Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!


Εξοικονομώ II: Από τους πρόσθετους πόρους θα καλυφθούν όσοι ξεκίνησαν & δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις

Από τους πρόσθετους πόρους του προγράμματος "εξοικονόμηση κατ' οίκον Ii" φαίνεται πως θα καλυφθούν τελικά οι αιτήσεις των 8.000 χρηστών που ξεκίνησαν αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ αναφέρει:
"Στις 14:00 της Παρασκευής ενεργοποιείται εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και αφού οριστικοποιήθηκαν 12.338 αιτήσεις, εξαντλήθηκαν τα 120,7 εκατ. ευρώ που μέχρι τότε διέθετε το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης. Στη συνέχεια πρωτοκολλήθηκαν περίπου 3.500 επιλαχούσες αιτήσεις ενώ περί των 8.000 χρηστών έχουν ξεκινήσει αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Με τον διπλασιασμό των πόρων του προγράμματος, που ανακοινώθηκε χθες, θα καλυφθούν οι αιτήσεις όλων αυτών των επιλαχόντων.
Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορά, προφανώς, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, για τις οποίες γίνονταν δεκτές αιτήσεις υπαγωγής αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, στις 8:00 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης."

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΟΡΙΣΤΙΚΑ;;;; ΤΗΝ ΔΕΥΤΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ...


Από… Δευτέρα το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» για τη Θεσσαλία

Από… Δευτέρα το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» για τη Θεσσαλία
Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου θα ανοίξει και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων στη Θεσσαλία για το πρόγραμμα Εξ΄Οικονομώ κατ΄ Όικον. Το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της μαζικής συμμετοχής σε αυτό. Οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει ουσιαστικά να κάνουν όλη τη διαδικασία μιλούν για προβλήματα στην οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρ. του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι μετά από τη μεγάλη καθυστέρηση για την προκήρυξη του προγράμματος, τώρα έρχονται να προστεθούν πρακτικά προβλήματα που καθιστούν τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη.
«Είχαμε προτείνει να λειτουργήσει παράλληλα help desk, δεν έγινε και τώρα οι μηχανικοί κρέμονται πάνω απο έναν υπολογιστή για να προλάβουν να δηλώσουν τη συμμετοχή των πελατών τους. Προκύπτουν προβλήματα και δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν. Επιπλεόν, σε αυτή τη φάση του Εξ Οικονομώ αν και τα χρήματα για την επιδότηση έχουν αυξηθεί κατά δύο εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο για τη Θεσσαλία (18 εκ. ευρώ) έχει αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης από 15.000 σε 25.000 ευρώ, με αποτέλεσμα, τελικά να ωφεληθούν λιγότερες κατοικίες. Υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 κατοικίες στη Θεσσαλία θα τύχουν της επιδότησης, ενώ το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αναμένονται 15.000 αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τη Θεσσαλία» ανέφερε ο κ.Παπαγεωργίου.
Δεν αποκλείεται στην πορεία να δοθούν και άλλα κονδύλια για να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις.
Εκτός απο τις επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπεται και χορήγηση από τις τράπεζες άτοκων δανείων για 4-6 χρόνια.
ΠΗΓΗ: ert.gr

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ -ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...


E.E.T.EM. N.T. Kοζάνης-Γρεβενών: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός με το νέο «Εξοικονομώ»

Προβληματική αποδεικνύεται και σήμερα η είσοδος στην πλατφόρμα αιτήσεων του "Εξοικονόμηση κατ ́ οίκον ΙΙ", αφού εκτός των πολλών τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν, δεν λείπουν και οι στιγμές που η ιστοσελίδα είναι εντελώς ανενεργή.
Το γεγονός αυτό αποτελεί εμπαιγμό χιλιάδων πολιτών και μηχανικών, οι οποίοι όχι μόνο ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν για χρόνια την έναρξη του νέου προγράμματος, αλλά έπρεπε να υποστούν και τo βάσανο της συνεχούς αναβολή της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος.
Τονίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει ως ημερομηνία έναρξης του προγράμματος την Πέμπτη 8 Μαρτίου, όταν και επρόκειτο να ανοίξει η πλατφόρμα, η οποία τελικά αναβλήθηκε για χθες, Δευτέρα 12 Μαρτίου, όταν, ω του θαύματος, υπήρξε και νέα αναβολή για σήμερα.
Δυστυχώς, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι αμφίβολο αν ακόμη και σήμερα θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η πλατφόρμα.
Θεωρούμε ότι έπρεπε να είχε δοθεί παράταση στην ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, και παράλληλη να δοθεί η δυνατότητα πιλοτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα εντοπισμού πιθανών προβλημάτων του συστήματος και διόρθωσης τους, πριν την τελική έναρξη του προγράμματος.
Παρόλα αυτά η πλατφόρμα, κάποια στιγμή, θα ανοίξει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, καθώς η λογική της χρονικής προτεραιότητας, πάνω στην οποία έχει βασιστεί, έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων.
Δυστυχώς αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία ζητήματα που αφορούν την "καθημερινότητα" των πολιτών, δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια, από πλευράς Υπουργείου έχει υπάρξει πλήθος εξαγγελιών σχετικά με την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, η οποία κάθε φορά αναβάλλεται, αλλά, ακόμα και όταν επιτέλους ισχύει, τότε η έναρξη βρίθει προβλημάτων.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΙΤΗΣΕΙΣ...


Άνοιξε η σελίδα του 'εξοικονομώ' χωρίς ακόμα τη δυνατότητα καταχώρησης αίτησης
Σε λειτουργία τέθηκε η σελίδα του προγράμματος "εξοικονόμηση κατ οίκον II" πριν λίγο (βλ. ανωτέρω φωτο), χωρίς όμως ακόμα να έχει ενεργοποιηθεί η είσοδος στο πληροφοριακό σύστημα.
Σε αναμονή της ενεργοποίησης της εισόδου του πληροφοριακού, παραθέτουμε το εισαγωγικό της σελίδας του προγράμματος:
"Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι η... μη χρήση ενέργειας. Στη βάση της λογικής αυτής, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί βασική συνιστώσα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων. Συμβάλλει, επίσης, ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Με τον Νόμο 4342/2015 ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2012/27/ΕΕ περί ενεργειακής απόδοσης. Σε αυτόν καθορίζεται ως εθνικός ενδεικτικός στόχος η συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας για το έτος 2020 να μην υπερβαίνει τους 18,4 εκατομμύρια ΤΙΠ. Επίσης, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, προβλέπεται σωρευτική τελική εξοικονόμηση ενέργειας 3.3 εκατομμυρίων ΤΙΠ για την περίοδο 2014-2020.
Η Ελλάδα στηρίζει το στόχο της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση το 2030, με μείωση τουλάχιστον 27% στη χρήση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα, μέσω υιοθέτησης μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Ο στόχος αφορά στην υιοθέτηση των απαραίτητων ενεργειακών πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και, παράλληλα, θα ανταποκρίνονται, ως προτεραιότητα, στην πρόκληση της μείωσης των υψηλών τιμών και του κόστους της ενέργειας. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή του Καθεστώτος Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2017.
Ο κτηριακός τομέας έχει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας λόγω του ότι η πλειοψηφία του κτηριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Mε τη θέσπιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και σε συνδυασμό με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κτήρια κατοικιών και τοπικών αρχών, δημόσια κτήρια, σχολεία κ.λπ., σκιαγραφείται μια εντατική πολιτική για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο αποδοτικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον εθνικό σύστημα ενέργειας.
Για την προώθηση των πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για την περίοδο 2014-2020, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ», τα οποία συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης για την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά όσο το δυνατό περισσότερα κτίρια κατοικιών και δημόσιων κτηρίων.
Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να αποφέρουν άμεσα ενεργειακά και άλλα οφέλη σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σημαντικά δημόσια οφέλη όσον αφορά στην αύξηση της απασχόλησης, στην ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και βελτιώσεις στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Συμβάλλουν, δε, ουσιαστικά στη μείωση των τιμών της ενέργειας και την υποστήριξη των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν υψηλές ενεργειακές δαπάνες. Κυρίως, όμως, συνεισφέρουν σημαντικά στη διεθνή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής."

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ Π.Ε.Α. Β΄ΤΑΞΗΣ


Στη Βουλή η αδυναμία άσκησης ιδιότητας ενεργειακού επιθεωρητή Β΄ τάξης από Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Στο θεσμικό κενό με αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης επαγγέλματος ενεργειακού επιθεωρητή Β’ τάξης από μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργιο Σταθάκη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4409/2016 (ΦΕΚ Α’, 136/28-07-16), οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. έχουν καταστεί ενεργειακοί επιθεωρητές. Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 52 του ως άνω νόμου ορίζουν ότι η δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή ασκείται, μεταξύ άλλων, από πτυχιούχους μηχανικούς Τ.Ε., οι οποίοι έχουν δικαίωμα υπογραφής Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, όπως αυτή ορίζεται στη σχετική νομοθεσία και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία περί επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφαρμόζει συγκεκριμένη «πρακτική» επιτρέποντας στους πτυχιούχους μηχανικούς Τ.Ε. να εγγραφούν στο Μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών Α΄ τάξης, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα εξέλιξης, εν αναμονή της ρύθμισης του ζητήματος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Οι προαναφερόµενοι μηχανικοί, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή Α΄ τάξης, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν στο Μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών Β΄ τάξης. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι, ενώ πληρούν όλες τις απαιτούµενες προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους από την Α΄ στη Β΄ τάξη, η διαδικτυακή εφαρµογή, βάσει της οποίας εγγράφονται στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr) δεν τους το επιτρέπει.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανισότητες, αφού οι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης στερούνται της δυνατότητας ανέλιξης σε ανώτερη κατηγορία ενεργειακού επιθεωρητή, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ν. 4409/2016. 
Μάλιστα, ανεξάρτητα από το ζήτηµα της χορήγησης επαγγελµατικών δικαιωµάτων στους πτυχιούχους µηχανικούς Τ.Ε, το οποίο ακόμη εκκρεμεί, έχει γίνει αποδεκτό, στο πλαίσιο του προαναφερόμενου νόμου, ότι συγκεκριµένες ειδικότητες των προαναφεροµένων μηχανικών έχουν τις απαιτούµενες γνώσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών µελετών και µελετών Η/Μ εγκαταστάσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταστεί ενεργειακοί επιθεωρητές Α΄ τάξης να εξελιχθούν σε ενεργειακούς επιθεωρητές Β΄ τάξης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 52 του ν. 4409/2016, δηλαδή έχουν αποδεδειγµένα διενεργήσει τουλάχιστον τριάντα (30) ενεργειακές επιθεωρήσεις Α΄ τάξης σε κτίρια ή κτιριακές µονάδες και σε συστήµατα θέρµανσης και κλιµατισµού, η έκταση και η ισχύς των οποίων ορίζεται αντίστοιχα στον ανωτέρω νόµο.
Δεδομένου, ότι ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα της χορήγησης επαγγελµατικών δικαιωµάτων στους πτυχιούχους µηχανικούς Τ.Ε., και στο πλαίσιο της αρχής της χρηστής διοίκησης και της ισονομίας, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της εξέλιξης των τεχνολόγων μηχανικών».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό, ο κ. Αυγενάκης είχε καταθέσει την με αρ. πρωτ. 1459/23-11-2017 ερώτηση για την οποία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση και τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα ώστε οι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, που έχουν καταστεί ενεργειακοί επιθεωρητές Α΄ τάξης, να μπορούν να εξελιχθούν στην Β΄ τάξη;». 

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!!!

Παρατηρήσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Τις παρατηρήσεις του επί του νέου “Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον” καταθέτει με σχετική του παρέμβαση το ΤΕΕ/ΤΔΜ.
Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρονται τα εξής:
“Η επιτυχής υλοποίηση ενός σύνθετου Προγράμματος όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», απαιτεί σωστή 
διαχείριση. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε και εξακολουθεί να γίνεται η ενημέρωση των μηχανικών που θα κληθούν 
να συμμετέχουν στην εφαρμογή
του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη το διάγραμμα ροής του προγράμματος, δεν επιτρέπει την σωστή 
διαχείριση ενός έργου όπως αυτού της έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασίας, της υποβολής της αίτησης και της
 παρακολούθησης εκτέλεσης των
παρεμβάσεων (αν εγκριθεί η αίτηση) για κάθε ωφελούμενο.
Την 28.02.2018, ο μηχανικός γνωρίζει το περιεχόμενο των παραρτημάτων του οδηγού εφαρμογής. Δεν έχει όμως, 
καμία πληροφόρηση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καταχωρήσει τα στοιχεία της αίτησης. Δεν είναι
 διαθέσιμο κανένα εγχειρίδιο.
Επίσης, παρόλο που είναι γνωστό το περιεχόμενο των παραρτημάτων ο μηχανικός έχει ακόμα βασικές 
απορίες/αμφιβολίες που δεν εντοπίζονται σε λεπτομέρειες αλλά σε κυρίαρχα ζητήματα (όπως π.χ. αυτό της ριζικής
 ανακαίνισης), τα οποία μπορούν να
οδηγήσουν σε απόρριψη της αίτησης. Και όλα αυτά ενώ στις 8 Μαρτίου 2018, αναμένεται η έναρξη υποβολής 
αιτήσεων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ικανό διάστημα αφομοίωσης των πολλών απαιτήσεων του Προγράμματος
 και της πλατφόρμας ή έστω μια δοκιμαστική περίοδος εξοικίωσης με τη χρήση της.
Ο μηχανικός που θα κληθεί να διαχειριστεί/διεκπεραιώσει τις απαιτήσεις του νέου Προγράμματος, θα πρέπει να 
ενημερώσει αρχικά, τον πελάτη για τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει. Θα πρέπει να αναζητήσει τα σχέδια στις
 τοπικές πολεοδομίες, να προβεί σε αποτυπώσεις κτιρίων για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια. Θα πρέπει να ελέγξει 
την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και τη «νομιμότητα» των κατασκευών. Θα πρέπει να συντάξει το 
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το κτίσμα όπου δεν υπάρχει ή είναι παλαιό, να εξετάσει ποια τα σενάρια
 που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος, να κάνει τις προμετρήσεις, να συντάξει την λίστα με τις 
προδιαγραφές των υλικών, να έρθει σε επαφή με τους προμηθευτές, να συντάξει τέλος τον προϋπολογισμό των 
εργασιών. Όλα αυτά για έναν πελάτη. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσει όσο χρόνο απαιτείται για την ενημέρωση 
των νέων πελατών. Είναι κατανοητό λοιπόν, ότι οι μεγάλες ανάγκες του Προγράμματος απαιτούν πάνω από όλα 
έγκυρη, έγκαιρη, εμπεριστατωμένη επίσημη ενημέρωση, ικανό χρόνο κατανόησης και επεξεργασίας των δεδομένων, αξιοπιστία της διαδικασίας υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας.
Αυτό όμως που αυξάνει το μέγεθος του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι το μοναδικό κριτήριο, με το οποίο θα
 αξιολογηθεί μια αίτηση, είναι η θέση της στην κατάταξη χρονικά. Ο μικρός αριθμός των ωφελουμένων που τελικά 
θα προκύψουν, λόγω του μικρού συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής 
Μακεδονίας [για το οποίο εστάλη σχετική επιστολή] και της απόρριψης πολλών αιτήσεων είτε από ανεπάρκεια 
δικαιολογητικών είτε από εσφαλμένα στοιχεία, μειώνει στο ελάχιστο τον διαθέσιμο χρόνο του εκάστοτε μηχανικού 
και δυσχεραίνει περαιτέρω την ενασχόλησή του με το Πρόγραμμα. Προφανής συνέπεια των παραπάνω η έλλειψη 
ουσιαστικής αξιολόγησης των προς υποβολή σχεδίων.”
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Μαυροματίδης