Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΣΑΣ...

eikona
Το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην απόδοσή του; Είναι αλήθεια, τονίζει στο πλαίσιο σχετικής εργασίας ο καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας Γιώργος Μαντάνης (Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου στην Καρδίτσα), ότι δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη.
Άλλα είδη, διευκρινίζει, είναι κατάλληλα για «προσάναμμα», άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές ώρες. Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους.
Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά και το έλατο, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ξερά. Η καλύτερη εποχή είναι το πολύ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σίγουρα, προσθέτει ο κ. Μαντάνης, τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά τα πιο ξερά ξύλα. Καλής ποιότητας καυσόξυλα έχουμε κι από άλλα είδη, π.χ. αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, αριά, κουμαριά, φιλύκι) και οπωροφόρα δέντρα (μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά).
Το ξύλο της δρυός, αναφέρει ο ίδιος, προτιμάται στις περισσότερες των περιπτώσεων, διότι αφενός μεν δίνει ωραία φλόγα, χωρίς προβλήματα, και αφετέρου έχει μεγάλη διάρκεια καύσης.
Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαθεσιμότητα των καυσόξυλων. Έτσι, στα νησιά μας συνηθίζεται η ελιά, ενώ στις περιοχές που γειτονεύουν με την οροσειρά της Πίνδου η οξιά συναγωνίζεται τις δρύες. Πολύ καλός είναι ο συνδυασμός δύο ειδών, όπως π.χ. οξιά και δρυς, οξιά και ελιά, ελάτη και δρυς, ελάτη και ελιά, γιατί η οξιά και η ελάτη καίγονται γρηγορότερα και ευκολότερα διευκολύνοντας έτσι τη δρυ ή την ελιά που καίγονται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται και στην αποθήκευση των καυσόξυλων, τόσο στον τρόπο στοίβαξης, όσο και στη θέση αποθήκευσής τους. Είναι αλήθεια, σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για διάστημα μεγαλύτερο από 2 χρόνια και έχουν πλήρως ξηραθεί.
Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 25%. Είναι αλήθεια ότι σήμερα στην ελληνική αγορά τα καυσόξυλα πωλούνται «χλωρά», με υγρασίες 30% έως 70%. Δεν έχει σημασία που άλλαξε ο νόμος, δηλ. να πωλιούνται με τον όγκο (κυβικό). Είναι ψέματα ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά των καυσοξύλων έχει βελτιωθεί. ΄
Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη ξύλου για το τζάκι
Ορισμένα είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή. Άλλα δεν καίγονται εύκολα με αποτέλεσμα να μην παράγουν την απαιτούμενη θερμότητα. Ανάλογα με το μέγεθος των χώρων που θέλουμε να ζεστάνουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως προσάναμμα ή στα αρχικά στάδια της καύσης «μαλακή ξυλεία», δηλ. κωνοφόρα, όπως πεύκο ή έλατο που «αρπάζουν» πολύ εύκολα και δίνουν γρήγορα μεγαλύτερη φλόγα. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι μπορεί να «σκάνε». Γι' αυτό συνήθως προτιμάμε πιο κατάλληλο προσάναμμα, π.χ. λεπτά κλαδιά που τοποθετούνται ανάμεσα στα ξύλα για την έναρξη της καύσης ή και «πλακέτες προσανάμματος» που διατίθενται στο εμπόριο, και μετά στην κυρίως καύση χρησιμοποιούμε «σκληρά ξύλα», δηλ. πλατύφυλλα όπως δρυς, πουρνάρι, ελιά που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη φλόγα.
Γενικά, ξύλα με μικρή πυκνότητα επειδή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κενών χώρων (άρα και οξυγόνο), καίγονται ευκολότερα από ξύλα μεγάλης πυκνότητας. Σ' αυτό βοηθά και η παρουσία του εξαιρετικά εύφλεκτου ρετσινιού. Γι' αυτό ορισμένοι χρησιμοποιούν «δαδοποιημένο ξύλο» (δαδί), δηλ. ξύλο πεύκου με υψηλή συγκέντρωση ρετσινιού, ως προσάναμμα. Είναι αλήθεια ότι τα πεύκα είναι πολύ επικίνδυνα για κυρίως καύση. Δεν θα πρέπει να καίμε καυσόξυλα πεύκων διότι παραμονεύει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. Πέρυσι στην Ελλάδα είχαμε 75 περιστατικά πυρκαγιών εξαιτίας των τζακιών.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η δρυς («δένδρο»), η ελιά και το πουρνάρι είναι τα καλύτερα καυσόξυλα στην ελληνική αγορά. Φέτος άρχισε να γίνεται πώληση και ξύλων ακακίας από δασικές φυτείες, ως καυσόξυλου, γεγονός που δεν είναι ορθολογικά σωστό μιας και το ξύλο της ακακίας είναι πολύτιμο και είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα για άλλη χρήση.
Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερη απόδοση στο τζάκι μας
Το τζάκι και η κατασκευή του, σύμφωνα με τον κ. Μαντάνη, είναι το πρώτο ζητούμενο. Το τζάκι αποτελεί μία μικρή κατασκευή που πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένη, ώστε «να τραβά καλά», όπως συνηθίζεται να λέμε, ανεξάρτητα από το μέγεθος της φωτιάς. Το πόσο καλά τραβάει το τζάκι επηρεάζεται κι από την επιφάνεια που καταλαμβάνει η φωτιά μέσα στην εστία. Επίσης, είναι χρήσιμο τις πρώτες φορές που θα λειτουργήσουμε το τζάκι να ελέγξουμε πόσο εκτεταμένη φωτιά μπορεί να ικανοποιήσει χωρίς αυτό να καπνίζει.
Σημαντικό, επίσης, είναι ο τύπος της εστίας που έχουμε. Η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που δίνει ένα τζάκι εξαρτάται σημαντικά από την εστία, που μπορεί να είναι χτιστή με πυρότουβλα (απόδοση 15%), προκατασκευασμένη με μαντέμι (απόδοση 25%) ή ενεργειακή (απόδοση ως και 85%). Είναι αλήθεια, προσθέτει, ότι τα ενεργειακά τζάκια προτιμούνται σήμερα, διότι έχουν τη μεγαλύτερη θερμική απόδοση. Ενεργειακά λέμε τα τζάκια που έχουν αεροθάλαμο στο πίσω και κάτω μέρος του χώρου καύσης στον οποίο ανακυκλώνεται και θερμαίνεται ο αέρας του δωματίου, αυξάνοντας έτσι την απόδοση του τζακιού. Ρόλο παίζει και η επιλογή της πόρτας του τζακιού που πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να απομονώνει τον αέρα. Εννοείται ότι τα καυσόξυλά μας πρέπει να είναι ξερά. Η θερμότητα που δίνει το τζάκι εξαρτάται βέβαια από το είδος και το μέγεθος των καυσόξυλων που χρησιμοποιούμε, αλλά επιπρόσθετα εξαρτάται κι από τον τρόπο τοποθέτησής τους στην εστία. Αυτό είναι ένα «μυστικό» στην επιτυχία της καλής φωτιάς. Δεν πρέπει τα ξύλα να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσά τους και να τα τροφοδοτεί με το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μαντάνη, είναι μεγάλη αλήθεια ότι το ξύλο, ως καυσόξυλα, δεν γίνεται και δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξ' ολοκλήρου βασικές καύσιμες ύλες, όπως φυσικό αέριο, pellets κ.ά., αλλά μόνο να παίξει συμπληρωματικό ρόλο. Γι' αυτό στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (Δ. Ευρώπη, Β. Αμερική) κυρίαρχο καύσιμο είναι σήμερα το φυσικό αέριο (με ελάχιστες επιβλαβείς εκπομπές και άριστη καύση), ενώ στην Ευρώπη αναμένεται ότι τα pellets θα ξεπεράσουν σε παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πολλά από τα συμβατικά καύσιμα (εκτιμώμενη παραγωγή, >100 εκατ. τόνοι).

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

AYTA ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ!!!

Συμβουλές για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης


Συμβουλές για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης
Βασικές συμβουλές για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ:
1.    Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
2.    Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
3.    Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).
4.    Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
5.    Επιλέγουμε, μετά από έρευνα, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).
6.    Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1  = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.
7.    Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
8.    Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
9.    Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60×25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.
11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ!!!


Ενας ακόμα χειμώνας έρχεται, με την κρίση να αδειάζει τις τσέπες και τα χρήματα να μην φτάνουν για το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο.

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε αισθανθεί χειμώνα, ωστόσο, αυτός είναι προ των πυλών, με πολλά νοικοκυριά και φέτος να ψάχνουν τρόπους να κρατήσουν το σπίτι τους ζεστό ανέξοδα ή με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Αν θέλετε να κάνετε οικονομία ή τα χρήματα δεν σας φτάνουν για τη θέρμανση, μπορείτε να κρατήσετε το σπίτι σας μακριά από το κρύο με απλές κινήσεις:

Χρησιμοποιήστε «βαριές» κουρτίνες

Περίπου το 40% της θερμότητας που διαφεύγει από το σπίτι είναι από τα ακάλυπτα παράθυρα. Οι «βαριές» κουρτίνες θα τα μονώσουν και θα κρατήσουν τη ζεστασιά στο εσωτερικό.

Σφραγίστε τα τα κενά σε πόρτες και παράθυρα

Τα κενά που υπάρχουν κάτω από πόρτες και παράθυρα, αλλά ακόμα και ρωγμές είναι είσοδοι αέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε παλιά σεντόνια για να τα καλύψετε ή να αγοράσετε αεροστόπ που πωλούνται στο εμπόριο.

Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία

Αν θέλετε να ζεστάνετε τα δωμάτια, τότε η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου. Αν δεν έχετε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, τότε τοποθετήστε ένα θερμόμετρο στο σαλόνι σας, ώστε να την ελέγχετε.

Ο ήλιος είναι «σύμμαχος»

Οταν έξω έχει ήλιο, τραβήξτε τις κουρτίνες για να μπει μέσα στο σπίτι. Ο ήλιος δεν φέρνει μόνο φως αλλά χαρίζει και θερμότητα στο εσωτερικό.

Μαγειρέψτε

Οσο άσχετο και να ακούγεται, δεν είναι! Το μαγείρεμα ναι μεν ως δραστηριότητα μπορεί να σας ζεστάνει γιατί κινείστε αλλά μπορεί να φέρει ζέστη στο σπίτι, τουλάχιστον στην κουζίνα. Μετά τη χρήση του φούρνου, για παράδειγμα, μην κλείνετε την πόρτα του, αφήστε την ανοικτή. Μπορεί να έχετε σταματήσει την λειτουργία του αλλά η θερμότητα του παραμένει και μπορεί να περάσει στην κουζίνα σας.

Τοποθετήστε χαλιά

Τα χαλιά πάνε πακέτο με τον χειμώνα και όχι άδικα. Πέρα από το ότι δίνουν στιλ στο σπίτι, κρατούν και τη ζέστη σε αυτό. Τα γυμνά δάπεδα ευθύνονται για απώλεια θερμότητας της τάξης του 10%.

Τακτοποιήστε τα έπιπλά

Οταν κάθεστε σε καναπέδες και πολυθρόνες που είναι κοντά σε παράθυρα είναι προφανές πως θα κρυώνετε. Προτιμήστε την τοποθέτηση επίπλων, που χρησιμοποιείτε κοντά σε τοίχους ή καλοριφέρ, ώστε να «απορροφούν» την θερμότητα.

Ανάψτε τζάκι

Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν τζάκι στο σπίτι τους, προτιμήστε το. Μπορεί να μην ζεσταίνει όλο το σπίτι αλλά σίγουρα θα χαρίσει στο σαλόνι, που κάθονται οι περισσότεροι, μια θερμή νότα.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ!!!

Από σήμερα στην εμπειρία μου στην αδειοδότηση καταστημάτων προστίθεται και η παρακολούθηση του αντίστοιχου σεμιναρίου από την Εngineering Ιntellingence .


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ;;;ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ!!!

waste
Σε εισαγωγή απορριμμάτων προβαίνει το Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης της πόλης. Συγκεκριμένα εισάγει απορρίμματα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, αλλά και από τη νότιο Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να ανεφοδιάσει τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, που θερμαίνουν το μισό Όσλο και το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων του.
Οι ανάγκες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στην πόλη του Όσλο, όπου κατοικούν 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αντιστρόφως ανάλογη είναι η αύξηση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων. Έτσι, το κράτος έχει προχωρήσει στην εισαγωγή χιλιάδων τόνων απορριμμάτων κάθε χρόνο για να καλύψει τις ελλείψεις της πρωτεύουσας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διακίνησης σκουπιδιών, είναι ότι οι μονάδες συμπαραγωγής του Όσλο, επεξεργάζονται 1.000 τόνους/μήνα περίπου απορριμμάτων, που καταφθάνουν από τη Leeds, πόλη της Κομητείας του West Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεδομένου ότι ο τοπικός φόρος διάθεσης των απορριμμάτων είναι υψηλός, καθίσταται πιο συμφέρουσα η λύση της αποστολής τους στο Όσλο.
Ωστόσο η Νορβηγία δεν είναι η μόνη χώρα που εισάγει απορρίμματα. Εκτιμάται ότι στη Βόρεια Ευρώπη στις μονάδες καύσης απορριμμάτων καταλήγουν περί τα 700 εκ. τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο, ενώ παράγονται μόνο 150 εκ. απορριμμάτων.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"...


εξοικονομηση
Καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», για την 
ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών και κτιρίων γενικότερα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αρμόδιοι 
φορείς βρίσκονται στην αναμονή της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου του Εθνικού Στρατηγικού 
Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ ΣΕΣ), μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η δράση. Το ενδιαφέρον ιδιοκτητών και
 μηχανικών είναι έντονο, ωστόσο η νέα προγραμματική περίοδος δεν «τρέχει». Την έντονη ανησυχία της για την
 «αφόρητη», όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση, εκφράζει η διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος 
Μαγνησίας του ΤΕΕ.
Στόχος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων
 παλαιάς τεχνολογίας με την εξοικονόμηση ενέργειας.Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης προβλέπονται μεταξύ
 άλλων η αντικατάσταση μονώσεων και κουφωμάτων, η εγκατάσταση και η λειτουργία σύγχρονων, 
οικονομικότερων και φιλικών προς το περιβάλλον θερμαντικών μέσων, καθώς και καινούργια εξωτερικά κελύφη
 για τις κατοικίες και τα κτίρια, με επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μέχρι και 15.000 ευρώ βάσει εισοδηματικών
 κριτηρίων.
Ωστόσο, η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» καθυστερεί χαρακτηριστικά να υλοποιηθεί από
 την Πολιτεία, καθώς απαιτείται πρωτίστως να «τρέξει» η υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου του
 ΕΣΠΑ ΣΕΣ, από την οποία πρόκειται και στην προκειμένη περίπτωση να χρηματοδοτηθεί η δράση, με τα 
απαιτούμενα κονδύλια για την επιδότηση των ιδιοκτητών να είναι εξασφαλισμένα.
Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» της νέας προγραμματικής περιόδου θα προκύψουν βασικές αλλαγές 
και τροποποιήσεις στα κύρια στοιχεία της εφαρμογής του προγράμματος, με τους μηχανικούς να αναμένουν από
 την πλευρά τους, προκειμένου να τις επεξεργαστούν και να αποφανθούν σχετικά, ενημερώνοντας ακολούθως
 τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών και κτιρίων παλαιάς τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, το ενδιαφέρον τόσο των ιδιοκτητών 
παλαιών κατοικιών και κτιρίων που χρήζουν άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης με επιδότηση, καθώς και των 
μηχανικών που θα αναλάβουν τις εργασίες είναι έντονο, ωστόσο η έναρξη της εφαρμογής του σχετικού
 προγράμματος καθυστερεί χαρακτηριστικά.
«Παρατηρείται αφόρητη θα τη χαρακτήριζα καθυστέρηση», επισημαίνει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος 
Μαγνησίας του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα, «στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον
» της νέας προγραμματικής περιόδου. Από την πλευρά μας αναμένουμε ακόμα το νέο πρόγραμμα, το οποίο
 καθυστερεί να υλοποιηθεί, διότι δεν «τρέχει» η νέα προγραμματική περίοδος του νέου ΕΣΠΑ ΣΕΣ. Τα
 απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένα, αλλά η δράση δεν 
προχωρεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, το ενδιαφέρον ιδιοκτητών, αλλά και μηχανικών για 
την εφαρμογή του νέου προγράμματος είναι έντονο. Βεβαίως, θα προκύψουν αλλαγές και τροποποιήσεις στα
 βασικά στοιχεία του, τις οποίες πρέπει να δούμε και να επεξεργαστούμε, προκειμένου να αποφανθούμε σχετικά.
 Ωστόσο, αν δεν «τρέξει» η νέα προγραμματική περίοδος, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Πρέπει
 άμεσα να «τρέξει» η νέα προγραμματική περίοδος, καθώς το πρόγραμμα ενδιαφέρει αρκετό κόσμο και επιπλέον
 θα κινηθεί η αγορά με την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής των παλαιάς τεχνολογίας κατοικιών και 
κτιρίων γενικότερα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.
Σχετικά, τέλος, με την εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος της περασμένης προγραμματικής περιόδου, η 
κ. Καπούλα σημειώνει ότι «οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν χωρίς περαιτέρω προβλήματα, καθώς
 πέρυσι τον Αύγουστο διατέθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τελευταίες επιδοτήσεις. Σε επίπεδο
 Θεσσαλίας εγκρίθηκε και διατέθηκε από την προγραμματική περίοδο μέσω της Περιφέρειας το συνολικό ποσό
 των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα με τα οποία αποπληρώθηκαν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι μηχανικοί 
για την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής σε παλαιάς τεχνολογίας κατοικίες και κτίρια με την ενεργειακή 
τους αναβάθμιση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οικονομική εκκρεμότητα δεν υπάρχει στο σύστημα, καθώς το
 σύνολο της επιδότησης εκταμιεύτηκε και διατέθηκε», καταλήγει η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος 
Μαγνησίας του ΤΕΕ.

Πηγή: e-thessalia.g
r

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ!!!

lasithianem











Η καινοτόμα πρόταση δημιουργίας ανθεκτικών πανιών για τους ανεμόμυλους στο οροπέδιο Λασιθίου
 απέσπασε την ευρωπαϊκή διάκριση για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra 2015.
Εμπνευστής της ιδέας ήταν μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χατζάκης. Η απονομή του βραβείου θα
 γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Οροπέδιο Λασιθίου το Σάββατο 3 
Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Την απονομή θα κάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Europa Nostra,
κ. Καρράς. Η βράβευση αυτή ήρθε μετά από την καινοτόμα πρόταση του κ. Χατζάκη για τα πανιά και το 
υλικό κατασκευής τους. Τα συγκεκριμένα πανιά έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 Ανεμόμυλους στην 
περιοχή του Λασιθίου με άριστα αποτελέσματα, αποτελώντας την μοναδική ίσως ελπίδα για την
 αναβίωση του επιβλητικού αυτού αιολικού πάρκου.
Για την συγκεκριμένη εφαρμογή των διάτρητων πανιών ο κ. Χατζάκης έχει αποκτήσει βραβείο 
ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των πανιών αυτών.

Πηγή:localit.gr

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ!!!

brabarch
Σημαντική διάκριση για τρεις νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το φλέγον ζήτημα των
 αστέγων και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό παίρνοντας μέρος στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home 
Community Competition».
Ο λόγος για τους Στρατή ΣκοπελίτηΜαρία Χριστούλια και Αλέξανδρο Βαλσαμίδη, οι οποίοι δημιούργησαν
 ένα project ως απάντηση στο ερώτημα του διαγωνισμού: «Πώς μπορεί η Αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους
 άστεγους;».
Το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός τύπου κατοικιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
 (προκατασκευασμένες, βιώσιμες, οικονομικά προσιτές λύσεις) που θα φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης
 Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταθέσουν ιδέες για τον σχεδιασμό δώδεκα μικρών σπιτιών,
 έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων το καθένα, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του 
Ράλεϊ. Η Μαρία Χριστούλια, ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης και ο Στρατής Σκοπελίτης, συνιδρυτές της 
αρχιτεκτονικής ομάδας «Riza3architects» και μέλη της εταιρείας «ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε.», υπέβαλαν συμμετοχή 
και κατάφεραν να  λάβουν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 και πλέον προτάσεις από όλον τον κόσμο.
«Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά το ζήτημα της αστεγίας που έθιγε ο διαγωνισμός και γι ‘αυτό
 επιλέξαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και να δουλέψουμε επάνω σε ένα πρόβλημα σοβαρό σε ελληνικό 
και σε παγκόσμιο επίπεδο».


Η κριτική επιτροπή έδωσε στην ελληνική πρόταση το πρώτο βραβείο, σχολιάζοντας την πρότασή τους
 ως «ένα έργο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αυτό το πρότζεκτ είχε τον καλύτερο συνδυασμό
 της οργάνωσης του χώρου, της χρήσης των κατάλληλων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών και του
 άρτιου σχεδιασμού των μονάδων κατοικίας. Η προσέγγιση του θέματος ήταν ευαίσθητη στην κλίμακα
 και τη σύσταση της κοινότητας και σκεφτήκαμε ότι θα τονώσει τη γειτονιά. Οι σχεδιαστές παρουσίασαν
 μια ισχυρή αίσθηση  αστικής ευαισθησίας στις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας».


Εφαρμογή στην Ελλάδα

Η νικητήρια πρόταση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα και να δώσει λύσεις στα
 κοινωνικά  προβλήματα της χώρας. Η ελληνική πρόταση Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια κοινότητα που 
ανοίγεται  στην κοντινή γειτονιά και υποστηρίζει τη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η κοινότητα 
απαρτίζεται από  τέσσερις γειτονιές, με τρία σπίτια η κάθε μία. Το κοινόχρηστο κτίριο 
τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο και στεγάζει μια κουζίνα, ένα χώρο δραστηριοτήτων, ένα
 χώρο μελέτης – βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και 
μπάνια. Γύρω από τα κτίρια βρίσκονται περιβόλια, την καλλιέργεια των οποίων θα αναλάβουν οι 
κάτοικοι. Ο σχεδιασμός ενός περάσματος που διατρέχει όλο το οικόπεδο, περνώντας δίπλα από τα περιβόλια και διαπερνώντας το κοινόχρηστο κτίριο, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των σπιτιών, που
 βλέπουν στο δρόμο,  δημιουργούν το απαραίτητο  άνοιγμα της κοινότητας προς την πόλη.