Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προδημοσίευση του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ», σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται ο Οδηγός να «βγει στον αέρα» ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Στόχος της προδημοσίευσης είναι να δοθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους μηχανικούς, να προετοιμαστούν εγκαίρως για την υποβολή αίτησης για ένταξη στο καινούριο πρόγραμμα. Έτσι, στο κείμενο που θα προδημοσιευθεί, θα περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου «Εξοικονομώ», οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία υποβολής.
«Ανοικτή» η πλατφόρμα για 1 μήνα
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει ο στόχος για έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων τον Οκτώβριο, με το άνοιγμα τότε της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ταυτόχρονα για όλη την επικράτεια, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιουλίου, για την παρουσίαση του νέου προγράμματος. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, για την «υποδοχή» των αιτήσεων, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του ΤΕΕ, καθώς πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έκδοση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία να «ενεργοποιεί» τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες του ΤΕΕ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος από τον κ. Σκρέκα, μαζί με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Α. Σδούκου και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ποσοστά επιδότησης από 40% έως 75%
Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Επίσης, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
Τα ποσοστά επιδότησης ξεκινούν από 40% και φτάνουν μέχρι 75%, ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Το ανώτερο ποσοστό αφορά τη νέα κατηγορία που θα δημιουργηθεί, μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά (με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000) με σκοπό να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα, για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισαχθεί μηχανισμός εγγυοδοσίας για τον τραπεζικό δανεισμό τους.
Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο οίκημα και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία), ενώ περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο. Στην περίπτωση ενοικιαζόμενου σπιτιού που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ανώτατος προϋπολογισμός 28.000 ευρώ
Ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τ.μ. του Ε9, ενώ το ποσόν επιχορήγησης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.
Στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν στα προηγούμενα προγράμματα για ενεργειακή «θωράκιση» των κατοικιών (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων). Ωστόσο, εξαιρούνται οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης (φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) που είχαν ενταχθεί στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Πέρα από τα ευάλωτα νοικοκυριά, προτεραιότητα ένταξης θα δοθεί επίσης σε οικογένειες με ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, καθώς και σε κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.
Τα κριτήρια αξιολόγησης
Γι΄ αυτό τον σκοπό, στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μεγαλύτερο «βάρος» (50%) έχει το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, ακολουθούμενο από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%) και τις βαθμοημέρες θέρμανσης (7%). Άλλα κριτήρια είναι η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%), η μονογονεϊκή οικογένεια (5%), καθώς και η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργου (5%) ή ΑΜΕΑ (5%).
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο στοχευμένος σχεδιασμός του νέου «Εξοικονομώ» θα δώσει τη δυνατότητα να ωφεληθούν από αυτό περισσότερες κατοικίες, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα. Έτσι, εκτιμάται ότι η μέση επιδότηση θα κινηθεί στο 62%, ενώ θα ξεπερασθεί κατά 108% ο ετήσιος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
Κώστας Δεληγιάννης
insider.gr