Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΙΚΟ 2019!!!


Άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - 29/12/18

Ενεργειακές κοινότητες και ΟΤΑ

 Δημοσίευση: 29 Δεκ 2018 16:34
Ενεργειακές κοινότητες και ΟΤΑ
Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. Λαρισαίων της 18ης Δεκεμβρίου για δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Κοιν.) εντός των ορίων του δήμου, θα προσπαθήσω να αναλύσω τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του θεσμού αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την κατασκευή Ε.Κοιν.
Η θεσμοθέτηση των Ε.Κοιν. έγινε με το ΦΕΚ 4513 που δημοσιεύτηκε στις 23/1/2018 και ουσιαστικά πρόκειται για την προσαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Η νομική μορφή μιας Ε.Κοιν είναι αυτή του αστικού συνεταιρισμού, ενώ για την περίπτωση των ΟΤΑ ισχύει ότι τα μέλη της Ε.Κοιν. πρέπει να είναι 3 εκ των οποίων τα 2 να είναι ΟΤΑ ενώ το ένα θα μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικό πρόσωπο. Όσον αφορά στην ουσία και λειτουργία μιας Ε.Κοιν. αυτή μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα που θα σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές (βιομάζα, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα) αλλά και με την προμήθεια ή πώληση ενέργειας σε επιχειρήσεις ή και τελικούς καταναλωτές. Επίσης, μια Ε.Κοιν. μπορεί να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδομές και οχήματα που θα λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα (π.χ. ηλεκτροκίνηση).
Αν οι δήμοι της χώρας εκμεταλλευτούν ορθά τον θεσμό των Ε.Κοιν. θα προκύψουν πολλά οφέλη και σε διαφόρους τομείς. Ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα, δημιουργώντας Ε.Κοιν. θα μπορέσει αφενός να μειώσει την ενεργειακή φτώχεια αλλά και να γίνει αυτόνομος ενεργειακά σε κτίρια και εγκαταστάσεις του και αφετέρου να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική ενίσχυσης των τοπικών νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να ελαφρυνθούν οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά αφού μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορεί ο δήμος να επιδοτήσει μέρος των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών ή και σε κάποιες περιπτώσεις οικογενειών κάτω των ορίων της φτώχειας να τους καλύψει εξ ολοκλήρου. Ακόμη, με τη σωστή επενδυτική πολιτική και εκμεταλλευόμενοι πόρους και σχετικές επιδοτήσεις των ΕΣΠΑ, οι δήμοι θα μπορούν να δημιουργήσουν παραγωγικές και μακροχρόνιες θέσεις εργασίας με πολίτες που θα εργάζονται στις Ε.Κοιν. είτε ως επιστημονικό είτε ως τεχνικό προσωπικό, έτσι θα υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να μειωθεί η ανεργία τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα παραπάνω βέβαια για να μπορέσουν να γίνουν πράξη χρειάζεται
αποφασιστικότητα, οικονομοτεχνικές μελέτες, όρεξη για δουλειά και σεβασμός στο περιβάλλον (είναι αδιανόητο να παραχωρούνται γόνιμες εκτάσεις για κατασκευή έστω και ενεργειακών πάρκων). Μέσω των Ε.Κοιν. αλλά και με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον είναι υπαρκτή μια πολύ σημαντική προοπτική τοπικής αυτοδύναμης ανάπτυξης…
Από τον Δημήτρη Τσιάρα
* Ο Δημήτρης Τσιάρας είναι μηχ/γός- μηχ/κός Τ.Ε., ενεργειακός επιθεωρητής

πηγή:   https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/219147-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%84%CE%B1.html

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΝΕΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ" ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019!!!

Σταθάκης: Ανοίγει το νέο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” με 200 εκ. ευρώ στον “κουμπαρά”

321
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρόγραμμα θα ανοίξει εκ νέου με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου 20.000 νοικοκυριά.
Την εκ νέου προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” στις αρχές του 2019, προανήγγειλε ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον SUPER FM 89,6.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρόγραμμα θα ανοίξει εκ νέου με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου 20.000 νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, προχωρά χωρίς προβλήματα η προηγούμενη φάση του προγράμματος. Υπάρχουν 48.000 εγκεκριμένες αιτήσεις και έχουν απορροφηθεί 525 εκατομμύρια ευρώ. “Μάλιστα, οι μισοί δεν χρειάστηκαν καν τραπεζική χρηματοδότηση” τόνισε ο κ. Σταθάκης. “Έχουμε ένα υπόλοιπο και σε συνδυασμό με πόρους που βρέθηκαν από άλλες πηγές, υπάρχει ένα ποσό στα 200 εκατομμύρια περίπου που θα το προκηρύξουμε στις αρχές του 2019” ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης.