Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΧΡΩΜΑΤΙΣΟΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και να πάψουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις από το κράτος, με τους καταναλωτές να μην έχουν ακόμη κατανοήσει το νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα να επικρατεί… αναβρασμός.

Οι προμηθευτές το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, οφείλουν να ενημερώσουν με μηνύματα και e-mails που θα αποστείλουν στους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές (στη χαμηλή τάση), που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν τις προτάσεις των προμηθευτών και να επιλέξουν τον προμηθευτή και το τιμολόγιο που καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες έως 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει για τους «αδρανείς» καταναλωτές,  δηλ. αυτούς που οι συμβάσεις τους έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι 31/12/2023 και δεν έχουν επιλέξει ένα από τα άλλα τρία τιμολόγια, να μεταπίπτουν αυτόματα στο ειδικό κοινό τιμολόγιο (πράσινο) που οι εταιρίες θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εταιριών αν θα συνεχίσουν να το προσφέρουν.

Στο ειδικό τιμολόγιο, η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Θα αναπροσαρμόζεται την πρωτη ημέρα του επόμενου μήνα με βάση έναν μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιούν όλοι οι προμηθευτές. Οι καταναλωτές θα «βλέπουν» μία τελική τιμή κάθε 1η του μήνα, όπου μάλιστα θα ενσωματώνονται και τυχόν εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρίες.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση, με αυτήν του ειδικού τιμολογίου να είναι πράσινη. Τα σταθερά θα είναι μπλε, στα υπόλοιπα κυμαινόμενα κίτρινη και στα δυναμικά πορτοκαλί.

«Ηδη επικρατεί ένας αναβρασμός στους καταναλωτές, αφού από 1ης Ιανουαρίου σταματούν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα και επανέρχονται οι ρήτρες αναπροσαρμογής με άλλο όνομα, τώρα θα λέγονται μηχανισμοί διακύμανσης», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ενεργειακός επιθεωρητής, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Για να γίνουν πιο κατανοητά όλα αυτά στους καταναλωτές, ζητήθηκε από τον κ. Χριστοδουλίδη να επεξηγήσει με απλά λόγια τη διαδικασία και να δώσει χρήσιμες συμβουλές για κάθε τιμολόγιο ξεχωριστά. 

Μπλε τιμολόγιο, το σταθερό

Ειδικότερα, για το μπλε τιμολόγιο επεσήμανε ότι είναι αυτό που έχει κλειδωμένη τιμή χρέωσης της KWh για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του πελάτη με τον πάροχο. Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος τιμολογίου δεν περιέχει κυμαινόμενες χρεώσεις ούτε μηχανισμούς διακύμανσης, (δηλαδή ρήτρες αναπροσαρμογής), θεωρητικά θα έχει την υψηλότερη τιμή χρέωσης σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους τιμολογίων (κίτρινα, πορτοκαλί, πράσινα). Και ο λόγος είναι ότι κανένας πάροχος δεν θα θέλει να λαμβάνει μόνος του το ρίσκο απροσδόκητων αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τώρα ο καταναλωτής έχει σχετικά μικρές καταναλώσεις κάθε μήνα, π.χ. κάτω από 300KWh, έχει ένα σταθερό εισόδημα, ταυτόχρονα δεν είναι εξοικειωμένος με την έρευνα αγοράς μέσω Διαδικτύου και γενικά δεν αντέχει απρόβλεπτες εξελίξεις στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό, το σταθερό τιμολόγιο αποτελεί μία επιλογή. 

Κίτρινο τιμολόγιο, το κυμαινόμενο

Το κίτρινο τιμολόγιο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αντιστοιχεί στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης της KWh διαμορφώνεται από τους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς του ρεύματος, δεν περιέχει μηχανισμούς διακύμανσης, ενώ θα υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών χρέωσης του ρεύματος από μήνα σε μήνα, χωρίς όρια, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Κοινώς, τα τιμολόγια αυτά θα λέγαμε ότι κινούνται στην ίδια ακριβώς λογική διαμόρφωσης των τιμών των χρηματιστηριακών προϊόντων ή υπηρεσιών ή των τραπεζικών δανείων που περιλαμβάνουν κυμαινόμενα επιτόκια. Με λίγα λόγια, σε αυτόν τον τύπο τιμολογίου δεν υπάρχει επιμερισμός του ρίσκου μιας απρόσμενης αύξησης της χονδρεμπορικής του ρεύματος, όλη η αύξηση ή όλη η μείωση «περνάει» στον καταναλωτή. Η λιανική τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα κατανάλωσης ή θα υπάρχει και η επιλογή για απολογιστική χρέωση δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης.

Ο τύπος αυτός τιμολογίου κάνει πιο πολύ «matching» με εμπορικούς καταναλωτές που έχουν εξοικείωση με διαδικτυακή έρευνα αγαθών ή υπηρεσιών, έχουν σχετικές γνώσεις από τη διεθνή ενεργειακή αγορά, οπότε μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις των διεθνών τιμών, να κάνουν εκτιμήσεις με βάση τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στην ενεργειακή αγορά και ανάλογα να σταθμίζουν τους κινδύνους για παραμονή ή μη σε αυτόν τον τύπο τιμολογίου. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αντίθετα, ανά πάσα στιγμή, ο καταναλωτής μπορεί να «σπάσει» μονομερώς το συμβόλαιό του και να επιλέξει κάποιον άλλον τύπο τιμολογίου ή ακόμα και άλλον πάροχο χωρίς ρήτρες αποχώρησης. 

Πορτοκαλί τιμολόγιο, το δυναμικό για «έξυπνους» μετρητές

Οσον αφορά στο πορτοκαλί τιμολόγιο, ή αλλιώς δυναμικό τιμολόγιο, όπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η τιμή χρέωσης της KWh λαμβάνει υπόψη τη διακύμανση των τιμών του ρεύματος ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, αλλά αυτά θα αφορούν προς το παρόν ελάχιστους καταναλωτές, συγκεκριμένα αυτούς που διαθέτουν εγκατεστημένους «έξυπνους» μετρητές. Οσοι αποφασίσουν να τοποθετήσουν «έξυπνους» μετρητές θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να βάζουν σε λειτουργία ενεργοβόρες συσκευές σε εκείνες τις ώρες της ημέρας, όπου η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή (π.χ. το μεσημέρι ή αργά το βράδυ), εξασφαλίζοντας αντίστοιχα και χαμηλές τιμές χρέωσης. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειρίζονται το ενεργειακό τους προφίλ με βάση την επιδιωκόμενη εξοικονόμηση ενέργειας, που σημαίνει και ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα μπορούν να διαχειρίζονται χρεώσεις της KWh ανά ώρα, μέσα στην ημέρα και από διαφορετικούς παρόχους. Ο τύπος αυτού του τιμολογίου είναι πιο ενδεδειγμένος για υψηλές καταναλώσεις, οικιακές ή εμπορικές, που το ενεργειακό προφίλ τους εμπεριέχει πλήθος συσκευών που βρίσκονται σε λειτουργία σε όλο το 24ωρο. 

Πράσινο τιμολόγιο, το ενιαίο/ειδικό

Για το πράσινο τιμολόγιο, ή αλλιώς ενιαίο, οι τιμές χρέωσης θα διαμορφώνονται με βάση τη βασική τιμή προμήθειας του ρεύματος του κάθε παρόχου, η οποία θα αναγράφεται ευκρινώς στην ιστοσελίδα του αλλά και στον συγκριτικό πίνακα της ΡΑΕΕΥ. Τα τιμολόγια αυτά θα περιλαμβάνουν επιπλέον της βασικής τιμής προμήθειας και ένα μηχανισμό διακύμανσης της τιμής της KWh, κάτι σαν το μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε πριν το καλοκαίρι του 2022. Ο μηχανισμός αυτός θα εμπεριέχει έναν αλγόριθμο με κάποιους συντελεστές της τιμής χρέωσης της KWh (το συντελεστή α και β) και, όταν η μέση τιμή εκκαθάρισης του ρεύματος του προηγούμενου μήνα από το μήνα κατανάλωσης ξεπερνάει ένα ανώτατο καθορισμένο όριο (Lu) που επιλέγει ο εκάστοτε πάροχος, τότε θα ενεργοποιούνται επιπλέον αυξήσεις στις χρεώσεις των αναλισκόμενων KWh του καταναλωτή.

Αντίθετα, εάν η μέση τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι κάτω από ένα κατώτατο όριο (Li) που πάλι θέτει ο πάροχος, τότε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος θα γίνεται ανάλογη πίστωση χρημάτων στον καταναλωτή. Τέλος, εάν η μέση τιμή εκκαθάρισης βρίσκεται μεταξύ του ανώτατου (Lu) και κατώτατου ορίου (Li) τιμής KWh, τότε δεν θα ενεργοποιείται καμία επιπλέον χρέωση ή πίστωση στον καταναλωτή. Σε αυτήν την περίπτωση η τελική λιανική τιμή χρέωσης του ρεύματος θα περιέχει μόνο τη βασική τιμή προμήθειας του ρεύματος, συν το ποσοστό κέρδος του παρόχου, συν τα πάγια. Δηλαδή ο πάροχος θα απορροφά την όποια αύξηση της τιμής του ρεύματος που βρίσκεται μέσα σε αυτά τα προκαθορισμένα όρια.

«Επισημαίνεται ότι όλοι οι συντελεστές του μαθηματικού τύπου του μηχανισμού διακύμανσης θα παραμένουν σταθεροί για διάστημα τριών μηνών, ενώ η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή για έξι μήνες. Κοινώς, σε αυτό τον τύπο τιμολογίου το ρίσκο των αυξήσεων των τιμών της χονδρικής του ρεύματος απορροφά ένα μέρος ο πάροχος και ένα άλλο μέρος ο καταναλωτής», προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρει ότι συμπερασματικά «το τιμολόγιο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης ανίχνευσης και σύγκρισης του οικονομικότερου παρόχου, δηλαδή θεωρητικά θα πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, διότι όλοι οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν την ίδια μεθοδολογία διαμόρφωσης της τελικής προσφερόμενης τιμής χρέωσης της KWh, ενώ οι τιμές τους θα δημοσιοποιούνται στη ΡΑΕΕΥ κάθε 1η του μήνα, όπου θα ελέγχεται και η ακρίβεια των στοιχείων τιμολόγησης».

Μαρίνα Ξυπνητού

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

 

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,
τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού,
baklatsi@yahoo.gr

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χρηματοδοτεί δράσεις για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως είναι και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Ωστόσο, επειδή είναι πολύ έντονο και το πρόβλημα της έλλειψης στέγης στις πόλεις λόγω της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού σε αυτές, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί και την ανακαίνιση παλιών κτιρίων προκείμενου να προστεθούν στην αγορά νέες κατοικίες χωρίς να επιβαρυνθούν πολεοδομικά οι πόλεις.

Στα πλαίσια αυτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα «ξεκλειδώνουν» άμεσα από το κράτος καθώς επίσης δίνονται και φοροαπαλλαγές για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και την δημιουργία νέων ποιοτικών κατοικιών.

Αναλυτικά τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Μέσω του προγράμματος αυτού επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Αποσκοπεί δηλαδή στην αύξηση της προσφοράς κατοικίας με την παροχή κινήτρων προκειμένου κενά ακίνητα να χρησιμοποιηθούν ξανά, αφού επανέλθουν σε κατάσταση που να μπορούν να αξιοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
  • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά, με διάρκεια
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» για φθηνά νοίκια σε νέους

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «κοινωνική αντιπαροχή» σε ποιοτικά ακίνητα.

Μεγάλο μέρος των ακινήτων θα παραχωρήσει η ΔΥΠΑ.

Εντός της χρονιάς υπολογίζεται να «βγουν στην αγορά», 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη και 74 στρέμματα στο Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.

Πώς θα λειτουργήσει λοιπόν το νέο σύστημα;

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ανάδοχος μετά από διαγωνισμό, ενώ θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται πως αφού τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα έχουμε και επιλογή αναδόχων βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχουν οριστεί από τη ΔΥΠΑ.

Εντός του 2024 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων.

Από τις αρχές του 2025 έως και το τέλος του έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

«Φοροαπαλλαγή για ανακαίνιση κτιρίου»

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 3.200 ευρώ κατ’ έτος από το φόρο που τους αναλογεί έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα προχωρήσουν το νέο έτος στην ανακαίνιση των ακινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν αποδείξεις και τιμολόγια για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και η δαπάνη να έχει καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, κάρτα ή μεταφορά στον επαγγελματικό λογαριασμό). Η έκπτωση ανέρχεται στο σύνολο της δαπάνης με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 3.200 ευρώ για πέντε έτη, καθώς η έκπτωση θα κατανεμηθεί ισόποσα σε πέντε χρόνια.

Πως ενεργοποιείται η έκπτωση

  1. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο του 2024 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών και αγοράς αγαθών, που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν στο σύνολο τους και μέχρι ποσού 16.000 ευρώ το φόρο εισοδήματος. Δηλαδή, το ποσό της δαπάνης που θα πραγματοποιήσουν θα κατανέμεται ισόποσα στα επόμενα πέντε έτη και θα μειώνει το φόρο εισοδήματος Π.χ., αν η δαπάνη πραγματοποιηθεί το 2024, θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2025, 2026, 2027, 2028 και 2029. Ένα η δαπάνη φθάνει στα 16.000 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος θα μειώνεται για τα επόμενα πέντε έτη κατά 3.200 ευρώ
  2. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη τόσο οι δαπάνες για τις εργασίες όσο και για την αγορά των αγαθών.
  3. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι:
    • τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων,
    • οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,
    • οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν. 3862/2010 ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

taxydromos.gr

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΟΥ - ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!!!

 

Νέο “Εξοικονομώ” με οριζόντια στόχευση, στο οποίο θα μεταφερθούν και τα αδιάθετα κονδύλια από εξειδικευμένα προγράμματα λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που “έτρεξαν” το προηγούμενο διάστημα σχεδιάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας, ύστερα και από την έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης που αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης για τις σχετικές επενδύσεις.

Με την αναθεώρηση του Σχεδίου ενισχύονται χρηματοδοτικά μεταξύ άλλων τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνουν πέντε διαφορετικά υποπρογράμματα, που είναι:

  1. η ενεργειακή ανακαίνιση των οικιστικών κτιρίων μέσω της παροχής επιδοτήσεων (κλιμακούμενες επενδύσεις),
  2. η ενεργειακή ανακαίνιση των μη οικιστικών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων μέσω της παροχής επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων (αναβαθμισμένες επενδύσεις),
  3. η αύξηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση σε οικιστικά κτίρια και στον γεωργικό τομέα μέσω της παροχής επιδοτήσεων,
  4. η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια κατοικιών μέσω της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού- και
  5. η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης με την αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα φρεάτια με νέο και πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Στα κονδύλια του νέου “Εξοικονομώ” θα διοχετευθούν και τα αδιάθετα υπόλοιπα από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους” στο οποίο υποβλήθηκαν 6.679 αιτήσεις προϋπολογισμού 88.029.982 ευρώ έναντι διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 300 εκατ. Σημειώνεται πως από τις 6.679 αιτήσεις οι 3.836 αφορούσαν και στο σκέλος των ανακαινίσεων, καθώς μέσω του προγράμματος (το οποίο, υπενθυμίζεται, έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου) παρεχόταν η δυνατότητα ολοκληρωμένης αναβάθμισης κατοικιών (ενεργειακή – λειτουργική – αισθητική).

Προκηρύσσεται το Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Στο μεταξύ, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η προκήρυξη για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω“, με το οποίο επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  1. διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
  2. το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  3. έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, η συνολική αξία της οποίας είναι έως 300.000 ευρώ,
  4. το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και
  5. οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” επιδοτούνται για την δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  2. μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.
    .
    Ο συνολικός πρϋπολογισμός του προγράμματος “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” είναι 50.000.000 ευρώ.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ!!!

 

Στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», συμμετείχε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑΣΕΕΜ).

Όπως επισημαίνει στο σχόλιό του ο Σύλλογος, η τεκμαρτή φορολόγηση των μηχανικών θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών γραφείων, στην αναζήτηση μισθωτής εργασίας σε μεγάλες εταιρείες, ή ακόμα και σε brain drain.

Διαβάστε παρακάτω τη συμμετοχή του ΠΑΣΕΕΜ στη διαβούλευση:

“Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑ.Σ.Ε.Ε.Μ.) δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και ειδικότερα στον τρόπο φορολόγησης μας. Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι να κλείσουν όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας! Να ενταχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα! Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Το αρνητικό φυσικά είναι να αρχίσει ξανά η μετανάστευση των μηχανικών.

Αρνούμαστε τον χαρακτηρισμό de facto φοροφυγάδες που χρησιμοποιήθηκε για όλο τον κλάδο μας.

Έναν κλάδο που με δυσκολία προσπαθεί να μείνει οικονομικά ενεργός!

Έναν κλάδο που σχεδόν τα 3/4 έχουν μπει σε ρύθμιση είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ!

Έναν κλάδο που πληρώνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές, ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού, ωσάν να πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν!

Έναν κλάδο που η έννοια του εργασιακού ωραρίου δεν υφίσταται απέναντι στον πελάτη!

Έναν κλάδο στον οποίο η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας, δεν μπορούν να επηρεάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρουσία ή/και απουσία της από την επιχείρηση της!

Έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης, που δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή!

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί δεν προσκληθήκαμε σε κανένα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, για να καταθέσουμε την άποψη μας στον τρόπο φορολόγησης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής!

Είμαστε υπέρ της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.”

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Νέες επιδοτήσεις για «φωτοβολταϊκά στη στέγη», «ηλιακούς» & «Εξοικονομώ» από το REPowerEU



Ξεκλειδώνουν οκτώ πράσινα προγράμματα ενίσχυσης ενεργειακών επενδύσεων από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η χρηματοδότηση τους προέρχεται από το REPowerEU και το ύψος της ανέρχεται στα 795 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα περισσότερα, περί τα 560 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δημοφιλή προγράμματαν ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας.

«Εξοικονομώ»

Τα 560 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε δράσεις που προωθούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Ανάμεσα τους και 11.500 κατοικίες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το λίφτινγκ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025

Πρόκειται για προγράμματα «Εξοικονομώ» που θα προκηρυχθούν και θα επιδοτήσουν τέτοιες παρεμβάσεις. Από τις προαναφερόμενες κατοικίες, οι 2.500 θα πρέπει να αφορούν σε ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.
Επιδοτήσεις έρχονται και για κτίρια του δημοσίου.

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Από το αναθεωρημένο σχέδιο προκύπτει επίσης ότι στο πακέτο των 650 εκατ. ευρώ θα διατεθούν δράσεις που θα επιδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.
Στόχος είναι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 να εγκατασταθούν 11.580 συστήματα.
Πρόνοια υπάρχει για ευάλωτους αλλά και για αγρότες.

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Στο ίδιο πακέτο προβλέπεται και νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση 171.100 ηλιακών θερμοσιφώνων.
Θα επιδοτηθεί η απόσυρση των συμβατικών θερμοσιφώνων με την αντικατάσταση τους με ηλιακούς.
Στο πρόγραμμα θα προβλέπεται και η επιδότηση για αντλίες θερμότητες.

Μέχρι το τέλος του 2025 ο στόχος είναι η εγκατάσταση 171.700 ηλιακών θερμοσιφώνων και αντλιών θερμότητας.

Πράσινο υδρογόνο

Ενισχύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ προβλέπονται επίσης και για τη διείσδυση μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου και βιομεθανίου.

Ο στόχος είναι η ανάπτυξης έργων συνολικής ισχύος 45 MW μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Από το σύνολο των 795 εκατ. ευρώ περί τα 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο.

Για την ακρίβεια θα ενισχυθεί σύστημα μεταφοράς ποσοτήτων CO2 προς το κοίτασμα του Πρίνου.

Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει αγωγό στην περιοχή της Αττικής, ο οποίος θα συνδέει δύο τσιμεντοβιομηχανίες με ένα τερματικό υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα – με το τέρμιναλ να μην χρηματοδοτείται από το REPowerEU. Ο αγωγός θα μεταφέρει τους ρύπους από τις τσιμεντοβιομηχανίες μέχρι το τέρμιναλ, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην πύλη «εισόδου» LNG στη Ρεβυθούσα ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία θα υποδείξουν οι τεχνικές μελέτες.

Στη συνέχεια, το υγροποιημένο πλέον CO2 θα μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς στον Πρίνο, ώστε να αποθηκευτεί στην υποδομή. Ο αγωγός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2026, με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Μπαταρίες

Τέλος το εθνικό σχέδιο προβλέπει και τη διάθεση 85 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.

Το πακέτο αυτό θα οδηγήσει στην εγκατάσταση επιπλέον μπαταριών ισχύος 175 MW, με την έναρξη λειτουργίας να προγραμματίζεται στο τέλος του 2025.

Ήδη τρέχουν και θα τρέξουν διαγωνισμοί συνολικής ισχύος 1.000 MW.

Χρήστος Κολώνας

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης κενών κατοικιών

 

Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ύψους 50 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40% των δαπανών (έως και τα 10.000 ευρώ) για αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε χθεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα, στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της προσφοράς ακινήτων προς ενοικίαση, με την επιδότηση επισκευών σε παλιές μη χρησιμοποιούμενες κατοικίες προκειμένου να διατεθούν εκ νέου στην αγορά.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για ένα ακίνητό τους (για κατοικία), εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» η Δ.ΥΠ.Α. σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. και η δαπάνη του, έως 50.000.000 ευρώ, βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)

Αγγελική Μαρίνου


Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2025!!!

 

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επιτάχυνση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν θέσει στο στόχαστρο και τους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης με τις εθνικές κυβερνήσεις να ενσωματώνουν διατάξεις που οδηγούν σταδιακά στον τερματισμό της χρήσης τους.

Παρά το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης όπως ήταν ο περυσινός Σεπτέμβριος όπου οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν άλμα 30%, οργανισμοί, αγορά και εκπρόσωποι κυβερνήσεων εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους αναφορικά με την χρονική στιγμή της κατάργησης των ορυκτών (τα οποία παρουσιάζονταν ως φθηνότερες εναλλακτικές σε περιόδους κρίσεων και γεωπολιτικών εντάσεων), οι στόχοι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της ελληνικής) παραμένουν σταθεροί.

Ανεξάρτητα από τα μέσα και το μείγμα πολιτικών που χρησιμοποιούνται, μέχρι το τέλος της δεκαετίας προωθείται ο «απογαλακτισμός» των ευρωπαϊκών κρατών από τα ορυκτά, μια πολιτική που επεκτείνεται σε επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (με βασική προτεραιότητα όσον αφορά στις οικίες την προώθηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Με την διάταξη στο νόμο 4936/2022 (νέος κλιματικός νόμος) προβλέπεται ότι από την 1 Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

Μάλιστα, θα επιβάλλονται και ποινές σε περίπτωση παραβάσεων. Συγκεκριμένα, σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα και το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο και το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της αξίας του πωληθέντος καυσίμου στον τελικό καταναλωτή.

Για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπεται επαναξιολόγηση της ημερομηνίας εφαρμογής του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εισηγηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα την έκδοση της απόφασης της παρ. 6 του άρθρου 33. Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση έκδοσης της απόφασης αυτής, η απαγόρευση εφαρμόζεται τρία τουλάχιστον έτη μετά τη δημοσίευσή της.

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την χρήση ορυκτών στην θέρμανση

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρά μέτρα από ό,τι η Ελλάδα για την απομάκρυνση από την χρήση ορυκτών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για στις κατοικίες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα σχεδιάζεται και η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο την στιγμή που στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες σύνδεσης όλο και περισσότερων νοικοκυριών στο δίκτυο.

Η Γερμανία πρόκειται να τερματίσει τους καυστήρες πετρελαίου από το 2026 σε νέα και υπάρχοντα κτίρια και στην θέση των λεβήτων αερίου προωθεί τις αντλίες θερμότητας. Η Ιρλανδία απαγορεύει τους λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2023 σε νέα κτίρια και από το 2025 σε υπάρχοντα. Η Σλοβακία έχει αποφασίσει επίσης να απαγορεύσει τις πωλήσεις και την εγκατάσταση νέων boiler πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ το Λουξεμβούργο επιβάλλει κατασκευαστικές απαιτήσεις στα κτίρια οι οποίες καθιστούν αδύνατη την χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2023.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει το 60% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας στα νέα κτίρια να προέρχεται από ΑΠΕ από τον Ιούνιο του 2022 ενώ η Γαλλία επιχειρεί την κατάργηση των boiler πετρελαίου σε όλα τα κτίρια και των boiler αερίου στα νέα κτίρια από το 2023. Η Νορβηγία έχει ανακοινώσει απαγόρευση με άμεση ισχύ νέων πωλήσεων και εγκαταστάσεων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η Αυστρία, από το 2020, έχει απαγορεύσει την εγκατάσταση νέων boiler πετρελαίου και άνθρακα στις νέες κατασκευές ενώ είχε ανακοινώσει σχέδια για απαγόρευση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υφιστάμενα κτίρια από το 2023.

Πένη Χαλάτση


Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ξεμπλοκάρουν τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη;

 Σε τροποποιήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθώς χιλιάδες δικαιούχοι (νοικοκυριά και αγρότες)  αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες δυσκολίες ένταξης. Κι αυτό διότι η πλατφόρμα του προγράμματος δεν δέχεται ούτε μικρο-αποκλίσεις από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης.

Το πρόβλημα

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που είχε υπογράψει σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ π.χ. για φωτοβολταϊκό ισχύος 5,6 kW (κιλοβάτ), αλλά εγκαθιστούσε πάνελ 5,5 kW, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο στην αγορά,  και αντί για μπαταρία 6 kWh (κιλοβατώρες) τοποθετούσε συσσωρευτή 6,3 kWh, τότε η εφαρμογή pvstegi.gov.gr τον «πετούσε» εκτός συστήματος με την αιτιολογία ότι η  αρχική αίτηση   προς τον ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν της ίδιας κατασκευής και ισχύος με την αίτηση και τα παραστατικά της επιδότησης.

Ετσι, ο δικαιούχος θα έπρεπε  είτε να τροποποιήσει τη σύμβαση σύνδεσης (μια διαδικασία που καθυστερεί για μήνες), είτε να υποβάλλει νέο αίτημα.  Το πρόβλημα είχε επανειλημμένως  τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ήδη από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι διορθώσεις

Τελικά η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τροποποίηση του προγράμματος υπογράφηκε την Τετάρτη από τον  υπουργό Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση.  Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

  • Η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος στο αίτημα για την ενεργοποίηση σύνδεσης και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει μειούμενη έως 500 W από την ισχύ που αναγράφεται στη Σύμβαση Σύνδεσης και αντίστοιχα στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Η ονομαστική ισχύς του συστήματος αποθήκευσης (kVA) στο αίτημα για την ενεργοποίηση και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει από την ονομαστική ισχύ που αναγράφεται στην Σύμβασης Σύνδεσης και αντίστοιχα στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Η χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης που αναγράφεται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από το ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποκλίνει από τη χωρητικότητα που αναγράφεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

«Φτωχός συγγενής» η αυτοπαραγωγή

Η προώθηση της διεσπαρμένης ηλεκτροπαραγωγής, μέσω σχημάτων αυτοκατανάλωσης, για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων νοικοκυριών καθώς και του πρωτογενούς, δευτερογενούς, και τριτογενούς τομέα αποτελεί έναν από τους «πυλώνες» της ενεργειακής μετάβασης σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Πάντως, για την ώρα τα μικρά οικιακά συστήματα παραμένουν ο «φτωχός συγγενής» με μόλις 1,1% της εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα το 2022 να αφορούν νέα μικρά συστήματα (δηλαδή έως 10 κιλοβάτ), τα οποία φτάνουν μόλις τα 10,5 MW (μεγαβάτ). Την ίδια στιγμή τα μερίδια των μικρών φωτοβολταϊκών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολλαπλάσια: 66% στο Βέλγιο, 64% στην Πολωνία, 48% στην Αυστρία, 41% στην Ολλανδία, 22% στην Ιταλία, 18% στη Γερμανία κλπ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 24%.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, εκτός από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ που ήδη «τρέχει», με στόχο την εγκατάσταση άνω των 150 MW μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία, θα αναπτυχθεί και  ρυθμιστικό πλαίσιο  για την ένταξη μονάδων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για αυτοπαραγωγή ρεύματος στα λιμάνια, με στόχο την  παροχή ρεύματος στα ελλιμενιζόμενα πλοία.

Φωτοβολταϊκά με μπαταρία για επιχειρήσεις

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, θα προχωρήσει  πρόγραμμα επιδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία αποκλειστικά για αυτοκατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο ΕΣΕΚ, θα τους διασφαλίζεται και ο απαιτούμενος ηλεκτρικός χώρος.

Επίσης,  θα θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο  για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στα κτίρια, την εφαρμογή  απλοποιημένων διαδικασιών για την σύνδεση τους και τη συλλογική  αυτοκατανάλωση, με εκμετάλλευση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στον αστικό ιστό.   Παράλληλα, θα δημιουργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ένα Ειδικό Μητρώο Αυτοκαταναλωτών   και θα προωθηθεί το  “energy coaching”, δίχως ωστόσο να αναφέρονται στο ΕΣΕΚ περισσότερες λεπτομέρειες. 

Οι ΑΠΕ σε κτίρια

Ειδικά για τη  διείσδυση ΑΠΕ στα κτίρια βασικό «εργαλείο» θα αποτελέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο αφενός για την υποχρέωση συμμετοχής ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιριακού τομέα (καθορισμός ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής) και  αφετέρου για την προώθηση της συλλογικής αυτοκατανάλωσης «πράσινης» ενέργειας σε συγκροτήματα κατοικιών και τον διαμοιρασμό αυτής στους ενοίκους.  Οι συγκεκριμένες προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου θα ενσωματωθούν στον αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕνΑΚ) ενώ μέσω προσαρμογών του κτηριοδομικού κανονισμού θα επιχειρηθεί άρση των εμποδίων εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα κτίρια.

Επίσης, στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 γίνεται ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ που αφορά στη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης για την ανάπτυξη και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ με σκοπό τη μείωση τους κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), των ΔΕΥΑ και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και την κάλυψη του συνόλου των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στο αντίστοιχο πρόγραμμα «Απόλλων» που ανακοινώθηκε προσφάτως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Μάχη Τράτσα

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!!!

 



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.ΕΜ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο ευρύτερος κλάδος των μηχανικών στην Ελλάδα, χωρίζεται στις εξής  κατηγορίες: μηχανικοί που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, ως εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρίες και την βιομηχανία και σε εκείνους των αυτοαπασχολουμένων  – ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δυο πρώτες κατηγορίες, όπως είναι το προφανές, ανήκουν στην γενικότερη κατηγορία των μισθωτών εργαζόμενων, με τα οποία θετικά αλλά και προβλήματα έχουν!

Η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της έχει βάλει τον ελεύθερο επαγγελματία, με απώτερο σκοπό, αν όχι την πλήρη εξαφάνιση του ,την δραστική μείωση του! Τελευταίο δείγμα αυτής της μεθόδευσης είναι και το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο οικονομικών.

Επιλογή μας ήταν να εργαστούμε στο ελεύθερο επάγγελμα. Ο καθένας από εμάς για τους δικούς του λόγους, με τα δικά του όνειρα.

Στην Ελλάδα είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού και εν γένη της μικρομεσαίας τάξης.

Από το 2010 υπό την επιτήρηση των δανειστών μας, ένα από τα θέματα που έθιξαν ήταν ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα έπρεπε να μειωθεί.

Ο λόγος;

Μα το προφανές ότι από τον εργαζόμενο διασφαλίζεις την φορολογία μέσω του μισθού του σίγουρα και γρήγορα σε αντίθεση με τον μικρομεσαίο επαγγελματία!

Από όλη αυτή τη επίθεση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο κλάδος των μηχανικών! Δεχόμενος συνεχόμενα χτυπήματα και την “κοροϊδία” από την μεριά της ελληνικής πολιτείας, όσον αφορά την επιστημονικότητα τους αλλά και την επιχειρηματικότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νόμοι περί αυθαίρετης δόμησης! Έχουν καταστήσει τους μηχανικούς, υπαλλήλους του ελληνικού κράτους! Διεκπεραιωτές της γραφειοκρατίας!

Συγχρόνως ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια πολύ νομοθεσία, που πλείστες φορές είναι αμφίσημη ή χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεων από την πολιτεία!

Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός έχει να αντιμετωπίσει φυσικά και την ανάρμοστη συμπεριφορά σε πολλές περιπτώσεις των υπαλλήλων στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που θα πρέπει να έρθει σε επαφή!

Τελειωτικό χτύπημα είναι ο χαρακτηρισμός μας ως φοροφυγάδες συλλήβδην!

Έναν κλάδο που με δυσκολία προσπαθεί να μείνει οικονομικά ενεργός!

Έναν κλάδο που σχεδόν τα 3/4 του έχουν  ρύθμιση είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ!

Έναν κλάδο που πληρώνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές του εισφορές, σαν να πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν!

Έναν κλάδο που η έννοια του εργασιακού ωραρίου δεν υφίσταται απέναντι στον πελάτη!

Έναν κλάδο στον οποίο η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας, δεν μπορούν να επηρεάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παρουσία ή/και απουσία της από την επιχείρηση της!

Έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης, που δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή!

Σήμερα λοιπόν μας θεωρούνε “de facto φοροφυγάδες” μαζί με τους πραγματικούς φοροφυγάδες και ότι μόνον αν κάνουμε φυλακή, είμαστε  φαντάροι ή νοσηλευόμαστε σε κώμα (μόνον τότε θα είναι “μαχητό” το τεκμήριο!) δικαιολογούμαστε να βγάζουμε λιγότερα;

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας!

Να ενταχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα!

Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Το αρνητικό φυσικά είναι να αρχίσει ξανά η μετανάστευση των μηχανικών.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί δεν προσκληθήκαμε σε κανένα διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών, για να καταθέσουμε την άποψη μας στον τρόπο φορολόγησης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής!

Είμαστε υπέρ της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν θα αφήσουμε την διασπορά ψευδών δεδομένων από την μεριά της κυβέρνησης, να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών!

Δεν θέλουμε να ισχύσει η ρύση «ή προσαρμοζόμαστε ή πεθαίνουμε».

Θέλουμε να εργαστούμε με αξιοπρέπεια!!

Για το διοικητικό συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Κεσδζόγλου Κυριακή

Ο Γενικός Γραμματέας
Σούλης Ιωάννης

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ Ή ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2024;;;

 

Έρχεται το «Εξοικονομώ» 2024 με μοντέλο επιδόματος θέρμανσης – Τι αλλάζει στον νέο κύκλο

07-11-2023  - Πηγή: enikos.gr
0


«Αυλαία» ρίχνει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» μέσω του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν κρατικό χρήμα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του: Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 του μήνα.

Όποιος πάντως δεν προλάβει το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζει πως θα ακολουθήσει νέος κύκλος  «Εξοικονομώ», μόνον που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Υπάρχουν πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών, σύμφωνα με τις οποίες, προωθείται η υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάλογου του επιδόματος θέρμανσης, στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τη ροή των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Τι αλλάζει στον επόμενο κύκλο «Εξοικονομώ»

Και αυτό γιατί το ύψος της ενίσχυσης δεν θα καθορίζεται με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες αλλά θα είναι στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, όπου κάθε περιοχή έχει τους δικούς της συντελεστές. Με άλλα λόγια πάμε σε ένα μοντέλο όπου το ποσοστό χρηματοδότησης θα καθορίζεται με προσέγγιση… Ταχυδρομικού Κώδικα και με συνδυασμό αρκετών δεδομένων.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης «σταδιακά θα αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του Εξοικονομώ έτσι ώστε να αποκομίζουμε- από την εμπειρία που έχουμε και από τις ανάγκες που έχουμε- πληροφόρηση. Διότι έχουμε διάφορα πράγματα στο σύστημα της εξοικονόμησης. Το βασικό είναι ότι η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον βορρά σε σχέση με τον νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως».

Ο επόμενος κύκλος Εξοικονομώ πάντως αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της νέας χρονιάς: Επί του παρόντος, η κλεψύδρα αδειάζει για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»: Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Νοεμβρίου και ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει πως εφόσον η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Προσοχή θα πρέπει να δείξει ο ενδιαφερόμενος στα κόστη που απαιτούνται για τον φάκελο αν και τα ποσά τα οποία καταβάλλονται π.χ. για την αμοιβή  του Συμβούλου έργου, του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών και των τεχνικών μελετών, επιδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους και οι τιμές είναι προκαθορισμένες από τον οδηγό του προγράμματος.

Τα «μυστικά» του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»

Ακόμη ένα «μυστικό» που θα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ώστε να του επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα κονδύλια του «Εξοικονομώ 2023» -και σε δωρεάν κρατικό χρήμα μέχρι του ποσού των 21.000 ευρώ- είναι να γνωρίζει πως για να ανέβει ένα ενεργοβόρο ακίνητο τρεις ενεργειακές κλάσεις σε σχέση με την υφιστάμενη, όπως απαιτεί το πρόγραμμα, επιβάλλεται να γίνουν αρκετές ενεργειακές παρεμβάσεις και όχι επιλεκτικά μία ή δύο.

Έτσι, για παράδειγμα όταν μία κατοικία ανήκει στην χαμηλή ενεργειακή κλάση ‘’Η’’ δηλ. την πιο ενεργοβόρα, με βάση την κλίμακα κατάταξης της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα πρέπει υποχρεωτικά το ακίνητο να ανέβει τρεις κλάσεις , δηλαδή να καταταχθεί κατ’ ελάχιστον στην ‘’Δ’’  μετά τις επεμβάσεις. Αυτό ενδεικτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επέμβει στο κέλυφος του σπιτιού (θερμομόνωση, αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με αντίστοιχα νέα ενεργειακά υψηλής αποδοτικότητας), επίσης να επέμβει στα παλιά συστήματα θέρμανσης ψύξης, ώστε να τοποθετήσει πχ λέβητες αερίου νέας τεχνολογίας, ή αντλίες θερμότητας με υψηλό βαθμό απόδοσης, να προβεί σε αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών με νέα, τύπου inverter κλπ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό, κι αν υπάρχει τεχνική δυνατότητα, το θερμοδοχείο του ηλιακού θα ήταν καλό να  συνδεθεί και με τον λέβητα αερίου ή την αντλία θερμότητας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του ακινήτου.

Αν μιλάμε για ένα σπίτι περίπου 80 τμ στην Β Κλιματική ζώνη (πχ  στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών), η εκτιμώμενη δαπάνη για όλες αυτές τις παρεμβάσεις μπορεί να ανέλθει γύρω στα 16.000 ευρώ, όπου για ένα μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 25.000 ευρώ το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τον ενδιαφερόμενο με 55%, δηλαδή με 8.800 ευρώ, ενω τα υπόλοιπα 7.200 ευρώ μπορούν να καλυφθούν με άτοκο δάνειο ή με ίδια κεφάλαια.  Η απόσβεση του ποσού που θα καταβάλει ο ενδιαφερόμενος μετά  την ολοκλήρωση των ενεργειακών επεμβάσεων εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4 με 5 έτη περίπου.

Επισημαίνεται ότι όλα τα επιπλέον κόστη διαχείρισης του φακέλου, όπως η αμοιβή  του Συμβούλου έργου, του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών και των τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους και οι τιμές είναι προκαθορισμένες από τον οδηγό του προγράμματος.

Αυτό που δεν επιδοτείται και θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα πρόστιμα και οι αμοιβές μηχανικών για τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων του υπό ένταξη ακινήτου που τυχόν θα προκύψουν στα πλαίσια της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να γνωρίζει ότι για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός και παρεμβάσεις 

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων (με ΦΠΑ) ανά αίτηση ωφελούμενου  δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • το γινόμενο του 1,10 ευρώ (από 1 ευρώ στο προηγούμενο «Εξοικονομώ 2021») επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ),
  • το γινόμενο του 220 ευρώ (από 200 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021») επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
  • τις 28.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021»).

Τα ποσά αφορούν σε παρεμβάσεις, για: 

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Τα ποσοστά των επιδοτήσεων

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.