Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!!!

eikonaΗ Ανάβρα Μαγνησίας είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στα 780 μ. υψόμετρο, ψηλά στις πλαγιές του όρους Όθρυς.

Η Ανάβρα σήμερα αποτελεί πρότυπο οικισμό ανάπτυξης, καθώς οι τυχεροί της κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης αξιοποιόντας με απόλυτη επιτυχία τα κονδύλια και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και δημιουργήθηκε ένα μικρό θαύμα.

Στήθηκε ένα αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, που αφενός καλύπτουν δωρεάν τις ενεργειακές ανάγκες του χωριού και αφετέρου το πλεόνασμα που πωλείται στη ΔΕΗ αποφέρει στην κοινότητα ετήσια έσοδα 100.000 ευρώ.

Με τα χρήματα της ΕΕ και με τα έσοδα από το ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς καθόλου βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο, δημιουργήθηκαν τρία μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα, ένα σύγχρονο σφαγείο βιολογικής γραμμής, ένα διώροφο κλειστό πάρκινγκ 60 θέσεων για δωρεάν χρήση των κατοίκων του χωριού, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα δωρεάν γυμναστήριο, μία κοινοτική βιβλιοθήκη και το λαογραφικό μουσείο κτηνοτροφικής ζωής.

Το στολίδι όμως του χωριού αποτελεί αναμφισβήτητα το ωραίο Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Πάρκο Γούρα.

Στο χωριό επίσης λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, βρεφονηπιακός σταθμός και τριθέσιο δημοτικό σχολείο. Ο γιατρός και οι τρεις δάσκαλοι φιλοξενούνται δωρεάν σε ανεξάρτητα διαμερίσματα και τη δαπάνη διαμονής τους καλύπτει πλήρως η κοινότητα.   Στις κοινοτικές παροχές συμπεριλαμβάνεται δωρεάν κοινωνικός λειτουργός, ενώ επίκειται η κατασκευή γηροκομείου και πισίνας. Σχεδιάζεται επίσης η ανάπτυξη ενός μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου, που θα εκμεταλλεύεται τα νερά των πηγών του ποταμού και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ετησίως στους κατοίκους του χωριού επιπλέον 100.000 ευρώ.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η εγκατάσταση (πάντα με κονδύλια της ΕΕ) ενός συστήματος τηλεθέρμανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα εγκατασταθεί ψηλά έξω από το χωριό ένας μεγάλος κεντρικός λέβητας που θα λειτουργεί με καύση βιομάζας (ξερά αγριόχορτα, φύλλα, άχυρα, υπολείμματα οικιακών τροφών, κουρεμένο γκαζόν, κοπριές ζώων κλπ.). Ακολούθως, μέσω υπόγειων αγωγών κάθε σπίτι θα έχει δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου