Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ" ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ...

PEAΤουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς  αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η υποβολή της αίτησης να πάψει να γίνεται όπως σήμερα χειρόγραφα από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, αλλά να αποστέλλεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή και μάλιστα ηλεκτρονικά.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.
Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες.
Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.
Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.
Πηγή: www.newmoney.gr

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!!!

iliothermiko-apothikeush-kypros-115691Τριακόσιοι πύργοι ύψους 24 μέτρων o καθένας κατασκευασμένοι από γραφίτη “υψηλών προδιαγραφών”, ηλιοστάτες, ηλιοθερμικά συστήματα, ατμογεννήτριες θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός καινοτόμου για τα δεδομένα της Μεσογείου ηλιοθερμικού πάρκου που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στην Κύπρο.
Πρόκειται για το έργο της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises από την Πάφο  που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Άλασσας στην Λεμεσό και θα χρησιμοποιεί καινοτόμο τεχνολογία της αυστραλιανής εταιρείας Solastor. Το σύστημα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει πύργους συσσώρευσης και αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, ηλιοστάτες και ατμογεννήτριες.
Το έργο έχει εγκατεστημένη ισχύς 50 MW και η συνολική δαπάνη κατασκευής του υπολογίζεται στα 175 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χορηγεί το έργο το ποσό των 60,2 εκατ.
Η Solastor, τεχνολογικός συνεργάτης της Alfa Mediterranean, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πρόκειται για το πρώτο ηλιακό έργο στην περιοχή της Μεσογείου που θα λειτουργεί επί 24 ώρες. Η αποδοχή του έργου για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NER 300 για καινοτόμα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει, καταδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας κάτι που δεν μπορεί να γίνει με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επισημαίνει ακόμη ότι παρότι τα συμβατικά συστήματα ΑΠΕ συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καύση ορυκτών καυσίμων, συνεπάγονται από την άλλη πλευρά σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και να αυξάνουν το κόστος για τη λειτουργία του δικτύου.
Μόνο το συγκεκριμένο σύστημα, σημειώνει η  Solastor, με «ενσωματωμένη» δυνατότητα αποθήκευσης, λόγω της χρησιμοποίησης γραφίτη,  θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την παραγόμενη ενέργεια ακόμη και 24 ώρες μετά. Η εταιρεία σημειώνει ακόμη τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Κύπρος να καταστεί εξαγωγέας ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη με βάση αυτή τη μέθοδο.
Τέλος, τονίζεται η πολύ υψηλή αποδοτικότητα του συστήματος ανά μονάδα επιφάνειας, με παραγωγικότητα 2.000 MW ανά εκτάριο ετησίως, διπλάσια από αντίστοιχα συστήματα, χάρη στην αρθρωτή διάταξη του  πύργου και των ηλιοστατικών πεδίων.
Ανάλογη μονάδα με αυτή που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο κατασκευάζεται σε επαρχία της Κίνας, ενώ υπογράφονται συμβόλαια στο Άμπου Ντάμπι για παρόμοια έργα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Πηγή: www.econews.gr

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Tα επαγγέλματα με μέλλον στη χώρα μας
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στη χώρα μας, όπως διαμορφώνονται με τις αλλαγές που επέφερε η κρίση καταγράφει ο κ. Κωνσταντίνος Κότιος, της εταιρείας Employ.
Ο κ. Κότιος δηλώνει στο vima.gr, ότι πλέον οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τις προσωπικές κλίσεις και δεξιότητες είναι το εφαλτήριο για την ατομική στρατηγική καριέρας και πρέπει να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε παλαιωμένης αντίληψης για τα επαγγέλματα.
Οπως αναφέρει, τα δεδομένα που επιλέχθηκαν για τη σχετική έρευνα αντλήθηκαν από τις μελέτες του ΣΕΒ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), της McKinsey «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», του ΟΕΕ – ΠΑΠΕΙ (Μάιος 2013), του Economic Modeling Specialists για τις παγκόσμιες τάσεις και άλλες μελέτες με βάση εγχώρια και διεθνή δεδομένα.
Συγκεκριμένα τα επαγγέλματα που αναμένονται να έχουν αυξανόμενη απασχολησιμότητα την επόμενη δεκαετία στην ελληνική αγορά εργασίας είναι τα παρακάτω:
Τομέας Εκπαίδευσης Αγωγής
  • Στελέχη διά βίου εκπαίδευσης – κατάρτισης.
  • Εκπαιδευτικοί ειδικευμένοι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση – τηλεκπαίδευση.
  • Εκπαιδευτές ενηλίκων.
  • Διερμηνείς – μεταφραστές.
  • Ειδικοί παιδαγωγοί.
Τουριστικός τομέας
  • Στελέχη τουριστικών υπηρεσιών.
    Οικονομολόγοι τουρισμού.
    Ξεναγοί.
    Στελέχη ιατρικού τουρισμού.
Ναυτιλία – Μεταφορές
  • Ναυτιλιακοί οικονομολόγοι.
    Ναυπηγοί μηχανικοί.
    Στελέχη Logistics – Supply Chain Managers.
    Εμποροπλοίαρχοι – μηχανικοί.
    Export Managers.
    Μηχανικοί Logistics.
Οικονομία – Διοίκηση Αναλογιστές.
  • Χρηματοοικονομικοί αναλυτές.
    Marketeers.
    Μηχανικοί διοίκησης.
    Ορκωτοί λογιστές.
    Οικονομολόγοι περιβάλλοντος.
Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες
  • Τεχνικοί οπτικής ίνας.
    Προγραμματιστές λογισμικού, εφαρμογών και λογισμικού.
    Διαχειριστές βάσεων δεδομένων.
    Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.
    Mobile Applications Developers.
    Μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης.
Τομέας Ενέργειας Βιοκλιματικοί σχεδιαστές.
  • Μηχανικός γεωθερμικών έργων.
    Μηχανικός δικτύων ανανεώσιμης ενέργειας.
    Τεχνικός αιολικών εγκαταστάσεων.
    Μηχανικοί περιβάλλοντος.
    Τεχνικός επεξεργασίας απορριμμάτων.
    Ενεργειακοί μελετητές.
    Περιβαλλοντικός αρχιτέκτονας.
    Μηχανικοί ΑΠΕ – πετρελαίου.
Πρωτογενής τομέας
  • Γεωπόνος εναλλακτικών καλλιεργειών.
    Ιχθυολόγος – ιχθυοπαθολόγος.
    Τεχνολόγος αρδεύσεων.
    Τεχνολόγος ποιότητας.
    Βιοτεχνολόγοι.
Θετικές Επιστήμες
  • Μαθηματικός – πληροφορικός.
    Τοξικολόγος.
    Χημικός μηχανικός.
    Φαρμακευτικός μηχανικός.
    Μοριακός βιολόγος.
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας
  • Κλινικός φαρμακοποιός.
    Κλινικός ψυχολόγος.
    Ιατρός επείγουσας ιατρικής.
    Τηλε-ιατρός.
    Ιατρός-πληροφορικός.
    Νοσηλευτής Γηριατρικής.
    Εργοθεραπευτής.
    Βιογενετιστής.
    Ραδιοογκολόγος χειρουργός.
Τομέας Μηχανικής – Μηχανολογίας
  • Μηχανικός αυτοματισμού.
    Μηχανικός τηλεπικοινωνιών.
    Μηχανικός υλικών.
    Ηλεκτρολόγος – ηλεκτρονικός μηχανολόγος μηχανικός.
    Μηχανικός βιομηχανικού σχεδιασμού (Industrial Engineer).
    Νανοτεχνολόγος.
    Μηχανικός διασφάλισης ποιότητας.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ!!!

heat pumpΜια αθόρυβη επανάσταση στο χώρο του κλιματισμού και της θέρμανσης έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όλο και περισσότερες οικογένειες αντικαθιστούν τους συμβατικούς καυστήρες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας. Το γεγονός έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Πλέον ο καταναλωτής μπορεί να βρει κάθε τύπο αντλίας θερμότητας, σε οποιοδήποτε κόστος και απόδοση επιθυμεί. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις μέχρι 70%, που δίνει το πρόγραμμα Εξοικονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος, η δαπάνη για την τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας είναι ακόμη μικρότερη.
Πού οφείλεται όμως αυτή η έντονη προτίμηση προς τις αντλίες θερμότητας από τα νοικοκυριά; Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι η εν λόγω αυξητική τάση στις πωλήσεις ακολουθεί μια αντίστοιχη πορεία που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι αντλίες θερμότητας που απευθύνονται σε επαγγελματίες.
Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για την οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν μείωση κόστους μέχρι και 60% σε σχέση με το πετρέλαιο! Λειτουργούν απορροφώντας θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν) και την αποδίδουν στο σπίτι ή την επιχείρηση που χρειάζεται θέρμανση.
Παρέχουν επίσης ζεστό νερό για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Επιπλέον το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται σαν κλιματιστικό αντικαθιστώντας τα air condition. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης τους είναι εξαιρετικά χαμηλό και προσαρμόζονται εύκολα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια κλπ).
—Χαρακτηριστικά αντλιών θερμότητας
◉ Εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης (εξοικονόμηση 60-74% σε σχέση με το πετρέλαιο και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο)
◉ Είναι 100% αυτόνομα συστήματα (δεν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να λειτουργήσουν)
◉ Εκτός από θέρμανση παράγουν και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον κόστος
◉ Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι μέσω της ίδιας εγκατάστασης
◉ Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες
◉ Έχουν εύκολη τοποθέτηση και γρήγορη εγκατάσταση (η εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται ακόμη και σε μπαλκόνι, εξοικονομώντας χώρο και χωρίς να απαιτείται λεβητοστάσιο ή δεξαμενή καυσίμων)
◉ Συνήθως διατηρείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης – δροσισμού (ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ / fan coils) και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης
◉ Μπορεί να ληφθεί επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης για αντλία θερμότητας μέχρι 70% με το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”
◉ Έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση
◉ Έχουν αθόρυβη λειτουργία
◉ Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης
◉ Είναι εξαιρετικά ασφαλείς στη χρήση τους, λόγω της απουσίας καύσης και αποθήκευσης κάποιας εύφλεκτης ύλης
◉ Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια
◉ Έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα – λόγω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – που ανεβάζει την ενεργειακή κλάση μιας κατοικίας
◉ Έχουν αποδοτική λειτουργία σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (από -10°C έως 43°C)
◉ Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.
Πηγή: www.econews.gr

ΟΛΑ ΤΑ "ΡΟΛΟΓΙΑ" ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ "ΕΞΥΠΝΟΥΣ" ΜΕΤΡΗΤΕΣ!!!

«Έξυπνοι μετρητές» θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ

images (3)Προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται προς τα τέλη του έτους.
Οι εν λόγω μετρητές αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης ( σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα).
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» τα πολυζωνικά τιμολόγια θα είναι ακριβά για τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών τα μεσημέρια (π.χ. 12-2), αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα θα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής, (π.χ. 3-5 το απόγευμα) όταν το ηλεκτρικό θα κοστίζει φθηνότερα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 160.000 μετρητών στους Νομούς Ξάνθης, Λέσβου (σ.σ. Μυτιλήνη, Λήμνος, Αϊ-Στράτης), Λευκάδας, σε δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και, προαιρετικά, επιπλέον 30.000 σε Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο. Το έργο υλοποιείται από τον
Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό από ελληνικές και ξένες εταιρείες είναι μεγάλο.
Πηγή: thestival.gr

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Η/Ζ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

raeΗ Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, στο πλαίσιο βελτίωσης της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραγωγής για τη λειτουργία Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) σε εγκαταστάσεις καταναλωτών, ως κύρια παροχή μόνιμης βάσης (όχι εφεδρικής λειτουργίας), καθώς και της απαλλαγής από την ως άνω διαδικασία στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης εξαίρεσης, προβαίνει στις αναγκαίες συμπληρώσεις και αποσαφηνίσεις του οικείου τμήματος του Παραρτήματος του «Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» (Απόφαση υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1/οικ.17951, ΦΕΚ Β’/1498/8.12.2000). Προς τούτο, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα τα αντίστοιχα έντυπα που οφείλει να συμπληρώνει και να υποβάλλει κάθε ενδιαφερόμενος (Απόφαση ΡΑΕ 237/2014).
Η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης Η/Ζ σε εγκαταστάσεις καταναλωτών αφορά τρεις (3) κύριες περιπτώσεις:
  1. 1. Χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Η/Ζ ισχύος μεγαλύτερης των 20 kW, συνεχούς και αυτόνομης λειτουργίας για επιχειρήσεις.
  2. 2. Χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Η/Ζ ισχύος μεγαλύτερης των 20 kW, συνεχούς και αυτόνομης λειτουργίας για κατοικίες.
  3. 3. Χορήγηση εξαιρέσεων από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με Η/Ζ ισχύος μέχρι 20 kW, συνεχούς και αυτόνομης λειτουργίας.
Σκοπός της ΡΑΕ είναι κυρίως ο πληρέστερος έλεγχος της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων κάθε αίτησης, με γνώμονα την πρόληψη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τη λειτουργία των εν λόγω Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ).

Πηγή: www.energia.gr

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΩΣΤΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε!!! ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ!!!

aiolikaΣε αναθέρμανση της αγοράς αιολικών πάρκων ελπίζουν οι εταιρείες το αμέσως επόμενο διάστημα, με τροφοδότη τη βελτιωμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ελληνικών και μη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων στα αιολικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, εφόσον ο ευρύτερος δημόσιος τομέας επιβάλλει στις υπηρεσίες του (κεντρική και περιφερειακή διοίκηση) την χωρίς προσκόμματα εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα πράγματα για τον κλάδο των αιολικών θα γίνουν πολύ καλύτερα, εφόσον αρθούν οι κατά την άποψη του κλάδου αδικίες και οι επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα αιολικά, με πρόσχημα την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, για το οποίο ελαχιστότατα ευθύνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία (2012-13) η νέα ισχύς αιολικών που προστέθηκε στο σύστημα ήταν της τάξης των 100 μεγαβάτ το χρόνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της πιστωτικής ασφυξίας και της αβεβαιότητας, πολιτικής και νομισματικής, που επικρατούσε στη χώρα από το 2010 και μετά.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι έναντι υποχρέωσης και εθνικού στόχου 4.000 μεγαβάτ αιολικών το 2014, η εγκατεστημένη ισχύς το Φεβρουάριο ήταν λιγότερο από το μισό, δηλαδή 1.847 μεγαβάτ. Ο δε στόχος του 2020 ανέρχεται σε 7.500 μεγαβάτ. Υπάρχει δηλαδή τεράστια υστέρηση, η οποία για να καλυφθεί απαιτείται κάθε χρόνο μέχρι το 2020 να τίθενται σε λειτουργία περίπου 700 νέα μεγαβάτ αιολικών. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο. Ωστόσο ο στόχος μπορεί να προσεγγιστεί με τις επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα.
Οι επενδύσεις αυτές πλέον ευνοούνται από την εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος έως και 5 μεγαβάτ η μία. Επίσης οι άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι σημαντική ώθηση θα δοθεί στις αιολικές επενδύσεις με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, κάτι που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών.
Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται επενδύσεις ισχύος 6.610 μεγαβάτ. Από την ισχύ αυτή, 4.200 μεγαβάτ διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 μεγαβάτ άδεια εγκατάστασης και 787 μεγαβάτ σύμβαση αγοραπωλησίας.
Οι συνολικές επενδύσεις για την ισχύ αυτή υπολογίζονται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ...

INZEB_motoΔελτίο Τύπου Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης - INZEB.ORG.
 Με χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης - INZEB.ORG.

Στόχος μας είναι ο ιστότοπος αυτός να λειτουργήσει ως μία πλατφόρμα επικοινωνίας με τους επαγγελματίες του χώρου της κατασκευής κτιρίωv και παράλληλα να αποτελέσει το σημείο πληροφόρησης για όλα τα νέα και τις ειδήσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στα κτίρια χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Όραμα μας είναι η προώθηση έργων που εφαρμόζουν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Θα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να παρουσιάσουμε τα έργα Χαμηλής ή Μηδενικής Κατανάλωσης που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το σύνδεσμο, συμπληρώστε τη φόρμα και δείτε το έργο σας δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του INZEB.ORG.
Τα στοιχεία, πριν τη δημοσίευση, θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Ομάδα του INZEB​.​

Δημιουργήσαμε ενότητες για τα ΝΕΑ μας καθώς και όλες τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΣΥΝΕΔΡΙΑ που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε. 

Συμπληρώνοντας την αίτηση μέλους γίνεστε αυτόματα μέλη του ΙΝΖΕΒ, μίας ανοιχτής κοινότητας ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών, ιδεών αλλά και εμπειριών.

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης έχει επιλεγεί ως το Εθνικό Σημείο Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής εκστρατείας Renovate Europe. Ακολουθήστε το σύνδεσμο και ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν στις δράσεις μας σε συνεργασία με τον Renovate Europe.

Είμαστε στη διάθεση σας να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση ή απορία σας μέσω e-mail στο inzeb@inzeb.org ή τηλεφωνικά στο 211-7708899.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ"...

Τα 10.000 νοικοκυριά που θα ανακαινίσουν τα σπίτια τους


Τα 10.000 νοικοκυριά που θα ανακαινίσουν τα σπίτια τους
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψαν απόφαση για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014 με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες και να καταστεί δυνατή μέσα στις επόμενες μέρες η πληρωμή από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες των αιτήσεων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του fpress.groι αιτήσεις που έχουν ήδη υπαχθεί στις τράπεζες, έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει ελλείψει χρημάτων, είναι 10.000. Όλες αυτές οι αιτήσεις, τώρα θα μπουν στο στάδιο της υλοποίησης.
Τι κερδίζει κάποιος με το να μπει στο εξοικονομώ κατ” οίκον; Ποια άλλα σχέδια έχει η κυβέρνηση για την ανακαίνιση των ακινήτων; «Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, διαχειριστή του Ταμείου «Εξοικονόμηση Κατ” Οίκον» βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη διασφάλιση της περαιτέρω ομαλής χρηματοδότησης του Προγράμματος, ώστε στο μέλλον να μην προκύπτουν καθυστερήσεις στις πληρωμές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στο Πρόγραμμα πάνω από 47.000 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 490 εκ. ευρώ, έχουν υπογραφεί περίπου 42.000 συμβάσεις δανείων και έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού 310 εκ. ευρώ.
Τα δύο Υπουργεία μεριμνούν για την ομαλή μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο και τη συνέχιση της επιτυχούς υλοποίησης του Προγράμματος. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπάρξει κατ’ αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται σύντομα να οριστικοποιηθεί, για προχρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια είσπραξη των ενισχύσεων από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
ΠΗΓΗ: fpress.gr