Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ!!!

Έως και 65% το κέρδος στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»


eikona

Δραστική μείωση των εξόδων θέρμανσης, που σε ποσοστό έφτασε έως και το 65% έναντι της δαπάνης που γινόταν στο παρελθόν, πέτυχαν οι κατοικίες που υπέστησαν ενεργειακή αναβάθμιση στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ' οίκον», το οποίο, μάλιστα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Τα οφέλη, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, καθώς διαπιστώθηκε πως μέσω του προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών των ενεργειακά αναβαθμισμένων κατοικιών, είτε μέσω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε και της θερμομόνωσης με αυξημένη θερμική προστασία, αλλά και άνεση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes» και θα παρουσιαστούν σε εδική εκδήλωση, που διοργανώνει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Α.Π.Θ. την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 17.00 με 20.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.
Όπως ανακοινώθηκε για την υλοποίηση του έργου επιλέχθηκαν συνολικά 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους, στις διαδρομές που ακολουθήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους.
Όλες οι κατοικίες είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης
Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον. Στις κατοικίες αυτές έγινε δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση και προσφέρθηκαν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καλύτερες λύσεις που υπάρχουν για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%. Στο 85% των κατοικιών προτείνεται βελτίωση της θερμομόνωσης των τοίχων ή/και οροφής, στο 45% αντικατάσταση κουφωμάτων και στο 60% αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης. Ήδη 4 κατοικίες έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης τους από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» του ΥΠΕΚΑ.
Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο και πολύ φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο καταγραφεί την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Από την επεξεργασία των μετρήσεων προέκυψε ότι με την αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης 15%-25%, ότι η αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών αποσβένεται σε λιγότερο από 2 χρόνια, καθώς και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ των οικιακών καταναλωτών. Τα πορίσματα αυτά θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές εργασίες του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Α.Π.Θ. για την έξυπνη διαχείριση των ηλεκτρικών δικτύων.
Το ευρωπαϊκό έργο «Countdown to Low Carbon Homes» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ και κατέγραψε τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση. Παράλληλα, διερεύνησε τις δυνατότητες χρηματοδότησής της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασίλειου που συμμετέχουν στο έργο.
Σκοπός της Εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα» του Α.Π.Θ. και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών στην Ελλάδα καθώς και για τη συμβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» σε αυτήν.
Νέα προκήρυξη για το «εξοικονόμηση κατ' οίκον» την άνοιξη
Καθώς το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ' οίκον' πρόκειται να επαναλειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015, η Εκδήλωση στοχεύει να αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα διαλόγου για τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος.
Το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ' οίκον' του ΥΠΕΚΑ, ξεκίνησε το 2011 και χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με επιδότηση που φτάνει μέχρι 70%, ενώ το υπόλοιπο ποσό δίνεται με άτοκο τραπεζικό δάνειο. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η ένταξη 48.323 κατοικιών στο πρόγραμμα με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 530 εκατομμύρια ευρώ. Στ πλαίσιο του έργου, αναλύθηκαν 2.534 κατοικίες του νομού Θεσσαλονίκης που εντάχθηκαν σε αυτό την περίοδο 2011-2013 με συνολική δαπάνη εργασιών 20,55 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη κατηγορία επεμβάσεων ήταν η αντικατάσταση παραθύρων και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης που εφαρμόσθηκε στο 85% των κατοικιών, με κόστος 10,49 εκατ. ευρώ (51% του συνόλου). Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης ή/και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα εφαρμόσθηκε στο 68% των κατοικιών, με κόστος 6,48 εκατ. ευρώ ( 32% του συνόλου). Τέλος, η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων/οροφών, αν και θεωρείται πιο αποδοτικό μέτρο, εφαρμόσθηκε μόνο στο 33% των κατοικιών, με κόστος 3,57 εκατ. ευρώ.
Λεωνίδας Λιάμης

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ

Δείτε πως να μειώσετε τα έξοδα του ρεύματος μέχρι και 65%



“Πόσο πάει το μαλλί”, για την ακρίβεια πόσο ρεύμα “καίει” ένα πιστολάκι μαλλιών, αλλά και άλλοι μύθοι και αλήθειες σχετικά με το τι “φουσκώνει” τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, αποκαλύπτει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, καταγράφοντας τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση.

“Μείωση εξόδων θέρμανσης μέχρι 65%” 

Για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον.
Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες (διαφόρων τυπολογιών, παλαιότητας και σε περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά) εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Όλες οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντίστοιχα στην περίπτωση των 20 κατοικιών που σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%.

“Άστοχες παρεμβάσεις λόγω άγνοιας” 

“Προσδιορίσαμε τις καλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, για μία πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, βγάλαμε όμως και συμπεράσματα που δεν τα περιμέναμε στο βαθμό που τα διαπιστώσαμε”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Όπως εξηγεί, συχνά παρατηρούνται αστοχίες ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού και αυτό οφείλεται εν μέρει σε λανθασμένη αξιολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, αφετέρου στην υποτίμηση μία σειράς παραγόντων, που συμβάλλουν στην αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

“Η εξωτερική θερμομόνωση μίας κατοικίας είναι η παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση και όμως οι ιδιοκτήτες κατά κανόνα επιλέγουν ως προτεραιότητα να αλλάξουν κουφώματα, μάλλον γιατί η αλλαγή αυτή είναι πιο ορατή στο μάτι”, αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής, προτρέποντας όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό μηχανικό, για να τους καθοδηγήσει.

“Πριν τα κουφώματα αλλάξτε ψυγείο” 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η επεξεργασία των μετρήσεων στις 40 κατοικίες, είναι η αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών. “Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα”, σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

“Μην υποτιμάτε το πιστολάκι ή το tablet” 

Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο, αποκάλυψαν οι μετρήσεις στις 40 κατοικίες. “Ήταν από τις μετρήσεις που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες”, σύμφωνα με τον κ.Παπαγιάννη. 
Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σπατάλη ρεύματος που προκαλείται από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά αύριο (17.00- 20.00) στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΉ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΛΛΥΠΗΤΉΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΝΑ.

ΣΟΚ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Πέθανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς

Πέθανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς
Σε ηλικία 51 ετών απεβίωσε χθες το βράδυ από εγκεφαλικό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, πολιτικός μηχανικός νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλική αιμορραγία.
Η είδηση «πάγωσε» τους μηχανικούς όλης της χώρας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3.30 μ.μ. από τον Μητροπολητικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου.
http://www.larissanet.gr

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 60% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ- ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης κατοικιών στο πρόγραμμα ενίσχυσης 60% για την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε Φυσικό Αέριο. Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία έτσι ώστε γρήγορα και ξεκούραστα να επιδοτηθείτε:

- Συγκέντρωση δικαιολογητικών
- Κατάθεση φακέλου στην ΕΠΑ
- Σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης και μελέτης θέρμανσης
- Εγκατάσταση λέβητα και  συστήματος


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΣΤΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ...ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.


Κόστος θέρμανσης 2014-2015: Πόσο θα πληρώσω;

Για μια ακόμα χρονιά, έφτασε η ώρα που θα πρέπει να… ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας εν όψει χειμώνα, εξετάζοντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές – τζάκι, πέλλετ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α. – και το πόσο αυτές θα «πονέσουν» την τσέπη μας.

Αρκετά έχουν αλλάξει από πέρυσι όσον αφορά το κόστος της εκάστοτε επιλογής, έτσι με βάση τις νέες χρεώσεις για πετρέλαιο, ρεύμα, αλλά και φυσικό αέριο δημιουργήσαμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα, για να δείτε τι συμφέρει και πόσο για την θέρμανση του σπιτιού σας. Το μηνιαίο κόστος αφορά τον μήνα Δεκέμβριο και βασίζεται στις παραδοχές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίνακα.


Παραδοχές: Κόστος πετρελαίου 1,05€/λίτρο, κόστος με επιδότηση: 0,71€/λίτρο, κόστος ηλεκτρικού ρεύματος 0,185€/kwg, φυσικού αερίου: 0,80€/Νm3 , πέλλετ: 0,34€/kg, καυσόξυλου: 0,16€/kg. Επιφάνεια διαμερίσματος: 100m2 χωρίς επαρκή θερμομόνωση. Απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης εντός του χώρου: 102 kwh/ m2 ανά έτος. Θεωρούμε ότι η χρήση γίνεται 5 ώρες ημερησίως, για επτά ημέρες και αντιστοιχεί σε θερμοκρασία χώρου περίπου 20o C. Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν πάγια και αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι τιμές κόστους κατανάλωσης που προαναφέρονται, αντιπροσωπεύουν το μέσο κόστος κατανάλωσης ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο καύσιμο και το είδος της θέρμανσης για κατοικία στο νομό Αττικής, με μη επαρκή θερμομόνωση βάσει των κλιματολογικών δεδομένων της Ν. Φιλαδέλφειας.

Για περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά δεδομένα και σε άλλη Κλιματική Ζώνη, όλες οι αναφερόμενες καταναλώσεις πρέπει να μειωθούν ανάλογα για νοτιότερες περιοχές (έως και 36% για την πόλη των Χανίων) ή να αυξηθούν σημαντικά για βορειότερες περιοχές (π.χ +50% για την πόλη της Θεσσαλονίκης).

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Μηχανολόγο - Μηχανικό Ε.Μ.Πολυτεχνείου, για τους αναλυτικούς υπολογισμούς.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ...

Πωλείται οικόπεδο στη Λάρισα

- Περιοχή: ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ
- Οδός : ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ
- Εμβαδόν: 292 τ.μ.
- Πρόσοψη: Στην οδό ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ
- Συντ. Δόμησης: 1,8
- Τιμή: 115.ΟΟΟ ΕΥΡΩ
- Τιμή ανά τ.μ.: 394 ΕΥΡΩ 
- Τηλ. επικοινωνίας: 2410256610



Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ...


Το ΦΕΚ με την απόφαση για την εγκατάσταση ατομικού λέβητα αερίου με επιδότηση

Χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου 2015 το αργότερο θα έχουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εγκαταστήσουν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου εξασφαλίζοντας επιδότηση.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος η οποία καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση «αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες».

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία,
β) έχουν σε ιδιοκτησία τους που χρησιμοποιείται ως κατοικία, και όχι ως επαγγελματικός χώρος, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία,
γ) έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου από τις 25/09/2014 και μετά, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η ανακοίνωση της δράσης (δηλ. στις 24/09/2014 δεν έχουν σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη στη δράση, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

− Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
− Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 30/06/2014.
− Βρίσκεται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και δύναται να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την αρμόδια Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) της περιοχής.
− Φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο.

Για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη πρέπει τουλάχιστον το 50% των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Πώς να πάρεις επιδότηση για να εγκαταστήσεις ατομικό λέβητα αερίου

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μπορεί να έρθει πιο κοντά ανάλογα με τη ζήτηση. Το πρόγραμμα έχει έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό (15 εκατ. ευρώ). Αν οι πόροι που εξασφαλίζονται μέσω ΕΣΠΑεξαντληθούν, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά έως τις 30 Ιουλίου του 2015.

Δείτε την απόφαση εδώ.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ!

«ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ» ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Συστάσεις για να μην εμφανιστεί αιθαλομίχλη στη Θεσσαλία


Συστάσεις για να μην εμφανιστεί αιθαλομίχλη στη Θεσσαλία
Σε συστάσεις για την αποφυγή φαινομένων υψηλών συγκεντρώσεων αιθαλομίχλης προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψει του χειμώνα.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
«Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές σωματιδίων, η αιρετή Περιφέρεια προτείνει μέτρα προς τον πληθυσμό βάση των οποίων μπορούν να μειωθούν τα φαινόμενα αυτά στο άμεσο μέλλον.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΛΕΒΗΤΑ – ΚΑΥΣΤΗΡΑ – ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας μας, στοιχίζει αρκετά σε χρήμα, σκοτούρες και βέβαια σε ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και προκειμένου να συμμετέχουμε αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φροντίζουμε για τα παρακάτω.
Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση – ρύθμιση – έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου και μετά την ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz της κλίμακας Bacharach, υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών CΟ2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβητοστάσιο.
Η σωστή συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για εμάς τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης:
• Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές.
• Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο.
• Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε κάθε τόσο μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται.
• Την μείωση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας.
Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο, θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.
Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:
• Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.
• Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.
Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν:
Καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.
• Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.
• Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.
• Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.
• Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.
Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει:
• Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΕΡΕΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Ακόμα από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “Περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, επιτρέπεται η χρήση στερεών καυσίμων που παράγονται από στερεή βιομάζα (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips και άλλα), όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1 της Υ.Α. 198/30.9.2013 «Καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση − Απαιτήσεις και Μέθοδοι Δοκιμών», αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά αποδεικτικά-πιστοποιητικά για την τήρηση των προδιαγραφών της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιείτε στον καυστήρα, όπως επιβάλλεται με την παραπάνω Υ.Α.
Επίσης απαιτείται επίσημη βεβαίωση από τον κατασκευαστή του λέβητα ότι ο τοποθετημένος λέβητας πληροί εκ κατασκευής τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05 (κλάση3) β) και επικυρωμένες από τον κατασκευαστή του λέβητα, οδηγίες χρήσης και συντήρησης του συστήματος, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα ενδεδειγμένα γα το λέβητα καύσιμα στερεής βιομάζας, οι συνθήκες αποθήκευσης τους, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να εκτελείτε καθαρισμός της καμινάδας, και άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την καλή λειτουργία της εγκατάστασης, τα οποία είναι υποχρεωμένος να σας χορηγήσει ο εγκαταστάτης του συστήματος θέρμανσης σας και θα τα παραλάβετε ενυπογράφως από αυτόν, με υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι παραλάβατε μαζί με το σύστημα και τις παραπάνω βεβαιώσεις – οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης, τις οποίες θα έχετε αναρτημένες σε εμφανές σημείο του λεβητοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 9 της ανωτέρω απόφασης, ακόμη πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται τα άρθρα 4 – 5 – 6 της Υ. Α. που αφορούν, α) Λειτουργικές Απαιτήσεις, β) Συντήρηση – Ρύθμιση Εγκαταστάσεων και γ) Υπεύθυνοι Εγκαταστάσεων Σταθερών Εστιών Καύσης – Υποχρεώσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΟΥ (ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ)
Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).
Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα».

ΠΗΓΗ: http://www.larissanet.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΟΡΟΙ-ΠΟΣΑ!

Όπως είχε ανακοινωθεί και από το υπουργείο με τα τρία προγράμματα θα επιχορηγηθούν οι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, υλικά- εξαρτήματα - αυτοματισμοί εγκατάστασης και σύνδεσης, στις εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, τη μελέτη και την επίβλεψη.
Θα αφορούν δε σε 6.000 συστήματα φυσικού αερίου στην Αττική, 3.000 στη Θεσσαλία και 2.000 στη Θεσσαλονίκη με συνολική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 15.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ ήδη για την Αττική έχει γίνει δέσμευση 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014.
Σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, παρότι από την εξαγγελία του προγράμματος έχει περάσει αρκετό διάστημα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ένταξη και διασύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου παραμένει μεγάλο και σταθερό όλο αυτό το διάστημα. Μετά δε και τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην σχετική προκήρυξη, αυτή αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Τι περιλαμβάνει
Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕΚΑ. Η επιδότηση καλύπτει ποσοστό 60% του συνολικού κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με ανώτατο ποσό ανάλογα την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύς του λέβητα ως εξής:
Εγκατεστημένη ισχύς λέβητα (kcal/h)
-υφιστάμενου ή νέου-
Ανώτατο Ποσό επιδότησης (συμπ. ΦΠΑ)
    Χωρίς αλλαγή λέβητα
Ανώτατο Ποσό επιδότησης (συμπ. ΦΠΑ)
     Με αλλαγή λέβητα
                0-35.000                                  1.000€
          35.001-120.000             1.500€               2.000€
        120.001-170.000             2.300€               3.000€
        170.001-200.000             3.300€               4.000€
               >200.000             4.700€               5.500€
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όσοι:
• Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
Έχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία. Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.
• Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν:
• Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα
• Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
• Βρίσκεται σε σημείο με δίκτυο φυσικού αερίου.
Για την χορήγηση της επιδότησης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω της ΕΠΑ Αττικής μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου

- See more at: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=18247&lang=el#sthash.F7qnlRUK.dpuf

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΑ!!!


Crash test σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενεργειακιό τζάκι και κλιματιστικά
Μετά και την κατά 20% μείωση της τιμής του, το πετρέλαιο αναδεικνύεται σε ρυθμιστή για τη φετινή σεζόν θέρμανσης, αν και συγκρίνοντάς το με τους βασικούς ανταγωνιστές του παραμένει πάντοτε η ακριβότερη λύση.

Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 32%-33% έναντι του πετρελαίου (το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής καλύπτει ένα στα δύο νοικοκυριά), ενώ 6%-8% χαμηλότερα στοιχίζει η χρήση κλιματισμού, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας. Πόσο όμως κοστίζει η θέρμανση ενός τυπικού διαμερίσματος επιφάνειας, για παράδειγμα, 80 τ.μ. σε μια περιοχή με σχετικά ήπιο χειμώνα όπως η  Αττική;

Τα παραδειγματα

Εστω ένα νοικοκυριό που διαμένει στο προαναφερόμενο διαμέρισμα, που κάνει κατανάλωση 500 λίτρα πετρελαίου όλη τη χειμερινή σεζόν και που βρίσκεται σε μικρή πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων (ισχύς καυστήρα 140.000 kcal/h).

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση τις τρέχουσες τιμές καυσίμων το νοικοκυριό αυτό θα πληρώσει ενδεικτικά 525 ευρώ για όλη τη σεζόν αν καταναλώσει πετρέλαιο. Αν έχει συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής θα πληρώσει 357 ευρώ, ενώ θα χρεωθεί με 490 ευρώ αν επιλέξει να ζεσταθεί αποκλειστικά μεκλιματιστικά. Αυτοί οι αριθμοί είναι εντελώς ενδεικτικοί και αλλάζουν ανάλογα με τις παραδοχές που παίρνει κάποιος υπόψη.

Εστω ότι το ίδιο ακριβώς νοικοκυριό διαμένει σε ίδιας επιφάνειας διαμέρισμα αλλά σε πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, οπότε και ο καυστήρας έχει υψηλότερη ισχύ (200.000 kcal/h). Εστω ότι η κατανάλωσή του για όλη τη σεζόν θέρμανσης φτάνει τα 750 λίτρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα καταβάλλει 790 ευρώ αν ζεσταθεί με καλοριφέρ (πετρέλαιο), 532 ευρώ αν συνδεθεί στο φυσικό αέριο και 730 ευρώ αν επιλέξει κλιματισμό.

Με ενεργειακο τζακι. Εστω, πάλι, ότι αντί για τα προαναφερόμενα το νοικοκυριό αυτό διαθέτει ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ. Για ένα σπίτι 100 τ.μ., η δαπάνη κατασκευής ενός τέτοιου τζακιού κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ευρώ. Με μέση κατανάλωση ξύλων 3-4 τόνους για όλη τη χειμερινή σεζόν, θα πρέπει να υπολογίσει σε κόστος 540-720 ευρώ (μέση αξία τόνου τα 180 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ενεργειακό τζάκι αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεσταθεί ένα σπίτι καθώς θερμαίνουν την τοιχοποία, αντίθετα από τις υπόλοιπες λύσεις που θερμαίνουν τον αέρα, άρα μόλις σβήσουν ο χώρος κρυώνει
.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΕΡΜΑΙΝΕΣΤΕ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ- ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση με πετρέλαιο
Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για καινούρια, εναλλακτικά, εκπληκτικά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης χωρίς πετρέλαιο, για τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν και τη μείωση στο κόστος θέρμανσης, ενώ ακούμε με φρίκη για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου με αποτέλεσμα να γεμίζει τύψεις όποιος δειλά πλησιάζει το θερμοστάτη που ανοίγει την θέρμανση με τον «κλασσικό» λέβητα πετρελαίου.

Φυσικά η θέρμανση με πετρέλαιο είναι σήμερα αρκετά ακριβότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο η συνετή χρήση και ορισμένες απλές ενέργειες και επεμβάσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του συστήματός μας, χωρίς να αναγκαστούμε να προβούμε σε ριζικές αλλαγές και επενδύσεις.

Κάποιες μικρές επεμβάσεις χαμηλού σχετικά κόστους:

1. Η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση θα πρέπει να είναι η σωστή συντήρηση και ρύθμιση του συγκροτήματος καυστήρα – λέβητα. Αυτό γίνεται από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό, περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση του καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου.

Δεδομένου ότι οι λέβητες μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα εύρος ισχύος είναι σημαντικό να ζητήσει κανείς από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων. Εκτιμώμενο κόστος 100 – 200 €, εξοικονόμηση 5 με 15% αναλόγως παλαιότητας και κατάστασης λέβητα.

2. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Πρόκειται για ένα είδος αυτοματισμού που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης από το λέβητα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, δηλαδή μειώνει τη θερμότητα που αποδίδεται από το σύστημα στους χώρους όσο η θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνεται ηπιότερη. Εκτιμώμενο κόστος 1000 με 1500 €, εκτιμώμενη εξοικονόμηση από 15 με 30 %.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντιστάθμιση, μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας του λέβητα από το διακόπτη του μέχρι και τους 70 °C. Η ρύθμιση αυτή επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κυρίως στις περιόδους ήπιων εξωτερικών θερμοκρασιών. Σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να προσέξει κανείς να μην το παρακάνει διότι περαιτέρω μείωση μπορεί να επιφέρει ελάττωση του βαθμού απόδοσης και φθορά του λέβητα.

4. Τοποθέτηση μόνωσης στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και αποκατάστασή της στα τμήματα που έχει φθαρεί. Το ίδιο και για τη μόνωση του λέβητα σε περίπτωση που έχει καταστραφεί. Τις σχετικές εργασίες μπορεί να κάνει ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση 3 με 5%.

5. Μόνωση της καπνοδόχου, όπου αυτό είναι πρακτικά εφικτό, πράγμα που θα μειώσει τις απώλειες καυσαερίων.

6. Υδραυλική εξισορρόπηση. Δυσνόητο μεν για μη ειδικούς, σπουδαιότατο δε για την απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρακτικά το πρόβλημα που δημιουργείται στα συστήματα κεντρικών θερμάνσεων, λόγω κακής ή καθόλου ρύθμισης του δικτύου θέρμανσης, είναι ότι μεγαλύτερη ποσότητα ζεστού νερού από το λέβητα, άρα και θερμική ενέργεια, κατευθύνεται προς τα σώματα που βρίσκονται πιο κοντά στο λεβητοστάσιο (π.χ. σε μια πολυκατοικία περισσότερο νερό πάει στα σώματα του ισογείου απ' ότι στα σώματα του τελευταίου ορόφου), ανεξάρτητα αν στους χώρους αυτούς υπάρχει ανάλογη θερμική απαίτηση. Αποτέλεσμα είναι κάποιο χώροι να υπερθερμαίνονται και άλλοι να αργούν πολύ να θερμανθούν. Το πρόβλημα λύνεται με την προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού στο δίκτυο και την εφαρμογή των απαραίτητων ρυθμίσεων.

7. Αν η πολυκατοικία διαθέτει αυτόνομη θέρμανση με θερμιδομετρητές ή υπάρχει ατομικό σύστημα θέρμανσης (αποκλειστικός λέβητα για το διαμέρισμα) η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα μπορεί να προσφέρει σημαντική οικονομία. Πρόκειται για διακόπτες που λειτουργούν ως τοπικοί θερμοστάτες δωματίου πάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα και διακόπτουν την παροχή μόνο για το συγκεκριμένο σώμα εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία χώρου. Σπουδαίος τρόπος εξοικονόμησης και θερμικής άνεσης.

Προσοχή: αν η πολυκατοικία διαθέτει αυτονομία με ωρομετρητές δεν ωφελεί οικονομικά το κλείσιμο θερμαντικών σωμάτων ή η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών διότι δεν το «αντιλαμβάνεται» το σύστημα κατανομής δαπανών.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που χειριζόμαστε και λειτουργούμε το σύστημα θέρμανσης:

1. Μείωση κατά ένα βαθμό (ή περισσότερο αν αισθανόμαστε σχετική θερμική άνεση) στη ρύθμιση του θερμοστάτη χώρου. Ιδανική τιμή 19 °C με 21 °C.

2. Προτιμότερη είναι σε γενικές γραμμές η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε πιο χαμηλές όμως θερμοκρασίες, παρά να επιχειρούμε να το ανοιγοκλείνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3. Αερισμός του σπιτιού κατά τις μεσημεριανές ώρες με όλα τα παράθυρα τελείως ανοιχτά και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του αερισμού θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να είναι κλειστό.

4. Εφαρμογή αεροστεγάνωσης σε παλιά παράθυρα και πόρτες με ειδικά για το σκοπό αυτό υλικά.

5. Κλείσιμο των παντζουριών των παραθύρων κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς έτσι μειώνονται οι θερμικές απώλειες από αυτά.

6. Έλεγχος για ύπαρξη αέρα στα θερμαντικά σώματα (εξαέρωση). Ο αέρας εντός του δικτύου μειώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης.

7. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη των θερμαντικών σωμάτων με έπιπλα κλπ. γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

VK Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Σχεδιασμός - Εγκαταστάσεις – Ενεργειακές λύσεις
www.vkme.gr

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ!!!


Βασικές και πάγιες συμβουλές για το πετρέλαιο θέρμανσης από το ΚΕ.Π.ΚΑ

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης:

  1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
  2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
  3. Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).
  4. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  5. Επιλέγουμε, μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).
  6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
  7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
  8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
  10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
  11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!!!

Μελέτη, Σύνταξη τεχνικών εντύπων, Συμπλήρωση δικαιολογητικών και Αποστολή φακέλου!!!





Επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ “Περιβάλλον –Αειφόρος Ανάπτυξη” .
Οι περιοχές που μπορούν να επωφεληθούν των επιχορηγήσεων είναι: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 31/10/2014 έως 31/12/2015.
Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία τους όρους και τις προϋποθέσεις ΕΔΩ