Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ ΡΕΚΟΡ Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!!!

ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

«Πνίγηκε» στην αιθαλομίχλη η Λάρισα

«Πνίγηκε» στην αιθαλομίχλη η Λάρισα
Την προσοχή των Λαρισαίων εφιστά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφορικά με την χρήση των τζακιών και όλων των άλλων θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό το ξύλο, καθώς τις ημέρες των Χριστουγέννων παρουσιάστηκαν αυξημένες τιμές αιθαλομίχλης τόσο στη Λάρισα όσο και στο Βόλο κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.
«Στις 24-25-26 Δεκεμβρίου από τις 9 το βράδυ έως και τις 3 τα ξημερώματα παρουσιάστηκαν αυξημένες μετρήσεις αέριων ρύπων», τόνισε ο κ. Αγοραστός. Η αύξηση ήταν πραγματικά μεγάλη κυρίως κάποιες στιγμές η μέτρηση έδειξε έως 200 mg πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πάντως κατά μέσω όρο δεν ξεπεράστηκαν τα ανώτατα όρια των τιμών της αιθαλομίχλης.
Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.
Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο  των  Δήμων  Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε  σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε  εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών  για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση  των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» κλείνει η σχετική ανακοίνωση.
http://www.larissanet.gr

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"


5 + 5 οι τράπεζες του νέου 'εξοικονομώ' -σε αναμονή για τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Με τη συνεργασία δέκα τραπεζών, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι συνεταιριστικές, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» μέσω του οποίου θα ενισχύονται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού εργασιών τα 250 ευρώ /τμ και έως τα 25.000 ευρώ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες. Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ως εξής:
  • Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%
  • Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000 - 25.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  • Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  • Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
  • Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 30% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
  • Ατομικό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 4-6 χρόνια χωρίς περίοδο χάρητος και προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.
Σε ότι αφορά το δανεισμό ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δάνειο δεν θα απαιτούνται εξασφαλίσεις και το ΕΤΕΑΝ θα καταβάλλει τους τόκους στην τράπεζα μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον ωφελούμενο.

Οι διαδικασίες του προγράμματος θα είναι απλοποιημένες και θα υλοποιούνται αποκλειστικά από το ΕΤΕΑΝ.
Υπενθυμίζεται ότι στο "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον Ι" είχαν υποβληθεί συνολικά 86.939 αιτήσεις. Οι 50.041 είχαν υπαχθεί, ενώ οι 36.898 ήταν σε εκκρεμότητα λόγω εξάντλησης των κονδυλίων.
Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 υπήχθησαν 15.365 νοικοκυριά(42% του συνόλου) ενώ παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα 21.533 αιτήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο. Ο μέγιστος προϋπολογισμός εργασιών στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν τα 15.000 ευρώ, το μέγιστο ύψος δανείου τα 12.750 και ήταν υποχρεωτική η χρήση του δανείου, ενώ προβλέπονταν μόνο τρεις εισοδηματικές κατηγορίες με 70%, 35% και 15% επιχορήγηση αντίστοιχα.
Τέλος οι εργασίες που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος της, στέγης και της πιλοτής και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση θα καθοριστούν από τον οδηγό του προγράμματος.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ -ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!!!

Έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης, εάν όχι στα τέλη του 2017, αναμένεται τελικά να ενεργοποιηθεί το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», εντείνοντας, έτσι, περαιτέρω την ήδη μεγάλη προσμονή των ενδιαφερόμενων, αλλά και παρατείνοντας την αγωνία της αγοράς, η οποία περιμένει… πώς και πώς την «ανάσα» που μπορεί να αποφέρει στον κλάδο των κατασκευών το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Greenagenda.gr, εάν οι αιτήσεις γίνουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο -ίσως και λίγο αργότερα- οι χρηματοδοτήσεις του νέου προγράμματος δεν θα τρέξουν πριν από το καλοκαίρι του 2018, χρόνος που βολεύει πολιτικά την κυβέρνηση.
Όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η Greenagenda.gr, το νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα κινηθεί ζεστό χρήμα που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ και ιδία συμμετοχή), αναμένεται να καλύψει από 35.000 έως 40.000 δικαιούχους, αναλόγως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.
Σημαντικές τροποποιήσεις
Μαζί με το «Εξοικονομώ ΙΙ» έρχονται σημαντικές βελτιώσεις, προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να απλουστευθεί και η συνολική διαδικασία να γίνει κατά πολύ ταχύτερη, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη του προηγούμενου προγράμματος.
Μία από αυτές είναι η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δίχως την υποχρεωτική προϋπόθεση λήψης δανείου από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρεί την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστους τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου. Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτερο), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια.
Επιδότηση
Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.
2. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 – 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.001 – 25.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 50%.
3. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 – 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 – 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.
4. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 – 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 – 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.
5. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 – 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 – 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.
6. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 – 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 – 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.
7. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 – 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 – 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότησης, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.
Επιλέξιμες κατοικίες
Στις επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα. Οποιος επιδιώξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ή την επικαρπία και να προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση ότι είναι η κύρια ή η πρώτη δευτερεύουσα κατοικία (μη εξοχική). Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πραγματοποιήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν πάρει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) από ενεργειακούς επιθεωρητές.
Δαπάνες και παρεμβάσεις που καλύπτονται
Το πρόγραμμα θα καλύπτει τόσο τη δαπάνη των επιθεωρήσεων και του συμβούλου έργου, όσο και τις δαπάνες των μελετών. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι προ βλέπεται η κάλυψη -από το ποσό της επιδότησης- του κόστους εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας, όπως και του ΦΠΑ για ορισμένες εργασίες. Να σημειωθεί ότι όσοι εντάχθηκαν στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο.
Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για:
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρούμενων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά.
  • Εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτηρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες, όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και εκπομπή καυσαερίων.
  • Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (πχ με ηλιακά συστήματα).
των Γιώργου Μητράκη και Πασχάλη Μεντίζη

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ!!!



ΠΕΑ: Ανοχύρωτα σπίτια σε ζέστη & κρύο
Run My Project by B2Green
Σπίτια - σουρωτήρια, με ανεπαρκέστατη μόνωση, αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τα ενεργειακά πιστοποιητικά των κτιρίων σε όλη τη χώρα. Η διάτρητη θερμομόνωση και η πεπαλαιωμένη ενεργειακή κάλυψη των περισσότερων κατοικιών, που έχουν πια τα χρονάκια τους, οξύνουν τις συνέπειες του χειμωνιάτικου κρύου και του θερινού καύσωνα.
Οδηγούν σε κατασπατάληση χρημάτων για να ζεσταθούν τα σπίτια τον χειμώνα ή να δροσιστούν το καλοκαίρι. Μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό αποκαλύπτεται και μια κοινωνική - ταξική διάσταση στην ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων, καθώς οι φτωχότερες οικογένειες κατοικούν σε συνοικίες με παλιά σπίτια, άθλια ή ελάχιστα μονωμένα. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία φτώχειας, η ενεργειακή φτώχεια, που δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση.
Σήμερα η «Κ» παρουσιάζει τα πρόσφατα στατιστικά από την καταγραφή των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία αφορούν πλέον πάνω από 870.000 κατοικίες. Τα πιστοποιητικά συντάσσονται από ειδικά πιστοποιημένους μηχανικούς, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές όπου καταγράφονται η μόνωση του κτιρίου, η κατανάλωση ενέργειας, ο τρόπος θέρμανσης ή ψύξης, η χρήση ηλιακής ενέργειας ή άλλων ανανεώσιμων πηγών κ.λπ. Το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό πλέον για πώληση ή ενοικίαση ακινήτου, ενώ απαιτείται επίσης και για την ένταξη των κτιρίων σε προγράμματα επιχορήγησης της ενεργειακής αναβάθμισής τους.
Εννέα κατηγορίες
Το κάθε σπίτι κατατάσσεται σε κατηγορίες από Α+ μέχρι Η (εννέα κατηγορίες), όπου τα εξαιρετικά ή πολύ αποδοτικά ενεργειακά σπίτια εντάσσονται στις κατηγορίες Α+ και Α, Β+ και Β, το Γ εκφράζει μια ικανοποιητική κατάσταση, το Δ και το Ε βρίσκονται στο μέσον της κατάταξης, ενώ το Ζ και το Η συγκεντρώνουν τα κτίρια που «μπάζουν» από παντού.
Τα στοιχεία είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Στο σύνολο των ΠΕΑ μόλις 69 σπίτια (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα) κατατάσσονται στην κατηγορία Α+, 237 στην Α, 2.926 στη Β+ και 21.766 στη Β. Δηλαδή ενεργειακά θωρακισμένα είναι μόλις το 2,85% των κατοικιών που εξετάστηκαν! Σε μια ικανοποιητική κατάσταση, στην κατηγορία Γ ανήκουν 114.806 κατοικίες, δηλαδή το 13,06%. Στην κατηγορία Δ κατατάχθηκαν 166.945 κατοικίες (18,99%) και στην Ε 145.173 (16,51%).
Αρνητική εικόνα
Στις δύο χειρότερες κατηγορίες συνωστίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοικιών: Στην κατηγορία Ζ 150.001 σπίτια (17,06%) και στο ενεργειακό ναδίρ, στην κατηγορία Η, 277.290 κατοικίες (31,54%)! Δηλαδή, σχεδόν μία στις τρεις κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ενεργειακά απαράδεκτες, ενώ εάν αθροίσουμε τις κατηγορίες Ζ και Η συγκεντρώνουμε το 48,6%. Δηλαδή, ένα στα δύο ελληνικά σπίτια είναι ενεργειακά βαρέλι χωρίς πάτο!
Η πολύ αρνητική αυτή εικόνα σχετίζεται άμεσα με τις ηλικίες των κτιρίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των κτιρίων που εξετάστηκαν, πριν από το 1960 έχει ανεγερθεί το 1,24%, τη δεκαετία 1960-1970 το 22,5% και τη δεκαετία 1970-1980 το 28,25%. Δηλαδή σχεδόν το 52% έχει ανεγερθεί πριν το 1980. Τα κτίρια που έχουν οικοδομηθεί μετά το 2000 είναι περίπου 21,5%.
Ας δούμε πώς επιδρά το κριτήριο της παλαιότητας, όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση. Μεταξύ των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί τη δεκαετία 1960-1970 το 23,54% βρίσκεται στην κατηγορία Ζ και το 57,9% στον ενεργειακό πάτο, στην κατηγορία Η! Δηλαδή, πάνω από το 80% είναι ενεργειακά απαράδεκτες κατασκευές.
Αντίστροφα, στις οικοδομές που ανεγέρθηκαν τη δεκαετία 2000-2010 τα ενεργειακά «σουρωτήρια» περιορίζονται σε 3,29% για την κατηγορία Ζ και 2,25% για την Η, δηλαδή μόλις 5,5%. Από την άλλη, ένα 6,5% ανήκει στα ενεργειακά οχυρά των κατηγοριών Α και Β, ένα 36% στην ικανοποιητική κατηγορία Γ και ένα 38% στη σχετικά αξιοπρεπή Δ.
Δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να γκρεμίσουμε τα παλιότερα κτίρια. Μπορούμε όμως να τα θωρακίσουμε ενεργειακά.
Φτωχοί δήμοι με υψηλές καταναλώσεις...
Η χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών στην Ελλάδα οδηγεί σε παράδοξα. Κατοικίες σε φτωχότερους δήμους καταναλώνουν για θέρμανση περισσότερα απ' ό,τι σε περιοχές με πιο εύπορες οικογένειες, κατά μέσον όρο πάντα. Ενδεικτικά, οι κατοικίες στην Αγία Βαρβάρα χρειάζονται ενέργεια 167,78 Kwh/m2 για θέρμανση τον χειμώνα και 44,57 Kwh/m2 για ψύξη - δροσισμό το καλοκαίρι, στο Ιλιον (Νέα Λιόσια) 155,84 Kwh/m2 και 38,77 Kwh/m2 αντίστοιχα και στον Κορυδαλλό 144,53 Kwh/m2 και 36,28 Kwh/m2. Από την άλλη, στην Αγία Παρασκευή απαιτούνται 128,01 Kwh/m2 και 34,60 Kwh/m2, στα Βριλήσσια 100,52 Kwh/m2 και 28,04 Kwh/m2 και στην Κηφισιά 131,83 Kwh/m2 και 40,84 Kwh/m2. Σε αυτές τις συνθήκες, οι οικογένειες που κατοικούν σε παλιά, μη συντηρημένα - μη μονωμένα σπίτια είναι δύο φορές ενεργειακά φτωχές: η κατοικία τους απαιτεί περισσότερα έξοδα για θέρμανση ή ψύξη, αλλά εκείνες δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω χαμηλών εισοδημάτων.
Οι συνθήκες έγιναν ακόμα πιο δύσκολες την εποχή των μνημονιακών περικοπών, όταν οι μειώσεις στους μισθούς και η ανεργία συνάντησαν τη δραματική αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση, από τις 186,96 Kwh/m2 το 2011 (μέσος όρος κατοικιών) στις 161,1 Kwh/m2 το 2012, έτος που απογειώθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το 2014 ανέβηκε στις 193,21 Kwh/m2 για να πέσει πάλι στις 164,71 Kwh/m2 το 2016 και στις 169 Kwh/m2 το 2017.
Η εικόνα των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης αποκαλύπτει και το κοινωνικό - ενεργειακό ανάγλυφο των γειτονιών της πρωτεύουσας, καθώς στις πιο εύπορες συνοικίες καταγράφονται περισσότερα ενεργειακώς αποδοτικά σπίτια, είτε γιατί είναι νεότερης κατασκευής είτε γιατί θωρακίστηκαν ενεργειακά στην πορεία. Για παράδειγμα, σε Βριλήσσια και Κηφισιά περίπου το 10% των κτιρίων που ελέγχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήκε στις ενεργειακά αποδοτικές κατηγορίες Α και Β, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 2,85%. Ταυτόχρονα, πολύ μειωμένα ήταν τα ενεργειακώς σπάταλα σπίτια. Από την άλλη, σε Πέραμα και Αγία Βαρβάρα δύο στις τρεις κατοικίες κατατάχθηκαν στις ενεργοβόρες κατηγορίες Ζ και Η, αρκετά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (49%).
Δύσκολη είναι η κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων, που διαθέτει βεβαίως μεγάλο κτιριακό απόθεμα και ποικιλία κοινωνικών και ενεργειακών επιπέδων, αλλά ο μεγάλος όγκος των πολυκατοικιών του κέντρου, που ανεγέρθηκαν οι περισσότερες τη δεκαετία του '60, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ενεργειακής αποδοτικότητας. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 πήραν ΠΕΑ 6.198 κατοικίες στον Δήμο Αθηναίων. Απ' αυτές, καμία δεν ήταν Α κατηγορίας, 46 μόλις Β, 1.956 Ζ και 2.699 Η! Δηλαδή σε ποσοστό 75%, οι κατοικίες στον Δήμο Αθηναίων βρέθηκαν ενεργειακά απαράδεκτες!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ...


Μέσω υπολογιστή οι αιτήσεις για το νέο ''εξοικονόμηση κατ οίκον''

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τους κυρίους Σταθάκη, και Χαρίτση και ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων.
Στόχος του νέου προγράμματος - «γέφυρα» είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους. Έτσι, τα δύο ενδιάμεσα προγράμματα ενισχύουν συνολικά περίπου 15.000 νοικοκυριά.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πιο αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρίζει την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστους τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου.
Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων παρεμβάσεων αφορούν σε: α) αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, β) τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής και γ) αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Οσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.
2. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 - 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.001 - 25.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 50%.
3. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 - 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 - 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.
4. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 - 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 - 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.
5. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 - 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 - 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.
6. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 - 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 - 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.
7. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 - 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 - 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότησης, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.
Η ενεργοποίηση του Προγράμματος αναμένεται να συμβάλλει στην αναθέρμανση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στην υλοποίηση των στόχων της χώρας για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες πολίτες, με έμφαση στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

7000 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"


Ένταξη επιπλέον 7.000 δικαιούχων στο 1ο ''εξοικονομώ''
Run My Project by B2Green
Την υπαγωγή 7.000 δικαιούχων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ι» ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑΝ.
Το συνολικό ποσό που πρόκειται να αποδοθεί για την αποπληρωμή παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειες σε κατοικίες ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται κατά κύριο λόγο από επιστροφές χρεολυσίων από άλλους δικαιούχους-μετέχοντες στο πρόγραμμα.
Με την υπαγωγή του συγκεκριμένου αριθμού δικαιούχων στο πρόγραμμα (σ.σ. πρόκειται για τον προηγούμενο κύκλο) μειώνεται αρκετά ο αριθμός αυτών που παραμένουν σε εκκρεμότητα και ο οποίος υπολογίζεται σε 30.000.
Βέβαια όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΤΕΑΝ από τον αριθμό αυτό δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα και κατά συνέπεια πόσοι εξ αυτών είναι πραγματικοί δικαιούχοι. Ωστόσο αναφέρουν ότι πέρα από τις 7.000 εντάξεις στο πρόγραμμα που θα εγκριθούν άμεσα, σίγουρα θα προκύψουν και άλλοι πόροι ώστε κάποιοι δικαιούχοι που απομένουν να αποπληρωθούν.
Εν τω μεταξύ στο αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται και η ενεργοποίηση του «Εξοικονομώ ΙΙ» για το οποίο το ΕΤΕΑΝ έχει δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Μαλιστα, δόθηκε και μια μικρή παράταση στην πρόσκληση, με την νέα προθεσμία να λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ LPG ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!

 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

Το υγραέριο εξαερώνεται με την βοήθεια ενός εξαρτήματος που λέγεται πνεύμονας, ο οποίος λαμβάνει ενέργεια από το ψυκτικό υγρό του συστήματος ψύξης του αυτοκινήτου. Ο ψεκασμός του υγραερίου γίνεται στην συνέχεια σε αέρια μορφή στην εισαγωγή του αυτοκινήτου, με  μπεκ υγραερίου που τοποθετούνται σ' αυτήν. Όλα αυτά τα συντονίζει ένας εγκέφαλος ο οποίος συνδέετε παράλληλα  με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα με LPG στην Ελλάδα διαθέτουν συστήματα υγραερίου Αέριου Ψεκασμού, λόγου το χαμηλού του κόστους σε σύγκριση με αυτά του Υγρού Ψεκασμού.

Καθαρισμός Φίλτρων

Κάθε 15.000 ή 20.000 χιλ. (ανάλογα τον κατασκευαστή) θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα φίλτρα LPG της παροχής και του πνεύμονα. Στα περισσότερα συστήματα LPG ηχεί βομβητής και ειδοποιεί τον οδηγό για service με την επέλευση των ωρών που απαιτούνται από τον κατασκευαστή.

Ρύθμιση μπεκ
Ι) Μπεκ τύπου ηλεκτροβαλβίδων.
Τά τοποθετούν οι περισσότεροι εγκαταστάτες, λόγω του χαμηλού κόστους.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα μπεκ τύπου Ηλεκτροβαλβίδων μετά την τοποθέτηση χρειάζονται συντήρηση (ρύθμιση & καθαρισμό), κάθε 15.000 χιλιόμετρα. Σε περίπτωση που δε γίνει ρύθμιση, κάποιοι κύλινδροι του αυτοκινήτου πιθανόν να λειτουργούν με φτωχό μίγμα, με αποτέλεσμα αύξηση θερμοκρασιών και φθορά του κινητήρα.

Σημείωση: Άλλο ρύθμιση μπέκ και άλλο ρύθμιση του εγκεφάλου. Η ρύθμιση του ενός δεν σημαίνει και ρύθμιση του άλλου. Μετά την ρύθμιση των μπεκ  τύπου ηλεκτροβαλβίδων θα πρέπει να ρυθμιστεί κι ο εγκέφαλος του LPG.

ΙΙ) Μπεκ τύπου βενζίνης
Πολλοί  αξιόλογοι εγκαταστάτες ενημερώνουν τους πελάτες του και τους προτείνουν μπεκ τύπου βενζίνης κι όχι ηλεκτροβαλβίδες. Τα μπεκ αυτά θεωρούνται τα καλύτερα, κάνουν καλύτερο ομοιόμορφο ψεκασμό όμοιο με αυτόν της βενζίνης, δεν κάνουν αφλεξίες, δεν χρειάζονται ρύθμιση και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα συστήματα LPG.

Τις περισσότερες φορές οι εγκαταστάτες  αποφεύγουν να τοποθετούν τέτοιου είδους μπεκ στα συστήματα LPG που τοποθετούν, είτε λόγω μεγαλύτερου κόστους από τις ηλεκτροβαλβίδες, είτε γιατί δεν γνωρίζουν να ρυθμίζουν τον εγκέφαλο του lpg στα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί τα μπεκ αυτά. Το σίγουρο είναι ότι τα μπεκ αυτά είναι τα καλύτερα, μακροπρόθεσμα αποσβένετε το αρχικό κόστος τοποθέτησης τους, λόγω του μηδενικού κόστους συντήρησης τους και πλεονεκτούν σε σύγκριση με τις ηλεκτροβαλβίδες, διότι εξασφαλίζεται καλύτερη λειτουργία του κινητήρα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα μπεκ τύπου βενζίνης μετά την τοποθέτηση δεν χρειάζονται καμιά συντήρηση, εκτός και εάν πάθουν κάποια βλάβη. 

Ρύθμιση Βαλβίδων Αυτοκινήτου

Ι) Ρυθμιζόμενες Βαλβίδες.
Αρκετά αυτοκίνητα, ειδικά τα περισσότερα Ιαπωνικά (Toyota, Suzuki κλπ) διαθέτουν ρυθμιζόμενες βαλβίδες (Εάν το αυτοκίνητο έχει ρυθμιζόμενες βαλβίδες, προβλέπετε έλεγχος στο βιβλίο συντήρησης του κατασκευαστή).

Με την χρήση του LPG, φθείρονται περισσότερο οι έδρες των βαλβίδων απ' ότι με βενζίνη. Στα περισσότερα αυτοκίνητα που διαθέτουν ρυθμιζόμενες βαλβίδες, προβλέπεται έλεγχος από τον κατασκευαστή ανά 30.000 χιλ. Όταν δε χρησιμοποιούν LPG, απαιτείται ρύθμιση των διάκενων των βαλβίδων το πολύ κάθε 30.000 χιλ.,  διότι μειώνεται ο χώρος καύσης και κατά συνέπεια η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και φθορά του κινητήρα. Σε περίπτωση μη ρύθμισης ο κινητήρας καταστρέφεται (φλάντζα κλπ).

Συμπτώματα που φανερώνουν ότι οι βαλβίδες πρέπει να ρυθμιστούν:
  α) Πέφτει η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, φαίνεται αισθητά στις ανηφόρες.
  β) Στην ανηφόρα δυσκολεύεται στο ξεκίνημα.
  γ) Στο ρελαντί τρέμει το αυτοκίνητο αρκετά, το καταλαβαίνει κανείς στον λεβγέ ταχυτήτων.
  δ) Πιθανή υπερθέρμανση.

Ενέργειες: Απευθύνεται σε έμπειρο μηχανικό ή την αντιπροσωπεία για να ρυθμίσετε τις βαλβίδες. Πιθανόν να χρειαστεί να κατασκευάσετε μεταλλικές ροδέλες  (καπελώτα) στον τόρνο. Εάν έχετε έμπειρο μηχανικό θα αναλάβει την ανωτέρω διαδικασία και ρύθμιση.

Μετά από πάρα πολλά χιλιόμετρα, θα πρέπει τελικά να αντικατασταθούν οι έδρες των βαλβίδων με καινούργιες, ή με πιο ανθεκτικές (κυκλοφορούν στο εμπόριο για "φτιαγμένα" αυτοκίνητα)

ΙΙ) Υδραυλικές - αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες.
Αρκετά αυτοκίνητα, ειδικά τα περισσότερα Ευρωπαία διαθέτουν Υδραυλικές βαλβίδες και δεν χρειάζονται ρύθμιση. Οι βαλβίδες ρυθμίζονται μόνες τους (αυτορυθμιζόμενες).

Προσοχή: Οι βαλβίδες θα αυτορρυθμίζονται ωσότου πάρουν όλες τις ανοχές τους. Από ένα σημείο κα μετά δεν θα μπορούν πλέον να αυτορρυθμίζονται, αλλά αυτό θα παρουσιαστεί μετά από πάρα πολλά χιλιόμετρα. Τότε το αυτοκίνητο θα παρουσιάσει τα συμπτώματα:
  α) Πέφτει η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, φαίνεται αισθητά στις ανηφόρες.
  β) Στην ανηφόρα δυσκολεύεται στο ξεκίνημα.
  γ) Στο ρελαντί τρέμει  το αυτοκίνητο αρκετά, το καταλαβαίνει κανείς στον λεβιέ ταχυτήτων.
  δ) Πιθανή υπερθέρμανση.

  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών, δεν γνωρίζουν ότι απαιτείται κάποια στιγμή επισκευή των βαλβίδων, έτσι τα παραπάνω συμπτώματα πιάνουν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών στον "ύπνο", διότι δεν έχουν ρυθμίσει ποτέ βαλβίδες και δεν έχουν την προηγουμένη εμπειρία. Τότε εάν οι ιδιοκτήτες το καταλάβουν, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις έδρες των βαλβίδων με καινούργιες ή με πιο ανθεκτικές (κυκλοφορούν στο εμπόριο για "φτιαγμένα" αυτοκίνητα). Εάν δεν το καταλάβουν, ο κινητήρας καταστρέφεται (φλάντζα κλπ).

Έλεγχος στάθμης συστήματος ψύξης

Επειδή για την τοποθέτηση συστήματος υγραερίου γίνεται παρέμβαση στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου και επειδή πολλοί εγκαταστάτες χρησιμοποιούν πλαστικούς (λόγου κόστους) αντί για μεταλλικούς συνδέσμους, επιβάλλεται να ελέγχετε την στάθμη στο σύστημα ψύξης (παγουράκι). Σε περίπτωση που διαπιστώσετε αδικαιολόγητη πτώση στάθμης υγρού ψύξης, απευθύνεται σε έμπειρο μηχανικό ή στο εξουσιοδοτημένο service του αυτοκινήτου σας. Εάν χρειαστεί μην διστάσετε να αντικαταστήστε τους πλαστικούς συνδέσμους με μεταλλικούς.

Διατήρηση στάθμης ρεζερβουάρ βενζίνης στην μέση

Επειδή στα  υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα, την ώρα που δουλεύει το αυτοκίνητο με LPG, η αντλία βενζίνης βρίσκεται και αυτή σε λειτουργία, και επειδή στα περισσότερα αυτοκίνητα η αντλία βενζίνης είναι τοποθετημένη στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, όταν η στάθμη της βενζίνης είναι σε χαμηλά επίπεδα, η αντλία βενζίνης απορροφά μαζί με την βενζίνη και αέρα με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται και στο τέλος να καταστρέφεται. Άρα εάν το αυτοκίνητο κινείται και με LPG σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε το ντεπόζιτο βενζίνης με χαμηλή στάθμη.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι αποκλειστικά βενζινοκίνητο, ειδικά εάν ο οδηγός οδηγεί σε μεγάλες αποστάσεις αναγκάζεται να το φουλάρει, διότι φοβάται μην μείνει από καύσιμο. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση που το αυτοκίνητο κινείται με αέριο, διότι μπορεί να κινηθεί  με χαμηλή στάθμη βενζίνης, αφού λειτουργεί συνεχώς με αέριο, με αποτέλεσμα η αντλία βενζίνης να καταστραφεί!

Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες για λόγους ασφαλείας και επειδή η κατανάλωση βενζίνης είναι μηδαμινή, δεν γεμίζουμε πλήρως το ρεζερβουάρ της βενζίνης, και αφήνουμε ένα χώρο εκτόνωσης των ατμών, περίπου σε μέγεθος το 20% του ρεζερβουάρ.


ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΥΓΡΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ
Στα συστήματα αυτά, ο ψεκασμός του υγραερίου γίνεται σε υγρή μορφή με τα μπεκ του αυτοκινήτου. Μπεκ υγραερίου τα συγκεκριμένα συστήματα δεν τοποθετούνται.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Σε όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα υγραερίου Υγρού Ψεκασμού στα αυτοκίνητα τους, εκ των ανωτέρω για την συντήρηση θα πρέπει να λάβουν υπόψη μόνο την αλλαγή των φίλτρων και την ρύθμιση των βαλβίδων όταν απαιτείται.

Επισημαίνουμε ότι:
- Η τοποθέτηση υγραερίου αποτελεί αναγκαιότητα για λόγους οικονομίας  ..
- Η  τοποθέτηση υγραερίου είναι συμφέρουσα και ασφαλής λύση..
- Το αυτοκίνητο με υγραέριο λειτουργεί και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και με την βενζίνη..
- Το υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο, απαιτεί επιμέλεια στην συντήρηση, σε βαθμό μεγαλύτερο από ένα
   αυτοκίνητο που καταναλώνει μόνο βενζίνη..
- Το σύστημα υγραερίου και το αυτοκίνητο θα πρέπει να συντηρείται  από έμπειρο "νοικοκύρη" μηχανικό..
- Προσοχή στους "αεριτζήδες" τεχνικούς καθώς και στους υποτιθέμενους έμπειρους τεχνικούς. Όλοι τους
   θυσιάζουν τη ποιότητα στον βωμό του κέρδους και της χαμένης εργατοώρας..
-  Μη σωστή συντήρηση του κινητήρα, επιφέρει φθορά  και τελικά την καταστροφή του..
-  Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφεται ο κινητήρας, εάν συντηρείται σωστά.