Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΛΟΓΙΑ...

Φέτος οι ευχές να μην μείνουν μόνο λόγια... αλλά να γίνουν πράξεις: ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους...Να επιστρέψουν γρήγορα τα ΧΑΜΟΓΕΛΑ στους ΕΛΛΗΝΕΣ κι όλα όσα στερηθήκαμε (πνευματικά κι όχι υλικά)!!!

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΩΣΗ!!!

eikona
Συνεχίζεται η υποβάθμιση του κτιριακού πλούτου της χώρας και ιδίως των κατοικιών, σε ευθεία συνάρτηση με την οικονομική κρίση και την ύφεση στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει οδηγήσει την οικοδομική δραστηριότητα σε δραματική πτώση από το 2008 μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή, που σημαίνει και την αντίστοιχη κάμψη των νέων επενδύσεων σε κατοικίες, έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή επιδείνωση της εικόνας των υφιστάμενων κατοικιών, γεγονός άλλωστε που αποτυπώθηκε και στα σχετικά στοιχεία της απογραφής του 2011, που επεξεργάστηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, από τις συνολικά 6,37 εκατ. κατοικίες της χώρας, πάνω από τις μισές και συγκεκριμένα το 53% έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, δηλαδή πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1981 και πριν από τη διάδοση της μόνωσης ως του αποτελεσματικότερου «εργαλείου» για τη θωράκιση των κατοικιών μας και την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης. Ως εκ τούτου, σήμερα, όσο τα εν λόγω ακίνητα παραμένουν σε χρήση χωρίς παράλληλα να γίνονται οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμισή τους, συνεχίζεται η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Ενδεικτικό άλλωστε της επιθυμίας πολλών ιδιοκτητών να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, είναι η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», που επιδοτεί την πραγματοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κατοικιών της χώρας.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 45,6% του συνόλου των κατοικιών της Ελλάδας δεν διαθέτει κανενός είδους μόνωση, ενώ εκείνες που έχουν κάποιο είδος μόνωσης ανέρχονται στο 54,4% του συνόλου. Η περιφερειακή ενότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών με κάποιο είδος μόνωσης, είναι η Πιερία με 71,5%, ενώ στην Κάρπαθο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών χωρίς μόνωση (78,8%).
Ανάλογη εικόνα πάντως καταγράφεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey υπολόγισε ότι το κόστος αντικατάστασης των ακατάλληλων για διαβίωση κατοικιών υπολογίζεται σε περίπου 9 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ή 533,6 δισ. ευρώ ετησίως. Το κόστος αυτό αφορά την αντικατάσταση των υφιστάμενων κατοικιών που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια επαρκούς διαβίωσης. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, εκτιμάται ότι περίπου 330 εκατ. νοικοκυριά, ή 1,2 δισ. άνθρωποι από το Λονδίνο μέχρι τη Σαγκάη, διαμένουν σήμερα σε ακατάλληλα ακίνητα. Ως τέτοιες κατοικίες αξιολογούνται, π.χ., εκείνες που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί σε 440 εκατ. νοικοκυριά έως το 2025, αν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, δεδομένων και των αντικειμενικών προβλημάτων χώρου που αντιμετωπίζουν πολλές μεγαλουπόλεις. Σύμφωνα με τη McKinsey, τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να είναι η διάθεση μεγάλων εκτάσεων γης σε πολύ χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα να απελευθερώσουν οικόπεδα που είναι αναξιοποίητα και βρίσκονται στα χέρια κερδοσκόπων ή άλλων επενδυτών.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Με επιτυχία η ημερίδα για το φωτορεαλισμό στη Λάρισα...

Το απόγευμα της Τρίτης στο χώρο του Τ.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε ημερίδα του  ΙΕΚΕΜ Τ.Ε.Ε.  με θέμα:  "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΧΡΉΣΗ ΤΟΥ ARTLANTIS". Στην ημερίδα  παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την έννοια και τη χρήση του φωτορεαλισμού και τη χρησιμότητά του για το επάγγελμα του μηχανικού. Εισηγητής της ημερίδας ήταν ο πολεοδόμος μηχανικός Α.Π.Θ. με ειδίκευση στο φωτορεαλισμό Χρίστος Ευθυμίου, ο οποίος περιέγραψε όλα τα χρήσιμα εργαλεία για την επεξεργασία του προγράμματος ARTLANTIS και εξήγησε την αποτελεσματικότητά του . Την παρουσίαση του εισηγητή και την εισαγωγή της ημερίδας έκανε ο μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Τσιάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα (που γίνεται πρώτη φορά σε επίπεδο Θεσσαλίας) παρακολούθησαν νέοι μηχανικοί οι οποίοι έχουν έφεση στις νέες τεχνολογίες και στη σύγχρονα μέσα ανάπτυξης του επαγγέλματος.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΙΔΙΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ)...


Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από το αέριο για όσους δικαιούνται επίδομα

Στα χαμηλά επίπεδα των 62 λεπτών το λίτρο, που η αγορά είχε να δει από το 2009, επέστρεψε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους του επιδόματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη ζήτηση που μέσα στην προηγούμενη διετία υποχώρησε σε ποσοστό 70%. Χωρίς το επίδομα η τιμή διαμορφώνεται στο 1 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 25% χαμηλότερη από την τιμή έναρξης του 1,25 ευρώ το λίτρο στις 15 Οκτωβρίου. Οι χαμηλές τιμές είναι αποτέλεσμα της ασυνήθιστα ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του αργού, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής και της διαφαινόμενης τάσης για περαιτέρω μείωση των τιμών και σταθεροποίησή τους κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα, που είναι μία από τις πλέον εισαγωγικές χώρες σε πετρέλαιο στην Ε.Ε., μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Στον τομέα των υγρών καυσίμων είναι ήδη ορατές, καθώς εκτός από το πετρέλαιο κίνησης στα χαμηλά επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα η τιμή της βενζίνης, ενώ σε πολλά πρατήρια της χώρας η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,46-1,47 ευρώ το λίτρο.

Στο φυσικό αέριο οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μετακυλιστούν από τον Δεκέμβριο και μετά, καθώς η τιμή του είναι συνδεδεμένη με την τιμή του αργού, αλλά ακολουθεί τις διακυμάνσεις με ένα τρίμηνο καθυστέρηση. Η υστέρηση αυτή έχει καταστήσει για πρώτη φορά στα χρονικά της εγχώριας αγοράς το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) πιο φθηνό από το φυσικό αέριο (68 λεπτά η κιλοβατώρα το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι 69 ευρώ η κιλοβατώρα το φυσικό αέριο). Τα χαμηλά επίπεδα των κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής των υπουργών πετρελαίων του ΟΠΕΚ την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη, δημιουργούν εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 λαμβάνει υπόψη του την τιμή αργού στα 99,36 δολάρια το βαρέλι, όταν οι εξελίξεις δείχνουν τιμές για το επόμενο εξάμηνο μεταξύ 60 και 70 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση του κόστους εισαγωγής του πετρελαίου μπορεί να επιφέρει ακόμη και θετική ανατροπή στο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, όπου ο λογαριασμός πετρελαιοειδών αντιστοιχούσε μέχρι τώρα στο 52% και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-30%.

Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έχει μπει ήδη πάντως σε ρυθμό ανάκαμψης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 25% σε σχέση με πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Τα ποσοστά ήταν πέραν και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων μέχρι πρότινος, οι πρατηριούχοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι και αυτό γιατί τα νούμερα παραμένουν μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα. Από πλευράς των πρατηριούχων, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου, δηλώνει στην «Κ» ότι μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα προ εξίσωσης επίπεδα θα μπορούσε η αγορά να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο της διετίας και συγκεκριμένα ένα 50%, αφού το υπόλοιπο έχει χαθεί για πάντα από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες για θέρμανση, γι’ αυτό και έχουν περιορίσει τις ποσότητες από τα 1.000 λίτρα στα 500 και επίσης καταφεύγουν σε δόσεις και χρήση πιστωτικών καρτών, αξιοποιώντας τα εμπορικά εργαλεία των εταιρειών εμπορίας (συνεργασία με τράπεζες, προσφορές κ.λπ.).

Μια άλλη διάσταση της πτωτικής τάσης των τιμών του αργού, για τις εταιρείες της εγχώριας αγοράς, μεταφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αλιγιζάκης. Μιλάει για τραγικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των εταιρειών εμπορίας, κυρίως τον Νοέμβριο, λόγω των αποθεμάτων που υποχρεούνται εκ του νόμου να διατηρούν και τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ υψηλές τιμές. Μέχρι να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των τιμών, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες, αφού θα πρέπει να αντικαθιστούν συνεχώς αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές, αναφέρει ο κ. Αλιγιζάκης, τονίζοντας ότι η διαφορά αυτή δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση της ζήτησης. Η αγορά αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στις επόμενες ημέρες και εκτιμά ότι πλέον το πετρέλαιο είναι το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για θέρμανση.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ...

Πρόκειται για μια ημερίδα που διοργανώνει το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ με θέμα το φωτορεαλισμό με το λογισμικό Artlantis. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρίστος Ευθυμίου, Διπλωματούχος Πολεοδόμος Μηχανικός και Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ. Θα παρουσιαστούν οι εισαγωγικές έννοιες του λογισμικού καθώς και διάφορες χρήσεις του όπως φωτισμοί, υφές, αντικείμενα κ.α. Η ημερίδα θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου 2014 στην Αίθουσα του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και ώρες 6-9.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή σας θα γίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

http://www.iekemtee.gr/el/

Θα ήταν τιμή μου το επιστημονικό κοινό της Λάρισας να τιμήσει αυτήν την εκδήλωση με την παρουσία του.