Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ!!!

eikona
Οι κατοικίες στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το πολύ μεγάλο ποσοστό, του 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Στα νοικοκυριά, μόνο για τη θέρμανση, καταναλώνεται το 60% της τελικής συνολικής ενέργειας.
Παρότι ο κανονισμός Θερμομόνωσης ισχύει από το 1979, μόλις το 30% των κτιρίων διαθέτει θερμομόνωση. Ο συνδυασμός παλαιότητας, ελλιπούς προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον και η απουσία περιβαλλοντικής αντίληψης κατά το σχεδιασμό των κατοικιών, έχουν καταστήσει τις ελληνικές κατοικίες από τις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.
Άραγε τι πρέπει να επιλέξουν οι ιδιοκτήτες κτιρίων που θέλουν να βελτιώσουν την θερμομόνωσή τους; Εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση;
Πλεονεκτήματα εξωτερικής θερμομόνωσης
Η εξωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται εξωτερικά στις όψεις των κτιρίων και αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο θερμομόνωσης κτιρίων που λειτουργούν και χρησιμοποιούνται όλο το 24-ωρο (π.χ. μόνιμες κατοικίες) καθώς εκμεταλέυαται τη θερμοχωρητικότητα των συμπαγών δομικών στοιχεία της εξωτερικής τοιχοποιίας (σκυρόδεμα - τούβλα). Παρουσιάζει πλήθος πλεονεκτημάτων:
  • Ιδανικός τρόπος αναπαλαίωσης και θερμομόνωσης υφιστάμενων κτηρίων
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου
  • Κατάργηση θερμογεφυρών
  • Πλήρης στεγάνωση των προσόψεων
  • Προστασία φέροντος οργανισμού
  • Βέλτιστη ενεργειακή απόδοση
  • Αρχιτεκτονική ελευθερία
  • Προσθήκη αξίας στο ακίνητο
Πλεονεκτήματα εσωτερικής θερμομόνωσης;
Η εσωτερική θερμομόνωση μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη θερμομόνωση καθώς υπάρχουν λύσεις για όλα τα στοιχεία των κτιρίων (τοιχοποιία, οροφή, δάπεδο) με άριστα χαρακτηριστικά συντελεστών θερμοπερατότητας, που υπερκαλύπτουν και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και διαθέτουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Ιδανική λύση για κτίρια γραφείων - εξοχικές κατοικίες. Σε ένα κτίριο που δεν χρησιμοποιείται όλο το 24-ώρο, δωμάτια με εσωτερική μόνωση θερμαίνονται ταχύτερα γιατί δεν χρειάζεται να ζεσταθούν πρώτα τα συμπαγή δομικά στοιχεία της εξωτερικής τοιχοποιίας.
  • Κορυφαία θερμομόνωση
  • Εύκολη εφαρμογή
  • Ταχύτητα δόμησης
  • Άριστη τελική επιφάνεια
  • Χαμηλό κόστος εφαρμογής
  • Βέλτιστη σχέση απόδοσης-τιμής
  • Δυνατότητα θερμομόνωσης μεμονωμένων χώρων (π.χ παιδικό δωμάτιο)
  • Εσωτερική ανακαίνιση
Σύγκριση των δύο συστημάτων θερμομόνωσης:
Σύμφωνα με Συγκριτική Αξιολόγηση Συστημάτων Εσωτερικής και Εξωτερικής Αναδρομικής Θερμομόνωσης που έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Οι παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ των συστημάτων εσωτερικής και εξωτερικής μόνωσης είναι αμελητέες, καθιστώντας τα δύο συστήματα θερμικά ισοδύναμα, καθώς εμφανίζουν παραπλήσιες τιμές συντελεστή U και θερμικής μάζας.
Γενικά, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση εσωτερικής ή εξωτερικής μόνωσης, σε σύγκριση με την περίπτωση της αμόνωτης κατοικίας, είναι της τάξης του 24%-65%.
Ιδιαίτερα δε ως προς την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση είναι της τάξης του 60%-93%.
Η διάταξη εξωτερικής μόνωσης οδηγεί γενικά σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας (κατά 4% - 9%) σε σχέση με τη διάταξη εσωτερικής μόνωσης.
Με χρήση τυπικών αγοραίων τιμών, η επένδυση για την τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης υπολογίζεται ότι είναι κατά 50% μικρότερη από την αντίστοιχη επένδυση για την τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης. Περίοδος αποπληρωμής 6-9 έτη έναντι 8-12 ετών.
Αναμφισβήτητα η κάθε λύση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά είναι προφανές ότι όσες περισσότερες εναλλακτικές επιλογές έχει να προτείνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής στον ιδιοκτήτη ενός κτιρίου, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επιλογή που θα οδηγεί στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ανά μονάδα κόστους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις κτιρίων μέσα σε πόλεις, όπου επικρατεί το συνεχές σύστημα και υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες (όρια οικοπέδων, οικοδομικές γραμμές, στήσιμο σκαλωσιάς κ.λ.π.), θα ακολουθηθεί υποχρεωτικά ένα μικτό σύστημα συνδυασμού εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!

eikona
Σε συνέχεια επικοινωνίας πλήθους μηχανικών και επαγγελματιών του χώρου προς τις τράπεζες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ' οίκον, ήρθε η γραπτή απάντηση των τραπεζών σε μηχανικούς, η οποία ουσιαστικά ενημερώνει για την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων σε όλες τις περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, στη γραπτή απάντηση των τραπεζών, αναφέρονται τα εξής:
«1. Σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσής της Τράπεζας από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε , καλύφθηκαν σε επίπεδο εντάξεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης (επιχορηγήσεις, κόστος ΠΕΑ και Συμβούλου) για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
2. Σύμφωνα με σχετικές εξαγγελίες και δημοσιεύματα, βρισκόμαστε εν αναμονή έναρξης νέου κύκλου του «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» δεδομένης μάλιστα της μεγάλης επιτυχίας και απήχησης του πρώτου προγράμματος.
3. Πελάτες που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήματα και βρίσκονται στα ακόλουθα στάδια:
  • Προέγκριση
  • Αναμονή λήψης Προέγκρισης
  • Αιτήσεις σε επεξεργασία, προ ολοκλήρωσης για αποστολή στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε.
  • Ολοκληρωμένες Αιτήσεις (που έχουν αποσταλεί από την Τράπεζα στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε. εν αναμονή απόφασης υπαγωγής)
θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίζουν τη διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες και οι αιτήσεις τους θα εντάσσονται στο σύνολο των επιλέξιμων που βρίσκονται σε αναμονή.
4. Παράλληλα, όπως έχει ενημερωθεί η Τράπεζα από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. η πληρωμή των κονδυλίων για ωφελούμενους που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής, θα πραγματοποιηθεί κανονικά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προγράμματος (προβλεπόμενοι χρόνοι και κριτήρια)»
Το συμπέρασμα από τα ανωτέρω είναι το προφανές: Το πρόγραμμα με τη μορφή που το γνωρίζαμε έως σήμερα, ολοκληρώθηκε. Αυτό που μένει πλέον είναι η ολοκλήρωση των πληρωμών που εκκρεμούν και βέβαια, το νέο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για το 2015.
- See more at: http://www.b2green.gr

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;;

Η Κυβέρνηση και το παραλυμένο πλέον κράτος εμπαίζουν χιλιάδες πολίτες οι οποίες έχουν ενταχθεί ή περιμένουν να ενταχθούν τόσο στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄οίκον" όσο και στο πρόγραμμα αντικατάστασης συστήματος θέρμανσης σε σύστημα Φυσικού αερίου. 
Πιο συγκεκριμένα Χιλιάδες καταναλωτές περιμένουν εδώ και μήνες στο ακουστικό τους , προσδοκώντας ότι με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο θα επιδοτηθούν για να μετατρέψουν τις κεντρικές τους θερμάνσεις πετρελαίου σε φυσικού αερίου.
Οπως όμως όλα δείχνουν, χάνουν τον φετινό χειμώνα οριστικά, καθώς σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», τέσσερις μήνες έπειτα από τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, αφού ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 10.000 αιτήσεις, δεν έχουν απελευθερωθεί τα 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη χρηματοδότησή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκκρεμεί η σύμβαση με τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που θα τις καταστήσει και φορείς του έργου.
Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας χάνεται οριστικά, καθώς ακόμη και σήμερα αν απελευθερωθούν τα κονδύλια, από το να εγκριθεί η αίτηση μέχρι και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο της ΕΠΑ χρειάζονται δύο μήνες, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

(iefimerida.gr)

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΔΟΜΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ!!!

eikona
Δομικό είναι το πρόβλημα θέρμανσης των κατοικιών που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς μόνο έξι στα δέκα από τα σπίτια που κατοικούνται έχουν κάποιου είδους μόνωση! Και δεν μιλάμε για ολοκληρωμένη πλήρη μόνωση, αλλά για κάποια παρέμβαση (είτε διπλά τζάμια, είτε μόνωση τοίχων και σε λιγότερες περιπτώσεις σε συνδυασμό). Το αποτέλεσμα είναι η σπατάλη καυσίμων, με υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, για να ζεσταθούν οικίες και κτίρια που μοιάζουν με ενεργειακά βαρέλια χωρίς πάτο, καθώς έχουν πολύ μεγάλες απώλειες θερμότητας.
Συγκεκριμένα, μόνο το 59,2% των κατοικούμενων κατοικιών της χώρας διαθέτει κάποιου είδους μόνωση, ενώ το 42,8% δεν διαθέτει καμία, δηλαδή 3.468.307 κατοικίες έναντι 2.903.594 χωρίς μόνωση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στα τέλη του 2014 η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών του 2011. Στο σύνολο των κατοικιών της χώρας (δηλαδή όχι μόνο σε αυτές που κατοικούνται), το ποσοστό που διαθέτει κάποιο είδος μόνωσης πέφτει στο 54,4% (3.468.307 κατοικίες), ενώ όσες δεν διαθέτουν φτάνουν το 45,6%, δηλαδή 2.903.594 οικίες.
Πώς αναλύεται το είδος της μόνωσης που έχουν τα σπίτια στην Ελλάδα; Διπλά τζάμια διαθέτει το 26% των σπιτιών με μόνωση (3.468.307), δηλαδή 1.655.254 οικίες. Μόνωση εξωτερικών τοίχων έχει το 6,3% (401.785), ενώ μια πιο πλήρη θερμομόνωση που περιέχει και διπλά τζάμια και μόνωση των εξωτερικών τοίχων διαθέτει το 14,4% (918.601 κατοικίες).
Αλλο είδος μόνωσης έχει το 5% (321.709), ενώ διπλά τζάμια, μόνωση εξωτερικών τοίχων και άλλο είδος το 1,4% (86.363 οικίες).
Η θερμομόνωση των κατοικιών στην Ελλάδα είναι συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων: του γεωγραφικού σημείου που βρίσκεται το κτίριο και του έτους κατασκευής του. Oσον αφορά το κριτήριο της τοποθεσίας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά σπιτιών με διπλά τζάμια είναι οι τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας (Κεντρική Μακεδονία με 36,4%, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 32,5% και η Δυτική Μακεδονία με 28,8%), και ακολουθούν η Ηπειρος με 26,2%, η Θεσσαλία με 25,9%, η Αττική με 24,4% και η Κρήτη με 23,1%. Δεν είναι τυχαίο πως στα Ιόνια Νησιά μόνο το 17,8% των σπιτιών έχουν διπλά τζάμια, ενώ στο Νότιο Αιγαίο το 19,2%. Επίσης ενδεικτικό είναι πως η Περιφερειακή Ενότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών με κάποιο είδος μόνωσης είναι αυτή της Πιερίας, με 71,5%, ενώ στο άλλο άκρο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών χωρίς μόνωση με 78,8%.
Παλαιότητα
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της παλαιότητας των κτιρίων. Oσο πιο πρόσφατα έχουν ανεγερθεί τα κτίρια τόσο περισσότερο φέρουν κάποιου είδους μόνωση. Για παράδειγμα, το 92,2% των κτιρίων, σε πανελλαδικό επίπεδο, που οικοδομήθηκαν από το 2006 και μετά έχουν μόνωση. Αντίστοιχα, τα κτίρια μετά το 2001 έχουν μόνωση σε ποσοστό 90%, ενώ και κι εκείνα που οικοδομήθηκαν μετά το 1991 είναι σε ποσοστό άνω του 80% εξοπλισμένα με κάποιου τύπου μόνωση. Στον αντίποδα τα παλιότερα κτίρια είναι ενεργειακά σουρωτήρια, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαμονής εκεί να γίνονται πολύ δύσκολες: το 56,8% των κατοικιών που κτίστηκαν πριν από το 1981 δεν διαθέτει καθόλου μόνωση! Ακόμα και τη δεκαετία του '80 μόλις και μετά βίας η πλειονότητα των σπιτιών που ανεγέρθηκαν έχει μόνωση (από τα 1.049.931 που κτίστηκαν μεταξύ 1980-90 τελείως απροστάτευτα θερμομονωτικά είναι τα 435.251), ενώ βεβαίως στις προηγούμενες δεκαετίες η μόνωση αποτελούσε εξαίρεση για πολύ ψυχρά και ορεινά μέρη.
Βεβαίως, πίσω από τους δύο αυτούς παράγοντες και ιδιαίτερα τον παράγοντα της παλαιότητας των οικοδομών, κρύβεται στοιχείο της κοινωνικής – ταξικής διαστρωμάτωσης, καθώς σε σπίτια με αρκετές δεκαετίες... στους τοίχους τους μένουν συνήθως τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Η θερμομονωτική «ακτινογραφία» των κατοικιών στην Ελλάδα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής ικανότητας του οικιακού τομέα, με προγράμματα οχύρωσης των σπιτιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ