Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Θετικό Νέο : «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» με 25ετείς συμβάσεις

 


Με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, και η αδειοδοτική διαδικασία.

Το πρώτο βήμα για την έναρξη του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες» πραγματοποίησε το ΥΠΕΝ, με την ένταξη σχετικής διάταξης σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εν λόγω ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για την Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα σηματοδοτήσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» του προγράμματος. Όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο της τροπολογίας, με την Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση, η αδειοδοτική διαδικασία στην οποία περιλαμβάνονται o τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τα αναγκαία δικαιολογητικά, o τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά, συνδεδεμένα σε αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης. Τα συστήματα αυτά θα αμείβονται με σταθερή «ταρίφα», μέσω συμβάσεων 25ετούς διάρκειας. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2020.

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στον καθορισμό της μέγιστης ισχύος των συστημάτων στα 10 kWp (κιλοβάτ), έναντι 6 kWp που προέβλεπε η υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη «ταρίφα». Με την Υπουργική Απόφαση θα ορίζεται επίσης ο μέγιστος χρόνος που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, όπως π.χ. μία 20ετία.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 1.200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 10.000 με 11.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Επομένως, η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 8 χρόνια. Από εκεί και πέρα, δηλαδή για περίπου 17 έτη, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 1.200 ευρώ, για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Εξοικονομώ: Άμεσα η προδημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του προγράμματος


Εξοικονομώ-Αυτονομώ με Europa

Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προδημοσίευση του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ», σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται ο Οδηγός να «βγει στον αέρα» ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

3DR Engineering

Στόχος της προδημοσίευσης είναι να δοθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους μηχανικούς, να προετοιμαστούν εγκαίρως για την υποβολή αίτησης για ένταξη στο καινούριο πρόγραμμα.  Έτσι, στο κείμενο που θα προδημοσιευθεί, θα περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου «Εξοικονομώ», οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία υποβολής.

«Ανοικτή» η πλατφόρμα για 1 μήνα

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει ο στόχος για έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων τον Οκτώβριο, με το άνοιγμα τότε της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ταυτόχρονα για όλη την επικράτεια, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιουλίου, για την παρουσίαση του νέου προγράμματος. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, για την «υποδοχή» των αιτήσεων, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ΤΕΕ, καθώς πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έκδοση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία να «ενεργοποιεί» τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες του ΤΕΕ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος από τον κ. Σκρέκα, μαζί με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Α. Σδούκου και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ποσοστά επιδότησης από 40% έως 75%

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Επίσης, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

Τα ποσοστά επιδότησης ξεκινούν από 40% και φτάνουν μέχρι 75%, ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Το ανώτερο ποσοστό αφορά τη νέα κατηγορία που θα δημιουργηθεί, μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά (με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000) με σκοπό να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα, για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισαχθεί μηχανισμός εγγυοδοσίας για τον τραπεζικό δανεισμό τους.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο οίκημα και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία), ενώ περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο. Στην περίπτωση ενοικιαζόμενου σπιτιού που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ανώτατος προϋπολογισμός 28.000 ευρώ

Ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τ.μ. του Ε9, ενώ το ποσόν επιχορήγησης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν στα προηγούμενα προγράμματα για ενεργειακή «θωράκιση» των κατοικιών (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων). Ωστόσο, εξαιρούνται οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης (φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) που είχαν ενταχθεί στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Πέρα από τα ευάλωτα νοικοκυριά, προτεραιότητα ένταξης θα δοθεί επίσης σε οικογένειες με ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, καθώς και σε κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Γι΄ αυτό τον σκοπό, στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μεγαλύτερο «βάρος» (50%) έχει το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, ακολουθούμενο από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%) και τις βαθμοημέρες θέρμανσης (7%). Άλλα κριτήρια είναι η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%), η μονογονεϊκή οικογένεια (5%), καθώς και η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργου (5%) ή ΑΜΕΑ (5%).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο στοχευμένος σχεδιασμός του νέου «Εξοικονομώ» θα δώσει τη δυνατότητα να ωφεληθούν από αυτό περισσότερες κατοικίες, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα. Έτσι, εκτιμάται ότι η μέση επιδότηση θα κινηθεί στο 62%, ενώ θα ξεπερασθεί κατά 108% ο ετήσιος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.

Κώστας Δεληγιάννης

insider.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Εξοικονομώ: Ανακοινώθηκαν τα νέα κριτήρια για επιδότηση

 


Το φθινόπωρο, πιθανότατα αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, για το οποίο θα ισχύσει νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης.Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος, παρότι η συνολική δαπάνη του νέου προγράμματος θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω καλύτερης στόχευσης και προετοιμασίας θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων αλλά και ο στόχος εξοικονόμησης.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων θα αυξηθεί κατά 38% και θα φτάσει τις 50 χιλιάδες (από 36364) ενώ η δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 632 εκατ. ευρώ (από 908,5 εκατ. ευρώ η προηγούμενη).

Το πρόγραμμα θα είναι καλύτερα στοχευμένο και αποδοτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος σε ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα μειώνεται κατά 43% στα 0,47 ευρώ/κιλοβατώρα. Συνολικά μέσω του προγράμματος αναμένεται να μοχλευτεί πάνω από 1 δις ευρώ.

Το νέο Εξοικονομώ, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας θα έχει νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και καταργείται η χρονική προτεραιότητα που ίσχυσε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύπτει η βαθμολογία και η κατάταξη θα είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και μακροχρόνια ανέργους), νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν ως εξής:

50% ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας

5% υφιστάμενη ενεργειακή κλάση

7% βαθμοημέρες θέρμανσης

3% παλαιότητα κατασκευής

15% ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα

5% πλήθος εξαρτώμενων τέκνων

5% μονογονεϊκή οικογένεια

5% μακροχρόνια άνεργος

5% ΑΜΕΑ

Κύρια χαρακτηριστικά

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 45 και φτάνει έως 70% ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε αυτή να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες έχουν κοπεί κάποιες από εκείνες που ίσχυσαν στον προηγούμενο κύκλο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών, μπαταριών, ανελκυστήρων) καθώς θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για αυτές.

Νέο σύστημα υποβολής αίτησης

Προκειμένου να αποφευχθεί η χρονική προτεραιότητα, στο νέο πρόγραμμα οι αιτούντες θα έχουν ένα μήνα χρονικό περιθώριο να κάνουν την αίτηση της, η οποία θα αξιολογηθεί στο τέλος με βάσει συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων με βαθμολογία και κατάταξη βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων σε πλατφόρμα του υπουργείου που θα είναι ανοιχτή για έναν μήνα. Αναλυτικότερα, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ένα μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Η υπαγωγή αιτήσεων θα γίνεται με την μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης και μετά την υποβολή θα ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντα. Μετά το πέρας της περιόδου προβολής και αφού εκδοθούν και οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, βάσει των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά νομό.

Εξοικονομώ: Ανακοινώθηκαν τα νέα κριτήρια για επιδότηση

Τα ποσά επιδότησης:

Εξοικονομώ: Ανακοινώθηκαν τα νέα κριτήρια για επιδότηση

Πηγή: news247.gr

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Εξοικονομώ – Αυτονομώ, αντικατάσταση κουφωμάτων και ανακύκλωση Α.Ε.Κ.Κ.

 


Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του η ΠΟΒΑΣ, “Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ωφελούμενος του έργου) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα διαχειριστεί αυτός τα απόβλητα ή θα τα αναθέσει σε ανάδοχο. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να καταγραφεί στο «Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωσης Έργου».

Εφόσον ο κατασκευαστής κουφωμάτων αναλάβει να συλλέξει τα απόβλητα και να τα διαχειριστεί αυτός, τότε οφείλει να τα συγκεντρώσει και στη συνέχεια να τα διαθέσει σε εταιρεία η οποία είναι κάτοχος άδειας συλλογής/μεταφοράς Α.Ε.Κ.Κ.

Στον οδηγό του προγράμματος, καθώς και στο Παράρτημα Χ του οδηγού, δεν αναφέρεται ότι θα πρέπει για κάθε έργο να υπάρχει έντυπο διαχείρισης των αποβλήτων το οποίο να κατατίθεται κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος.”


πηγή:b2green.gr 

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Έκτακτο: Αναβολή Εξοικονομώ • Οι νέες ημερομηνίες

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση κατά 14 ημέρες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλί



ας, προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.