Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΙΚΟ 2019!!!


Άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - 29/12/18

Ενεργειακές κοινότητες και ΟΤΑ

 Δημοσίευση: 29 Δεκ 2018 16:34
Ενεργειακές κοινότητες και ΟΤΑ
Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. Λαρισαίων της 18ης Δεκεμβρίου για δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Κοιν.) εντός των ορίων του δήμου, θα προσπαθήσω να αναλύσω τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του θεσμού αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την κατασκευή Ε.Κοιν.
Η θεσμοθέτηση των Ε.Κοιν. έγινε με το ΦΕΚ 4513 που δημοσιεύτηκε στις 23/1/2018 και ουσιαστικά πρόκειται για την προσαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Η νομική μορφή μιας Ε.Κοιν είναι αυτή του αστικού συνεταιρισμού, ενώ για την περίπτωση των ΟΤΑ ισχύει ότι τα μέλη της Ε.Κοιν. πρέπει να είναι 3 εκ των οποίων τα 2 να είναι ΟΤΑ ενώ το ένα θα μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικό πρόσωπο. Όσον αφορά στην ουσία και λειτουργία μιας Ε.Κοιν. αυτή μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα που θα σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές (βιομάζα, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα) αλλά και με την προμήθεια ή πώληση ενέργειας σε επιχειρήσεις ή και τελικούς καταναλωτές. Επίσης, μια Ε.Κοιν. μπορεί να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδομές και οχήματα που θα λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα (π.χ. ηλεκτροκίνηση).
Αν οι δήμοι της χώρας εκμεταλλευτούν ορθά τον θεσμό των Ε.Κοιν. θα προκύψουν πολλά οφέλη και σε διαφόρους τομείς. Ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα, δημιουργώντας Ε.Κοιν. θα μπορέσει αφενός να μειώσει την ενεργειακή φτώχεια αλλά και να γίνει αυτόνομος ενεργειακά σε κτίρια και εγκαταστάσεις του και αφετέρου να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική ενίσχυσης των τοπικών νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να ελαφρυνθούν οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά αφού μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορεί ο δήμος να επιδοτήσει μέρος των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών ή και σε κάποιες περιπτώσεις οικογενειών κάτω των ορίων της φτώχειας να τους καλύψει εξ ολοκλήρου. Ακόμη, με τη σωστή επενδυτική πολιτική και εκμεταλλευόμενοι πόρους και σχετικές επιδοτήσεις των ΕΣΠΑ, οι δήμοι θα μπορούν να δημιουργήσουν παραγωγικές και μακροχρόνιες θέσεις εργασίας με πολίτες που θα εργάζονται στις Ε.Κοιν. είτε ως επιστημονικό είτε ως τεχνικό προσωπικό, έτσι θα υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να μειωθεί η ανεργία τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα παραπάνω βέβαια για να μπορέσουν να γίνουν πράξη χρειάζεται
αποφασιστικότητα, οικονομοτεχνικές μελέτες, όρεξη για δουλειά και σεβασμός στο περιβάλλον (είναι αδιανόητο να παραχωρούνται γόνιμες εκτάσεις για κατασκευή έστω και ενεργειακών πάρκων). Μέσω των Ε.Κοιν. αλλά και με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον είναι υπαρκτή μια πολύ σημαντική προοπτική τοπικής αυτοδύναμης ανάπτυξης…
Από τον Δημήτρη Τσιάρα
* Ο Δημήτρης Τσιάρας είναι μηχ/γός- μηχ/κός Τ.Ε., ενεργειακός επιθεωρητής

πηγή:   https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/219147-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%84%CE%B1.html

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΝΕΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ" ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019!!!

Σταθάκης: Ανοίγει το νέο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” με 200 εκ. ευρώ στον “κουμπαρά”

321
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρόγραμμα θα ανοίξει εκ νέου με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου 20.000 νοικοκυριά.
Την εκ νέου προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” στις αρχές του 2019, προανήγγειλε ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον SUPER FM 89,6.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρόγραμμα θα ανοίξει εκ νέου με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου 20.000 νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, προχωρά χωρίς προβλήματα η προηγούμενη φάση του προγράμματος. Υπάρχουν 48.000 εγκεκριμένες αιτήσεις και έχουν απορροφηθεί 525 εκατομμύρια ευρώ. “Μάλιστα, οι μισοί δεν χρειάστηκαν καν τραπεζική χρηματοδότηση” τόνισε ο κ. Σταθάκης. “Έχουμε ένα υπόλοιπο και σε συνδυασμό με πόρους που βρέθηκαν από άλλες πηγές, υπάρχει ένα ποσό στα 200 εκατομμύρια περίπου που θα το προκηρύξουμε στις αρχές του 2019” ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Μελέτη ΑΠΘ: Έως και 30,4% η εξοικονόμηση ενέργειας με συστήματα αλουμινίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας στην αντικατάσταση κουφωμάτων σε υφιστάμενα κτήρια με νέα υψηλης ενεργειακής απόδοσης συστήματα αλουμινίου με βάση πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Με την αντικατάσταση κουφωμάτων η  μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κυμαίνεται, ανάλογα με τη ζώνη και τον τύπο του συστήματος αλουμινίου, από 19,6% έως και 30,4% με ανάλογη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η θερμική άνεση βελτιώνεται από 21% έως 27%.
Τα οφέλη από την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων σε υφιστάμενα κτίρια με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συστήματα αλουμινίου είναι επί της αρχής γνωστά: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και για ψύξη, μείωση των συνεπαγόμενων εκπομπών αερίων ρύπων, βελτίωση της θερμικής άνεσης, βελτίωση της ακουστικής άνεσης καθώς και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κατοικίας, που αντικατοπτρίζεται και στην εμπορική της αξία. Παρουσιάζει, ωστόσο, ενδιαφέρον να ποσοτικοποιηθούν τα μεγέθη αυτά, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί με αριθμητικά μεγέθη το όφελος που να επιτυγχάνεται και να καταστεί απτή η σημασία της αντικατάστασης των κουφωμάτων, σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού κτιριακού αποθέματος.
Αυτό ακριβώς υλοποίησε σχετική μελέτη  του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Άγι Παπαδόπουλο. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Forum για το Ελληνικό Αλουμίνιο  που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.
Η διερεύνηση έγινε για μία αντιπροσωπευτική πόλη για κάθε κλιματική ζώνη της χώρας (Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά), με τη μέθοδο της δυναμικής προσομοίωσης και του υπολογισμού των καταναλώσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ13790. Ως προς τις απαιτήσεις θέρμανσης/ψύξης και τους βαθμούς απόδοσης των αντίστοιχων συστημάτων, υιοθετήθηκαν τα όσα προβλέπει ο ΚΕΝΑΚ 2017. Η θερμική άνεση αξιολογήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ ΙSO 7730  και ASHRAE 55.
Από το σύνολο των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, αξίζει να αναδείξει κανείς, ότι  η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κυμαίνεται, ανάλογα με τη ζώνη και τον τύπο του συστήματος αλουμινίου, από 19.6% έως και 30.4% με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2.


Σχήμα 1. Εξοικονόμηση ενέργειας για 3 τύπους συστημάτων αλουμινίου υψηλής απόδοσης στις 4 κλιματικές ζώνες
Αντίστοιχα, η θερμική άνεση βελτιώνεται από 21 έως 27%, χάρις στη βελτίωση των επιφανειακών θερμοκρασιών και τη μείωση του ακούσιου αερισμού. Τέλος, ως προς την οικονομική σκοπιμότητα της παρέμβασης, για έναν ορίζοντα 30 ετών, η Έντοκη Περίοδος Αποπληρωμής κυμαίνεται από 9.4 έως 17.2 έτη, ενώ η Καθαρά Παρούσα Αξία μπορεί να φτάσει και τις 31.300 €.  Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι η παρέμβαση είναι σκόπιμη σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ στην περίπτωση της ύπαρξης μίας δράσης προώθησης, όπως για παράδειγμα με την επιχορήγηση της αρχικής επένδυσης κατά 30%, γίνεται ελκυστική.
Με βάση τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ακόμη και για μία σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό οικοδομικής δραστηριότητας στη δεκαετία 2020 – 2030 και με την καθιέρωση των κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, θα πρέπει να αναβαθμιστούν κατ’ ελάχιστον 700.000 κατοικίες της περιόδου 1980-2000 σε επίπεδα απαιτήσεων κατηγορίας Β κατά ΚΕΝΑΚ. Η χρήση συστημάτων αλουμινίου υψηλής απόδοσης είναι ένα εξαιρετικά αποδοτικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ξεκινούν οι εργασίες για τις πρώτες 13502 αιτήσεις του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!!!

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, 13.502 αιτήσεις έγιναν αποδεκτές στο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Οπως ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, με αυτό το δεδομένο οι δικαιούχοι μπορούν από αύριο το πρωί να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα έργα που προγραμματίζουν.
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων για το συγκεκριμένο αριθμό υπαγωγών αντιστοιχεί σε 190,17 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 122,97 εκατ. ευρώ), που σημαίνει ότι ξεκινά να διοχετεύεται στην αγορά ένα σημαντικό ποσό για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαγωγών αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς επίσης και κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπαγωγές

Σχεδόν οι 9 στους 10 ωφελούμενους έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου.

Η αντικατάσταση κουφωμάτων και η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αποτελούν την πλειονότητα των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που έχουν υπαχθεί ως τώρα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», ενώ σχεδόν οι 9 στους 10 ωφελούμενους έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 13.502 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν σε συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 190.179.493,69 ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης είναι 111.540.404,56 ευρώ ή 58,7% του συνολικού προϋπολογισμού (τα υπόλοιπα 78.639.089,13 ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια των ιδιωτών).

Επιπλέον δημόσιοι πόροι θα καλύψουν δαπάνες 11.429.921,34 ευρώ για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. εκπόνηση μελετών, αμοιβή μελετητών για έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κ.λ.π), αυξάνοντας το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες σε 201.609.415,03 ευρώ.

Από την επεξεργασία των αιτήσεων προκύπτει ότι:

-Μεταξύ των περίπου 50.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, σχεδόν οι μισές παρεμβάσεις που έχουν δηλωθεί αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων. Ακολουθούν με αντίστοιχου μεγέθους μερίδια οι αναβαθμίσεις συστημάτων ψύξης / θέρμανσης και η τοποθέτηση θερμομόνωσης (20,62 % και 19,66 % αντίστοιχα), ενώ το 11,5% αφορά παρεμβάσεις στο σύστημα παροχής ζεστού νερού.

-Το 71,2% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορούν δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Επιπλέον 17,1% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας (ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 και οικογενειακό 20.000 - 25.000). Κατά συνέπεια σχεδόν οι 9 στους 10 ωφελούμενους έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

-Οι μισές αιτήσεις (50,3%) αφορούν κτίρια που ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G) και άρα η αναβάθμιση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Το 17,6% υπάγεται στην κατηγορία F, 18% στην κατηγορία Ε και 14,1% στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία για την οποία επιτρέπεται η υπαγωγή (D).

-Ανά Περιφέρεια η εικόνα έχει ως εξής: στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 33,5 εκατ. ευρώ (17,6% του συνόλου των 190 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό της επιχορήγησης. Προσθέτοντας και τους δημόσιους πόρους που καλύπτουν δαπάνες υπηρεσιών, το σύνολο των πόρων που θα διοχετευτούν στην αγορά προσεγγίζει τα 35,75 εκατ. ευρώ (17,73% των 201,6 εκατ. ευρώ).

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αττική με επιλέξιμες παρεμβάσεις 31,25 εκατ. ευρώ (16,45%), εκ των οποίων οι επιδοτήσεις προσεγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ. Υπάρχει πρόσθετη δημόσια δαπάνη για υπηρεσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, οπότε το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στην αγορά φτάνει τα 33,35 εκατ. ευρώ (16,54%).

-Το 60,37% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ήπειρος και Θεσσαλία).

-Το 73% των αιτήσεων αφορά διαμερίσματα πολυκατοικιών και το 27 % μονοκατοικίες.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/perissoteres-apo-13000-etisis-sto-exikonomisi-kat-ikon

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ!!!


Τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές για τα ασανσέρ
www.b2green.gr
Ενα μείζον θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ασανσέρ, αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε διαχειριστές, ιδιοκτήτες και συντηρητές ανελκυστήρων γιατί δεν προχώρησαν σε υποχρεωτικές επιθεωρήσεις που προβλέπει ο νόμος.
Η ΠΟΜΙΔΑ) ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και προτείνει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τις επιθεωρήσεις και ένταξη του εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
«Όμως, πέρα από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, τα πρόστιμα είναι "τσουχτερά", ήτοι 6.000 ευρώ στον συντηρητή και 1.500 ευρώ στον διαχειριστή. Ο εντοπισμός είναι εύκολος καθώς από τα αρχεία που τηρούνται διαπιστώνεται αμέσως αν έχει γίνει και πότε επιθεώρηση του ανελκυστήρα σε οποιαδήποτε πολυκατοικία», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η εκδοθείσα ΚΥΑ του του 2009 τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής:
  • Για μονοκατοικίες, κάθε δύο μήνες, συνολικά 6 φορές ετησίως
  • Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, κάθε 45 ημέρες, συνολικά 8 φορές ετησίως
  • Για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα, συνολικά 24 φορές ετησίως
Τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων είναι:
  • Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
  • Mε περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια
  • Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
  • Mε περισσότερες στάσεις, σε επαγγ. κτίρια & ξενοδοχεία έως 200 κλινών κάθε 3 χρόνια
  • Δημοσίων χώρων και κτιρίων, ξενοδοχείων με περισσότερες από 200 κλίνες κάθε χρόνο.
Επιστολή στον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας
Για τους παραπάνω λόγους, με επιστολή προς τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει:
«Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, διεπόταν από την ΚΥΑ 28425/2008 του ΥΠΑΝ η οποία μεταξύ άλλων καθόρισε τον αριθμό των ετήσιων συντηρήσεων και τις νέες προθεσμίες διενέργειας αρχικού ελέγχου κατά κατηγορία ανελκυστήρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2012.
Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη
Επίσης η ΚΥΑ αυτή προέβλεπε ποινές και χρηματικά πρόστιμα κατά των διαχειριστών, ιδιοκτητών και των συντηρητών ανελκυστήρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.
Η οικονομική κρίση που άρχισε αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, ήτοι από το 2009 και μετά, ανέτρεψε όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών, αλλά και των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών.
Το συλλογικό αγαθό της κεντρικής θέρμανσης ήδη κατέρρευσε, απειλείται δε άμεσα και η λειτουργία των κοινόχρηστων ανελκυστήρων, ο δε νομοθετικά προβλεπόμενος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους είναι αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών!
Γι΄αυτό προτείνουμε μια εκ μέρους σας άμεση διπλή παρέμβαση στο όλο θέμα, ως εξής:
1. Να εκδώσετε νέα ΚΥΑ η οποία θα καθορίσει νέες προθεσμίες αρχικών και τακτικών επιθεωρήσεων και συντηρήσεων, κατά κατηγορία ανελκυστήρων, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεων και βαρών των πολιτών / ιδιοκτητών και χρηστών ανελκυστήρων.
2. Να εντάξετε το έργο του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων ανελκυστήρων, με βάση τις υποδείξεις των επιθεωρητών, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να επιδοτηθεί η εκτέλεση των επιθεωρήσεων και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων όλων των κάθε είδους κτιρίων.
Επειδή είναι προφανέστατη τόσο η άμεση ανάγκη καθορισμού νέων προθεσμιών επιθεώρησης και εκτέλεσης των σχετικών εργασιών εκσυγχρονισμού, όσο και η τεράστια κοινωνική χρησιμότητα της ένταξης σε ΕΣΠΑ του έργου αυτού που θα επηρεάσει άμεσα και ορατά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, κατόπιν και των ιδιαιτέρως παραγωγικών συζητήσεων επί του θέματος με τον αρμόδιο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, σας προτείνουμε να αναλάβετε άμεσα σχετική πρωτοβουλία υλοποίησης της παραπάνω πρότασης».

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ!!!

Ας σταματήσουν οι άδικες απώλειες των νέων

 Δημοσίευση: 05 Ιουν 2018 15:55
Ας σταματήσουν οι άδικες απώλειες των νέων
Γιάννη , δεν σε ήξερα, δεν σε ξέρω, ποιος ξέρει, ίσως είχαμε βρεθεί παλιότερα σε κάποια κοινή παρέα, ίσως σε πέτυχα σε κάποιο νεανικό στέκι της Λάρισας στο παρελθόν, ίσως πάλι σε νιώθω γνώριμο γιατί η πόλη μας είναι ένα μεγάλο χωριό και η όψη σου στις φωτογραφίες σου που κυκλοφορούν από προχθές είναι τόσο συμπαθητική και οικία.
Αυτό που ξέρω Γιάννη είναι ότι είσαι συνομήλικός μου, ότι έχεις ένα μικρό παιδάκι όπως εγώ, ότι δουλεύουμε στην ίδια πόλη, ότι γνωρίζω τις δυσκολίες, την επικινδυνότητα και τη ρουτίνα μιας τέτοιας εργασίας. Αυτό που ξέρω Γιάννη, είναι ότι δεν είσαι πια κοντά στην οικογένειά σου, στους κοντινούς σου ανθρώπους αλλά και στο κοινωνικό σου περιβάλλον. Αυτό που ξέρω Γιάννη είναι ότι η κοινωνία αλλά και η Πατρίδα μας στερήθηκε ακόμη έναν νέο εργαζόμενο για λόγους που δεν μπορούν να ερμηνευτούν και να εξηγηθούν. Αυτό που ξέρω Γιάννη είναι ότι η Νεολαία αυτού του τόπου, με την ανεργία που υπάρχει, τη νέα μετανάστευση, τις αυτοκτονίες αλλά και τα εργατικά και τροχαία δυστυχήματα λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό κι αυτό το φαινόμενο είναι τόσο σπαρακτικό και άδικο που οι συνέπειές του σε συνδυασμό με την ουσιαστική αδιαφορία της πολιτείας με ό,τι αυτή συνεπάγεται, οδηγεί σε μια μεγάλη, μαζική αυτοκτονία της Νέας γενιάς των Ελλήνων…
Καλό Παράδεισο να έχεις, καμία πρόταση, καμία λέξη, καμία ευχή δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο αυτή τη θλίψη…
* Του Δημήτρη Τσιάρα μηχανολόγου μηχανικού Τ.Ε

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/201974-%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD.html

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ - ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΤΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!!

ΥΠΕΝ: Εξοικονόμηση ενέργειας σε 300.000 κατοικίες έως το 2030

Ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 25.000 κατοικίες ανά έτος, για τα επόμενα 12 χρόνια, είναι
 ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να αναβαθμιστεί, 
έστω 
και καθυστερημένα, το κτιριακό δυναμικό της χώρας.

Αυτό ανέφερε η κυρία Βασιλική Σίτα, από τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής
 Αποδοτικότητας 
του ΥΠΕΝ, μιλώντας, σήμερα Πέμπτη, στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής 
Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
 για την εξοικονόμηση ενέργειας, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα».

«Έως το 2030 θα έχουν ανακαινιστεί συνολικά 300.000 κατοικίες, ενώ εκτιμάται ότι οι νέες κατοικίες που θα
 ανεγερθούν θα είναι περίπου 200.000», επεσήμανε η κυρία Σίτα, αναφερόμενη στη μακροπρόθεσμη 
στρατηγική 
για την κινητοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ανακαίνισης του εθνικού κτιριακού αποθέματος
 (κατοικίες και
 εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά).

Μάλιστα, όπως σχολίασε η ίδια, αν υπολογιστεί ότι, με το τρέχον πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον”
 το κόστος
 «χωρίς τη μόχλευση, είναι 15.000 ευρώ και με τη μόχλευση 25.000 ευρώ, τότε μιλάμε για υψηλά νούμερα».
 Με
 άλλα λόγια, οι επενδύσεις σε βάθος 12ετίας μπορεί να φτάσουν έως και τα 7,5 δισεκ. ευρώ.

Αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, το 2030 το προς ανακαίνιση κτιριακό απόθεμα θα 
έχει 
μειωθεί από 4,3 εκατομμύρια κτίρια (σήμερα) σε περίπου 3,8 εκατ. κτίρια.

Το πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα – ειδικά σε περιόδους οικονομικής
 ύφεσης
 που τα φαινόμενα της ενεργειακής ένδειας είναι έντονο – καταδεικνύουν οι … αριθμοί. Ο κτιριακός τομέας 
(οικιακός και τριτογενής) αντιστοιχεί στο 39% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας
 (στοιχεία 2016).

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου των ετήσιων εξοικονομήσεων 
ενέργειας, ίσων με το 1,5% των κατ’ όγκο ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, για το διάστημα 2021 – 2030 απαιτείται επιπλέον εξοικονόμηση 1,5 % τον χρόνο, της ενέργειας 
που
 καταναλώνουμε σήμερα. «Όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερες επενδύσεις πρέπει να γίνονται για να
 επιτευχθούν
 οι στόχοι. Έχουμε πρόβλημα στις νέες ετήσιες εξοικονομήσεις», υπογράμμισε η κυρία Σίτα, 
επισημαίνοντας ότι το
 υπολειπόμενο του συγκεκριμένου στόχου (άρθρο 7 της οδηγίας 27/2012) κοστολογείται στα 3 δισεκ. ευρώ.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση έχει θέσει ως στόχο τελικής κατανάλωσης 
ενέργειας το 
2020 τα 18,4 εκατ. τόνος ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ), με εξοικονόμηση 3,3 εκατ. ΤΙΠ.

Σύμφωνα με την κυρία Σίτα, το κτιριακό απόθεμα βρίσκεται στον πυρήνα ενός ενεργειακού συστήματος
 χωρίς
 άνθρακα, καθιστώντας τα κτίρια 
πιο ευέλικτα, ανθεκτικά και αποδοτικά, εξοικονομώντας ενέργεια, αλλά και παράγοντας, αποθηκεύοντας 
και 
προμηθεύοντας ενέργεια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίριο, έδωσε ο ενεργειακός σύμβουλος της
 ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, ο οποίος
 αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο οποίο οι αλλαγές στο ηλιοθερμικό σύστημα φέρνουν
 εξοικονόμηση ηλεκτρικής
 ενέργειας της τάξεως του 40 % σε ετήσια βάση, ήτοι 200.000 ευρώ τον χρόνο και σημαντική μείωση της 
ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω του περιορισμού των εκπομπών αερίων ρύπων.

Η χώρα μας, επιπλέον, πρέπει να τρέξει να προλάβει τις αλλαγές που φέρνει η αναθεώρηση της 
ευρωπαϊκής οδηγίας για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB – nearly Zero 
Energy Buildings).

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, τα νέα κτίρια που θα στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου
 δημόσιου
 τομέα οφείλουν να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2021 
όλα 
ανεξαιρέτως τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι nZEB.

Σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί 
ότι θα
 προχωρήσει με την αξιοποίηση δύο δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα 
συμπεριλάβει 
έναν σημαντικό αριθμό σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κτιρίων του Δημοσίου.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ

Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας – Μεγάλες αλλαγές στην αδειόδοτηση των επιχειρήσεων

Στις 7 Μαΐου 2018 δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων – ΠΔ.41/2018, με ημερομηνία ισχύος στις 7 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με τον οποίο αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυε από το Π.Δ. 71 του 1988.

Μετά την δημοσίευση και των διευκρινιστικών εγκυκλίων για τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, αναμένονται τόσο αλλαγές για τις χρήσεις των κτιρίων που χρήζουν μελέτες Πυροπροστασίας όσο και στα κανονιστικά παιδία για τη σύνταξη των μελετών αυτών, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι υποχρεώσεις πολλών επιχειρήσεων κατά την αδειοδότηση τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.






Πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, για να αδειοδοτηθούν, θα πρέπει να εναρμονιστούν με το νέο κανονιστικό πλαίσιο των παθητικών και ενεργητικών μέσων και συστημάτων Πυροπροστασίας, με τα ανάλογα έξοδα εξοπλισμού και αδειών.

Μερικά από τα βασικά σημεία που έχει υποχρεωτική εφαρμογή νέος Κανονισμός είναι :

α) Στα κτίρια ή τμήματα κτιρίων, που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του Π.Δ. και των οποίων οι χρήσεις τους απαιτούν μελέτη Πυροπροστασίας.

β) Στην περίπτωση ανέγερσης ανεξάρτητων λειτουργικά προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια.

γ) Στις περιπτώσεις κτιρίων ή τμημάτων αυτών τα οποία ενέπιπταν στα πεδία εφαρμογής του Π.Δ. 71/1988, για τα οποία είχε συνταχθεί μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού και στα οποία πραγματοποιείται μετά την ισχύ του παρόντος Κανονισμού αλλαγή της χρήσης τους, συνολικά ή μερικά, ή/και προσθήκη δόμησης λειτουργικά εξαρτημένη.

δ) Στις περιπτώσεις κτιρίων ανεγερθέντων πριν την ισχύ του Π.Δ. 71/1988 στα οποία συντελείται, μετά την ισχύ του παρόντος Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, αλλαγή της χρήσης τους συνολικά.

ε) Στις περιπτώσεις λειτουργικά εξαρτημένων προσθηκών με κύρια χρήση, σε κτίρια ανεγερθέντα πριν την ισχύ του κεφ. Α΄ του π.δ. 71/1988, εφ’ όσον υπερβαίνουν το 50% της συνολικής επιφάνειας χώρων κύριας χρήσης του υπάρχοντος κτιρίου και συγχρόνως έχουν επιφάνεια άνω των 300 τ.μ.

Ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων, με τις αλλαγές που θα επιφέρει έχει σαν στόχο  την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, με κατάλληλο σχεδιασμό του κτιρίου, με την εγκατάσταση ενεργητικών μέσων και συστημάτων, καθώς και με την κατάλληλη επιλογή υλικών και εξοπλισμού.

Πηγή:
- Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας – Μεγάλες αλλαγές στην αδειόδοτηση των επιχειρήσεων
https://www.deltaengineering.gr/blog/%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CE%B3/

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Εξοικονομώ II: επιβεβαίωση υπερδιπλασιασμού του προϋπολογισμού


Εξοικονομώ II: επιβεβαίωση υπερδιπλασιασμού του προϋπολογισμού

Συνάντηση με εκπροσώπους των επιμελητηρίων και άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξει από κοινού συνεργασία στη συζήτηση που διεξάγεται με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην κατεύθυνση μείωσης των «κόκκινων δανείων», τηρώντας τις κοινωνικές και παραγωγικές συντεταγμένες.
Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας θα ενταχθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν, αλλά, παράλληλα, θα καλυφθούν και χρηματοδοτικά κενά που έχουν εντοπιστεί.
Επιπλέον, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του έργου «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ» με σκοπό να καλύψει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!


Εξοικονομώ II: Από τους πρόσθετους πόρους θα καλυφθούν όσοι ξεκίνησαν & δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις

Από τους πρόσθετους πόρους του προγράμματος "εξοικονόμηση κατ' οίκον Ii" φαίνεται πως θα καλυφθούν τελικά οι αιτήσεις των 8.000 χρηστών που ξεκίνησαν αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ αναφέρει:
"Στις 14:00 της Παρασκευής ενεργοποιείται εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και αφού οριστικοποιήθηκαν 12.338 αιτήσεις, εξαντλήθηκαν τα 120,7 εκατ. ευρώ που μέχρι τότε διέθετε το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης. Στη συνέχεια πρωτοκολλήθηκαν περίπου 3.500 επιλαχούσες αιτήσεις ενώ περί των 8.000 χρηστών έχουν ξεκινήσει αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Με τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος, που ανακοινώθηκε χθες, θα καλυφθούν οι αιτήσεις όλων αυτών των επιλαχόντων.
Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορά, προφανώς, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες γίνονταν δεκτές αιτήσεις υπαγωγής αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, στις 8:00 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης."