Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΕΕΤΕΜ: Επιτακτική η αναγκαιότητα νέας αναβολής έναρξης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ


 Επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα νέας αναβολής έναρξης του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων και απαγορεύσεων.

Σχεδόν ένας (1) μήνας πέρασε από την προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ, αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, για την αναγκαιότητα της αναβολής έναρξης του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ», και το ΥΠ.ΕΝ. επιμένει να αγνοεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα απαγορευτικά μέτρα, τα οποία επιφέρουν απίστευτες δυσκολίες, όσον αφορά, τόσο στην έναρξη, όσο και στην άρτια λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και εξακολουθούν να υφίστανται. Πέραν των πιο πάνω αναφερόμενων προβλημάτων, παρουσιάζονται τεχνικής, κυρίως, φύσης προβλήματα. Αναφέρουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Το γεγονός ότι ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή, μόλις μια (1) εβδομάδα πριν την έναρξη του προγράμματος, με την πλατφόρμα για τις δοκιμές να ενεργοποιείται αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 9/12. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς Ωφελούμενοι και Μηχανικοί θα πρέπει να έχουν εξοικοιωθεί με την χρήση της και να προχωρήσουν στην προεγγραφή τους, για την αποφυγή λαθών και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών, ενώ η χρήση της θα συμβάλλει ουσιαστικά και στη διασταύρωση πολλών προς εισαγωγή στοιχείων.
  • Οι Σύμβουλοι (Μηχανικοί) δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν στην προετοιμασία των φακέλων, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα και κατά την έκδοση Π.Ε.Α κτιρίων κατηγορίας Α+, τα οποία επιτέλους επιλύθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα
  • Παρατηρούνται πλήθος δυσκολιών, ιδιαίτερα όσον αφορά σε περιπτώσεις που υφίσταται υποχρέωση ανάκλησης του αρχικού Π.Ε.Α. ή προσαρτήματος στο αρχικό, όπου δεν είναι δυνατή ή εύκολη η επιθυμητή ανάκληση.

Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές επιδημιολογικό φαινομενο, που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο πάνω από τρεις χιλιάδες (3000) συμπατριώτες μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - ένα φαινόμενο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλει τον αυστηρό περιορισμό, αν όχι την ολική απαγόρευση, της κυκλοφορίας.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, και δυνητικά επικίνδυνη τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, είτε από τον Ωφελούμενο, είτε από τον Σύμβουλο/ Μηχανικό, ενώ το να θεωρούμε εφικτή την πραγματοποίηση μιας ενεργειακής επιθεώρησης, που περιλαμβάνει αυτοψία, τηρουμενων όλων των απαραίτητων – για την ατομική και τη δημόσια υγεία – μέτρων, είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι επικίνδυνο.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, ζητάμε, και πάλι, έστω και την τελευταία στιγμή, την αναβολή έναρξης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» και την χρονική μετάθεσή του, για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -21/1/21

 

B2Green avatar

«Εξοικονομώ»: Μετατίθεται η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας στη Θεσσαλία


Με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αρνητικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας –και ιδιαίτερα για την πόλη της Λάρισας- το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την εν λόγω Περιφέρεια από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 που είχε ανακοινωθεί, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες του προγράμματος παραμένουν ως έχουν.

To αναλυτικό πρόγραμμα ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

  • Ηπείρου και Ιονίων Νήσων:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου 2020.
  • Αττικής:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν 16 Δεκεμβρίου 2020.
  • Δυτικής Ελλάδας:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν 18 Δεκεμβρίου 2020.
  • Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν 21 Δεκεμβρίου 2020.
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2021.
  • Δυτικής Μακεδονίας:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου 2021.
  • Κεντρικής Μακεδονίας:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου 2021.
  • Πολυκατοικίες:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου 2021.
  • Θεσσαλίας:
    Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Στο 96% των κτιρίων στην Ελλάδα, τα επιλέξιμα στο νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ

 Το 96% των κτιρίων της χώρας μας κατατάσσεται στις χαμηλότερες, από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, κατηγορίες σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις που έγιναν κατά την 8ετία 2011-2019.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύνολο σχεδόν του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι επιλέξιμο για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα ξεκινήσει να «τρέχει» ανά Περιφέρεια από τις 30 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στο διάστημα 2011-2019 εκδόθηκαν συνολικά 1.815.232 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων (62,02%) κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Ε-Η, το 34,49% στη Γ-Δ και μόλις το 2,9% στην Α-Β.

Η ίδια εικόνα προκύπτει από τα στατιστικά που αφορούν αποκλειστικά τις κατοικίες, τις οποίες αφορά το νέο πρόγραμμα (για κτίρια επαγγελματικών χρήσεων, καθώς και για κτίρια του Δημοσίου θα ακολουθήσουν άλλες προκηρύξεις προγραμμάτων από το ΥΠΕΝ).

Δηλαδή, το 95%-96% των ενεργειακών πιστοποιητικών που εκδόθηκαν για διαμερίσματα και μονοκατοικίες εντάσσεται στις κατηγορίες Γ-Δ και Ε-Η.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα, πλέον μπορούν να ενταχθούν στις ενισχύσεις κατοικίες που έχουν καταταγεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα ήταν επιλέξιμες οι κατοικίες μέχρι την κατηγορία Δ.


Οι βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ»

Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Xατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της προδημοσίευσης του Οδηγού του προγράμματος, οι βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ).

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φθάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης) και συνδέεται πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Στη θέρμανση τα πρωτεία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στα σπίτια (198.03 kWh/m2) καταναλώνεται κυρίως για την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση.

Προκύπτει επίσης ότι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες (415.19 kWh/m2), ενώ τα κτίρια των πολυκατοικιών έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 264.63 kWh/m2.

Μια ακόμη αδυναμία του ελληνικού κτιριακού αποθέματος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των κτιρίων θερμαίνεται με παραδοσιακά μέσα, καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει κατά μέσον όρο 51,38% στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων κατοικίας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια κατά 33,70%.

Ακολουθεί με μικρότερα ποσοστά το φυσικό αέριο (για το οποίο ωστόσο είναι περιορισμένη γεωγραφικά και η πρόσβαση των καταναλωτών), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 9% της ενέργειας στις μονοκατοικίες προέρχεται από βιομάζα, δηλαδή από τζάκια και σόμπες.

ΠΗΓΗ: B2Green  17:40,

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Οι αρχαιοελληνικοί ναοί είχαν ράμπες για AμεΑ πριν από 2.500 χρόνια

01-08-2020  - Πηγή: mikropragmata.lifo.gr
0


testΚαθώς η σύγχρονη κοινωνία συνειδητοποιεί τη σημασία της προσβασιμότητας, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε περισσότερα μέτρα να εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή, όπως για παράδειγμα, ράμπες για την ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με σωματικές αναπηρίες στους δημόσιους χώρους, λέει το allthatsinteresting.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι παρόμοια σχέδια είχαν εφαρμοστεί και στην Αρχαία Ελλάδα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity, μας κάνει να αναρωτηθούμε σχετικά με την μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.
Σύμφωνα με το CNN, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν αρχιτεκτονικά σχέδια που ενσωμάτωναν ράμπες προσβασιμότητας σε πολλές κατασκευές που χρονολογούνται μέχρι και 2.500 χρόνια πριν.
Ορισμένα κτίρια, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογούνται πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ., χτίστηκαν με γνώμονα την προσβασιμότητα. Αυτό σημαίνει πως είναι τα αρχαιότερα ευρήματα κοινωνιών που προσάρμοσαν τις δομές τους για άτομα με αναπηρίες, αποδεικνύοντας περαιτέρω την θαυμάσια πολυπλοκότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην Αρχαία Ελλάδα.
Ωστόσο, το ότι υπήρχαν ράμπες προσβασιμότητας στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική δεν είναι ακριβώς νέο εύρημα.


Αναπαράσταση του ιερού του Ασκληπιού του 4ου αιώνα π.Χ. όπου ερευνητές βρήκαν 11 ράμπες προσβασιμότητας.

«Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι στους αρχαιοελληνικούς ναούς υπήρχαν ράμπες, αλλά συνήθως τις αγνοούσαν στις συζητήσεις τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Debby Sneed. «Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες δημιούργησαν ράμπες ήταν για να κάνουν τους χώρους προσβάσιμους σε άτομα με κινητικά προβλήματα».
Τα άτομα με σωματική αναπηρία δεν απουσίαζαν από την τέχνη και τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων. Εικόνες που απεικονίζουν ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες εντοπίζονται σε όλη την αρχαία ελληνική κεραμική. Ο Ήφαιστος π.χ, ο θεός της μεταλλουργίας γεννήθηκε με ένα πόδι και περπατούσε κουτσαίνοντας.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν και στο παρελθόν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σωματική αναπηρία μπορεί να ήταν κοινή στον αρχαίο ελληνικό πληθυσμό. Περίπου το 60% των σκελετών που ανασκάφηκαν από το νεκροταφείο της Αμφίπολης είχαν οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας σήμερα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να μειώσει την κινητικότητα σε βαθμό αναπηρίας.
Η μελέτη επανεξέτασε την τοποθέτηση και το σχεδιασμό ραμπών σε πολλά αρχαιοελληνικά κτίρια και διαπίστωσε ότι οι αρχαίες ράμπες είχαν πράγματι εγκατασταθεί για να βελτιώσουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ράμπες προσβασιμότητας σε πολλά σχέδια ναών και σε θεραπευτικά ιερά, εγκαταστάσεις όπου οι άρρωστοι πήγαιναν να προσευχηθούν στον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αφιερώσεις στον Ασκληπιό σε ένα ιερό της Κορίνθου αποτελούσαν ως επί το πλείστον αναπαράσταση ποδιών, υποδηλώνοντας ότι οι ασθενείς πήγαν στο ιερό ελπίζοντας ότι θα θεραπεύσουν τα άκρα τους.
Το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο ήταν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά ιερά στην αρχαία Ελλάδα. Μόνο σε αυτό, οι ερευνητές αποκάλυψαν 11 πέτρινες ράμπες που είχαν εγκατασταθεί σε εννέα διαφορετικές κατασκευές, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεκίνησαν να χτίζονται το 370 π.Χ.
Ωστόσο, η Sneed σημείωσε ότι αυτά τα σχέδια θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. «Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν κάποια ουτοπική κοινωνία που φερόταν σε όλους δίκαια», δήλωσε στο IFLScience. «Δεν είναι δεδομένο ότι οι αρχαίοι Έλληνες θα ξόδευαν χρόνο και χρήματα για να χτίσουν ράμπες και να καταστήσουν αυτούς τους θρησκευτικούς χώρους προσβάσιμους σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά το γεγονός ότι το έκαναν – και χωρίς νομοθεσία περί αστικών δικαιωμάτων που να το απαιτεί- υποδηλώνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την αρχαία ελληνική κοινωνία και να σκεφτούμε σε ποιον και σε τι έδινε προτεραιότητα και γιατί.»
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να πάρουμε και μερικές ιδέες από τα σχέδια που χρησιμοποιούν οι αρχαίοι Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ζητήματα προσβασιμότητας για άτομα με σωματικές αναπηρίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα ακόμη και τον 21ο αιώνα κι έχουν σημαντικές επιπτώσεις που μας αφορούν όλους.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ !!!

Έρχονται πολλά «Εξοικονομώ», νέος ΚΕΝΑΚ και αλλαγές στα ενεργειακά πιστοποιητικά

 - Πηγή: economix.gr

0


Περισσότερες δράσεις τύπου «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να προκηρύσσει – επιδιώκοντας έτσι να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ, με τον οποίο προβλέπεται να αναβαθμίζονται ενεργειακά ή και να αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες έως το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα γίνει  μεταξύ άλλων τροποποίηση των τεχνικών οδηγιών του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, επικαιροποίηση των προδιαγραφών για ΑΠΕ, βιοκλιματικά κτλ, ενώ αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου, αποτελεί το γεγονός ότι το 55% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 – που σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλά στην λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος. Αποτέλεσμα αυτού, να μπει δικλίδα ασφαλείας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ώστε με σχετικές υποχρεώσεις – κίνητρα, να καταφέρουν να επιδοτηθούν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, το ΥΠΕΝ για το τρέχον πρόγραμμα εξετάζει τροποποιήσεις, οι οποίες εστιάζονται σε απλοποίηση διαδικασιών, στην εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων ενώ παράλληλα δεν θα απαιτούν μεγάλο χρόνο υλοποίησης που θα καθυστερήσουν την ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» που περιμένουν οι ιδιοκτήτες ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά και θα έρθει τους επόμενους μήνες, υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν κλείσει τις όποιες εκκρεμότητές τους με Κτηματολόγιο και αυθαίρετα, δεδομένου ότι η προηγούμενη σχετική πρόβλεψη δεν θα αλλάξει και έτσι, η αίτηση τους θα απορριφθεί.
Σε δεύτερο χρόνο και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα με την εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.
Συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα  αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης και ειδικότερα:
  • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές πηγές
  • Τραπεζική ενίσχυση μέσω Green-bonds
  • Χρηματοδότηση από ESCO
  • Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων
  • Απαλλαγή/μείωση ΦΠΑ για τις παρεμβάσεις
  • Απαλλαγή/μειώσεις ΕΝΦΙΑ
  • Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως τονίζουν πηγές στο economix.gr, στο υπουργείο επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν ενεργειακά κτίσματα που κατασκευάστηκαν προ δεκαετιών, δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014, ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ, Δ ή Ε.
Πάντως με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει ώστε για όσα κτίρια εκδίδεται οικοδομική άδεια από 1/1/2020 θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή να είναι κατηγορίας τουλάχιστον Α και πάνω (Α+) στην κατάταξή τους (όπως αυτή που βλέπουν όλοι όσοι βγάζουν ενεργειακό πιστοποιητικό).
Το πρώτο πρόβλημα, ήταν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της κατασκευής κτιρίων κατηγορίας Α και Α+, το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής ανέβαινε κατ’ ελάχιστον κατά 15-20% (και σε πολλές περιπτώσεις πολύ παραπάνω, από 30-60% ανάλογα με τις επιλογές του ιδιοκτήτη). Έτσι, πολλοί μηχανικοί που ήξεραν την αλλαγή της νομοθεσίας και συνεννοήθηκαν με τους πελάτες τους και προχώρησαν σε έκδοση αδειών δόμησης εντός του 2019, πριν δηλαδή ισχύσει η νομοθεσία.
Έτερο πρόβλημα ήταν ο τρόπος εφαρμογής. Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν μηχανικοί στο economix.gr, για να γίνει ένα κτίριο από κατηγορίας Β (όπως σχεδιάζονταν μέχρι το 2019) σε κατηγορία Α ή Α+ έπρεπε υποχρεωτικά να κάνει και αυτοπαραγωγή ενέργειας. Αυτό με βάση τη νομοθεσία σημαίνει κυρίως αντλίες θερμότητας, οι οποίες πωλούνται μετ΄ επιτάσεως τα τελευταία 1-2 χρόνια. Όμως πολλές φορές ούτε αυτό αρκεί για την επίτευξη της κατηγορίας Α και μοιραία χρειάζεται η εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι παντού εφικτό. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιοχές όπου υπάρχει προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής του τόπου. Συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, στο Πήλιο, στους ιστορικούς οικισμούς (Μονεμβασιά, Πήλιο, Παλιά Πόλη της Ρόδου κλπ) απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια για λόγους προστασίας της αρχιτεκτονικής. Αντίστοιχα και στις πόλεις, η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς πολύ μεγάλο μέρος αρκετών μεγάλων πόλεων είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό κέντρο, επομένως οι εγκρίσεις τέτοιων επεμβάσεων περνούν από αρχιτεκτονικό και τεχνικό έλεγχο και τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ, όπου τα φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν είναι αποδεκτή μέθοδος (όπως έχουν κρίνει και για τους ιστορικούς και προστατευόμενους οικισμούς).
Τι θα συμβεί τώρα; Οι οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις του 2019. Για αυτές που θα εκδοθούν το 2020  και αφορούν είτε νέες κατοικίες, είτε προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) για ενεργειακή κατηγορία Β+. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για αυτές που θα κατατεθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Από 1ης Ιουνίου 2021 και εφεξής,  η ΜΕΑ για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο -με τη συνδρομή του ΤΕΕ- η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Παράλληλα, μέσω της συμφωνίας ΥΠΕΝ – ΤΕΕ θα:
  • Επικαιροποιούνται έως το τέλος του έτους  με ευθύνη του ΤΕΕ οι Τεχνικές Προδιαγραφές για ΑΠΕ, Βιοκλιματικά, Φωτοτεχνία, Θέρμανση και Κλιματισμό και Αξιολόγηση Ενεργειακών Επενδύσεων, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον ΚΕΝΑΚ.
  • Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).  Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται σύστημα πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών (που εκδίδουν τα ΠΕΑ), μέσω εξετάσεων στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή είναι «ανοιχτό», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κορεσμός στην αγορά και έτσι, εκτός του ότι πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται επιτόποιοι έλεγχοι για να εκδοθούν τα πιστοποιητικά, τα ποσά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές ακόμη και (20 – 25 ευρώ), κόστος που αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει μελέτη.
Ταυτόχρονα, θα υπάρχει πρόβλεψη για προσεισμικό έλεγχο στα κτίρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους έλεγχους και τα πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για κτίρια, διαμερίσματα κτλ.
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι η ΗΤΚ θα ξεκινήσει τέλος Ιουνίου, παράλληλα με την λήξη της προθεσμίας για τα αυθαίρετα αλλά λόγω της κρίσης του κορονοΐού, τις επόμενες βδομάδες θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΣΤΕΡΙΑΣ!!!

ΤΕΕ: Να δώσει η Πολιτεία άμεση λύση και απαντήσεις για την κυκλοφορία και την εργασία των μηχανικών

B2Green avatar
16:44, 26/03/2020
Business > Μηχανικοί > Νέα
Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η Πολιτεία και παρά τις συγκεκριμένες, διαυγείς και κατανοητές οδηγίες που έχει δώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως περιγράφονται και στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, τα όργανα επιτήρησης των μέτρων φαίνεται να επιβάλλουν πρόστιμα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μηχανικούς που προσπαθούν, υπό αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό την ώρα που δεν έχει απαγορεύσει ακόμη η Πολιτεία τις εργασίες.
Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 26/3, υπάρχουν ήδη επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιβολής προστίμων, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, όπου σε επιβλέποντες έργων μηχανικούς, στο δρόμο προς εργοτάξια ή οικοδομές, τα οποία επιβλέπουν (και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη δική τους ευθύνη ΚΑΙ για λόγους ασφαλείας), επιβάλλονται πρόστιμα κατά την κίνησή τους, ενώ διαθέτουν τόσο τη φόρμα μετακίνησης εργαζόμενου, όπως προβλέπεται (σφραγισμένη κλπ) όσο ακόμη και αποδεικτικά των έργων στα οποία κατευθύνονται. Μάλιστα πληροφορίες από την περιφέρεια, τις οποίες το ΤΕΕ προσπαθεί να ελέγξει, μιλούν ακόμη και για συλλήψεις! Επίσης σημειώνεται ότι συνεργεία έργων και οικοδομών, με ποικίλες ειδικότητες μηχανικών και άλλων επαγγελματιών, δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και ειδικά στη μετακίνηση από και προς τη νησιωτική χώρα.
Η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τί και πώς επιτρέπεται να λειτουργεί και να δώσει σαφείς εντολές επιτήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας (και των εξαιρέσεων) στα όργανα της τάξης και στους πολίτες.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Είτε κινδυνεύουμε όλοι, παντού, άμεσα, από τη διάδοση του κορωνοϊού, και η Πολιτεία πρέπει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, είτε όσοι καλούνται να δουλέψουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να έχουν την αρωγή και βοήθεια των οργάνων της τάξης. Δυστυχώς σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Αντί η Πολιτεία να επαινεί και να αναγνωρίζει όσους προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, λαμβάνοντας πρωτοφανή και δύσκολα μέτρα ασφαλείας, τους τιμωρεί με μια αδιανόητη υπέρβαση των διαταγών που ανακοίνωσε η Πολιτεία από αστυνομικά όργανα. Ζητάμε ξεκάθαρες κουβέντες, γραπτές οδηγίες και απαντήσεις τώρα.»

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Αναγνωρίστηκε Ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο.. Ο Μηχανισμός Αντικυθήρων



Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME (American Society of Mechanical Engineering), που αριθμεί 200.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark) στην ιστορία και εξέλιξη της Μηχανολογικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.


Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 4 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής της τιμητικής πλακέτας. Έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες θα κάνουν σύντομες ανακοινώσεις ως προς την ιδιαίτερη συμβολή του Μηχανισμού στην επιστήμη, αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα μοναδικό εύρημα του 1ου αι. π.Χ., βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και έκτοτε απασχολεί την επιστημονική κοινότητα με τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τον πλούτο των επιστημονικών πληροφοριών που εμπεριέχει.

  • Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί, αποτελώντας ουσιαστικά έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας.




  • Το μικρό μέγεθος του μηχανισμού, τα λεπτομερή συστήματα οδοντωτών τροχών, τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια, καθώς και το σύστημα πίρου-σχισμής αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται στις γραπτές πηγές. 
Ανάλογοι σύνθετοι μηχανισμοί δεν θα εμφανιστούν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα...!
EK TOY : naftemporiki.gr

Αρχαιότερος Από Ότι Πίστευαν Ο Μηχανισμός Των Αντικυθήρων





Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του
Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέημς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ο αινιγματικός μηχανισμός που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο. Μηχανήματα ανάλογης τεχνολογίας δεν εμφανίστηκαν παρά τουλάχιστον 1.000 χρόνια αργότερα.

Ο μηχανισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο ερευνητές εκτιμούν ότι η πρόβλεψη των εκλείψεων από τον μηχανισμό βασίζεται σε βαβυλωνιακές αριθμητικές μεθόδους, που είχαν δανειστεί οι αρχαίοι Έλληνες.

Άλλοι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τον μηχανισμό με τον διάσημο μαθηματικό και εφευρέτη Αρχιμήδη, ο οποίος πέθανε το 212 π.Χ. Το 2008 μια ερευνητική ομάδα, αναλύοντας τις επιγραφές που βρίσκονται πάνω στον μηχανισμό, έκανε την εκτίμηση ότι αυτός κατασκευάστηκε στην Κόρινθο ή στις Συρακούσες, όπου ο Αρχιμήδης ζούσε.

Ο ειδικός στην ιστορία των αρχαίων μαθηματικών Αλεξάντερ Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε πάντως ότι η πιθανότερη περιοχή κατασκευής του μηχανισμού είναι η Ρόδος.


Ο ένας από τους δύο ερευνητές, ο δρ Έβανς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ταυτότητα του κατασκευαστή του αξιοθαύμαστου μηχανήματος.

«Γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα για την αρχαία ελληνική αστρονομία. Μόνο μικρά αποσπάσματα έργων έχουν διασωθεί. Θα ήταν μάλλον ασφαλέστερο να μην προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τον μηχανισμό σε κάποιο συγκεκριμένο διάσημο πρόσωπο», όπως είπε.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την εξήγηση του μυστηρίου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με νέα βιβλία να προστίθενται στα υπάρχοντα, καθώς επίσης όλο και καλύτερες υπολογιστικές προσομοιώσεις, ακόμη και ένα μοντέλο του από «λέγκο». Ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολόγων, ιστορικών, αστρονόμων, μαθηματικών και άλλων ερευνητών πασχίζει να φωτίσει το αίνιγμα.

Παράλληλα, πρόσφατα έγινε στη θάλασσα των Αντικυθήρων, στην τοποθεσία του ναυαγίου, μια νέα ελληνο-αμερικανική επιστημονική αποστολή κατάδυσης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με την ελπίδα ανακάλυψης και άλλων ευρημάτων. Η αποστολή, που διακόπηκε πρόωρα λόγω κακοκαιρίας, θα συνεχιστεί του χρόνου.


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ   http://www.tapantareinews.gr/