Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΗ LARISSANET ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Κλείνοντας αυτό τον κύκλο άρθρων με θέματα θέρμανσης για κατοικίες θα αναφερθούμε σε αυτή την έκδοση στην εξοικονόμηση ενέργειας και πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί στις κατοικίες. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο αποδοτικό κι αν είναι ένα σύστημα θέρμανσης, όσο ποιοτική κι αν είναι η καύση του και το καύσιμο του, όταν σε μία κατοικία δεν υπάρχει επαρκής θερμομόνωση, τότε η θερμική μας άνεση στο χώρο δεν είναι η απαιτούμενη και δεν επιτυγχάνεται οικονομία ούτε ενέργειας αλλά ούτε χρηματική…  Η χώρα μας στο θέμα της θερμομόνωσης των κτιρίων δυστυχώς ήταν και είναι πολύ πίσω. Για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτιρίων (Κ.Θ.Κ.) το 1980 ο οποίος απαιτούσε την τοποθέτηση θερμομόνωσης για τα τότε νέα κτίρια, ενώ μόλις το 2010 η χώρα μπήκε επίσημα στην νοοτροπία της εξοικονόμησης ενέργειας με το ΦΕΚ 407-Β/9/4/2010 όπου εμφανίσθηκε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.  Αποτέλεσμα της καθυστέρησης στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι η Ελλάδα να είναι από τις πιο ενεργοβόρες χώρες της Ε.Ε. καθώς ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 30% περισσότερη ενέργεια από ένα νοικοκυριό στη Ισπανία, 50% περισσότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο σπίτι στην Πορτογαλία, ενώ καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ακόμη και από χώρες με πολύ ψυχρότερο κλίμα όπως το Βέλγιο και την Τσεχία. Σύμφωνα με έρευνες τουλάχιστον το 80% των Ελληνικών κατοικιών χρειάζονται κάποιο είδος ενεργειακής αναβάθμισης. Βέβαια κάποια βήματα έγιναν με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με το οποίο τα ελληνικά νοικοκυριά χρηματοδοτούνταν με επιδοτούμενα έως 70% ποσά έως και 15000 ευρώ για να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες τους. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και εκτελέστηκαν εργασίες (2011-2014) σε πάνω από 30.000 κατοικίες. Όμως για λόγους που η μόνη υπεύθυνη να μας απαντήσει είναι η πολιτεία τον τελευταίο 1,5 χρόνο το πρόγραμμα κυριολεκτικά πάγωσε με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 50.000 αιτήσεις νοικοκυριών  που έχουν εγκριθεί, ενώ η αγορά, οι μηχανικοί και τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα! Η τελευταία ενημέρωση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α λέει ότι από το νέο έτος το πρόγραμμα ξεπαγώνει…
Εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας Οι εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να  πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος αλλά και εκτός προγράμματος όταν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τον ιδιοκτήτη είναι:
-         Προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους, δώματα, οροφές και πιλοτές, ή εσωτερική θερμομόνωση σε τοίχους.
-         Αντικατάσταση των κουφωμάτων των ανοιγμάτων του κτιρίου (πόρτες και παράθυρα) με κουφώματα αλλά και υαλοπίνακες με χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας.
-         Τοποθέτηση σκιάστρων στα ανοίγματα του κτιρίου. 
-         Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (π.χ. από λέβητα πετρελαίου σε ατομικό λέβητα αερίου) ή εγκατάσταση διατάξεων ελέγχου λειτουργίας του συστήματος  θέρμανσης.
-         Εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων για Ζεστό Νερό Χρήσης.
Κέρδος: Με την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας μας επιτυγχάνουμε μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:
-         Ενεργειακή οικονομία, καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια για θέρμανση καθώς έχουμε μειώσει τις απώλειες με  αποτέλεσμα να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα για θέρμανση και βέβαια κάνουμε απόσβεση μέσα σε λίγα χρόνια του όποιου ποσού των παρεμβάσεων.
-         Οικονομία και στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αυτό επιτυγχάνεται και με την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού.
-         Αισθητική αναβάθμιση, καθώς με τις παρεμβάσεις  ανακαινίζουμε ταυτόχρονα  ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού μας.
-         Εκσυγχρονισμό της οικίας μας αφού με τις παρεμβάσεις έχουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης, τις διατάξεις ελέγχου τους  αλλά και τα κουφώματα.

Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.

Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΗΛΕΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Μέχρι πριν μερικά χρόνια η θέρμανση κατοικιών με ηλεκτρική ενέργεια θεωρούνταν και πράγματι ήταν μόνο επικουρική. Όμως το τελευταίο διάστημα η τεχνολογία έχει προχωρήσει ιδιαιτέρως πολύ στο κομμάτι των θερμαντικών μέσων και συστημάτων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Βεβαίως δεν μιλάμε μόνο για τους θερμοπομπούς, τις σόμπες αλογόνου αλλά και τα κάθε είδους θερμοσώματα που λειτουργούν με ρεύμα, αλλά κυρίως για τις αντλίες θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε υδρόψυκτες και αερόψυκτες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ οι δυνατότητες τους πλέον έχουν διευρυνθεί αφού μπορούν να συνδεθούν με σώματα, να παράγουν ζεστό νερό χρήσης (Ζ.Ν.Χ.) κι άλλα.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Τα θερμοσώματα παράγουν το 100% της ενέργειας που απορροφούν, π.χ. ένας θερμοπομπός ο οποίος αποδίδει 2Kw σε ένα χώρο σημαίνει ότι καταναλώνει και 2kw ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως οι αντλίες θερμότητας (στις οποίες ανήκουν και τα κλιματιστικά) για την κάθε μονάδα ενέργειας που θα  καταναλώνουν θα αποδώσουν το τριπλάσιο, περίπου 2,5 με 3 μονάδες, ακόμη οι νέες αντλίες θερμότητας τεχνολογίας inverter στα κλιματιστικά θα αποδώσουν έως και 4 φορές περισσότερη από την ενέργεια που θα καταναλώσουν. Συνεπώς οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται σε σχέση με αυτό που αποδίδουν η οικονομικότερη μορφή ενέργειας καθώς σύμφωνα με έρευνες για ένα μέσο διαμέρισμα  σε σχέση με το φυσικό αέριο το χρηματικό ποσό που μπορεί να εξοικονομήσει ο ιδιοκτήτης είναι έως και 20% ενώ σε σχέση με το πετρέλαιο έως 30%.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Τα μειονεκτήματα της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας είναι τα εξής:
-         Έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης.
-         Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυξηθεί.
-         Οι αντλίες θερμότητας δεν ενδείκνυνται για περιοχές οι οποίες έχουν συχνά πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών κελσίου, εκεί πέφτει αρκετά η απόδοσή τους…
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Όπως σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, έτσι και στις αντλίες θερμότητας πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση συντήρηση και καθαρισμός τους, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποδοτικότητά τους και στα κλιματιστικά η καλή ποιότητα του αέρα.

Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.

Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων

*Το παρόν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα LARISSANET στις 11/12/2015

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ...


Υπεγράφη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Τα βασικά σημεία της απόφασης:
Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:
  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία).
Υπεγράφη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Υπεγράφη η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Το ποσό του επιδόματος ορίζεται σε 0,25 ευρώ κάθε λίτρο κατανάλωσης, του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης.
Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30 Απριλίου 2016, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016.
Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET.
Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει αποσταλεί στο ΦΕΚ για δημοσίευση.