Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Θέρμανση κατοικίας με πετρέλαιο

Το πετρέλαιο παραμένει το δημοφιλέστερο μέσο θέρμανσης στην πόλη της  Λάρισας αλλά και στις γύρω περιοχές. Χιλιάδες κατοικίες θερμαίνονται με πετρέλαιο καθώς όλες οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν από τη δεκαετία του 1960 έως και τις αρχές του 2000 εγκαθιστούσαν κεντρική θέρμανση με λέβητες πετρελαίου. Επίσης οι μονοκατοικίες και τα ολιγοόροφα κτίσματα που παλιά θερμαίνονταν με σόμπες πετρελαίου ή ξύλου τοποθέτησαν σταδιακά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 καλοριφέρ, φυσικά με τη χρήση καυστήρων πετρελαίου…
Πλεονεκτήματα:
-         Το πετρέλαιο είναι ένα σταθερό, δοκιμαζόμενο και ασφαλές μέσο θέρμανσης.
-         Με τη χρήση του (ειδικά με τους νέους ψηφιακούς θερμοστάτες) επιτυγχάνουμε την ομοιόμορφη  κατανομή θέρμανσης σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας.
-         Το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη έχει πολύ υψηλή απόδοση – δηλαδή εκμεταλλευόμαστε σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια που παράγεται από την καύση του.
-         Με την προϋπόθεση του σωστά ρυθμισμένου καυστήρα είναι ένα καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς οι εκπομπές του σε διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

Μειονεκτήματα:
-         Στις περισσότερες εγκαταστάσεις, ειδικά στις παλαιότερες οι λέβητες είναι υπερδιαστασιολογημένοι, αυτό συμβαίνει διότι για να ήταν σίγουροι οι τότε εγκαταστάτες (οι οποίοι δεν είχαν στην πλειονότητα τους επιστημονική εξειδίκευση για να υπολογίσουν τις ενεργειακές απώλειες του κτιρίου) ότι η οικία θα θερμανθεί  επαρκώς, τοποθετούσαν λέβητες μεγαλύτερης ισχύος από την απαιτούμενη σε kw. Έτσι μπορεί οι χώροι να ζεσταίνονταν αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράγονταν και διοχετεύονταν στους χώρους περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη, δηλαδή μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου άρα και μεγαλύτερο κόστος για την αγορά πετρελαίου.
-         Η τιμή του. Επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές αλλά και κοινωνικές εξελίξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερότητα. Ακόμη, αυξάνεται λόγω του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης Μάλιστα κάποιες χρονιές η τιμή του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα ακριβή αφού ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 ευρώ/λίτρο. Φέτος η τιμή του κινείται σε λογικά πλαίσια  +- 0,80 ευρώ /λίτρο.
Ανάσα για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί το επίδομα που δίνεται από την πολιτεία στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

Συντήρηση καυστήρα:
Κάθε χρόνο πριν την έναυση του καυστήρα πετρελαίου πρέπει να γίνεται η συντήρησή του, η οποία περιλαμβάνει καθαρισμό και παράδοση του φύλλου συντήρησης λέβητα από πιστοποιημένο τεχνικό καυσίμων. Στο φύλλο μερικά από όσα αναγράφονται είναι  οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει, οι μετρήσεις των καυσαερίων αλλά  και ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης του λέβητα.

Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.
                                                                                 Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LARISSANET ΣΤΙΣ 20/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου