Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019


Υπεύθυνη για 400.000 πρώιμους θανάτους η ατμοσφαιρική ρύπανση
Υπεύθυνη για 400.000 πρώιμους θανάτους η ατμοσφαιρική ρύπανση
Η κακή ποιότητα αέρα προκάλεσε περίπου 400.000 πρώιμους θανάτους στην Ευρώπη το 2016. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα και σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πόλη εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης που ξεπερνούν τα υγιή επίπεδα, σύμφωνα με σημερινή αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σήμερα τον πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Ο συντάκτης της αναφοράς, ειδικός στην ποιότητα του αέρα Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Ορτίθ είπε ότι αν και τα επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων στην Ευρώπη πέφτουν, η πτώση αυτή δεν είναι αρκετά ταχεία.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα τα προτεινόμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος Επίπεδα και είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να φτάσουμε τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα», είπε ο Ορτίθ.
Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί σήμερα από τις χώρες να εκτιμήσουν το επίπεδο, κυρίως στις αστικές περιοχές, μιας σειράς ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του όζοντος και των σωματιδίων του αέρα και να αναλάβουν δράση εάν ξεπεραστούν ορισμένα όρια.
Η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια στις πόλεις έχει καταστεί στόχος την προσπάθειας επιβολής αυστηρότερων περιορισμών, αφού το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε τον Ιούνιο ότι οι πόλεις έπρεπε να αναλάβουν δράση εάν ξεπεραστούν τα επίπεδα μόλυνσης σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο μιας περιοχής παρά εάν αυτά ξεπεραστούν κατά τη μέτρηση της μέσης τιμής μόλυνσης μιας περιοχής.
Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αναλάβει δράση κατά της Ισπανίας και της Βουλγαρίας για την κακή ποιότητα αέρα, προειδοποιώντας ότι οι χώρες δεν προστατεύουν τους πολίτες από τη ρύπανση.
Τα προτεινόμενα όρια της ΕΕ καθορίζονται ανά ρύπο και το 2017, 16 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν τουλάχιστον μία περίπτωση υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, δηλητηριώδους αερίου που βρίσκεται στην εξάτμιση αυτοκινήτων, από τη νόμιμη ετήσια μέση συγκέντρωση που προτείνει η ΕΕ. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Σε ορισμένες περιοχές στο Λονδίνο, για παράδειγμα, αναφέρθηκαν πάνω από 50 μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα, σε σύγκριση με τη νόμιμη ετήσια μέση συγκέντρωση των 40 μικρογραμμαρίων.
Χθες, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων. Με αυτό, επίσης, αναγκάζει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ανακαλέσουν αυτοκίνητα που δεν πληρούν τα προτεινόμενα όρια εκπομπής σωματιδίων.
Η μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, ιδίως του διοξειδίου του αζώτου, δήλωσε ο Ορτίθ.
«Όταν καταπολεμούμε τη ρύπανση, καταπολεμούμε επίσης την κλιματική αλλαγή, καθώς και το θόρυβο και προωθούμε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Γ΄ΚΥΛΟΣ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!

Ολοταχώς για τρίτη φάση το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ


Ολοταχώς για τρίτη φάση το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για την ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο στην επεξεργασία σχεδίου για την τρίτη φάση του προγράμματος. Το πλήθος παρεμβάσεων που προβλέπει το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», καθώς και τα «γενναία» ποσά επιχορηγήσεων δημιούργησαν… συνωστισμό στην ιστοσελίδα του προγράμματος, με χιλιάδες πολίτες να μένουν τελικά εκτός.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ λέγοντας πως «το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πρώτη του φάση, θέλω να υπενθυμίσω, πριν από τις εκλογές, το σύστημα που το υποστήριζε τεχνικά κατέρρευσε. Αυτή τη φορά το σύστημα λειτούργησε και είχαμε αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα 24ωρο» προσέθεσε ο ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με τον υπουργό, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και «παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, που είχε υπογράψει σύμβαση με το Υπουργείο εδώ και πολλούς μήνες, υπήρξαν κάποια προβλήματα καθυστέρησης. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι καλύφθηκαν με τις αιτήσεις που έκαναν και αυτό προχώρησε αυθημερόν».
 Παρά ταύτα, όπως είπε, «γύρω στους 8.000 ακόμα, παρότι προχώρησαν αρκετά τη διαδικασία, δεν μπόρεσαν να το κάνουν διότι εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την τρίτη φάση και με μία αύξηση του προϋπολογισμού. Είμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει και τον κεντρικό συντονισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, διότι είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο από πολλές και διαφορετικές πλευρές».

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

SOS - ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ



ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ:

Υπαίθριες εργασίες
 Για τις υπαίθριες εργασίες πρέπει να λαµβάνονται τα εξής µέτρα:
 -χορήγηση – χρήση κατάλληλου καλλύµατος κεφαλής.
-χορήγηση πόσιµου δροσερού νερού (100 - 150 C).
 -διαµόρφωση – επιλογή σκιερού µέρους για τα διαλείµµατα.
 -κατασκευή στεγάστρων, όπου είναι δυνατόν, για την εκτέλεση εργασιών.
-προγραµµατισµός των εργασιών ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερµοκρασία είναι χαµηλότερη.

Ενέργειες πρόληψης, που μπορεί να κάνει ο Εργαζόμενος
Να αποφεύγει την άσκοπη έκθεση στον ήλιο
Να χρησιμοποιεί κατάλληλο κάλυμμα κεφαλής (όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους)
Να φοράει γυαλιά ηλίου για την προστασία των οφθαλμών από τον ήλιο
Να χρησιμοποιεί αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 50 στις εκτεθειμένες επιφάνειες του δέρματός του, για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
Να φορά ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από ύφασμα που επιτρέπει στο σώμα να αερίζεται και που διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα
Να ενυδατώνεται πίνοντας άφθονο δροσερό νερό, περίπου 1 ποτήρι κάθε 30΄κατά την διάρκεια της εργασίας με έκθεση στον ήλιο
Να αποφεύγει να πίνει ποτά (π.χ. αναψυκτικά) που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης
Να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. μπύρα)
Να τρώει ελαφρά και μικρά γεύματα στα διαλείμματα εργασίας του, φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού
Να φροντίζει να μην είναι υπέρβαρος
Να κάνει διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στη σκιά, ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 14:00-17:00Αν χρειαστεί, να βρέχει το τριχωτό της κεφαλής και τα άνω άκρα του με δροσερό νερό και να τοποθετεί υγρά καλύμματα στο κεφάλι και το λαιμό
Να ελαττώσει όσο είναι δυνατόν το κάπνισμα
Να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ
Αν κατά τη διάρκεια της εργασίας αισθανθεί δυσφορία ή εκδηλώσει τάση λιποθυμίας, να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα και να ενημερώσει τους συναδέλφους του ή και τον προϊστάμενο
Να φροντίζει να έχει φορτισμένο το κινητό του τηλέφωνο (για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης)
Να παρατηρεί τους συναδέλφους του κατά διαστήματα και να τους ρωτά αν αισθάνονται καλά
Αν βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.
Ενέργειες πρόληψης, που μπορεί να κάνει ο Εργοδότης
Να προγραμματίζει τις εργασίες, έτσι ώστε οι πλέον κοπιαστικές να γίνονται τις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη
Να προγραμματίζει εργασίες με διαχειρίσιμα χρονοδιαγράμματα, έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες για το έργο που μπορούν να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι
Να οργανώνει το χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
Να επιλέγει και να ορίζει σκιερό μέρος για τα διαλείμματα της εργασίας ή να φροντίζει για τη κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων εκτέλεσης των εργασιών, όπου είναι δυνατόν
Να ορίζει μειωμένη απασχόληση των εργαζομένων, στις ώρες 14.00-17.00
Να χορηγεί τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ανάλογα με την εργασία (π.χ. καπέλο, κράνος)
Να ελέγχει αν τα ΜΑΠ χρησιμοποιούνται από το προσωπικό
Να παρατηρεί αν οι εργαζόμενοι αισθάνονται υγιείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
Να φροντίζει για την παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10ο-15ο C
Να διαθέτει κατάλληλους κλιματιζόμενους χώρους ανάπαυσης των εργαζομένων, αν αυτό είναι εφικτό

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"


Εξοικονομώ: αναβάλλεται και επίσημα η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων


Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που μόνο το B2Green είχε καταγράψει, αναφορικά με την αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων για το β' κύκλο του "Εξοικονομώ II".
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνεται η μετάθεση για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον Β' κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄οίκον ΙΙ».
Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα Περιφερειών, σημειώνει το υπουργείο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Σημασία έχει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινη΄των που είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν εργασίες, μπαίνουν στην αβεβαιότητα και θα κάνουν τις όποιες παρεμβάσεις την άνοιξη του 2020!!!

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΨΥΧΟΥΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Κανόνες υγείας και ασφαλείας για τους εργαζόμενους
Αναφορικά με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε περιοχές της χώρας, επισημαίνονται τα ακόλουθα σε σχέση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία:
•Οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες.
•Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.
•Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.
•Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.
•Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.
•Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών).
•Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. καρδιοπαθείς).
Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω:
•Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.
•Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
•Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
•Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.
Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΠΑΓΕΤΟ!!!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΔΕΥΑΛ: Μέτρα προστασίας λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

ΔΕΥΑΛ: Μέτρα προστασίας λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Με αφορμή τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην πόλη και στα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ενημερώνει τους καταναλωτές της για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υδραυλικών εγκαταστάσεων που πρέπει να ληφθούν:
1)  Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις (σωληνώσεις, υδρόμετρα κλπ) πρέπει να είναι μονωμένες και να μην είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.
2)  Η απλούστερη ενδεικνυόμενη προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι να παραμένει κάποια βρύση ανοιχτή με ελάχιστη ροή.
3)  Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. (υδρόμετρα κλπ) και ιδιαίτερα η θέρμανση αυτών με οποιοδήποτε μέσον.
4)  Τα τηλέφωνα αναγγελίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.: 2410-687210, 2410-687220.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ  – Συνιστάται η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται.
Εάν χρειαστεί ανάγκη να μετακινηθούμε με ΙΧ προτιμούμε για την κίνηση μας κεντρικούς δρόμους
Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε σε παγετό, διότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεξιότητα
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε νερό, για την απομάκρυνση του χιονιού
Χρήσιμη θα ήταν η προμήθεια εξοπλισμού (φτυάρια, αλάτι) για τον καθαρισμό του χιονιού
Καλούνται οι συμπολίτες να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες και να συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία (αποχιονισμός πεζοδρομίων μπροστά από σπίτια και καταστήματα κ.α.)
Κέντρο Συντονισμού Δήμου Λαρισαίων
Το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Λαρισαίων θα λειτουργήσει στο Φυτώριο της  Διεύθυνσης Πρασίνου (οδό Γιάγκου 1 – Νεάπολη)
Τηλέφωνα επικοινωνίας για έκτακτες και σοβαρές ανάγκες:
2410  614 637
2410 622 956