Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΕΣΤ -ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης
Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής. Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης;
Σύγκριση ετήσιου κόστους θέρμανσης
Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, για μία τυπική κατοικία, που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο από κεντρικό σύστημα με βαθμό ενεργειακής απόδοσης (ΒΕΑ) 80%, και ξοδεύει 1.500 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο ή 15.000 Kwh και θα πληρώσει 1500 λίτρα Χ 0,84 ευρώ/λίτρο= 1.260 ευρώ (τιμή βάσης).
Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
  • Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί.
  • Τιμή 0,180 ευρώ/Kwh
  • (Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%) 2.160 ευρώ (+71%)
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt,
  • Τιμή 0,84 ευρώ/lt, Τιμή ενεργείας = 0,84/10 = 0,084 ευρώ/kWh
  • Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%) 1.260 ευρώ (τιμή βάσης)
  • Σόμπα ή τοπικός λέβητας πετρελαίου (ΒΕΑ=90%) 1.121 ευρώ (-11%)
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • Τιμή ενέργειας 0,070 ευρώ/kWh
  • Κεντρικός Λέβητας (ΒΕΑ=80%) 1.050 ευρώ (-17%)
  • Ατομικοί Λέβητες κοινοί (ΒΕΑ=90%) 933 ευρώ (-26%)
  • Ατομικοί Λέβητες συμπύκνωσης (ΒΕΑ=97%) 865 ευρώ (-31%)
ΠΕΛΛΕΤ
  • (με υγρασία <10%) ΘΔ=5kWh/Kg, τιμή 0,30 ευρώ/Kg,
  • Τιμή ενεργείας 0,3/5 = 0,060 ευρώ/kWh
  • Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%) 900 ευρώ (-28%)
  • Σόμπα (ΒΕΑ=90%) 800 ευρώ (-36%)
ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
  • Τιμή 0,180 ευρώ/Kwh (μέσος ΒΕΑ=3,0 ή 300%) 720 ευρώ (-43%)
ΞΥΛΟ
  • (στεγνό υγρασίας<20%) ΘΔ=4 kWh/kg και τιμή 0,14 ευρώ/Kg
  • Τιμή ενεργείας 0,14/4 = 0,035 ευρώ/kWh
  • Κλασική σόμπα (ΒΕΑ=0,6) 700 ευρώ (-44%)
  • Ενεργειακό τζάκι, αερόθερμη σόμπα (ΒΕΑ=70%) 600 ευρώ (-52%)
  • Κλασικό τζάκι (ΒΕΑ=25%) 1.680 ευρώ (+34%)
Οι τιμές αφορούν θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
ΗλεκτρισμόςΟ ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή.
Τα πάνελ υπέρυθρων, οι θερμοπομποί κλπ. παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς όπως ο ήλιος το χειμώνα. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ.
Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή και μεγάλο κόστος.
Πετρέλαιο
Για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο. Στην αγορά έχει επιβληθεί πλέον η νέα γενιά από λέβητες συμπύκνωσης που επιδεικνύουν εξαιρετική θερμική απόδοση και οικονομία αφού εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητα της καύσης και δεν απαιτούν πρακτικά συντήρηση.
Πέλλετ
Το πέλλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
Ξύλα
Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες. Απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.). Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.
Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό
Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» κλιματιστικά διαθέτουν αυτορρυθμιζόμενη παροχή ψυχρού-θερμού αέρα και προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τεθείσα τιμή του θερμοστάτη. Όταν ελέγχουμε εμείς τη λειτουργία (on-off), τότε αυτός ο τύπος δεν μας προσφέρει κάτι επιπλέον και μπορούμε να επιλέξουμε τα φθηνότερα κλασικά μοντέλα.
Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.
Μόνωση
Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.
* Το θέμα επιμελήθηκε ο συνεργάτης της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Γιάννης Μανόπουλος, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Θέρμανση κατοικίας με πετρέλαιο

Το πετρέλαιο παραμένει το δημοφιλέστερο μέσο θέρμανσης στην πόλη της  Λάρισας αλλά και στις γύρω περιοχές. Χιλιάδες κατοικίες θερμαίνονται με πετρέλαιο καθώς όλες οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν από τη δεκαετία του 1960 έως και τις αρχές του 2000 εγκαθιστούσαν κεντρική θέρμανση με λέβητες πετρελαίου. Επίσης οι μονοκατοικίες και τα ολιγοόροφα κτίσματα που παλιά θερμαίνονταν με σόμπες πετρελαίου ή ξύλου τοποθέτησαν σταδιακά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 καλοριφέρ, φυσικά με τη χρήση καυστήρων πετρελαίου…
Πλεονεκτήματα:
-         Το πετρέλαιο είναι ένα σταθερό, δοκιμαζόμενο και ασφαλές μέσο θέρμανσης.
-         Με τη χρήση του (ειδικά με τους νέους ψηφιακούς θερμοστάτες) επιτυγχάνουμε την ομοιόμορφη  κατανομή θέρμανσης σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας.
-         Το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη έχει πολύ υψηλή απόδοση – δηλαδή εκμεταλλευόμαστε σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια που παράγεται από την καύση του.
-         Με την προϋπόθεση του σωστά ρυθμισμένου καυστήρα είναι ένα καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς οι εκπομπές του σε διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας.

Μειονεκτήματα:
-         Στις περισσότερες εγκαταστάσεις, ειδικά στις παλαιότερες οι λέβητες είναι υπερδιαστασιολογημένοι, αυτό συμβαίνει διότι για να ήταν σίγουροι οι τότε εγκαταστάτες (οι οποίοι δεν είχαν στην πλειονότητα τους επιστημονική εξειδίκευση για να υπολογίσουν τις ενεργειακές απώλειες του κτιρίου) ότι η οικία θα θερμανθεί  επαρκώς, τοποθετούσαν λέβητες μεγαλύτερης ισχύος από την απαιτούμενη σε kw. Έτσι μπορεί οι χώροι να ζεσταίνονταν αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παράγονταν και διοχετεύονταν στους χώρους περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη, δηλαδή μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου άρα και μεγαλύτερο κόστος για την αγορά πετρελαίου.
-         Η τιμή του. Επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές αλλά και κοινωνικές εξελίξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερότητα. Ακόμη, αυξάνεται λόγω του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης Μάλιστα κάποιες χρονιές η τιμή του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα ακριβή αφού ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 ευρώ/λίτρο. Φέτος η τιμή του κινείται σε λογικά πλαίσια  +- 0,80 ευρώ /λίτρο.
Ανάσα για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί το επίδομα που δίνεται από την πολιτεία στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

Συντήρηση καυστήρα:
Κάθε χρόνο πριν την έναυση του καυστήρα πετρελαίου πρέπει να γίνεται η συντήρησή του, η οποία περιλαμβάνει καθαρισμό και παράδοση του φύλλου συντήρησης λέβητα από πιστοποιημένο τεχνικό καυσίμων. Στο φύλλο μερικά από όσα αναγράφονται είναι  οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει, οι μετρήσεις των καυσαερίων αλλά  και ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης του λέβητα.

Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.
                                                                                 Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LARISSANET ΣΤΙΣ 20/11/2015

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΖΗΤΑ (ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ) Η ΕΕΤΕΜ.

''Κατάργηση εξετάσεων για Ενεργειακούς Επιθεωρητές''
Την κατάργηση των εξετάσεων για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ζήτησε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μεέγγραφο-παρέμβασή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη, με αφορμή την ψήφιση του Ν.4342/2015, και την εκ νέου παράταση προθεσμίας πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών (έως τις 30 Ιουνίου 2016).
Στο σχετικό έγγραφο που τιτλοφορείται "Κατάργηση εξετάσεων για Ενεργειακούς Επιθεωρητές", η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ επεσήμανε, τόσο τη δεδομένη αντίδραση των εμπλεκόμενων Μηχανικών της χώρας, όσο και τη μέχρι τώρα, μαζική, σχεδόν ολοκληρωτική, αποχή των Μηχανικών από τις εξετάσεις, ενώ ζήτησε και την πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης με τον Υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις απόψεις της επί του ζητήματος, αλλά και για θέματα που αφορούν στους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι, καθώς και να καταθέσει την πρόταση της για τη διαδικασία πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών, στην οποία δεν προβλέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων.
Συνεργάτες του Υπουργού επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο της Κ.Δ.Ε, αναφέροντας ότι είδαν με ενδιαφέρον τις απόψεις της Ένωσης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο προαναφερόμενο έγγραφο, ενώ δεσμεύτηκαν για πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης στο προσεχές μέλλον.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ!!!

Oι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για το ενεργειακό πιστοποιητικό
Σε σχέση με τις κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία που αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ανακοινώνονται τα εξής:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015 σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ.
Β. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.
Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).
Δ. Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000€ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. του Ν. 4342/2015, από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).
Οι λεπτομέρειες θα αναλυθούν από τον Ενεργειακό Σύμβουλο της ΠΟΜΙΔΑ Δρ. Απόστολο Ευθυμιάδη στην Συνεδριακή εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα, την Κυριακή, 2211.2016 και ώρα 12 μ. στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με κύριο ομιλητή τον τ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη.
Στο σχόλιό της, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι θεωρεί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, που εισηγήθηκαν τα εν Βρυξέλλαις lobbies των επαγγελματιών και των βιομηχανιών με στόχο τη δυσφήμηση και απαξίωση των υφισταμένων κτιρίων της Ευρώπης, ώστε να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους σε τεράστιες δαπάνες σ΄αυτά, χωρίς κανένα εγγυημένο αποτέλεσμα, ως την πλέον αποτυχημένη υποχρεωτική ελεγκτική διαδικασία που προσπάθησε ποτέ η ΕΕ να εισάγει στην Ευρώπη!
Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι έρευνες απέδειξαν το αναξιόπιστο των ΠΕΑ, ιδιαίτερα όταν είναι βασισμένα σε θεωρητικές υποθέσεις αντί στην πραγματική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων. Πάντως μέχρι σήμερα ουδεμία εξοικονόμηση ενέργειας έχει επιτευχθεί εξ αιτίας του, παρά μόνον «εξοικονόμηση» όσων ασχολούνται με την έκδοσή του, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη πραγματικό «χαράτσι» για όσους το υφίστανται. Γι΄αυτό η ΕΕ οφείλει και έχει ήδη αρχίσει να επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, μέσω διαβούλευσης με τη συμμετοχή της UIPI, η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε, με σκοπό την αναμόρφωσή του, ελπίζουμε όχι πάλι προς το επαχθέστερο για τους ιδιοκτήτες...

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Θέρμανση κατοικίας με φυσικό αέριο


Το φυσικό αέριο έκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Λάρισας στις αρχές του 2000. Δειλά – δειλά τότε κάποιες νεόδμητες οικοδομές άρχισαν να εγκαθιστούν ως μέσο θέρμανσης καυστήρα φυσικού αερίου. Μάλιστα αρχικά τοποθετούνταν κεντρικοί λέβητες για επάρκεια θέρμανσης σε πολυκατοικίες.
Σήμερα, το δίκτυο φ.α  επεκτείνεται σε όλη την πόλη και σε γύρω περιοχές κι έτσι  χιλιάδες σπίτια Λαρισαίων θερμαίνονται με φυσικό αέριο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με  επίτοιχους λέβητες.
Τα είδη των λεβήτων:
Οι λέβητες χωρίζονται στους συμβατικούς και στους λέβητες συμπύκνωσης. Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι αρκετά ακριβότεροι από τους συμβατικούς αλλά πολύ πιο αποδοτικοί καθώς αποδίδουν ενέργεια έως και  20% περισσότερη στο θερμαινόμενο χώρο (ο «συμβατικός» βαθμός απόδοσής τους ξεπερνά το 100%), δηλαδή κατά την χρήση λέβητα συμπύκνωσης με μικρότερη κατανάλωση καυσίμου από ότι στον συμβατικό πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει διότι στο λέβητα συμπύκνωσης, τα καυσαέρια που παράγονται στο θάλαμο καύσης περνούν από εναλλάκτη θερμότητας στον οποίο ανακτάται μέρος της θερμότητας που θα έφευγε προς το περιβάλλον, για την προθέρμανση του νερού που προκύπτει από το δίκτυο της οικίας.
Πλεονεκτήματα φ.α:
-Υπάρχει αυτονομία για τους καταναλωτές φ.α. καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιλέξουν πόσο θα θερμάνουν το χώρο τους.
- Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι το ζεστό νερό χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιούν όποτε επιθυμούν, με αποτέλεσμα να καταργούν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κι έτσι να μειώνουν τα έξοδά τους για το ρεύμα.
- Ακόμη μπορούν να χρησιμοποιούν  κουζίνα αερίου η οποία συνδέεται με το δίκτυο της εγκατάστασης.
- Επίσης αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή του φ.α καθώς αυτή για την τρέχουσα περίοδο έχει διαμορφωθεί κάτω από τα 0,050 €/Kwh  για το 90% των καταναλωτών που ανήκουν στην τιμολογιακή κατηγορία Τ2 (Αυτόνομη/Ανεξάρτητη θέρμανση). Βέβαια ο καταναλωτής πληρώνει σε κάθε λογαριασμό και το πάγιο το οποίο ανέρχεται σε 0,23 ευρώ/ημέρα.

Συντήρηση:
Όπως σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, έτσι και στις εγκαταστάσεις φ.α πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και συντήρηση μία φορά το χρόνο. Προσοχή, η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς αερίων καυσίμων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν στους καταναλωτές το φύλο συντήρησης λέβητα στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα της κάθε εγκατάστασης.

                                                                   Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.
Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων
*Δημοσιεύθηκε στη LARISSANET στις 12/11/2015

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΩΝ!!!

Buildingcert: παράταση ενεργειακών επιθεωρητών & υποχρεωτικά ΠΕΑ

Ανακοίνωση buildingcert, 10/11/2015: 
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν 4342/2015 (ΦΕΚ Α 143), «Η προθεσμία του εδαφίου β΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174), παρατείνεται από 30 Ιουνίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016. Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστημα θεωρούνται έγκυρα ως προς κάθε συνέπεια»
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν 4342/2015 (ΦΕΚ Α 143), «3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β΄ 407/9.4.2010) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ. Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).»

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΖΑΚΙ


Φίλες και φίλοι, καθώς είμαστε πλέον στο τέλος του φθινοπώρου και βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το χειμώνα, μέσα από αυτή τη στήλη θα ασχοληθούμε με το ζήτημα της θέρμανσης των κατοικιών στην περιοχή του Νομού Λάρισας. Μέσω της φιλοξενίας της Larissanet θα παρουσιάζουμε τα συστήματα θέρμανσης, τα υπέρ και τα κατά του κάθε συστήματος αλλά και τον θεωρητικό τρόπο χρήσης και συντήρησής τους.
H χώρα μας χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες (Α: η πιο θερμή και Δ: η πιο ψυχρή). Ο νομός Λάρισας ανήκει στη Γ κλιματική ζώνη. Η  πόλη της Λάρισας αλλά και οι τριγύρω περιοχές έχουν το παράδοξο να είναι πολύ θερμές το καλοκαίρι αλλά πολύ ψυχρές λόγω υγρασίας το χειμώνα.
Θέρμανση με τζάκι:      Το ζήτημα της θέρμανσης παλαιότερα δεν απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Λαρισαίοι θερμαίνονταν με πετρέλαιο. Το τζάκι θεωρείτε μια επικουρική και τοπική μορφή θέρμανσης. Μέχρι πριν μια πενταετία χρησιμοποιούνταν κυρίως για αισθητικούς λόγους ιδιαίτερα στις πόλεις, όμως τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών δυσχερειών για χιλιάδες Λαρισαίους το τζάκι αποτελεί πλέον την κύρια μορφή θέρμανσης της οικίας τους.
Όσοι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τζάκια πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 - Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της ξυλείας που χρησιμοποιείται για την καύση. Καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τα ξύλα μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη ώστε να είναι ξερά.
- Καλύτερης ποιότητας θεωρούνται τα ξύλα από δρυ, έλατο, οξιά και ελιά.
- Η αποθήκευση της ξυλείας πρέπει να γίνεται σε στεγασμένο και ταυτόχρονα  καλά αεριζόμενο χώρο, δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας κάτοικοι διαμερισμάτων στοιβάζουν τα ξύλα στις βεράντες τους, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να φθείρονται και να υγραίνονται…
- Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα προσανάμματα (καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρά κλαδιά ανάμεσα στα ξύλα), απαγορευτική η χρήση οινοπνεύματος και χαρτιών.
- Σήμα κινδύνου: Αποφεύγουμε την καύση οποιουδήποτε μη καθαρού ξύλου, βαμμένων ξύλων, και άλλων υλικών που περιέχουν μορφή ξύλινης ύλης, καθώς αυτά δημιουργούν και αυξάνουν επικίνδυνους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Έτσι τα μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπερνούν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται βλαβερές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου αλλά και μόλυνση στο φυσικό περιβάλλον.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παραδοσιακά παλιού τύπου τζάκια κατασκευασμένα από πυρότουβλο ή μαντέμι δεν μπορούν να προσδώσουν στο χώρο απόδοση μεγαλύτερη από το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ τα ενεργειακά τζάκια όσο σύγχρονα και καλής ποιότητας κι αν είναι δύσκολα ξεπερνούν το 80% στο βαθμό απόδοσης της ενέργειας.
Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι όπως κάθε σύστημα θέρμανσης έτσι και το τζάκι πρέπει να συντηρείτε μία φορά το χρόνο. Η συντήρησή του περιλαμβάνει καθαρισμό στην εστία καύσης (ποτέ χρήση χημικών),  αλλά και στην καμινάδα (μηχανικός καθαρισμός).  
Τσιάρας Δημήτρης
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.

Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ LARISSANET ΣΤΙΣ 6/11/15