Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ...

eikonaΚανένα σχεδόν κράτος μέλος δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλα τα κράτη μέλη, με μοναδική εξαίρεση τη Μάλτα, κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει για μη κοινοποίηση στην Κομισιόν των μέτρων μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμων.
Αναλυτικότερα, οι διαδικασίες επί παραβάσει καλούν προς συμμόρφωση τα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πιθανή την επιβολή προστίμων. Υπάρχουν τρεις διαδοχικές φάσεις, μία προειδοποιητική επιστολή, η αιτιολογημένη γνώμη, και τέλος η παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε χθες την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προτείνοντας την επιβολή ημερήσιου χρηματικού προστίμου ύψους 15.444 ευρώ ανά ημέρα. Το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιτύχουν ορισμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας από την 1 Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Πρέπει να το εξασφαλίσουν με τη χρήση συστημάτων επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης ή άλλων μέτρων πολιτικής που θα ενθαρρύνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, στα κτίρια, στη βιομηχανία και στον τομέα των μεταφορών. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τις υποχρεώσεις της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014.
Στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη κινήθηκαν διαδικασίες επί παραβάσει, επειδή έχασαν την προθεσμία του Ιουνίου 2014 που είχε τεθεί από την Κομισιόν για τη μεταφορά της οδηγίας. Η εκτελεστική εξουσία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν αυτός ο τόσο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων για μια και μόνο οδηγία αποτελεί ρεκόρ. Η Ιταλία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Σουηδία δήλωσαν ότι έχουν μεταφέρει πλήρως τους κανόνες σύμφωνα με την προθεσμία της 5ης Ιουνίου 2014. Ακόμη πέντε χώρες δήλωσαν ότι την μετέφεραν μετά τη λήξη της προθεσμίας, αλλά φαίνεται ότι μόνο η Μάλτα έχει περάσει τις «εξετάσεις» της Κομισιόν. Η EurActiv ανέφερε χθες το πρωί σε αποκλειστικότητα ότι 16 χώρες δεν έχουν μεταφέρει πλήρως την εν λόγω οδηγία και τρεις δεν έχουν αναφέρει καμία πρόοδο.
Την γλίτωσε αυτή την φορά η Ελλάδα
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας Anna-Kaisa Itkonen ονομάτισε μάλιστα τα τρία αυτά κράτη μέλη. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων, το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα για να συμφωνήσει επί του πακέτου των παραβάσεων, γλίτωσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε χαρακτηριστικά η Itkonen. Η Βουλγαρία ήταν στο στάδιο της μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, πρόσθεσε. Η Ελλάδα είχε λάβει αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας μόλις πριν ένα μήνα, οπότε ήταν πολύ νωρίς για να γίνει το επόμενο βήμα και να αποφασιστεί η παραπομπή της στο ΔΕΚ, διευκρίνισε η ίδια.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης Miguel Arias Cañete είχε δηλώσει στην EurActiv νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εκτελεστική εξουσία θα αναλάβει δράση.«Η Επιτροπή βρίσκεται σε καλό δρόμο αυτή τη στιγμή για να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά όλων των κρατών μελών που δεν έχουν εφαρμόσει τους κανονισμούς σε πολλούς τομείς – αλλά κυρίως στην ενεργειακή απόδοση», είχε τονίσει ο Cañete.
Χθες, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής των δημάρχων των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της ΕΕ στο Παρίσι, ο Cañete υποστήριξε με σθένος την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια. «Κατά την εφαρμογή της Ενεργειακής Ένωσης, είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρώτη αρχή της ενεργειακής απόδοσης», είπε. Η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, κατέστησε σαφές ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεως έθεσαν τις βάσεις για την οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, η ΕΕ δεσμεύεται για την οικοδόμηση μιας ενεργειακής Ένωσης με μια μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα στην βάση της στρατηγικής πλαισίου της Επιτροπής, των οποίων οι πέντε διαστάσεις είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλοενισχύονται (ενεργειακή ασφάλεια -αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη, μια πλήρως ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα που συμβάλλει στην συγκράτηση της ζήτησης, οικονομία χαμηλών εκπομπών, έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα). Τα θεσμικά όργανά της και τα κράτη μέλη θα προωθήσουν τις εργασίες και το Συμβούλιο των υπουργών θα υποβάλει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από τον Δεκέμβριο.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. - ΠΑΓΩΝΕΙ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981

«Παγώνει» η πρόσβαση στο ΕΣΠΑ!


«Παγώνει» η πρόσβαση στο ΕΣΠΑ!
Στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.
«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.
Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ως και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα
ΠΗΓΗ: LARISSANET

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!!

eikona









Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, ο κλάδος των μηχανικών διαχρονικά και ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία, αποτέλεσε το βασικό πυλώνα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιεί τους εκάστοτε φυσικούς και οικονομικούς της πόρους για να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον(ευρωπαϊκό και μη) που χαρακτηριζόταν από ισχυρό ανταγωνισμό αλλά και μία ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά.
Η παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών έργων , καθώς και η ραγδαία αύξηση της αγοράς ακινήτων είχαν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και στο προφίλ του Έλληνα Μηχανικού σε σχέση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Ωστόσο το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας σε συνδυασμό με τις διαδικασίες και τις μεθόδους χρηματοδότησης του (υψηλός εξωτερικός δανεισμός) βασίστηκε αποκλειστικά ως προς την εφαρμογή του, στον τομέα των υποδομών και στην κατανάλωση και λιγότερο στην παραγωγή αγαθών προστιθέμενης αξίας μέσω της δημιουργίας ισχυρού παραγωγικού ιστού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης να υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας με αρνητικές επιπτώσεις στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων και κατ' επέκταση στην απασχόληση των Ελλήνων Μηχανικών οι οποίοι αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε ένα συνεχώς οξυμένο υφεσιακό περιβάλλον.
Η σύναψη της δανειακής σύμβασης της χώρας με το ΔΝΤ και την ΕΕ ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας (μνημόνιο) σε συνδυασμό με τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν και συνεχίζουν να υιοθετούνται μέχρι σήμερα, για την τήρηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης του Έλληνα Μηχανικού σε σχέση με το παρελθόν.
Αν σε αυτά προστεθούν οι πολιτικές που αφορούν :
  • Στη συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. (Μείωση του ΠΔΕ κατά 40% στο διάστημα 2009-2014 ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται στο 2015 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα 2015-2018) προκειμένου το έλλειμμα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδο.
  • Στη φορολογική πολιτική στα ακίνητα συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του ΦΠΑ στα ακίνητα
  • Στην αύξη του ΦΠΑ.
  • Στις δημογραφικές εξελίξεις.
  • Στην εισοδηματική πολιτική.
  • Στις διαδικασίες πληρωμής των μελετών και κατασκευών.
  • Στην μη ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
σε συνδυασμό με τη πολυνομία και τον αναιμικό αναπτυξιακό σχεδιασμό καταλαβαίνει κανείς τη δυσμενή και χωρίς υπερβολή οριακή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των Μηχανικών.
Στην παραπάνω διαπίστωση συνηγορούν τα παρακάτω στοιχεία από πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΤΕΕ, τον προγραμματισμό της Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΚΜ 2014-2016 αλλά και συμπεράσματα από έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί :
  • Η συνεχής και αυξανόμενη ανεργία των νέων μηχανικών σε συνδυασμό με την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με μελέτη της ΙΝΕ ΓΣΣΕ (Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, Ετήσια Έκθεση 2014) υπάρχει οριακή ισορροπία εισροών- εκροών για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το 2014-2015, ενώ από το τέλος του 2015 η εν λόγω ισορροπία ανατρέπεται (μελέτη ΙΝΕ ΓΣΕΕ). Παρά τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, καθώς και η ανεργία, μετατόπισε το οριακό έτος εξάντλησης των αποθεματικών κατά δέκα χρόνια νωρίτερα. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός ότι στον κλάδο των μηχανικών, 37.000 μέλη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές του ΕΤΑΑ, δεν έχουν υγειονομική κάλυψη ενώ απειλούνται και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων!
  • Ο εξαναγκασμός μηχανικών να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ, καθώς με την πρόσφατη ρύθμιση του Ν. 4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1. τους παρέχεται πλέον αυτή η δυνατότητα.
  • Η τάση των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών να μην προσέρχονται για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς με την εγγραφή του ΤΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η συνεχής αυξητική τάση μείωσης των εγγραφών στο ΤΕΕ/ΤΚΜ αποτυπώνεται στα κάτωθι στοιχεία εγγραφών :
    • 2010: 4.293 εγγραφές
    • 2011: 3.478 εγγραφές (μείωση 18,98% σε σχέση το 2010)
    • 2012: 2.113 εγγραφές (μείωση 39% σε σχέση με το 2011)
    • 2013: 2031 εγγραφές (μείωση 3,88% σε σχέση με το 2012)

      Παράλληλα αυξάνονται οι παύσεις για συνταξιοδότηση (2010: 2246 , 2011: 2048, 2012 2689) αλλά και για διακοπή, λόγω μετάβασης στο εξωτερικό ή λόγω παύσης από το ΤΕΕ (2013: 1241).
  • Η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2010 μέχρι σήμερα που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει περιοριστεί στο 10% από 15-20%. Η οικοδομή και γενικά ο κλάδος των κατασκευών είναι ο κινητήριος μοχλός της Ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα διαχειρίζεται από 12-16% της απασχόλησης (άρα και της στήριξης των Ασφαλιστικών Ταμείων), το 15-20% του Α.Ε.Π. και με την πτώση της οικοδομής και με τα φορολογικά μέτρα που πάρθηκαν πλήττονται περισσότερα από 100 επαγγέλματα και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι. (Γνώμη ΟΚΕ για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου).
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ 2014 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών πανελλαδικά στα τέλη του 2013 μειώθηκε σε 16.384 από 22.627 στα τέλη το 2012. Ειδικά για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο αντίστοιχο αριθμός μειώθηκε από 3.215 σε 2.185.
    Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (www.tovima .gr/Οικονομία/12-11-2014) μείωση 18,6% εμφάνισε η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014 όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση είναι 15,5% στην επιφάνεια και 8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του έτους 2013.
    Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 18,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 4,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013.
    Επιπλέον σύμφωνα με έκθεση της ΟΚΕ για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου:
    • ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) συνεχίζει να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,4% το Γ' τρίμηνο του 2011 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010
    • οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κατασκευές παρουσίασαν μείωση κατά 19,7% το Γ' τρίμηνο του 2011 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.
       
  • Η συρρίκνωση των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Task Force «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014 «Στον κατασκευαστικό κλάδο, τόσο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντική κάμψη την περίοδο 2008-2012. Αυτή η αρνητική ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από τη σταθερή πτώση του αριθμού των αδειών οικοδόμησης που χορηγούνται: -11,1% (2010), -28,5% (2011) και -36,7% (2012). Επιπλέον, ο δείκτης κατασκευών (που καλύπτει τα κτήρια και τα δημόσια έργα) μειώθηκε κατά -29,2% (2010), -28,1% (2011), -26,1% (2012) και -19,0% (2013). Σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι ΜμΕ υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (Μεγάλες επιχειρήσεις: -19%, ΜμΕ -35%) και προστιθέμενης αξίας (Μεγάλες επιχειρήσεις: -20%, ΜμΕ -33%). Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η εξαφάνιση μεγάλων δημόσιων συμβάσεων οδήγησε τις μεγάλες επιχειρήσεις στο να στραφούν σε μικρότερα κατασκευαστικά έργα, εκτοπίζοντας τις ΜμΕ. Επιπλέον, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μετακινηθεί προς περιβαλλοντικά/ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, ενεργειακή υποδομή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ή έργα διαχείρισης/ανακύκλωσης αποβλήτων».
     
  • Η καθυστέρηση στην έναρξη των μεγάλων οδικών έργων λόγω προβλημάτων με την ΕΕ αλλά και τη χρηματοδότησή τους από το Τραπεζικό Σύστημα.
     
  • Η αδυναμία χρηματοδότησης των μηχανικών τόσο από το τραπεζικό σύστημα (ακόμη και από την Τράπεζα Αττικής) με ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και από προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. Εξωστρέφεια, Ενίσχυση μέσω ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2007-2013).
     
  • Η κρίση στην αγορά ακινήτων όπου την περίοδο 2008-2012 υπήρξε αισθητή καθίζηση της αγοράς. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της ALPHA BANK A.E.: «...μετά από πρωτοφανή πτώση την περίοδο 2008 – 2012, η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων σήμερα έχει καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, συμπαρασύροντας πολλούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Επίσης, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων εμποδίζεται από το κομφούζιο που επικρατεί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με τα διάφορα νέα φορολογικά μέτρα να αποφασίζονται χωρίς εξασφάλιση της δυνατότητας επιβολής τους και χωρίς να εξετάζεται η σχέση τους με προϋπάρχοντα μέτρα που ήδη επιβαρύνουν τα ακίνητα για τον ίδιο σκοπό οδηγώντας έτσι σε υπερφορολόγηση, ιδιαίτερα των συνεπών φορολογούμενων».
    Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι :
    • Οι επενδύσεις σε κατοικίες από 26.1 δις ευρώ που ήταν το 2007 μειώθηκαν στα 6.14 δις ευρώ το 2012 και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 5 δις ευρώ το 2013.
    • Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στον κλάδο των κατασκευών μειώθηκε κατά 74.2% το 2012 έναντι του 2006 και κατά 60.5% έναντι του 2000. Το 2012 διαμορφώθηκε στα 3.62 δις ευρώ (1.9% του ΑΕΠ) από 16.3 δις ευρώ (7.8% του ΑΕΠ) το 2006.
    • Ο αριθμός των νέων κατοικιών που προσφέρονται στην αγορά από τις κατασκευαστικές εταιρίες ήταν μόλις 18.571 το 2012 έναντι 29.964 το 2011, 53.325 το 2010 και 103.865 το 2007.
    • Τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων μειώθηκαν κατά 48% σε αριθμό και κατά 45.5% σε αξία το 2012 έναντι πτώσης 34.1% και 43% αντίστοιχα το 2011.
Απόσπασμα από τη «Διερεύνηση της διεύρυνσης του επαγγέλματος του Μηχανικού για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας των Μηχανικών μέσω της αξιοποίησης των πόρων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020», ΤΕΕ/ΤΚΜ
http://www.b2green.gr/