Από τον Γεράσιμο Σεραφειμίδη
Αρκετά αυξημένο αναμένεται να είναι το κόστος για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2030 από τα κτίρια, απαιτώντας μάλιστα την κατάργηση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2040.
Οι εναλλακτικές που προτείνονται από την ΕΕ είναι η στροφή στα υβριδικά συστήματα θέρμανσης, με σημαντικό μερίδιο να ανήκει στις ΑΠΕ και τις αντλίες θερμότητας.
Ο μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, Ιωάννης Καμποσιώρας, μιλά στο mononews και αναφέρει ότι με τα παρόντα δεδομένα, κυρίως όσον αφορά τις πολυκατοικίες στα αστικά κέντρα, το να εγκατασταθούν ΑΠΕ στις πολυκατοικίες (φωτοβολταϊκά , ηλιοθερμικά συστήματος θέρμανσης) για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κεντρικής θέρμανση είναι αρκετά δύσκολο έως και απίθανο.
Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, η μόνη λύση για τις πολυκατοικίες θα είναι η στροφή στις αντλίες θερμότητας, οι οποίες ωστόσο δεν είναι οικονομικές και η τεχνολογία τους θα πρέπει να εξελιχθεί ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το κεντρικό σύστημα θέρμανσης όπως το ξέρουμε σήμερα.
Εναλλακτικά θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της ανεξάρτητης αυτόνομης θέρμανσης των διαμερισμάτων ενός κτιρίου συνολικά, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν αντλίες θερμότητας σε κάθε διαμέρισμα καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Όπως αναφέρει ο κ. Καμποσιώρας ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού αυτής της ενεργειακής αναβάθμισης.
Όσον αφορά το κόστος μίας σωστά διαστασιολογημένης εγκατάστασης θέρμανσης, σε διαμέρισμα 80-100 τ.μ., με αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών και σώματα χαμηλών θερμοκρασιών, το κόστος ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Ενώ αν τοποθετηθεί ενδοδαπέδια θέρμανση, τότε το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25.000.
Στο παραπάνω κόστος όπως προσθέτει φέρνοντας ως παράδειγμα μία οικία 80 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, θα πρέπει να προστεθεί και η αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή το κόστος μπορεί να φθάσει στα 1000€/τ.μ.
Κρίνει, ωστόσο, ότι θα δοθούν νέα οικονομικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ένα νέο «Εξοικονομώ», το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση των ιδιοκτητών των κατοικιών.
Απαραίτητες οι νέες εναλλακτικές πηγές θέρμανσης
Θα πρέπει, όμως, όπως προσθέτει να βρεθούν και άλλες εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Αν επικεντρωθούμε μόνο στην αντλία θερμότητας η οποία λειτουργεί με ηλεκτρισμό, θα είναι αμφίβολο αν το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να «σηκώσει» τις ανάγκες θέρμανσης, φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, γενικά.
Επίσης, είναι πιθανό ότι το ρεύμα θα ακριβύνει, καθώς θα είναι μονοπώλιο ως η μοναδική πηγή ενέργειας.
Για αυτόν το λόγο εκτιμά ότι θα βρεθούν εναλλακτικές πηγές. Για παράδειγμα, σήμερα σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας οι λέβητες φυσικού αερίου λειτουργούν, καταναλώνοντας ένα μείγμα 80% φυσικό αέριο και 20% υδρογόνο.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι βρίσκονται σε πειραματική λειτουργία οι πρώτοι λέβητες που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδρογόνο σε Ολλανδία , Γερμανία και την Ιταλία την τελευταία πενταετία.
Το 2023 ανακοινώθηκε από την μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία κατασκευής λεβήτων αερίου η μαζική παραγωγή λεβήτων υδρογόνου οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι στο κοινό το 2025. Το κόστος, όπως προσθέτει, δε μπορεί να είναι γνωστό, καθώς μιλάμε για ένα πολύ πρώιμο στάδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου