχει στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς  αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. 
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η υποβολή της αίτησης να πάψει να γίνεται όπως σήμερα χειρόγραφα από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, αλλά να αποστέλλεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή και μάλιστα ηλεκτρονικά. 
 
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι. 
 
Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες. Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.
 
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000. Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή 
Πηγή:alunet.gr

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ!!!

images (1)Μελέτη για την προώθηση επενδύσεων οι οποίες θα αφορούν την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποφάσισε να υλοποιήσει, έστω και καθυστερημένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Σύμφωνα με το Βήμα, το έργο ανατέθηκε προ ημερών με απόφαση (αρ. πρωτ.: 13/10/10795/873) του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη στην επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Πειραιά (με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ιωάννη Καλδέλλη).
Η Ελλάδα ωστόσο θα έπρεπε να έχει ήδη αποστείλει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ως τις 30 Ιουνίου το τρίτο πολυετές Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης με τους εθνικούς στόχους και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία θα οδηγούσαν σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%.
Γι” αυτό ως το τέλος του μηνός οι ερευνητές του ΤΕΙ Πειραιά θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα προσχέδιο προκειμένου να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το αντικείμενο του έργου που έχουν αναλάβει είναι η σύνταξη έκθεσης η οποία θα αφορά την προώθηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας βάσει του άρθρου 4 της Οδηγίας 27/2012/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Στη μελέτη, εκτός από προτάσεις για νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, θα γίνεται και αξιολόγηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ” οίκον» προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα έπιασαν τόπο.
Πάντως οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης υπέγραψαν την 1η Ιουνίου απόφαση για χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ” οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014 με στόχο να καταστεί δυνατή η πληρωμή από τις συνεργαζόμενες τράπεζες των αιτήσεων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και έχουν ολοκληρωθεί.
Ως σήμερα έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα μόνο 47.000 αιτήσεις συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί περίπου 42.000 συμβάσεις δανείων και έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.
Τα κτίρια θεωρούνται οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας καθώς περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέρχεται από τον κτιριακό τομέα. Ευρωπαϊκές έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος ενέργειας ως και 42%. Ο κτιριακός τομέας συμβάλλει κατά 14% στην εκπομπή αερίων, τα οποία συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το 89% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε ίσχυσε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης). Με άλλα λόγια, 3.700.000 κτίρια στη χώρα μας είναι θερμικά απροστάτευτα, άρα ενεργοβόρα.

Πηγή: thestival.gr

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 τ.μ.

PEAΓια το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Ακινήτου εκδόθηκε από την ΝΕ Κιλκίς του ΤΕΕ η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από ενεργειακό Επιθεωρητή. Από την 9-1-2011 η έκδοσή του είναι υποχρεωτική για κάθε πώληση ή αγορά ακινήτου και από την 9-1-2012 είναι υποχρεωτική για κάθε μίσθωση ακινήτου συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τμ κατοικίας, γραφείων, εμπορικής χρήσης, συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Δυνάμει του άρθρου 14 παρ. 3 της με αριθμ. Δ6/Β/ΟΙΚ5825/9-4-2010 ΚΥΑ ο αριθμός Πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται σε κάθε συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο με το οποίο καταρτίζεται μίσθωση. Σε διαφορετική περίπτωση το μισθωτήριο δεν είναι σύννομο.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!


SAVE ENERGYΘετικές προοπτικές τόσο για την επαγγελματική πορεία χιλιάδων Ελλήνων μηχανικών, όσο και για την εθνική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει μια στροφή του πληττόμενου κατασκευαστικού κλάδου της Ελλάδας σε παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων.
Στα παραπάνω συνέκλιναν οι ομιλητές στο θεματικό εργαστήριο ∆ικτύωσης Πράσινης Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Σύμφωνο Απασχόλησης Ανατολικής Θεσσαλονίκης».
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετέχει ως εταίρος στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Απασχόλησης Ανατολικής Θεσσαλονίκης» και διακριτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ», με  συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης  «Ανατολική Α.Ε.» για την υλοποίηση της πράξης: «Σύμφωνο Απασχόλησης Ανατολικής  Θεσσαλονίκης».
“Το μοντέλο ‘κατασκευάζουμε οικοδομές και πουλάμε διαμερίσματα’ έχει τελειώσει. Πρέπει να δούμε τα πράγματα από άλλη γωνία”, επισήμανε, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας και πρόσθεσε: “Έχουμε ένα σημαντικό κτηριακό απόθεμα, που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να απαξιώνεται. Γι΄ αυτό και η ενεργειακή αναβάθμιση είναι επείγουσα, πέρα από συμφέρουσα για τους ιδιοκτήτες. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια ο τομέας αυτός θα κυριαρχήσει, μαζί με τις ανακατασκευές κτηρίων της δεκαετίας του 1960, ενώ αν υπάρξουν και κίνητρα από την πολιτεία, μπορεί να προχωρήσει και το θέμα της αντισεισμικής προστασίας, ώστε να έχουμε καλύτερο δομικό πλούτο”.
Από την πλευρά του, ο  γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε,  Ιάκωβος Σαρηγιάννης, επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο γενικά αναπτύχθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μπαίνει σαφώς σε διαδικασία αλλαγής και ότι σε αυτό το σκηνικό, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αποτελεί προτεραιότητα και σε επίπεδο ΕΕ. “Η όποια ανάπτυξη υπάρξει πρέπει να έχει πράσινα χαρακτηριστικά”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις αυτές κάνουν “ορατούς” και τους τομείς στους οποίους υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίας απασχόλησης για τους μηχανικούς.
Διπλάσια απορρίμματα σε 40 χρόνια
Διπλασιάστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια τα παραγόμενα απορρίμματα στα νοικοκυριά παγκοσμίως, τα οποία αυξάνονται κατά 2% ετησίως, ενώ στην Ελλάδα παράγονται κάθε μέρα 1,5-2 κιλά σκουπιδιών ανά άτομο και στα ξενοδοχεία περίπου 2,5 κιλά/άτομο/διανυκτέρευση. Την ίδια στιγμή, οι πλαστικές σακούλες “ζουν” από 15 μέχρι και 1000 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιοχές του κόσμου -όπως στη θάλασσα της Χαβάης- έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα νησιά πλαστικών. Από τον όγκο αυτό των απορριμμάτων, το 50% καταλήγει στην ταφή, ποσοστό που στην Ελλάδα απογειώνεται στο 90%.  Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη όχι μόνο της ανακύκλωσης, η οποία από μόνη της δεν είναι βιώσιμη, αλλά και της πρόληψης τής δημιουργίας σκουπιδιών. Τα παραπάνω επισήμανε, στη διάρκεια της εισήγησής του στην εκδήλωση ο ένας εκ των τριών βασικών ομιλητών, πολιτικός μηχανικός  Σωτήρης Μυλωνάς.
Άλλωστε, και η ίδια η ΕΕ έχει θέσει σημαντικούς στόχους για τον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων, οι οποίες είναι οι εξής: αύξηση της ανακύκλωσης κατά 70% μέχρι το 2030, ανακύκλωση του 80% των συσκευασιών εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος και μείωση των απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα κατά 30% ως το 2025.
“Η πράσινη οικονομία δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, μεταξύ άλλων για την απασχόληση των μηχανικών. Πρέπει να περάσουμε στην ευκαιρία της λεγόμενης κυκλικής  οικονομίας (σ.σ. Η οικονομία όπου όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται) που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνο στην ΕΕ στις επόμενες δεκαετίες.
“Χρειάζεται ένας τόνος μετάλλου για να βγάλεις ένα γραμμάριο χρυσού. Η ίδια ποσότητα βγαίνει από 41 κινητά τηλέφωνα!”, σημείωσε ο κ.Μυλωνάς, προκειμένου να αναδείξει την ευκαιρία που δημιουργείται, ενώ πρόσθεσε ότι τα απορρίμματα περιορίζονται εάν: γίνεται επανάχρηση σακουλών ή χρήση πάνινων, αν αγοράζουμε προϊόντα σε μεγάλες συσκευασίες (πχ, 2 λίτρα γάλα αντί για ένα), αν καταναλώνουμε νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο (“ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση εμφιαλωμένου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς του”), αν δωρίζουμε ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιούμε πια, αν ξεκινήσουμε κομπστοποίηση, μαγειρεύουμε τις σωστές ποσότητες φαγητού και χρησιμοποιούμε λιγότερο τον εκτυπωτή μας.
Τα κτήρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας στην Ελλάδα
Στα πράσινα κτήρια και τα κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο  μηχανολόγος μηχανικός Αθανάσιος Γραμματικόπουλος. “Τα κτήρια στην Ελλάδα καταναλώνουν  περίπου το 40% της συνολικής ενέργειας στη χώρα. Αυτό το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη”, επισήμανε ο ομιλητής και πρόσθεσε ότι το 60% της καταναλισκόμενης ενέργειας χρησιμοποιείται για θέρμανση και ότι μόλις το 30% των κτηρίων διαθέτει επαρκή θερμομόνωση.
  “Έτσι, υπάρχει συνεχής αύξηση της ζήτησης ενέργειας, που βλάπτει και το περιβάλλον και την οικονομία”, σημείωσε και περιέγραψε αναλυτικά τόσο τις κοινοτικές οδηγίες και τη νομοθεσία για την ενεργειακή εξοικονόμηση, όσο και τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη των κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, των “παθητικών” κτηρίων, των κτηρίων μηδενικών εκπομπών κτλ.
Μάλιστα, ο χρόνος για την προσαρμογή των κτηρίων στις κοινοτικές επιταγές, σχετικά με το ενεργειακό προφίλ τους, “τρέχει” ολοταχώς. Βάσει της Οδηγίας 2010/31 της ΕΕ, «απαιτείται λήψη απαραίτητων μέτρων ανά κράτος για τη δημιουργία κτηρίων μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το τέλος του 2018 για τα δημόσια κτίρια και μέχρι το τέλος του 2020 για όλα τα κτίρια». Πρακτικά, όσοι υποβάλουν αίτηση για πολεοδομική άδεια τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να αποδείξουν ότι το κτήριο είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Άλλωστε, τα οφέλη είναι τόσο σημαντικά που είναι δύσκολο να τα αγνοήσει κάποιος. Ενδεικτικό είναι ότι με μια διαφοροποίηση της θερμοκρασίας κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου είναι δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου  της τάξης του 10%-20%, ενώ με μετάβαση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως σε  LED έχουμε βελτίωση απόδοσης κατά 88%.
Τα κτήρια αναβαθμισμένου ενεργειακού προφίλ μπορεί να έχουν μεν υψηλότερο κόστος κατασκευής, σε σχέση με τα συμβατικά,  αλλά αφενός το κόστος αυτό μπορεί να αποσβεστεί πλήρως εντός 20ετίας και αφετέρου όλες οι υπόλοιπες επιδόσεις του είναι εξαιρετικά θετικές. Γι αυτό άλλωστε και …όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί.
Στη Βρετανία για παράδειγμα, οι 99 κατοικίες του οικισμού Beddington Energy Development (ΒedZED) σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, με πρόβλεψη για την τροφοδοσία ακόμη και 40 ηλεκτρονικών οχημάτων μελλοντικά!
Πράσινη επιχειρηματικότητα
Για την  πράσινη επιχειρηματικότητα, τις τεχνικές παρεμβάσεις και τα πράσινα επαγγέλματα στην πράξη, μίλησε ο τρίτος ομιλητής, Χαρίσιος Αχίλλας. Όπως είπε και οι πολυεθνικές εταιρείες αντιλαμβάνονται τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης, υπό την πίεση κρίσιμων παραγόντων: για παράδειγμα, η Shell επενδύει στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα της φέρει η επόμενη γενιά βιοκαυσίμων, ενώ η General Electric, κυκλοφορεί σειρά προϊόντων με στόχο την αποδοτικότερη χρήση ενέργειας.
Και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι, η Βιοχάλκο ανακυκλώνει βιομηχανικά υποπροϊόντα και βοηθάει τα σχολεία να αναγνωρίσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης μετάλλων ενώ ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ αξιοποιεί εναλλακτικά καύσιμα κατά την παραγωγική του διαδικασία.
Παράλληλα, εταιρείες του τουριστικού κλάδου, όπως η Costa Nacarino ή το Sani Resort εφαρμόζουν πρακτικές σχετικές με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και υδάτινων πόρων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
“Η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για την περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα (πχ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οικοδιαχείριση νερού, ανακύκλωση, βιολογικά αγροτικά προϊόντα, οικολογικά/βιοκλιματικά κτήρια)”, επισήμανε ο κ.Αχίλλας, εξηγώντας ότι η κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις χρόνιες αδυναμίες τους, στρέφοντας τις πιο διορατικές εξ αυτών στο να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες στο ευρύτερο περιβάλλον ανακατατάξεων που δημιουργείται. “Την ίδια στιγμή, οι οικονομικοί παράγοντες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιλαμβάνονται την περιβαλλοντική και πράσινη επιχειρηματικότητα ώς νέο πεδίο για επενδύσεις και οικονομικά οφέλη αντίστοιχα”, υπογράμμισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά α)στο επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή, εξηγώντας ότι οι υπολογισμοί ενεργειακής απόδοσης κτηρίων περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η τελική ετήσια κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές CO2, αλλά και η ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου, καθώς και β) σε παραμέτρους των συστάσεων ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε τοπική έκθεση παρουσίασης πράσινων τεχνολογιών και υλικών στην κεντρική πλατεία της Θέρμης, με την ευγενική παραχώρηση του ∆ημάρχου Θέρμης, στην οποία συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς και εταιρείες:
• ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α∆ΡΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Α.Ε.
• ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΦΩΤΙΑ∆ΗΣ
• ARK TOP SYSTEMS
• Ε.Κ.Ε.Τ.Α.
• ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
• ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΛΛΑ∆ΟΣ
• HELIONAL
• ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ
Εκτός από το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΡΩΤ.Α» συμμετέχουν οι τέσσερις δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Πυλαίας –Χορτιάτη, η ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗ Κ.Ε.Κ. Α.Ε., η ΚΕΚ IDEA Ε.Π.Ε. και ο Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναμικού» του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.
Πηγή:voria.gr

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΝΕΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!!!

EΣημαντικές πρόοδοι σημειώνονται στον τομέα των οργανικών φωτοβολταϊκών χάρη στην έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Χαραλάμπους-Hayes του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ηγήθηκε μιας καθοριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο το φως διεγείρει τις χημικές ουσίες στα πιο αποδοτικά ηλιακά κύτταρα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρισμό.
Τα ευρήματά της μελέτης δημιουργούν προοπτικές για μελλοντική έρευνα που θα συμβάλλει στην κατανόηση των διαφορών μεταξύ των υλικών που “δίνουν” ηλιακά κύτταρα υψηλής αποδοτικότητας και σε εκείνα τα συστήματα που δεν αποδίδουν καλά ενώ θα αναμενόταν το αντίθετο.
Η καλύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ των συστημάτων που λειτουργούν ικανοποιητικά και εκείνων που δεν πετυχαίνουν τους προσδοκώμενους στόχους θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό ηλιακών κυψελών στο μέλλον.
Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της νέας τεχνολογίας στα εργαστήρια της Κεντρικής Μονάδας Laser (Central Laser Facility, CLF) του εργαστηρίου Rutherford Appleton Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του University of Montreal (Françoise Provencher, Carlos Silva, Nicola Bérubé και Michel Côté), του CLF (Tony Parker, Greg Greetham και Mike Towrie) και του Imperial College, London (Christoph Hellmann και Natalie Stingelin).
Χρηματοδότηση παρείχε το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα LASERLAB-EUROPE.
—Η τεχνολογία
Οι ερευνητές διερεύνησαν τις θεμελιώδεις αρχές των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε συσκευές μετατροπής ηλιακής ενέργειας, μελετώντας υλικά νέας γενιάς για φωτοβολταϊκές διόδους, τα οποία βασίζονται σε μείγματα πολυμερικών ημιαγωγών και παραγώγων φουλερενίου.
Δύο σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από αυτή την εργασία, μέσω της χρήσης της προηγμένης υπερταχείας τεχνικής laser «Femtosecond Stimulated Raman Spectroscopy» (FSRS).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πρώτον, ότι μετά την απομάκρυνση του ηλεκτρονίου από το θετικό τμήμα του πολυμερούς, η ταχεία μοριακή αναδιάταξη πρέπει να είναι άμεση, αφού τα προϊόντα που παράγονται εντός περίπου 300 φεμτοδευτερολέπτων (0.0000000000003 s) μοιάζουν με τα τελικά προϊόντα, όπου τα φορτία στο μοριακό σύστημα είναι διαχωρισμένα.
Δεύτερον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οποιαδήποτε μοριακή χαλάρωση και αναδιοργάνωση μετά τον αρχικό διαχωρισμό φορτίων, όπως απεικονίστηκε με τη μέθοδο FSRS, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μικρή.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να αμφισβητήσουν τον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονταν το διαχωρισμό φορτίων μέχρι τώρα.
Πηγή: www.econews.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

eng

Επιτυγχάνεται η ισότιμη αντιμετώπιση αναφορικά με 
επαγγελματικές δραστηριότητες που ήδη ασκούνται και
 από
 πτυχιούχους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι. και διπλωματούχους 
μηχανικούς και αναφέρονται στο υπό επεξεργασία 
σχέδιο 
νόμου του υπουργείου Τουρισμού, μετά τις 
παρεμβάσεις του
 εισηγητή κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Επαγγελματικής –
 Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
 Μηχανικών προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα
 Κεφαλογιάννη.
Όσον αφορά στο άρθρο 3, για την «Διαδικασία χορήγησης
 Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Οργανωμένων
 τουριστικών κατασκηνώσεων» και την παρ. 1ζ, στη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου αναφέρεται, 
μεταξύ άλλων:
 «…Επίσης προσκομίζεται τεχνική έκθεση, θέσεως, έκτασης, υπάρχουσας υποδομής και περιγραφή του
 ευρύτερου
 περιβάλλοντος του οικοπέδου / γηπέδου με πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα διπλωματούχου 
μηχανικού…». 
Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δύνανται να την εκτελούν και οι πτυχιούχοι μηχανικοί των Τ.Ε.Ι. για το
 λόγο αυτό ο
 κ. Λ. Αυγενάκης ζήτησε να προστεθεί στο τέλος του εδαφίου «διπλωματούχου μηχανικού», η φράση
 «ή 
πτυχιούχου μηχανικού».
Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1ζ και στην εισαγωγική παράγραφο του 
άρθρου 12.
 Επειδή με αυτές τις διατυπώσεις ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα υπέρ μιας επαγγελματικής 
ομάδας 
διατηρώντας το επάγγελμα του μηχανικού «κλειστό» για το λόγο αυτό πρέπει προστεθεί η φράση
 «ή πτυχιούχου μηχανικού».
Και τέλος στο άρθρο 19 παρ.2, στο εδάφιο v. αναφέρεται: «Βεβαίωση στατικής επάρκειας των
 υφιστάμενων κτιρίων
 από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του ιδίου», ενώ η 
παράγραφος 2 
καταλήγει με την ακόλουθη πρόταση. «Όλα τα παραπάνω υποβάλλονται σε τρία αντίτυπα σφραγισμένα και
 υπογεγραμμένα από διπλωματούχο μηχανικό.». Επειδή τις συγκεκριμένες δραστηριότητες δύνανται να 
τις
 εκτελούν και οι πτυχιούχοι μηχανικοί των Τ.Ε.Ι. προτείνεται: στο εδάφιο v. της παραγράφου 2 του
 άρθρου 19,
 μετά το τέλος της φράσης «…από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό», να προστεθεί η φράση «ή από
 πτυχιούχο
 μηχανικό δομικών έργων», ενώ στο τέλος της παραγράφου 2, μετά το τέλος της φράσης «από 
διπλωματούχο μηχανικό», να προστεθεί η φράση «ή από πτυχιούχο μηχανικό».

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ!!!

19.470 μόρια χωρίς φροντιστήρια!

19.470 μόρια χωρίς φροντιστήρια!

Ο Δημήτρης Αλέτρας, μαθητής της Γ΄ Τάξης του 10ου Λυκείου Λάρισας , συγκέντρωσε 19.470 μόρια στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις (Τεχνολογική Κατεύθυνση).
Ο χρυσός μαθηματικός ολυμπιονίκης (κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» τον περασμένο Φλεβάρη στην Αθήνα) κατέκτησε μια ακόμη πρωτιά, αυτή τη φορά στο πεδίο των πανελληνίων εξετάσεων, αφού ο αριθμός των μορίων που συγκέντρωσε είναι από τους υψηλότερους, όχι μόνο σε επίπεδο Λάρισας, αλλά και σε επίπεδο επικράτειας.
Το σημαντικότερο για το μέγεθος της επιτυχίας του, είναι ότι η προετοιμασία του δεν περιελάμβανε, ούτε μία ώρα φροντιστήριο, ούτε μία ώρα ιδιαίτερα. Σε μια εποχή όπου το δημόσιο σχολείο απαξιώνεται συστηματικά, ο Δημήτρης Αλέτρας βασίστηκε στην καθοδήγηση των καθηγητών του που υπηρετούν στο 10ο Λύκειο Λάρισας και στην συστηματική προσωπική προετοιμασία για να επιτύχει τα παρακάτω αποτελέσματα:
Μαθηματικά Κατεύθυνσης 19.8, Φυσική 19.5 , Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 20 , Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 20 , Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 20 , Έκθεση 16.1
Ταυτόχρονα με την επιτυχία του στις πανελλήνιες εξετάσεις, ο Δημήτρης γιορτάζει ένα ακόμη σημαντικό γεγονός: την προηγούμενη βδομάδα, το όνομά του συμπεριελήφθη-ως βιβλιογραφική αναφορά- στο βιβλίο ενός σημαντικού Γάλλου μαθηματικού συγγραφέα.
www.epanafora.gr