Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


eikona
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ύφεση που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι συγκρίσιμη με την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και η δραματική πτώση του οικογενειακού εισοδήματος που υπερβαίνει το 40 τοις εκατό, έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες να αναλογίζονται σχετικά με το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της νέας συμφωνίας διάσωσης. Συνεχής λιτότητα και έλλειψη ελπίδας φαίνεται ότι είναι τα μόνα που έχει το μέλλον να προσφέρει.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρόπος για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Με την ενεργειακή φτώχεια να αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ύφεσης - 6 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας - είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το σπουδαιότερο και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητό της περιουσιακό στοιχείο: τον Ήλιο
Η νέα εκστρατεία «Solarize Greece» της Greenpeace Ελλάδας έχει ως στόχο να ενώσει όλους όσους ονειρεύονται ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να δοθεί ώθηση στην ηλιακή ενέργεια ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας, με σκοπό να απαλλαγεί η χώρα από το βάρος των ορυκτών καυσίμων που την διατηρούν οικονομικά αδύναμη και να βρει τον δρόμο της επιστροφής από την κρίση.
Η ηλιακή ενέργεια έχει παράγει θαυματουργά αποτελέσματα για την Ελλάδα στο παρελθόν. Κατά την ταραχώδη δεκαετία του 1970, όταν συνέβησαν δύο μεγάλες παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις, η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε φορολογικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να εγκαταστήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες στο πλαίσιο μίας εθνικής πολιτικής με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων και μείωσε σημαντικά τους λογαριασμούς ενέργειας. Εξίσου σημαντικά, μια νέα βιομηχανία γεννήθηκε και σύντομα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έγιναν ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Φάνηκε τότε ότι ο Ήλιος είχε παίξει τον ρόλο στο να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση.

Στις μέρες μας, η εξαιρετικά δύσκολη εθνική κατάσταση σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές αποτελούν επείγοντες και ακόμα πιο επιτακτικούς τους λόγους για την επανεξέταση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και, αυτή τη φορά, σε μαζική κλίμακα.
Η βραχύβια «Φωτοβολταϊκή Άνοιξη» της Ελλάδας του 2009-2013, που βασίστηκε σε ένα καθεστώς πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας στο δίκτυο (feed-in tariff), έδωσε ένα στίγμα του πραγματικού ηλιακού δυναμικού της χώρας. Μέσα σε πέντε χρόνια η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς αυξήθηκε από 47 σε πάνω από 2.500 μεγαβάτ. Συνολικά €4,5 δις. επενδύθηκαν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της ενέργειας, περίπου 50.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και περίπου 100.000 ελληνικές οικογένειες επωφελήθηκαν από την άνοδο της ηλιακής βιομηχανίας σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι από τις πιο διάσημες για τον ήλιο της.
Σήμερα η Ελλάδα μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα
Ορμώμενη από τη ραγδαία πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών, μία νέα νομοθεσία επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να παράγουν φθηνά ηλιακή ενέργεια για δική τους κατανάλωση, αντί να την πωλούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι, παρ 'όλες τις οικονομικές δυσκολίες της, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην ηλιακή ενέργεια σε σχέση με τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη. Το τεράστιο αναξιοποίητο ηλιακό δυναμικό είναι ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και για να δοθεί το έναυσμα για την οικονομική ανάπτυξη.
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ενέργεια με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτά που δαπανούν για να την αγοράζουν από το δίκτυο και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Καθώς αναμένεται το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων - χρήματα που θα παραμείνουν στην χώρα και θα δαπανηθούν στους πιο σημαντικούς τομείς: βιώσιμες επενδύσεις, πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, συντάξεις και τόνωση της ευημερίας.
Πού θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα να βρει τους πόρους για την πρωτοβουλία αυτή; Επί του παρόντος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν περίπου €800 εκατομμύρια ετησίως για την επιδότηση των εισαγωγών πετρελαίου για την παροχή ενέργειας σε πολλά νησιά της χώρας. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και είναι ισοδύναμο με τις νέες προτεινόμενες περικοπές στις συντάξεις - βάσει της νέας συμφωνίας με τους δανειστές - από τον εθνικό προϋπολογισμό του 2015.
Αυτή η επιβάρυνση πρόκειται να αυξηθεί καθώς έχουν προγραμματιστεί ακόμη περισσότερες επενδύσεις για ενέργεια που σχετίζεται με το πετρέλαιο για τα νησιά. Εάν επιλέγονται αυτά τα ρυπογόνα και ακριβά έργα αντί για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βελτιώσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι Έλληνες καταναλωτές θα συνεχίσουν να πετάνε τα χρήματα τους για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η εξέλιξη δεν θα στερήσει μόνο πόρους από την οικονομία, αλλά θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τις πιθανότητες ανάκαμψης.
Η Greenpeace Ελλάδας βλέπει ένα διαφορετικό ενεργειακό μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που διεξάγει την crowdfunding εκστρατεία της. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στα νησιά της Ελλάδας που εξαρτώνται από το πετρέλαιο θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και της ρύπανσης και θα εξοικονομήσει χρήματα για τους Έλληνες καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας. Κυρίως, θα αποτελέσει ένα παράδειγμα μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής που έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εκστρατεία αποσκοπεί στο να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία πλήρης μετάβασης της Ελλάδας στην ηλιακή οικονομία.
Αναφερόμαστε σε ένα φαινόμενο ντόμινο, ως ένα βήμα που αντιμετωπίζει την λιτότητα και παρέχει ένα καλύτερο μέλλον. Εάν μπορούμε να βρούμε αρκετή υποστήριξη για την ιδέα της ηλιακής ενέργειας για τα νησιά της Ελλάδας, γιατί όχι και για ολόκληρη την Ελλάδα;

Η ηλιακή οικονομία στην Ελλάδα θα ήταν ένα βήμα που θα βοηθούσε τη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με τους δικούς της όρους. Και ένα βήμα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ηλιόλουστη περιοχή της Μεσογείου.
Για την Ελλάδα, η ανεκμετάλλευτη ηλιακή ενέργεια συνεπάγεται ανεκμετάλλευτη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ήλιος δεν είναι μόνο για διακοπές. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δείξει στην υπόλοιπη Ευρώπη την πραγματική δύναμη της ηλιακής ενέργειας.
Kumi Naidoo - ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace International

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Λόγω εκλογών δεν ξεπαγώνουν τα έργα ΕΣΠΑ...

Παγώνουν επενδύσεις & ΕΣΠΑ λόγω εκλογών – Το κόστος σε οικονομία, ανάπτυξη & θέσεις εργασίας


ESPA 2020Στον «πάγο» μπαίνει η οικονομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδους που κηρύχθηκαν εσπευσμένα. Οι καθυστερήσεις, οι αναβολές, ή ακόμα και η ματαίωση ώριμων επενδυτικών σχεδίων, εγχώριων όσο και ξένων ομίλων στην Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν αθροιστικά τα 10 δισ. ευρώ, αλλά και ο κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ ύψους1,4 δισ. ευρώ, κοστίζουν ακριβά τόσο σε δημοσιονομικούς όρους και ανάπτυξη, όσο και σε θέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω, συνοπτικά, περιγράφει δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής», συμπληρώνοντας ότι «τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με τη Fraport και την “Ελληνικός Χρυσός” είναι ενδεικτικά των κινδύνων που δημιουργούν η πολιτική αστάθεια και οι προεκλογικές σκοπιμότητες».

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Α/C ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!!!


Όταν καθόμαστε στο αυτοκίνητό μας και βάζουμε μπροστά τη μηχανή, συχνά, χωρίς σκέψη, ενεργοποιούμε και το air-condition (A/C). 


Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, βάζουμε την υγεία μας, καθώς και την υγεία των ανθρώπων γύρω μας, σε κίνδυνο. 

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο στον ήλιο, πάντα κλείνουμε τα παράθυρα. Αλλά ακόμα και όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στην σκιά, μπορεί να συσσωρευτούν μέσα σε αυτό 400-800 mg βενζολίου.

Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Όταν μπαίνετε σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλειστά τα παράθυρα, εισπνέετε το βενζόλιο, μη γνωρίζοντας ότι η τοξίνη αυτή επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και τον ιστό των οστών. Επιπλέον, παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια για τον οργανισμό μας να την εξαλείψει.

Τα αυτοκίνητα αναγράφουν στα εγχειρίδια χρήσης τους, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για λίγο πριν από την ενεργοποίηση του A/C, αλλά δεν εξηγούν γιατί, εκτός από το ότι "είναι καλό για την απόδοσή του.

Ιατρική εξήγηση

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι πριν αρχίσει να ψύχει τον αέρα, το κλιματιστικό αποβάλλει όλο τον ζεστό αέρα έξω, και μαζί με αυτό, το βενζόλιο που έχει συσσωρευτεί.

Ως εκ τούτου, όταν κάθεστε στο αυτοκίνητό σας, ακόμα και αν δεν παρατηρήσετε κάποια μυρωδιά "καμένου πλαστικού", ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το A/C. Και όταν βάζετε μπροστά το αυτοκίνητο, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για λίγα λεπτά ακόμα.


Πηγή: iatropedia.gr

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η ατυχία του να είσαι σήμερα νέος μηχανικός*


Η ατυχία του να είσαι σήμερα νέος μηχανικός*
*Γράφει ο Δημήτρης Τσιάρας
Μηχανολόγος – Μηχανικός Τ.Ε.
Μέλος Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Λάρισας
DIMITRISΣτα φοιτητικά μας χρόνια (τα τελευταία ανέμελα της ζωής μας), μας έκανε εντύπωση ότι στις τελετές ορκωμοσίας στο τμήμα μηχανολογίας οι περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι εργάζονταν ήδη ως μηχανολόγοι μηχανικοί Τ.Ε. είτε σε κατασκευαστικές εταιρίες, είτε σε τεχνικά γραφεία, είτε σε βιομηχανίες. Αυτό ίσχυε μέχρι το 2008-2009. Μετά όπως όλοι γνωρίζουμε ήρθαν τα πάνω – κάτω στις ζωές των Ελλήνων με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τους περισσότερους από εμάς. Η ανεργία χτύπησε κόκκινο και μάλιστα στους νέους πτυχιούχους ξεπέρασε σήμερα το 55%!!! Ένας κλάδος ο οποίος χτυπήθηκε ακαριαία και συθέμελα είναι αυτός των μηχανικών. Η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη για τους νέους μηχανικούς οι οποίοι όχι μόνο δεν προλάβαμε να παράξουμε πλούτο αλλά ούτε καν να κατοχυρώσουμε ένα ελάχιστο εισόδημα. Και πως θα μπορούσαμε άλλωστε να το καταφέρουμε όταν – για να το πούμε απλά – δεν υπάρχει πουθενά δουλειά. Εξηγώ: Από την ανθρωποανάλυση των νέων μηχανικών 25-40 ετών προκύπτουν τα εξής:
  • Το 1/5 είναι μακροχρόνια άνεργοι.
  • Το 1/5 εργάζεται σε άσχετες με την ειδικότητά του θέσεις εργασίας μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
  • Το 1/5 φυτοζωεί επαγγελματικά με μερική ή εποχιακή απασχόληση ή με μικρές συμβάσεις κοινωφελούς κυρίως απασχόλησης.
  • Το 1/5 είναι αυτοαπασχολούμενοι (σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ) με ελάχιστες δουλειές, παλεύοντας και ελπίζοντας για ανάπτυξη της εργασίας τους αλλά βλέποντας ταυτόχρονα το χρόνο να περνά και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Τέλος το 1/5 το οποίο είναι συνεχώς αυξανόμενο περιλαμβάνει τους νέους μηχανικούς Π.Ε. ή Τ.Ε. οι οποίοι άφησαν τη χώρα και βρήκαν ή ψάχνουν την επαγγελματική τους τύχη στο εξωτερικό –κυρίως Ευρώπη.
Απ’ ότι φαίνεται ελάχιστοι από τους ιθύνοντες ενδιαφέρονται για τους νέους που μεταναστεύουν αλλά και για τις υπόλοιπες παραπάνω κατηγορίες, αφού η ίδια η πολιτεία έχει απαξιώσει και αγνοήσει πλήρως τους νέους μηχανικούς και ειδικά τους Τ.Ε. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα δυστυχώς αφού:
  • Στον ιδιωτικό τομέα έχουν σταματήσει όλα τα έργα και οι βιομηχανίες συνεχώς ελαττώνονται.
  • Στο ελεύθερο επάγγελμα η οικοδομή αποτελεί παρελθόν τουλάχιστον για μια δεκαετία, ενώ όλα τα προγράμματα ενέργειας και ανακαίνισης σέρνονται.
  • Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι απειροελάχιστες και δεν υπάρχει καμία σχεδόν πρόβλεψη για τους νέους μηχανικούς.
Παρεμπιπτόντως στα νέα πεντάμηνα κοινωφελούς απασχόλησης που «τρέχουν» τώρα για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν μόλις τρείς (3) θέσεις για μηχανικούς Τ.Ε. όταν οι αντίστοιχες θέσεις Π.Ε. είναι είκοσι (20) γιατί;;;
Έστω και την τελευταία στιγμή η πολιτεία, η κεντρική αλλά και η τοπική διακυβέρνηση επιβάλλεται να βρει τρόπους ώστε να ανακουφίσει έστω και λίγο τους νέους μηχανικούς, εκτός αν θέλει έως το 2020 να μην υπάρχει κανείς νέος μηχανικός στην Ελλάδα, αφού θα αναγκαστούμε όλοι να μεταναστεύσουμε αναζητώντας τη στοιχειώδη μορφή αξιοπρεπούς διαβίωσης σε άλλες χώρες!!!

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΕ...ΘΕΡΜΙΚΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ!!!

ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ –ΤΟΤΕ- ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΟΙΑΖΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ!
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό πρωτ. 1003585 που έχει λάβει από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ο Μιχάλης Βέσσης, για «Θερμικούς στροβιλοαντιδραστήρες χωρίς καύσιμο για ανοικτό και κλειστό κύκλωμα»! Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έγραψε στα παλαιά του υποδήματα την εκπληκτική εφεύρεση που αν αξιοποιείτο θα έδινε τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία! Ο Τσοχατζόπουλος, όπως φαίνεται, τότε ενδιαφερόταν πώς θα μαζέψει περισσότερες μίζες από τα εξοπλιστικά!
Του Μάκη Βραχιολίδη/ «Ελεύθερη Ώρα»
vrachiolidis@yahoo.gr
O 78χρονος σήμερα Μιχάλης Βέσσης τον Μάιο του 2001 τιμήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον «Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας» επειδή εφηύρε τους «Θερμικούς στροβιλοαντιδραστήρες χωρίς καύσιμο για ανοικτό και κλειστό κύκλωμα». Ήταν το διάστημα της παντοδυναμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Βέσσης δεν δίστασε να κλείσει ραντεβού και να επισκεφτεί τον Τσοχατζόπουλο έχοντας υπό μάλης την εφεύρεση του αιώνα. Το να καταργείς την καύσιμο ύλη και παράλληλα να παρέχεις μεγαλύτερη ταχύτητα σε αεροσκάφη, πλοία και τραίνα, είναι μοναδικό. Όμως, ο περιβόητος Άκης περί άλλων τύρβαζε! Νοιαζόταν μόνο πώς να φουσκώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς με τις μίζες των εξοπλιστικών!
Κι έτσι, ο σημερινός τρόφιμος των φυλακών, έγραψε στα παλαιά του υποδήματα την ευρεσιτεχνία του Μιχάλη Βέσση.
Ο ίδιος ο εφευρέτης μάς εξιστορεί την εντυπωσιακή ιστορία του ενώ δίνει σε αδρές γραμμές μερικά στοιχεία της επινόησής του:
Έχετε ήδη πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή σας. Κανονικά θα έπρεπε να σας πάρουν οι εφοπλιστές, οι ναυτιλιακές εταιρείες ή αυτοί που κατασκευάζουν πλοία, αεροπλάνα και να σας πουν «ώπα, ελάτε εδώ γιατί με σας γλιτώνουμε καύσιμα». Πήγατε σε αυτούς;
Βέσσης: Αν αυτοί προτιμήσουν τον στροβιλοαντιδραστήρα, τα πλοία τους θα τα δέσουν και τον Μιχάλη Βέση θα τον …κρεμάσουνε.
Ε, τότε λοιπόν πού απευθύνεστε; Ποιους συμφέρει η εφεύρεσή σας;
Βέσσης: Ας πούμε, τα επιβατηγά πλοία. Στα γκαζάδικα δεν συμφέρει, είναι σα να τους κόβεις την αναπνοή.
Πού δείξατε λοιπόν την ευρεσιτεχνία σας;
Βέσσης: Στο κράτος αλλά δεν μου έδωσε σημασία.
Σε ποιον αρμόδιο απευθυνθήκατε;
Βέσσης: Στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Συγκεκριμένα, στον τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, κ. Φωκίωνα. Όταν του άνοιξα τα σχέδια, δεν κατάλαβε τίποτε και με ρώτησε: «Τι είναι αυτό; Εγώ δεν είμαι μηχανολόγος». Εγώ του είπα: «Τι ρόλο παίζεις εσύ; Γιατί με καθυστερείς; Γιατί ο κ. Τσοχατζόπουλος έφερε εσένα και όχι έναν ειδικό να του εξηγήσω; Γιατί δεν ήρθε εδώ ο ίδιος ο υπουργός, τέλος πάντων;».
Κι έτσι, ο Άκης δεν σας έδωσε καμία σημασία;
Βέσσης: Καμία. Αυτός μάλλον για άλλα νοιαζόταν τότε.
Μετά τον Τσοχατζόπουλο όμως ήρθε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Σπηλιωτόπουλος, ο Μεϊμαράκης. Πήγατε σε κανέναν από αυτούς;
Βέσσης: Όχι, Αφού ο Τσοχατζόπουλος μου έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα, ποιος θα μου έδινε σημασία, σκέφτηκα. Και το πράγμα έμεινε εκεί.
Ο κ. Βέσσης όμως χτύπησε την πόρτα της… Ιαπωνίας! Αλλά του ζήτησαν μακέτα του έργου.
Βέσσης: Φοβήθηκα και δεν τους έδωσα μακέτα. Αν άλλαζαν 6-7 σημεία από την πατέντα μου, μπορεί να την παρουσίαζαν ως δική τους και να μου έκλεβαν την ιδέα. Αν είχα ένα εργοστάσιο θα είχα κατασκευάσει μόνος μου τον στροβιλοαντιδραστήρα. Είμαι παιδί μηχανουργού. Ο πατέρας μου είχε μηχανουργείο πλοίων και από 5 χρονών είμαι στο χώρο. Σήμερα όμως με την κρίση που υπάρχει και με 750 ευρώ σύνταξη τι μπορώ να κάνω; Πρόκειται για την Ελλάδα όμως. Μιλάνε για οικονομική ανάπτυξη και την ώρα που τους προσφέρεται η ευκαιρία να έχουν κίνηση πιο γρήγορη σε αεροπλάνα, τραίνα και πλοία και κυρίως χωρίς καύσιμο, μένουν αδρανείς.
Η περίπτωση του Μιχάλη Βέσση μοιάζει με αυτή των επιστημόνων που ανακαλύπτουν φάρμακο για τον καρκίνο αλλά που οι φαρμακοβιομηχανίες και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κινούνται γύρω από αυτές, δεν αφήνουν ούτε κουνούπι να περάσει! Θυμάστε την Ελληνίδα γιατρό από την Αυστραλία που πριν από μερικά χρόνια ήρθε στην Αθήνα έχοντας ανακαλύψει το φάρμακο του καρκίνου του στήθους; Μέσα σε λίγο διάστημα τα συστημικά ΜΜΕ την είχαν βγάλει γραφική και τρελή, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πάρει τις βαλίτσες της και να ρίξει μαύρη πέτρα στην Ελλάδα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον Μιχάλη Βέσση που επινόησε την κίνηση χωρίς καύσιμο σε αεροπλάνα, τραίνα και πλοία και μάλιστα με περισσότερη ταχύτητα. Άντε τώρα να τα βάλει μόνος του με τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται γύρω από τα καύσιμα! «Θα με κρεμάσουνε», λέει κι ο ίδιος. Είναι δυνατόν λοιπόν οποιαδήποτε κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του κ. Βέσση την ώρα που, ειδικά οι σημερινοί ολετήρες, ακόμη και την επιβίωσή τους την εξαρτούν από τους τοκογλύφους και τους νταβατζήδες; Συνεπώς η περίπτωση του 78χρονου εφευρέτη μοιάζει να έχει παρόμοιο τέλος με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων Ελλήνων σκαπανέων.
Ας μας δώσει όμως ο ίδιος ο εφευρέτης μερικά χρήσιμα στοιχεία για την εκπληκτική επινόησή του.
Βέσσης: Αυτός είναι ένας θερμικός στροβιλοαντιδραστήρας ανοιχτού κυκλώματος. Είναι χρήσιμος για την πλεύση του πλοίου ώστε να πλέει με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ποια καράβια αφορά αυτή η ευρεσιτεχνία;
Βέσσης: Όλα.
Δηλαδή και το «δελφίνι» το οποίο είναι ήδη ταχύπλοο;
Βέσσης: Βεβαίως και το «δελφίνι» αφορά, μόνο που στην περίπτωσή του θα εφαρμοστεί ο δεύτερος τύπου στροβιλοαντιδραστήρα.
Χωρίς καύσιμο πάντα;
Βέσσης: Ναι, αυτή είναι η όλη ουσία της εφεύρεσης.
Αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή και στα αυτοκίνητα;
Βέσσης: Στα αυτοκίνητα είναι ο κινητήρας αντιβαρύτητας.
Στα αεροπλάνα εφαρμόζεται;
Βέσσης: Βεβαίως.
Με ποιο τρόπο, μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Βέσσης: Το αεροπλάνο κάνει παραγωγή αερίων με τη βοήθεια του καυσίμου. Η δική μου εφεύρεση έχει μηχανισμούς που είναι σύμφωνοι με τους νόμους της φύσης. Θερμαντήρες που είναι καταλλήλως κατασκευασμένοι και στο εσωτερικό τους υπάρχουν αντιστάσεις κατασκευασμένες από άργυρο για την ακαριαία πυράκτωση. Περνώντας μέσα ο αέρας, τον κάνει «ατομική βόμβα».
Γιατί χρησιμοποιείτε άργυρο;
Βέσσης: Για να θερμαίνει τα θερμαντικά στοιχεία, τις αντιστάσεις. Όταν ο άργυρος δεχτεί την παραμικρή θερμοκρασία διαστέλλεται αμέσως. Όταν πυρακτωθούν τα θερμαντικά στοιχεία, το αέριο που παραμένει μέσα διαστέλλεται.
Και η αντίσταση πώς θερμαίνεται;
Βέσσης: Με την παραγωγή ρεύματος από μπαταρία «κομπλαρισμένη» με 220 watt.
Οπότε, χωρίς καύσιμο δεν υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος.
Βέσσης: Εννοείται και είναι από τα βασικά προτερήματα της εφεύρεσης
thesecretrealtruth.blogspot.com

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΡΕΥΕΙ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ...

Πώς ο χιλιοτραγουδισμένος Πηνειός έγινε..ρυάκι



Είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της χώρας, διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά αρκετών παραποτάμων. Με τα νερά του υδρεύονται 80.000 στρέμματα και παράλληλα υδροδοτούνται οικισμοί της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες μέρες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, και ειδικότερα στη γέφυρα του Βαλομανδρίου, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, έχει μετατραπεί σε... ποταμάκι ή ακόμα σε άλλα σημεία σε ρυάκι!

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νικήτας Μυλόπουλος, η θερινή μείωση της ποτάμιας παροχής είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, στον ετήσιο υδατικό κύκλο, που πιθανώς τα τελευταια χρόνια να εντείνεται λόγω των ακραίων φαινομένων (ξηρασία) και της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση του Πηνειού όμως, προσθέτει ο ίδιος, η εντυπωσιακή μείωση της παροχής είναι κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής και οφείλεται στην έλλειψη συνολικού προγράμματος διαχείρισης του νερού στην περιοχή. Η χωρίς σχέδιο υπεράρδευση, η κατακράτηση υδατικών όγκων σε κρίσιμα σημεία ροής, η δραματική πτώση του υπόγειου υδροφορέα και επομένως η απώλεια της αλληλεπίδρασης του επιφανειακού με το υπόγειο υδατικό σύστημα, οι αμμοληψίες, η ρύπανση, κλπ είναι μερικές από τις αιτίες που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα, δεν παραλείπει να επισημάνει ακόμα ο κ. Μυλόπουλος. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε, προσθέτει, πως η χρόνια ανατροπή του υδατικού ισοζυγίου στην ευρύτερη λεκάνη απορροής μειώνει, χρόνο με τον χρόνo, τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Σύμφωνα τώρα με το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων, 2014-2019, το οποίο έχει τεθεί υπό διαβούλευση, ο Πηνειός ποταμός είναι ο κύριος και πιο αξιόλογος ποταμός της Θεσσαλίας. Πηγάζει από την ανατολική πλευρά της Πίνδου, από το Λάκμο ή Περιστέρι, κοντά στον Ζυγό του Μετσόβου και εισέρχεται στη θεσσαλική πεδιάδα κοντά στην Καλαμπάκα, διέρχεται νότια των Τρικάλων και μέσω του στενού φαραγγιού μεταξύ Ζάρκου και Τιτάρου, εξέρχεται στην πεδιάδα της Λάρισας και, μέσω της κοιλάδας των Τεμπών στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων, έχει καταγράψει τον ποταμό Πηνειό στον κατάλογο των σημαντικότερων υγροτόπων της Ελλάδας με κωδικό 1401160 00. Ο Πηνειός ποταμός, μαζί με τους παραποτάμους του, αποτελεί για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη και είναι ο κύριος αποστραγγιστικός αγωγός της Θεσσαλίας. Είναι ποταμός με μεγάλες διακυμάνσεις στην παροχή του, με μέγιστη 2.000 m3/sec και ελάχιστη, κατάντη της Λάρισας, 5 m3/sec. Το συνολικό μήκος του είναι 216 Km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 km2.