Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για διπλάσιες επιδοτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

 

Από τον Βαγγέλη Δουράκη

«Ανοίγει» η πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την διπλάσια επιδότηση, από αυτή που ισχύει σήμερα, για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα «τρέξει» η σχετική ρύθμιση, προκειμένου να «ενημερωθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ ώστε να υποβληθούν αιτήσεις από όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με την αυξημένη επιδότηση.

Βεβαίως και εκείνοι που έχουν υποβάλλει ήδη αιτήσεις με την υπάρχουσα πλατφόρμα θα λάβουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν στη νέα αυξημένη επιδότηση. Με άλλα λόγια, τα αναδρομικά αυτά αφορούν όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα όπως «τρέχει» σήμερα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που καθορίστηκαν με δεδομένο τον διπλασιασμό της επιδότησης και θα καταβληθούν ως διαφορά των ποσών που προκύπτουν μετά την αύξηση.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα και τι αλλάζει

Η ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» χορηγείται σε εκείνους, οι οποίοι προχωρούν σε ανακαίνιση των κενών διαμερισμάτων τους με στόχο να αναζητήσουν μισθωτές

Σήμερα μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης «κενού» ακινήτου, ώστε να το «ρίξει» και πάλι στην αγορά.

Ειδικότερα, το ανώτερο ποσό επιδότησης που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» σήμερα διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για την ανακαίνιση της κενής κατοικίας του με όριο τις 10.000 ευρώ.

Εντούτοις, αποφασίστηκε η επιδότηση να ανέβει στο 60% της δαπάνης και να διαμορφώνεται στα ανώτερά της επίπεδα στα 8.000 ευρώ για ανακαίνιση κόστους μέχρι 13.330 ευρώ.

Με άλλα λόγια το ποσό της επιδότησης διπλασιάστηκε.

Έτσι, επειδή το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και κάποιοι έχουν λάβει τα χρήματα, αυτοί θα πάρουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά. Τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα «ενημερωθεί» και θα αποδέχεται αιτήσεις με τα νέα ενημερωμένα ποσά της ενίσχυσης.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Ενδεικτικά, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.


https://news.b2green.gr/


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

«Αλλάζω θερμοσίφωνα 2024»: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα με επιδότηση έως 60%

 

Νέα προγράμματα Εξοικονομώ έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», το οποίο προφέρει την ευκαιρία σε όσους δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, να υποβάλουν νέα αίτηση εντός του Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα θα βγει στον αέρα – εκτός απροόπτου – τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη και θα δοθεί σε πρώτη φάση προτεραιότητα σε όσους πολίτες κατά τον προηγούμενο κύκλο ήταν επιλαχόντες. Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα του gov.gr και να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη αιτηθεί στον πρώτο κύκλο.

Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση ήταν τα εξής:

  • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
  • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
  • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Ποιοι χάνουν την επιδότηση

Την επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα δεν δικαιούνται όσοι:

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Η διαδικασία της αίτησης

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να έχετε κωδικούς Taxisnet, ΑΦΜ και Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Στην αίτηση θα πρέπει να δηλώσετε ξανά τα εξής 4 στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί -να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

newmoney.gr

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» το 2025 - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

 


Από τον Ιανουάριο του 2025, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους με το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που προσφέρει χρηματοδότηση για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς περιορισμούς ηλικίας ή εισοδήματος, προσφέροντας παράλληλα 100% κάλυψη επιτοκίου για τραπεζικά δάνεια.

Ποιες εργασίες καλύπτει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά μια σειρά από εργασίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, όπως:

  • Θερμομόνωση: Βελτίωση της μόνωσης σε τοίχους, οροφές και δάπεδα.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων: Τοποθέτηση νέων ενεργειακά αποδοτικών κουφωμάτων.
  • Εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης: Αντικατάσταση παλιών συστημάτων με νέα, υψηλής απόδοσης.
  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά: Τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για ζεστό νερό και ενέργεια.
  • Πράσινη στέγη και μικρές ανεμογεννήτριες: Δυνατότητα τοποθέτησης πράσινων δομών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ποιοι το δικαιούνται

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από εισοδήματα ή ηλικία. Έτσι, δίνει την ευκαιρία σε κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας να προχωρήσει σε ενεργειακές βελτιώσεις με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Πώς λειτουργεί η χρηματοδότηση

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο έως και 25.000 ευρώ, με αποπληρωμή από 3 έως 5 έτη, ενώ το επιτόκιο θα επιδοτείται πλήρως, καλύπτοντας το 100% του κόστους δανεισμού. Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι δεν θα επιβαρύνονται με τόκους για το δάνειο, κάνοντας το πρόγραμμα ακόμη πιο ελκυστικό.

Ευέλικτοι όροι αναβάθμισης

Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το νέο πρόγραμμα είναι πιο ευέλικτο. Οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν σε επιμέρους παρεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων ή η εγκατάσταση κλιματιστικών, χωρίς την υποχρέωση πλήρους ενεργειακής αναβάθμισης. Δεν απαιτείται δηλαδή να ανεβεί η κατοικία δύο ενεργειακές κατηγορίες, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές εργασιών.

Χρηματοδότηση και στόχοι

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες. Στόχος του είναι να ωφεληθούν περίπου 20.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, βελτιώνοντας τη συνολική ενεργειακή απόδοση των κατοικιών στην Ελλάδα.

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των αιτήσεων που μπορεί να υποβάλει κάποιος.


Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών τους, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας και συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας. Με τη χρηματοδότηση να καλύπτει το επιτόκιο των δανείων, οι εργασίες αναβάθμισης γίνονται πιο προσιτές από ποτέ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Α Ν Α Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε !!!

 

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ξεκινάει το νέο “Εξοικονομώ”

Διαβάζεται σε 3'
Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ξεκινάει το νέο “Εξοικονομώ”
ISTOCK

Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Σειρά προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης βρίσκονται στα σκαριά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του ΥΠΕΝ στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ 2024».

Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Στις ράγες βρίσκεται και το «Εξοικονομώ 2024 για ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία 50 εκατ. ευρώ από αυτά αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται επίσης και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος. Επίσης, θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα επιδότησης επιδότησης αντλιών θερμότητας, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και μία δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η εξοικονόμηση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την «πράσινη» μετάβαση, ενώ στην υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

«Για αυτό τον σκοπό προχωρούμε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως το ότι προτεραιοποιούμε τις κατοικίες με βάση το σύστημα των βαθμοημερών. Ο λόγος είναι πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες κλιματικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή, με συνέπεια η απόκλιση των επενδύσεων να μπορεί να διαφέρει κατά κατακλυσμιαίο τρόπο», συμπλήρωσε.

Στην εισαγωγή της παρουσίασής της η κ. Σδούκου έκανε ένα απολογισμό των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τα «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 146.000 κατοικίες. Με τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, οι δικαιούχοι μείωσαν κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των ακινήτων τους.

«Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, να αναφερόμαστε σε νούμερα και αριθμούς. Ωστόσο, τα νούμερα δεν όλη την αλήθεια. Γιατί πίσω από τα νούμερα είναι άνθρωποι. Είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. είναι εργαζόμενοι, είναι και άνεργοι. είναι φοιτητές, είναι αγρότες, είναι επιστήμονες, είναι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για αιτήσεις κατοικιών που υπήχθησαν και χρηματοδοτήθηκαν, μιλάμε για σπίτια, για νοικοκυριά. Σπίτια που αναβαθμίστηκαν, που “φρεσκαρίστηκαν”, που έγιναν πιο ζεστά και πιο φιλόξενα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά», υπογράμμισε η Υφυπουργός.


ΠΗΓΗ:   https://www.news247.gr/

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Λειψυδρία στην Ελλάδα – Πώς θα αντιμετωπιστεί - SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 


Από την Καλλιρόη Πεπονή

Λίμνες στερεύουν, φράγματα «στεγνώνουν», ενώ η αύξηση της κατανάλωσης λόγω υπερτουρισμού σκιαγραφούν ένα δυσοίωνο ελληνικό καλοκαίρι για τα αποθέματα νερού στη χώρα. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για τον μετριασμό του φαινομένου λειψυδρίας στην Ελλάδα; Τα ερωτήματα αυτά απαντά μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Νίκος Μαμάσης.

«Το ζήτημα της λειψυδρίας συνιστά συνάρτηση δύο παραγόντων: Των μειωμένων βροχοπτώσεων και της ζήτησης» εξηγεί ο ακαδημαϊκός.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες, όπως σημειώνει, έρχονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα τεχνικά έργα, καθώς εκείνα είναι που συνδέουν τους πόρους με τη ζήτηση.

Η Ελλάδα έχει διάφορα συστήματα διαχείρισης του νερού. Τρία είναι τα παραδείγματα που αποτυπώνουν αυτά τα συστήματα:

  1. Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μακρά δίκτυα του κόσμου.
  2. Το δίκτυο της Θεσσαλίας. Η τροφοδότηση της περιοχής με νερό συνιστά ένα συχνό πρόβλημα στην περιοχή.
  3. Η περίπτωση των τουριστικών νησιών, όπως οι Κυκλάδες.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Αναφερόμενος στο ερώτημα «πώς φτάσαμε στο σημείο της λειψυδρίας σε τόσες περιοχές» ο κ. Μαμάσης σημειώνει ότι «διανύουμε μια περίοδο, κατά την οποία οι φυσικοί πόροι, οι βροχές, δηλασή τα τελευταία δύο έτη δεν τροφοδότησαν αρκετά την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα».

Το «καμπανάκι έχει χτυπήσει για την Αθήνα, την Θεσσαλία και τα νησιά.

Η περίπτωση της Αθήνας – Τη δεκαετία του ’90 η χειρότερη λειψυδρία του 20ου αιώνα

Απαντώντας στις φωνές που κάνουν λόγο για λειψυδρία στο κλεινόν άστυ, ο κ. Μαμάσης τονίζει πως «η Αθήνα τα τελευταία 30 χρόνια, από την ξηρή επταετία του 1988-1995 δεν είχε παρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα».

«Την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν οι μικρότερες εισροές του 20ου αιώνα. Το έτος 1989-1990 ήταν το ξηρότερο έτος από το 1920. Αντίστοιχα το έτος 1990-1991 ήταν το δεύτερο ξηρότερο του αιώνα».

Το ερώτημα εάν θα ακολουθήσει ένα αντίστοιχο φαινόμενο στην Αθήνα θα κριθεί από την επόμενη υδρολογική χρονιά από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο. Αν, λοιπόν, δεν έχουμε βροχοπτώσεις τους μήνες αυτούς τότε η κατάσταση θα σημάνει συναγερμό.

Πάντως, ο ακαδημαϊκός εμφανίστηκε καθησυχαστικός διότι όπως εξηγεί «διαθέτουμε ένα από τα σπουδαιότερα υδροδοτικά συστήματα του κόσμου, με το μόνο σύστημα που μας ξεπερνά να είναι εκείνο της Καλιφόρνια».

«Παίρνουμε το νερό από πολύ μακριά, χειριζόμαστε νερό που φέρνουμε από τα 220 χιλιόμετρα και συνολικά αποτελεί ένα περίπλοκο σύστημα, καθώς παίρνει νερό από την Υλίκη, τον Μαραθώνα, τον Εύηνο, τον Μόρνο από γεωτρήσεις» συμπληρώνει.

Η Αθήνα είναι αρκετά θωρακισμένη και αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 750 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ η ετήσια ζήτηση της πόλης ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. κυβικά. Τα τελευταία χρόνια, δε, έχουμε περίπου τα διπλάσια αποθέματα σε σχέση με την κατανάλωση.

«Δεν έχουμε φτάσει προς το παρόν στο σημείο να χρειαστεί να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση νερού» ξεκαθαρίζει για την πρωτεύουσα ο καθηγητής.

Ο διττός ρόλος των ταμιευτήρων στη Θεσσαλία

Το πρόβλημα, όμως, στην Θεσσαλία όπως επισημαίνει ο κ. Μαμάσης είναι μόνιμο. Οι περιοχές εκεί χρειάζονται αρκετά αποθέματα νερού, οι καλλιέργειες είναι υδροβόρες και τα έργα δεν είναι επαρκή.

Διευκρινίζει, πως «παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε η Θεσσαλία να περικλείεται από ταμιευτήρες, που μάλιστα έχουν σχεδιαστεί από το 1970, το μόνο έργο που έχει υλοποιηθεί είναι το Φράγμα του Σμοκόβου στην Καρδίτσα, ενώ έχει εξαγγελθεί και το φράγμα «Παλαιοδερλί» στα Φάρσαλα, που εδώ και δύο περίπου χρόνια, χωρίς όμως να έχει τεθεί σε φάση υλοποίησης».

«Υπάρχουν ακόμη 5-6 ταμιευτήρες, όπως εκείνοι της Πύλης και του Μουζακίου, «ώριμοι» για να γίνουν» συμπληρώνει. Οι ταμιευτήρες αυτοί, δεν αφορούν μόνο την αύξηση των αποθεμάτων νερού, αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που το φθινόπωρο του 2023 επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, το φθινόπωρο οι μόνες περιοχές που δεν πλημμύρισαν ήταν εκείνες πλησίον του φράγματος Σμοκόβου. Επειδή οι πλημμύρες ακολούθησαν ένα ξηρό καλοκαίρι, οι καταρρακτώδεις βροχές εκεί γέμισαν απλώς το φράγμα» σχολιάζει.

Ακόμη ένα έργο που θα διαδραμάτιζε σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν η εκτροπή του Αχελώου, που γίνεται μέσω του φράγματος Πλαστήρα και μεταφέρει στην Καρδίτσα υδρευτικό και αρδευτικό νερό. «Είναι όμως ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 20-25 χρόνια» προσθέτει.

Η περίπτωση των ελληνικών νησιών

Τη ζήτηση του νερού τα νησιά την καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό οι αφαλατώσεις, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται η δημιουργία ταμιευτήρων, σύμφωνα με τον ακαδμαϊκό.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί μια πιο οικολογική συνείδηση, καθώς παραδείγματος χάριν σε μια ξηρή περίοδο δεν χρειάζεται όλοι να γεμίσουν τις ιδιωτικές τους πισίνες.

«Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην Πάρο έχουν τουλάχιστον 1200 πισίνες που μπορεί να φτάνουν έως και τις 2000 και σχεδόν καμία από τις οποίες δεν γεμίζει με θαλασσινό νερό. Μπορεί να υπάρξει μια εγκράτεια, λοιπόν, στο επίπεδο αυτό» δηλώνει.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης λόγω του υπερτουρισμού. «Όταν ένα νησί έχει ελάχιστους κατοίκους και ξαφνικά γεμίζει μέχρι και με 100.000 τουρίστες, οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια ζήτηση» εξηγεί ο κ. Μαμάσης.

Οι ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα

Σχολιάζοντας τις ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα, ο κ. Μαμάσης αναφέρεται στις απώλειες νερού που υπάρχουν στο δίκτυο που μπορεί να ανέρχεται στο 30%-40%.

«Η σπατάλη νερού δεν προέρχεται τόσο από τους πολίτες, όσο από τον ξενοδόχο που θα χρειαστεί να γεμίσει την πισίνα του κάποιες φορές μέσα στη σεζόν».

Τα νησιά όμως είχαν μειωμένες βροχοπτώσεις από την αρχαιότητα. Στην Δήλο για παράδειγμα υπήρχαν χιλιάδες κόσμου στην αρχαιότητα, ενώ το νησί δεν είχε καθόλου νερό. Μπορούσαν να ισορροπήσουν το σύστημα χρησιμοποιώντας τους ιζικούς πόρους με κάποια τεχνικά έργα, όπως τα πηγάδια και στη συνέχεια συγκέντρωναν το βρόχινο νερό σε δεξαμενές. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, τονίζει ο ίδιος.

Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν;

Την μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί υπογραμμίζει από την πλευρά του και ο κ. Μαμάσης.

Μιλώντας πιο εξειδικευμένα για τις εκάστοτε περιοχές αναφέρει πως «το πιο εύκολο τεχνικό έργο για τα νησιά είναι η αφαλάτωση, στη Θεσσαλία η λύση είναι οι περιφερειακοί ταμιευτήρες, οι μελέτες των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά ενδεχομένως και μια αναδιάρθρωση των προϊόντων που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως και καλύτεροι τρόποι άρδευσης».

Το παράδειγμα της επαναχρησιμοποίησης νερού στην Κύπρο

Ακόμη όμως ένα μέτρο που θα μπορούσε να τεθεί στην «φαρέτρα» της Πολιτείας για την αντιμετώπιση ενός εκτεταμένου φαινομένου λειψυδρίας θα μπορούσε να είναι και η επαναχρησιμοποίηση του νερού, αναφέρει ο ίδιος.

«Η Κύπρος που διαθέτει το ίδιο ξηρό κλίμα με την Ελλάδα και αυξημένη ζήτηση λόγω του τουρισμού. Εκεί, λοιπόν, έχουν δημιουργήσει πολλούς ταμιευτήρες, αφαλατώσεις που αρκούν για να καλυφθεί η ύδρευση και τα καλύτερα project επαναχρησιμοποίησης νερού».

Πώς επαναχρησιμοποιείται, όμως, το νερό;

«Αξιοποιούν τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού, αφού τα καθαρίσουν και τα φιλτράρουν για την άρδευση» εξηγεί. Προϋπόθεση για την δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου είναι η αύξηση της ποιότητας του νερού και η διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων.

cnn.gr

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η σημασία της μέτρησης του συντελεστή θερμοπερατότητας U πριν & μετά την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε μία οικία

 


Των Μπετούνη Ιωάννη* και Μάντζαρη Θεοφάνη**

Η θερμομόνωση των κτιρίων είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομία στη θέρμανση και την ψύξη μιας οικίας. Για να το πετύχουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό να διενεργούμε τη μέτρηση του συντελεστή θερμοπερατότητας U. Η μέτρηση αυτήν είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς μας παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη θερμική συμπεριφορά των κτιριακών δομών. Τι είναι όμως ο συντελεστής θερμοπερατότητας; Ο συντελεστής αυτός μας δείχνει πόσο εύκολα ή πόσο δύσκολα περνάει η θερμότητα μέσα από ένα σώμα. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα θερμαντικό σώμα λαδιού και βάλουμε μπροστά από αυτό και σε επαφή με αυτό ένα κομμάτι τζάμι στην αρχή και ένα κομμάτι τοίχου στη συνέχεια. Εάν από την αντίθετη μεριά του τζαμιού ή του τοίχου ακουμπήσουμε το χέρι μας, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι θα αισθανθούμε πιο γρήγορα τη θερμότητα από το τζάμι παρά από τον τοίχο. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα περνάει εύκολα από αυτό και, επομένως, έχει μεγάλο συντελεστή θερμοπερατότητας. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας μπορεί να μετρηθεί με κατάλληλα όργανα μέτρησης και από εξειδικευμένο για αυτές τις μετρήσεις προσωπικό.

Είναι σημαντικό λοιπόν, πριν προχωρήσουμε στην τοποθέτηση θερμομόνωσης, να γνωρίζουμε την υφιστάμενη θερμική απόδοση του κτιρίου. Η μέτρηση του συντελεστή U μάς δίνει μια σαφή εικόνα της ποσότητας θερμότητας που διέρχεται από τα δομικά στοιχεία (τοίχους, στέγη, δάπεδα) της οικίας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας και απαιτούν άμεση βελτίωση. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αρχική τιμή του συντελεστή U, μπορούμε να καθορίσουμε το απαραίτητο πάχος και τον τύπο της θερμομόνωσης που θα χρησιμοποιήσουμε, για να επιτύχουμε τα επιθυμητά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή υπερβολικής ή ανεπαρκούς θερμομόνωσης.

Στη συνέχεια, η μέτρηση του συντελεστή U μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θερμομόνωσης , βοηθάει στην επαλήθευση της αποδοτικότητας των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι απαραίτητο να διαπιστώσουμε ότι η τοποθετηθείσα θερμομόνωση παρέχει την αναμενόμενη μείωση στη θερμοπερατότητα, επιβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι ενεργειακής απόδοσης που είχαν στην αρχή τεθεί έχουν επιτευχθεί.

Μέσω της σύγκρισης των μετρήσεων πριν και μετά την τοποθέτηση της θερμομόνωσης, μπορούμε να αξιολογήσουμε τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη. Εφόσον αποδειχθεί η μειωμένη θερμοπερατότητα, αυτό σημαίνει και μικρότερες θερμικές απώλειες, κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη της οικίας, και επομένως, μεγαλύτερη οικονομία στους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι μετρήσεις του συντελεστή θερμοπερατότητας παρέχουν τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα των εργασιών θερμομόνωσης. Ο μηχανικός που προτείνει τη λύση της θερμομόνωσης μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον πελάτη, για να αποδείξει την απόδοση και τα οφέλη της εφαρμοσθείσας λύσης. Ο μηχανικός, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των μετρήσεων, για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτείνει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις αμφισβήτησης ή διαφωνιών που μπορεί να παρουσιασθούν. Η διενέργεια των μετρήσεων, επίσης, ενισχύει την επαγγελματική του αξιοπιστία και αναδεικνύει τον επαγγελματισμό του.

Από την άλλη μεριά, ο πελάτης μπορεί να δει μετρήσιμα και απτά στοιχεία για την αναγκαιότητα της θερμομόνωσης πριν από την τοποθέτησή της, καθώς και για τα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή της. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη του πελάτη στις επεμβάσεις που του προτείνονται και την απόδοσή τους. Τέλος, ο πελάτης διασφαλίζεται για την επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιήσει.

Με τις ακριβείς μετρήσεις, οι επεμβάσεις θερμομόνωσης μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδίδουν τα μέγιστα ενεργειακά οφέλη, χωρίς σπατάλη ενέργειας που σημαίνει και αυξημένους λογαριασμούς.  Μια καλά μελετημένη και εφαρμοσθείσα θερμομόνωση μειώνει τις θερμικές απώλειες, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και, κατ’ επέκταση, μείωση των λειτουργικών εξόδων της οικίας.  Η αποτελεσματική θερμομόνωση διασφαλίζει επίσης σταθερότερες θερμοκρασίες εντός του κτιρίου, βελτιώνοντας τις συνθήκες άνεσης των ανθρώπων μέσα σε αυτό, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση μέσω της θερμομόνωσης αυξάνει την αξία του ακινήτου, καθώς οι αγοραστές εκτιμούν ανάλογα τις ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές.

Συμπερασματικά, οι μετρήσεις του συντελεστή θερμοπερατότητας U πριν και μετά την τοποθέτηση της θερμομόνωσης είναι κρίσιμες για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των εργασιών θερμομόνωσης. Παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση των επεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της άνεσης και της αξίας του ακινήτου, καθώς και για την τεκμηρίωση της απόδοσης των λύσεων που προτείνουν οι μηχανικοί.

*Μπετούνης Ιωάννης
BSc Μηχανολόγος Μηχανικός
MSc Robotics
PhD Candidate

**Μάντζαρης Θεοφάνης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικού κτιρίου
MSc Ενεργειακός σχεδιασμός κτιρίων

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 50% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ!!!

 

H SkinnERA boutique Development, με εμπειρία άνω των 12 χρόνων σε Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, Leader κλπ.), με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 98%, με στελέχη ενταγμένα:

  • στο μητρώο αξιολογητών του ΕΦΕΠΑΕ
  • στο μητρώο αξιολογητών του Αναπτυξιακού Νόμου

και με αντίστοιχη εμπειρία στην τήρηση λογιστικών καθώς και στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού,

ενημερώνει:

Δημοσιεύθηκε στις 25/06/2024,  η δράση «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης» όπου αφορά στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. καθώς και σε τρίτες χώρες.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων δύναται να είναι υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις,  οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, θα πρέπει να:

  1. Έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.
  2. Δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας που συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση.
  3. Διαθέτουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ επένδυσης του Παραρτήματος II- EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ).
  4. Παράγουν/μεταποιούν ήδη τα προς έκθεση προϊόντα.
  5. Λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.

Επιλέξιμες δαπάνες

Βασικές κατηγορίες δαπανών για χρηματοδότηση αποτελούν:

  • Βασικά Κόστη Εγκατάστασης περιπτέρου
  • Σχεδιασμός και Εξοπλισμός περιπτέρου
  • Υπηρεσίες Μεταφοράς και Ασφάλισης εμπορευμάτων
  • Δαπάνες Μετακίνησης, Διαμονής, Διατροφής
  • Υπηρεσίες Επικοινωνίας στο περίπτερο όπως διερμηνεία, προωθητικό υλικό, κ.α.
  • Υπηρεσίες διαχείρισης και παρακολούθησης υλοποίησης του έργου ( συμβουλευτικές υπηρεσίες)

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δύναται να ανέλθει έως και 90.000 €, για συμμετοχή σε τουλάχιστον δύο (2) επαγγελματικές εκθέσεις ως εκθέτης, με μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό για κάθε συμμετοχή σε έκθεση 45.000 €.

Ποσοστό χρηματοδότησης

Το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 50%

Περίοδος υποβολής αιτήσεων

 Έναρξη υποβολών02/07/2024

 Λήξη υποβολών: 16 /09/2024

Η εταιρεία μας SkinnERA boutique Development διαθέτοντας την εμπειρία και την εξειδίκευση σε υποβολές επενδυτικών σχεδίων σε επιδοτούμενα προγράμματα,  αναλαμβάνει την υποβολή της τεχνοοικονομικής μελέτης και διαχειρίζεται την υλοποίηση του προγράμματος μετα την έγκρισή του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες του προγράμματος δείτε εδώ.

Για όλα τα ενεργά επιδοτούμενα προγράμματα δείτε εδώ

Ιnfo

SkinnERA boutique Development, (https://www.skinneradev.gr Τ: 2110017242-2102204133). Συνεργάτης Θεσσαλίας Δημήτρης Τσιάρας – μηχανολόγος μηχανικός.