Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΗΛΕΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Μέχρι πριν μερικά χρόνια η θέρμανση κατοικιών με ηλεκτρική ενέργεια θεωρούνταν και πράγματι ήταν μόνο επικουρική. Όμως το τελευταίο διάστημα η τεχνολογία έχει προχωρήσει ιδιαιτέρως πολύ στο κομμάτι των θερμαντικών μέσων και συστημάτων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Βεβαίως δεν μιλάμε μόνο για τους θερμοπομπούς, τις σόμπες αλογόνου αλλά και τα κάθε είδους θερμοσώματα που λειτουργούν με ρεύμα, αλλά κυρίως για τις αντλίες θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε υδρόψυκτες και αερόψυκτες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ οι δυνατότητες τους πλέον έχουν διευρυνθεί αφού μπορούν να συνδεθούν με σώματα, να παράγουν ζεστό νερό χρήσης (Ζ.Ν.Χ.) κι άλλα.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Τα θερμοσώματα παράγουν το 100% της ενέργειας που απορροφούν, π.χ. ένας θερμοπομπός ο οποίος αποδίδει 2Kw σε ένα χώρο σημαίνει ότι καταναλώνει και 2kw ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως οι αντλίες θερμότητας (στις οποίες ανήκουν και τα κλιματιστικά) για την κάθε μονάδα ενέργειας που θα  καταναλώνουν θα αποδώσουν το τριπλάσιο, περίπου 2,5 με 3 μονάδες, ακόμη οι νέες αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter στα κλιματιστικά θα αποδώσουν έως και 4 φορές περισσότερη από την ενέργεια που θα καταναλώσουν. Συνεπώς οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται σε σχέση με αυτό που αποδίδουν η οικονομικότερη μορφή ενέργειας καθώς σύμφωνα με έρευνες για ένα μέσο διαμέρισμα  σε σχέση με το φυσικό αέριο το χρηματικό ποσό που μπορεί να εξοικονομήσει ο ιδιοκτήτης είναι έως και 20% ενώ σε σχέση με το πετρέλαιο έως 30%.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Τα μειονεκτήματα της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας είναι τα εξής:
-         Έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης.
-         Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυξηθεί.
-         Οι αντλίες θερμότητας δεν ενδείκνυνται για περιοχές οι οποίες έχουν συχνά πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών κελσίου, εκεί πέφτει αρκετά η απόδοσή τους…
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Όπως σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, έτσι και στις αντλίες θερμότητας πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση συντήρηση και καθαρισμός τους, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποδοτικότητά τους και στα κλιματιστικά η καλή ποιότητα του αέρα.

Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.

Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων

*Το παρόν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα LARISSANET στις 11/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου