Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Θέρμανση κατοικίας με φυσικό αέριο


Το φυσικό αέριο έκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Λάρισας στις αρχές του 2000. Δειλά – δειλά τότε κάποιες νεόδμητες οικοδομές άρχισαν να εγκαθιστούν ως μέσο θέρμανσης καυστήρα φυσικού αερίου. Μάλιστα αρχικά τοποθετούνταν κεντρικοί λέβητες για επάρκεια θέρμανσης σε πολυκατοικίες.
Σήμερα, το δίκτυο φ.α  επεκτείνεται σε όλη την πόλη και σε γύρω περιοχές κι έτσι  χιλιάδες σπίτια Λαρισαίων θερμαίνονται με φυσικό αέριο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με  επίτοιχους λέβητες.
Τα είδη των λεβήτων:
Οι λέβητες χωρίζονται στους συμβατικούς και στους λέβητες συμπύκνωσης. Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι αρκετά ακριβότεροι από τους συμβατικούς αλλά πολύ πιο αποδοτικοί καθώς αποδίδουν ενέργεια έως και  20% περισσότερη στο θερμαινόμενο χώρο (ο «συμβατικός» βαθμός απόδοσής τους ξεπερνά το 100%), δηλαδή κατά την χρήση λέβητα συμπύκνωσης με μικρότερη κατανάλωση καυσίμου από ότι στον συμβατικό πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει διότι στο λέβητα συμπύκνωσης, τα καυσαέρια που παράγονται στο θάλαμο καύσης περνούν από εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο ανακτάται μέρος της θερμότητας που θα έφευγε προς το περιβάλλον, για την προθέρμανση του νερού που προκύπτει από το δίκτυο της οικίας.
Πλεονεκτήματα φ.α:
-Υπάρχει αυτονομία για τους καταναλωτές φ.α. καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιλέξουν πόσο θα θερμάνουν το χώρο τους.
- Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι το ζεστό νερό χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιούν όποτε επιθυμούν, με αποτέλεσμα να καταργούν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κι έτσι να μειώνουν τα έξοδά τους για το ρεύμα.
- Ακόμη μπορούν να χρησιμοποιούν  κουζίνα αερίου η οποία συνδέεται με το δίκτυο της εγκατάστασης.
- Επίσης αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή του φ.α καθώς αυτή για την τρέχουσα περίοδο έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 0,050 €/Kwh  για το 90% των καταναλωτών που ανήκουν στην τιμολογιακή κατηγορία Τ2 (Αυτόνομη/Ανεξάρτητη θέρμανση). Βέβαια ο καταναλωτής πληρώνει σε κάθε λογαριασμό και το πάγιο το οποίο ανέρχεται σε 0,23 ευρώ/ημέρα.

Συντήρηση:
Όπως σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, έτσι και στις εγκαταστάσεις φ.α πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και συντήρηση μία φορά το χρόνο. Προσοχή, η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς αερίων καυσίμων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν στους καταναλωτές το φύλο συντήρησης λέβητα στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα της κάθε εγκατάστασης.

                                                                   Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.
Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων
*Δημοσιεύθηκε στη LARISSANET στις 12/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου