Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχεται από τον Ιανουάριο επιδότηση έως 60% για όλους, ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις

 


Στην τελική ευθεία μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οριστικοποίηση των παραμέτρων
 του προγράμματος επιδότησης 250.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, μικρές επιχείρησης και αγρότες, 
καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ΥΠΕΝ προγραμματίζει την «ενεργοποίηση» του
 προγράμματος τον Ιανουάριο, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα για τους όρους ένταξης και, με αυτό τον τρόπο, να έχουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν. Στη συνέχεια, θα γίνει η επίσης προκήρυξη του προγράμματος, με Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του και η οποία μεταξύ άλλων θα καθορίζει την έναρξη κατάθεσης των αιτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο χρηματοδότησης των 250.000 φωτοβολταϊκών είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι «θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυξημένη επιδότηση με συνδυασμό με μπαταρίες


Όπως είχε γράψει το Insider.gr λίγα 24ωρα μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού, με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις, με τη χρηματοδότηση των δικαιούχων να φτάνει έως έως 60%. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ανώτερο αυτό ποσοστό θα αφορά τα φωτοβολταϊκά που θα συνδυαστούν με μπαταρίες. Αντίθετα, για τα «απλά» φωτοβολταϊκά η χρηματοδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 30%.

Όλα τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Επομένως, όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλώνονται από τον ιδιοκτήτη του συστήματος την ώρα που παράγονται, θα διοχετεύονται στο δίκτυο. Έτσι, θα μπορούν να συμψηφισθούν με τη ζήτηση σε ρεύμα του καταναλωτή, όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ηλεκτρισμό (όπως το βράδυ).

Ο λόγος της αυξημένης επιδότησης στον συνδυασμό με μπαταρίες είναι ότι, λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που επικρατούν με την ενεργειακή κρίση, έτσι κι αλλιώς ένα «απλό» φωτοβολταϊκό αποτελεί συμφέρουσα επένδυση, η οποία στην τρέχουσα συγκυρία μπορεί να συμψηφισθεί στα 7-9 χρόνια.

Έτσι, ένα νοικοκυριό θα απολαμβάνει τα επόμενα 16-18 χρόνια (αφού οι συμβάσεις είναι 25ετείς) εντελώς δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο, καλύπτοντας περίπου το 30% των αναγκών του σε ρεύμα χωρίς το παραμικρό κόστος. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, αγγίζοντας το 55%, για μία μικρή επιχείρηση. Κατά συνέπεια, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιβαρυνθεί η τιμή του εξοπλισμού, το ύψος της χρηματοδότησης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη επιδότηση θα αποτελέσει κίνητρο για τον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, οι οποίες έχουν αυξημένο κόστος. Όσο περισσότερα είναι τα συστήματα που θα συνδυασθούν με μπαταρίες, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για το δίκτυο, καθώς με την αποθήκευση μέρους της πλεονάζουσας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στους συσσωρευτές και όχι την έγχυσή της στο δίκτυο, αποφεύγονται φαινόμενα συμφόρησης.

Δύο εναλλακτικές για τον τρόπο επιλογής των δικαιούχων

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των δικαιούχων, στην περίπτωση των νοικοκυριών το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι να ακολουθηθεί μία παρόμοια λογική με το «Εξοικονομώ» που «τρέχει» τώρα, δηλαδή να υπάρχει μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά το υπουργείο να προκρίνει τη λύση της χρονικής προτεραιότητας (στα πρότυπα παλαιότερων «Εξοικονομώ»).

Η δεύτερη εναλλακτική θα διασφάλιζε περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς. Αυτή την περίοδο, το υπουργείο σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών, ώστε να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Όποια λύση κι αν επιλεγεί, το βέβαιο είναι ότι για τα 250.000 φωτοβολταϊκά και των τριών κατηγοριών δικαιούχων έχει διασφαλισθεί ο απαραίτητος χώρος ηλεκτρικός «χώρος», για τη σύνδεση των συστημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κι αυτό γιατί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έχει «απελευθερωθεί» πανελλαδικά στο δίκτυο ισχύς 2,5 GW για ανάλογα μικρά «πράσινα» συστήματα (έως 10 kW), τα οποία καλύπτουν τις εφαρμογές που θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος.

Απλοποίηση της αίτησης σύνδεσης

Σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη του ΥΠΕΝ, που νομοθετεί την υλοποίηση του προγράμματος και παραπέμπει στην Υπουργική Απόφαση για την «ενεργοποίησή» του, καθορίζεται ότι η δράση θα «τρέξει» από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επομένως, ο Διαχειριστής θα έχει διπλό ρόλο, υποδεχόμενος τόσο τις αιτήσεις σύνδεσης των συστημάτων, όσο και τα αιτήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η διαδικασία κατοχύρωσης του ηλεκτρικού «χώρου» να απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο πριν να «τρέξει» η δράση. Με την απλοποίηση, θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιολογητικών όσο το δυνατόν περισσότερο, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ακόμη πιο «φιλική» (ώστε να μην χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί), ενώ όλα τα βήματά της θα υλοποιούνται ηλεκτρονικά.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδέχεται και τα αιτήματα για το πρόγραμμα, υπάρχουν σκέψεις η διαδικασία αιτήσεων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών να ξεκινήσει νωρίτερα από την κατάθεση των αιτημάτων για επιδότηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας του προγράμματος.

Κώστας Δεληγιάννης

insider.gr

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

EΡΧΟΝΤΑΙ;;; Επιδοτήσεις από 40% ως 60% για φωτοβολταϊκά στη στέγη



Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ενεργειακή αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υψηλή γεωπολιτική ένταση, η οποία «τροφοδοτήθηκε» εκ νέου την περασμένη εβδομάδα από τις δηλώσεις Βλαντίμιρ Πούτιν περί επιστράτευσης, οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις ικανές να λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία των καταναλωτών από μια κρίση εφοδιασμού, εν όψει και του χειμώνα, αλλά και από το ενεργειακό κόστος.

NanoDomiΟι κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά, ωστόσο δεν αποτελούν μόνιμη λύση, σε αντίθεση με την αυτοπαραγωγή ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό, ή αλλιώς net-metering. Εξ ου και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών και μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να εγκαταστήσουν μικρά ηλιακά συστήματα για net-metering.

H αποπληρωμή

Με κρατική επιδότηση – την οποία οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει την προσδιορίζουν στο 40% με 60% του κόστους εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος – ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης περιορίζεται σημαντικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε για «Το Βήμα» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αποσβεστεί σε εννέα χρόνια, ενώ εάν επιδοτηθεί π.χ. με 50% ο χρόνος περιορίζεται σε 4,7 χρόνια. Αντιστοίχως, για έναν εμπορικό καταναλωτή η επένδυση για ένα σύστημα των 10 κιλοβάτ μπορεί σήμερα να αποσβεστεί σε 6,6 έτη, ενώ με επιδότηση 50% ο χρόνος αποπληρωμής περιορίζεται στα 3,5 έτη. Αλλωστε, στη νέα πολιτική της ΕΕ – όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα – η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Ετσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες. Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023. Τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των αγροτών θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ανάγκη για νέο χώρο

Οσον αφορά τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα συστήματα net-metering, θα αξιοποιηθούν τα 2,5 GW (γιγαβάτ) που «απελευθερώθηκαν», με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση,  από τους μετασχηματιστές της χώρας – δηλαδή 10 MW (μεγαβάτ) από κάθε έναν μετασχηματιστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, βάσει του νόμου 4951/2022, ο Διαχειριστής του Δικτύου διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος 10 MW ανά υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή net-metering, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering) και παραγωγών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των υποσταθμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα (εξαιρούνται τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά) και κατανέμεται σε αυτοπαραγωγούς ενέργειας, με ανώτατο όριο ισχύος σταθμού τα 10 kW, ως εξής: 40% για οικιακή χρήση, 30% για αγροτική χρήση και 30% για τον δευτερογενή – τριτογενή τομέα.

Aναδρομική ισχύ

Πάντως, το πρόγραμμα επιδοτήσεων φωτοβολταϊκών δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, με τα επιτελεία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης να προσδιορίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις προς τα μέσα Οκτωβρίου.  Στο μεταξύ, η αγορά μικρών φωτοβολταϊκών έχει «παγώσει» καθώς όσοι είχαν ξεκινήσει την εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας σταμάτησαν προσωρινά τις διαδικασίες αναμένοντας τις επιδοτήσεις. Γι΄ αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση το πρόγραμμα των επιδοτήσεων να έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή να μπορούν να επιδοτηθούν και έργα που ηλεκτρίστηκαν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά π.χ. την ημερομηνία εξαγγελίας του προγράμματος.


Τράτσα Μάχη

Εφημερίδα “Το Βήμα”

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Φωτοβολταϊκά στέγης: Η επιδότηση, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η απόσβεση.

 


Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 θα μπορούν όσοι θέλουν να ενταχθούν στο 

ειδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ισχύος

 μέχρι 6kWp. Το ζήτημα της αυτοπαραγωγής (net metering) έχει ανέβει ψηλά στην

 ατζέντα με τους στόχους της πολιτείας, καθώς μέχρι το 2030 θα πρέπει 120.000

 νοικοκυριά να κάνουν παρεμβάσεις στα σπίτια τους, στο πλαίσιο ειδικού 

προγράμματος προϋπολογισμού 1,8 δις. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής για τα φωτοβολταϊκά στέγης έχουν τα φυσικά πρόσωπα μη

επιτηδευματίες τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο 

εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω

 μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν ήδη κατά το χρόνο υποβολής 

του σχετικού αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση

 τoυ ιδιοκτήτη του χώρου. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει για τους ιδιοκτήτες

 διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που θέλουν να βάλουν Φ/β στέγης το γεγονός πως

 αποτελεί προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών που 

αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με 

έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των 

ενδιαφερομένων.

Μέσα σε 15 μέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης του ενδιαφέροντος οφείλει ο 

ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της 

αιτούμενης σύνδεσης. Από την άλλη ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός 60 ημερών να 

καταβάλλει τη σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης, 

άλλως με την πάροδο αυτής της προθεσμίας αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του

 ηλεκτρικού χώρου και η προτεινόμενη Σύμβαση Σύνδεσης δεν ισχύει.

Ποιοι είναι οι προϋποθέσεις για φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση


Προϋπόθεση για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο Πρόγραμμα είναι

 η ύπαρξη ενεργής σύνδεσης οικιακής κατανάλωσης (παροχή οικιακής χρήσης) 

ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού στο κτίριο όπου

 το σύστημα εγκαθίσταται.

Μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης της ιδιοκτησίας του 

κυρίου του φωτοβολταϊκού πρέπει να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων 

πηγών ενέργειας, όπως ενδεικτικά ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο 

Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης στο πλαίσιο του 

Αναπτυξιακού Επενδυτικού νόμου, όπως κάθε φορά ισχύει, των 

συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων

χρηματοδότησης (πχ. στο πλαίσιο ΕΠ του ΕΣΠΑ) και γενικότερα

οποιουδήποτε άλλου προγράμματος χρηματοδότησης.


Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας

Σε οικία 100τμ. με ετήσια κατανάλωση περίπου 8.000kWh, η συνολική ετήσια χρέωση για 

ηλεκτρική ενέργεια θα είναι της τάξης των 1.200€, (συνολική μοναδιαία χρέωση 0,16€/kWh 

βάσει Eurostat 2019).

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 5,5kWp, συνολικού κόστους 8.000€ (με ΦΠΑ), η 

ετήσια παραγόμενη ενέργεια θα ισούται με 8.000kWh. Συνεπώς, σχεδόν θα μηδενιστεί η 

ανταγωνιστική χρέωση ενέργειας.

Θεωρώντας τον συντελεστή ταυτοχρονισμού ίσο με 50%, η συνολική εξοικονόμηση στη 

χρέωση ενέργειας θα είναι της τάξης των 1.200€. Δηλαδή, η συνολική ετήσια χρέωση, μέσω 

του ενεργειακού συμψηφισμού, θα μειωθεί κατά περίπου 70%. Η δε απόσβεση του κόστους 

επένδυσης του εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη συντήρησης και ασφάλισης του 

εξοπλισμού, θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 7 έτη, καθιστώντας τη συγκεκριμένη επένδυση 

εξαιρετικά συμφέρουσα.

Τι ισχύει για φωτοβολταϊκό σε στέγη επιχείρησης;

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο μη οικιακής χρήσης, αποδεικνύεται 

ακόμα πιο επωφελής για τον επιχειρησιακό πελάτη, με δεδομένο ότι:

  • το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, συντήρησης και ασφάλισης ανά εγκατεστημένο kWp 
  • είναι μικρότερο, λόγω της οικονομίας κλίμακος (θεωρώντας ότι η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μεγαλύτερη από αυτή για μία οικία).
  • Ο συντελεστής ταυτοχρονισμού είναι μεγαλύτερος (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων), αφού οι ώρες λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων συμπίπτουν με αυτές της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού.
  • Οι χρεώσεις ΦΠΑ συμψηφίζονται, ενώ η συνολική δαπάνη της επένδυσης εκπίπτει του φόρου.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 50kWp, το συνολικό κόστος 

εκτιμάται σε 40.000€, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας

 ανέρχεται στις 70.000kWh. Θεωρώντας ότι η παραγωγή με την κατανάλωση ενέργειας 

ταυτοχρονίζονται κατά 90%, τότε προκύπτει καθαρή μείωση στο κόστος ενέργειας της τάξης

 των 11.000€ ετησίως. Το διάστημα που θα απαιτηθεί για να αποσβεστεί το ποσό της αρχικής 

επένδυσης είναι περίπου 4 έτη.

ΠΗΓΗ1ΠΗΓΗ2 

https://bautherm.gr/