Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΖΑΚΙ


Φίλες και φίλοι, καθώς είμαστε πλέον στο τέλος του φθινοπώρου και βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το χειμώνα, μέσα από αυτή τη στήλη θα ασχοληθούμε με το ζήτημα της θέρμανσης των κατοικιών στην περιοχή του Νομού Λάρισας. Μέσω της φιλοξενίας της Larissanet θα παρουσιάζουμε τα συστήματα θέρμανσης, τα υπέρ και τα κατά του κάθε συστήματος αλλά και τον θεωρητικό τρόπο χρήσης και συντήρησής τους.
H χώρα μας χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες (Α: η πιο θερμή και Δ: η πιο ψυχρή). Ο νομός Λάρισας ανήκει στη Γ κλιματική ζώνη. Η  πόλη της Λάρισας αλλά και οι τριγύρω περιοχές έχουν το παράδοξο να είναι πολύ θερμές το καλοκαίρι αλλά πολύ ψυχρές λόγω υγρασίας το χειμώνα.
Θέρμανση με τζάκι:      Το ζήτημα της θέρμανσης παλαιότερα δεν απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Λαρισαίοι θερμαίνονταν με πετρέλαιο. Το τζάκι θεωρείτε μια επικουρική και τοπική μορφή θέρμανσης. Μέχρι πριν μια πενταετία χρησιμοποιούνταν κυρίως για αισθητικούς λόγους ιδιαίτερα στις πόλεις, όμως τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών δυσχερειών για χιλιάδες Λαρισαίους το τζάκι αποτελεί πλέον την κύρια μορφή θέρμανσης της οικίας τους.
Όσοι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τζάκια πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 - Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της ξυλείας που χρησιμοποιείται για την καύση. Καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα ξύλα μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη ώστε να είναι ξερά.
- Καλύτερης ποιότητας θεωρούνται τα ξύλα από δρυ, έλατο, οξιά και ελιά.
- Η αποθήκευση της ξυλείας πρέπει να γίνεται σε στεγασμένο και ταυτόχρονα  καλά αεριζόμενο χώρο, δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας κάτοικοι διαμερισμάτων στοιβάζουν τα ξύλα στις βεράντες τους, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να φθείρονται και να υγραίνονται…
- Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα προσανάμματα (καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρά κλαδιά ανάμεσα στα ξύλα), απαγορευτική η χρήση οινοπνεύματος και χαρτιών.
- Σήμα κινδύνου: Αποφεύγουμε την καύση οποιουδήποτε μη καθαρού ξύλου, βαμμένων ξύλων, και άλλων υλικών που περιέχουν μορφή ξύλινης ύλης, καθώς αυτά δημιουργούν και αυξάνουν επικίνδυνους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Έτσι τα μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπερνούν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται βλαβερές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου αλλά και μόλυνση στο φυσικό περιβάλλον.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραδοσιακά παλιού τύπου τζάκια κατασκευασμένα από πυρότουβλο ή μαντέμι δεν μπορούν να προσδώσουν στο χώρο απόδοση μεγαλύτερη από το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ τα ενεργειακά τζάκια όσο σύγχρονα και καλής ποιότητας κι αν είναι δύσκολα ξεπερνούν το 80% στο βαθμό απόδοσης της ενέργειας.
Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι όπως κάθε σύστημα θέρμανσης έτσι και το τζάκι πρέπει να συντηρείτε μία φορά το χρόνο. Η συντήρησή του περιλαμβάνει καθαρισμό στην εστία καύσης (ποτέ χρήση χημικών),  αλλά και στην καμινάδα (μηχανικός καθαρισμός).  
Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.

Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LARISSANET ΣΤΙΣ 6/11/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου