Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ακόμα και όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια ή έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στις 8 Μαρτίου.
Όπως έχει ανακοινωθεί, θα ικανοποιηθούν περίπου 40.000 ιδιοκτήτες και θα εφαρμοστεί η σειρά προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκονται πάνω από έναν υπολογιστή μόλις ανακοινωθεί ότι ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους και να ποντάρουν στην επιχορήγηση, εκτός κι αν η τράπεζα δεχθεί να τους χορηγήσει το επιδοτούμενου επιτοκίου δάνειο ζητώντας εγγυητή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπαχθέντες στο νόμο Κατσέλη.
Η εκταμίευση των χρημάτων του δανείου γίνεται αμέσως μετά την έγκριση των αιτήσεων. Καταβάλλεται ωστόσο όχι το σύνολο, αλλά το 70%. Τα υπόλοιπα χρήματα μαζί και το ποσοστό της επιχορήγησης θα δίδονται με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανικός πιστοποιήσει ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν το ακίνητο ανέβηκε βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης .
Τα χρήματα από το δάνειο δεν εισπράττονται από τους ιδιοκτήτες, αλλά από τους προμηθευτές και τεχνίτες, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν και τα σχετικά τιμολόγια – αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδίδεται απόδειξη και δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24% (από την όλη διαδικασία, όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, θα εισπράξει και το δημόσιο, αφού εκτός από τον ΦΠΑ θα έχει έσοδα και από το φόρο εισοδήματος, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία – απίστευτη η μόχλευση αυτών των 500 εκ ευρώ.

Οι στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έρχεται να παρέμβει στο μεγαλύτερο πρόβλημα της κτηριακής ενεργειακής κατανάλωσης που υφίσταται στην Ελλάδα.
Η διατύπωση αυτή δεν είναι καθόλου υπερβολική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιότερων κτηριακών δομών είναι πλήρως ανοχύρωτη στις ενεργειακές απώλειες, ή τουλάχιστον ανεπαρκώς προστατευμένη από αυτές.
Ακόμη όμως και στις νεότερες κατασκευές, από το 2010 και έπειτα, μόλις το 1,5% του συνολικού κτηριακού αποθέματος κατοικιών ανταποκρίνεται στις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Στόχος του Προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσα από ένα πλήθος δράσεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα σύγχρονων ενεργειακών προδιαγραφών, η εξωτερική θερμομόνωση των κτηρίων, η θερμομόνωση της ταράτσας, η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, καθώς και η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και εκείνων της παροχής ζεστού νερού.

Όροι και διαδικασία συμμετοχής

Το Πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε κατοικίες φυσικών προσώπων. Δικαίωμα για να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις:
Α) Να κατέχουν την κυριότητα (πλήρη ή υψηλή) ή την επικαρπία σε συγκεκριμένο ακίνητο.
Β) Ο προϋπολογισμός των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 250 Ευρώ/m², και το σύνολό του να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει στις 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 και συνεχίζει μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια (με οριστική καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021).
Πριν από την υποβολή της αίτησης οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν υφίσταται δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένα μέσω της ανωτέρω εφαρμογής TAXIS net και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτή.
Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, από την οποία να προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης. Πολεοδομική … παγίδα στο νέο «εξοικονομώ»!

Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν με βαριές καμπάνες και να επιστρέψουν πίσω την επιδότηση με τόκο …

Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωμάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυριών.
Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.

Γράφει ο Νίκος Γρυλλάκης – Πηγή: www.bigbusiness.gr

ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ!!!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»
Στις 8 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον», για το οποίο θα διατεθούν συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά.Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις αιτήσεις του νέου «Εξοικονομώ Κατ’οίκον» θα ενεργοποιηθεί τελικά στις 8 Μαρτίου. Όσοι θα υποβάλλουν αίτηση πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απαραίτητο:
Να έχουν στην κυριότητά τους το ακίνητο
Να έχουν εξασφαλίσει κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS
Nα έχουν ολοκληρώσει τη νομιμοποίηση τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων και
Nα έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μετά τις 27 Νοεμβρίου που να αποδεικνύει τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου
Το ανώτατο ποσό επιδότησης-επιχορήγησης φτάνει τα 250 ευρώ/τ.μ και καλύπτεται δαπάνη έως 25.000 ευρώ. Η μέγιστη επιδότηση μπορεί να φτάσει στις 17.500 ευρώ.
Εφόσον η αίτηση εγκριθεί καλύπτεται και το κόστος του ενεργειακού πιστοποιητικού και η αμοιβή του ενεργειακού συμβούλου.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ...

Υπεγράφη η απόφαση για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»
Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ” Οίκον ΙΙ». Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα.
Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παρέδωσε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.
Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:
- Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.
- Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α” ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
- Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
- Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
- Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
- Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
- Το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:
1.Αντικατάσταση Κουφωμάτων.
2.Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
4.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
5.Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς για τις κατηγορίες 1 και 2 του πίνακα και μεγαλύτερη από το 70% για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως ότου καλυφθούν τα προβλεπόμενα κεφάλαια του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια. «Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των εκκρεμών εγκεκριμένων αιτήσεων, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια», τονίζει το ΥΠΕΝ.
Για οποιαδήποτε βοήθεια πάνω στο νέο πρόγραμμα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδικού Help Desk, τηλεφωνικού αριθμού που θα είναι σύντομα σε λειτουργία και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας www.ypeka.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ